Werken in de crypto en Bitcoin sector!

05-07-2022

De crypto en Bitcoin sector is de laatste jaren aan een flinke opmars bezig maar nog steeds een relatief nieuwe sector. De sector groeit hard en voor diegenen die willen werken in de crypto sector zetten we graag de nodige informatie bij elkaar. In dit artikel kan je lezen:

 • welke beroepen er binnen de crypto sector zijn.
 • bij welke bedrijven je aan de slag kan.
 • welke skills & vaardigheden belangrijk zijn binnen de crypto sector.
 • hoe je je kan omscholen.
 • waarom werken in de cryptosector interessant kan zijn.
 • komen er enkele mensen aan het woord die al langer in de wereld van crypto en Bitcoin werkzaam zijn.
 • en nog even kort wat crypo en Bitcoin precies is.

 

Crypto crash

Als het bloed in de zomer van 2022 door de straten loopt, schrijven wij bij NationaleBeroepengids.nl een artikel over de Crypto markt...  Waarom doen we dit?
 
Vergeet de hype, kijk naar het signaal en niet naar de ruis. Crypto en in het bijzonder Bitcoin is here to stay! Natuurlijk staat de boel nu in brand en gaan veel koersen door het putje maar een weg omhoog is nooit één lange rechte weg. Soms moet je even naar links of rechts of zelfs terug. Of is jouw carrière altijd maar in één rechte weg omhoog gegaan zonder tegenslag?
 
Een bos heeft af en toe ook een brand nodig om hier vervolgens sterker en vitaler uit te komen. Precies dat is wat er nu gebeurt!
 
Warren Buffet: “Pas wanneer vloed verandert in eb weet je wie er zonder zwembroek zwemt”.  

Wat is Crypto, Bitcoin en Blockchain ook alweer? 

Bitcoin is de eerste en meest gebruikte cryptomunt ter wereld. Cryptocurrency is digitaal geld dat niet door een centrale bank wordt uitgegeven. En Blockchain is de techniek die de betrouwbaarheid van dit proces moet waarborgen. Mocht dit al gesneden koek voor je zijn, lees dan verder. Wil je nog meer achtergrond info, klik dan hier.

Het verschil tussen waarde en prijs 

De prijs is de prijs maar waar het omgaat is de waarde. Waar we hier in het westen en in het bijzonder Nederland gezegend zijn met een uitstekende betalingsstructuur (denk aan de app van je bank, iDeal en Tikkie), is dit in andere delen van de wereld wel anders. Wereldwijd zijn er ca. 1,7 miljard mensen “unbanked”, leven in een dictatuur, zijn verwikkeld in een oorlog of hebben te maken met torenhoge inflatie (nog veel hoger dan waarmee wij nu in Nederland te kampen hebben). In dit soort situaties vindt adoptie versneld plaats en kan Bitcoin direct problemen oplossen. Om die reden heeft het waarde en zal de waarde bij verdergaande adoptie toenemen.
 
Oscar Wilde: “Cynicus: iemand die overal de prijs en nergens de waarde van kent”. 

Het aantal crypto vacatures is tussen 2021 en 2022 hard gegroeid

Heel veel talent heeft de afgelopen jaren al een overstap gemaakt naar de Crypto en Bitcoin sector en dit zal naar verwachting alleen maar toenemen. Ondanks dat enkele grote partijen zoals Coinbase, Crypto.com en Gemini een vacaturestop hebben afgekondigd, is het perspectief op een baan in de Crypto wereld nog steeds goed. Een grote speler als Binance heeft juist aangekondigd hard door te willen groeien en is op zoek naar veel nieuwe mensen, ook in Nederland.

Welke beroepen zijn er in de crypto en Bitcoin sector?

Misschien denk je direct aan IT banen bij beroepen in de Bitcoin en crypto sector maar dit is zeker niet alleen het geval. Natuurlijk zijn er veel mogelijkheden voor mensen met een technische achtergrond maar ook voor o.a. Marketeers, Customer Service Medewerkers en Recruiters zijn er tal van mogelijkheden.

De meest voorkomende beroepen in de crypto sector

 • Blockchain Developer
 • Customer Support medewerker
 • Backend Engineer
 • Head of Growth
 • Scrum Master
 • Blockchain Engineer
 • Technical copywriter / Blockchain redacteur
 • Business Developer 
 • Product Owner 
 • Due diligence / KYC specialisten
 • Administratief medewerker

 

Bij welke bedrijven in Nederland kan je een baan vinden in de crypto en Bitcoin sector? 

Er zijn veel vacatures te vinden bij aanbieders van cryptodiensten. In Nederland moet je om als aanbieder van cryptodiensten actief te kunnen zijn, beschikken over een DNB registratie.
 
Omdat de regulering van deze sector toeneemt en de adoptie en infrastructuur groeien, zie je ook steeds vaker vacatures met een crypto component bij andere bedrijven, banken, overheid en toezichthouders.  
 
Hieronder een overzicht van de aanbieders van cryptodiensten en links naar de vacaturesites van de grootste aanbieders in Nederland met een DNB registratie:

Werken bij Amdax

Amdax vacatures

We stelden Chris Ewals, Senior Human Resources Business Partner bij Amdax en in die rol o.a. verantwoordelijk voor recruitment, een aantal vragen:

Hoe is het om mensen te werven in de crypto wereld?

Eigenlijk niet heel anders dan in de ‘algemene’ financiële wereld. Een belangrijk verschil is dat veel jonge mensen enthousiast zijn geworden over crypto. De innovatieve cryptosector spreekt hen vaak meer aan dan een traditionele bank. En dat merken we aan de sollicitaties die bij ons binnenkomen. Je ziet trouwens ook dat mensen uit de meer traditionele sectoren een carrière switch willen maken en in het cryptodomein aan de slag willen. Over het algemeen zijn al deze kandidaten zeer ervaren en gemotiveerd, dat is voor ons als bedrijf natuurlijk erg fijn. Het voelt alsof we op deze manier het beste van twee werelden kunnen combineren.

Wat spreekt mensen aan die bij jullie komen werken? 

De meeste mensen willen meedoen aan het avontuur dat wij als bedrijf zijn gestart. We weten niet exact waar het naartoe gaat, maar één ding is zeker: we gaan er een groot succes van maken! Die energieke mindset spreekt mensen aan, je voelt het ook echt als je bij AMDAX op de vloer rondloopt. Collega's zijn ervan overtuigd dat het crypto domein de toekomst is voor een nieuw financieel stelsel. Daar wil je graag onderdeel van uitmaken.

Wat is het grootste verschil met werven in andere sectoren?

Andere sectoren zijn vaak stabieler. Je weet wat er in het verleden gebeurd is en kan daarmee voorspellen waar het naartoe gaat. Bij ons is dat onduidelijker. Technologie is voortdurend in ontwikkeling. Daardoor veranderen omstandigheden continu en weten we nog niet precies hoe de toekomst eruitziet. Dat maakt het wat spannend en trekt ook wel een ander type medewerker aan. Medewerkers die een heel stabiele omgeving nodig hebben zie je niet zo snel bij ons. Snel schakelen moet je leuk vinden, maar ook kunnen.

Wat zou je mensen adviseren die in de crypto wereld willen gaan werken ?

Verdiep je in een bedrijf en kijk goed wat ze doen. Niet alle cryptobedrijven hebben de juiste verdienmodellen of licenties. Bedenk goed aan wat voor soort bedrijf je je wil binden.

 

Werken bij Anycoin Direct

Anycoin Direct vacatures

Werken bij Bitcoinmeester

Bitcoinmeester vacatures

Werken bij Bitmymoney

Bitmymoney vacatures

Werken bij Bitonic

Bitonic vacatures

Werken bij Bitpay

Bitpay vacatures

Werken bij Bitstamp

Bitstamp vacatures

Werken bij Bitvavo

Bitvavo vacatures

Werken bij Blockrise

Blockrise vacatures

Werken bij Blox en BTC Direct

Blox en BTC Direct vacatures 

Werken bij Bux

Bux vacatures

Werken bij Coinbase

Coinbase vacatures

Werken bij Coinmerce

Coinmerce vacatures

Werken bij Crypto.com

Crypto.com vacatures

Werken bij eToro

eToro vacatures

Werken bij Finst

Finst vacatures

Werken bij Flow Traders

Flow Traders vacatures

Werken bij Knaken

Knaken vacatures

Werken bij Litebit

Litebit vacatures

Werken bij Okcoin

Okcoin vacatures

 

Welke skills en vaardigheden heb je nodig in de crypto sector?   

Iedere sector heeft zo zijn eigen kenmerken, dit vraagt om specifieke persoonstypes en competenties. Dit geldt dus ook voor de crypto sector. Als je in de crypto sector wilt werken, helpt deze kennis je verder.  

Soft skills en vaardigheden 

We willen het nu vooral hebben over de "sectorgebonden" skills en competenties. De beroepsspecifieke vaardigheden vind je op de beroepspagina's en dat is een andere groep skills.

Zo moet een Developer o.a. kunnen coderen en logisch redeneren. En een Marketeer heeft o.a. een gedegen marketingkennis en creativiteit nodig. Deze skills staan los van de sector. De soft skills en vaardigheden zijn minstens zo belangrijk. We zetten ze voor je op een rijtje. 

Over welke soft skills moet je beschikken om succesvol te worden in deze industrie?
 

Aanpassingsvermogen

Blijf doorwerken en presteren ondanks veranderende omstandigheden. Schakel snel om van de oude naar de nieuwe situatie. 

Ambitie

Investeer in jezelf en je toekomst. Stel doelen en prioriteiten en ga hier voor de volle 100% voor. Grenzen opzoeken en risico’s nemen horen hierbij.

Creativiteit

Kijk op een andere manier naar zaken en zorg voor verfrissende ideeën en oplossingen. Draai veranderende omstandigheden om in je voordeel.   

Leervermogen

Zorg ervoor dat je altijd open staat om informatie tot je te nemen. Maak hierbij gebruik van diverse kanalen en denk goed na over oorzaken en gevolgen.

Zelfontwikkeling

Stel doelen om jezelf verder te ontwikkelen en neem initiatief hoe deze doelen te bereiken, bijvoorbeeld via trainingen of cursussen.

Hoe kan je je omscholen naar de crypto en Bitcoin industrie? 

Het belangrijkst is dat je eerst begrijpt wat Bitcoin, cryptocurrency en Blockchain is. Niet alleen wanneer je een technisch beroep hebt, maar vooral ook wanneer je binnen de customer services actief bent. En zeker ook wanneer je copywriter bent. Er moet veel worden uitgelegd over cryptocurrencies en dat kan alleen als je de techniek snapt en vertrouwt. 

Daarnaast moet je affiniteit hebben met finance en IT want deze sector is een huwelijk tussen deze twee. Wanneer je al ervaring hebt binnen één van deze sectoren is de overstap makkelijker. 

Omdat het nog een relatief jonge sector is, kan je al wel snel binnenkomen bij een bedrijf wanneer je je verdiept hebt in het onderwerp. Er is namelijk nog niet veel concurrentie maar wel veel vraag.

 1. Verdiep je in de crypto sector.
 2. Zorg dat je minimaal 3 van de 5 belangrijkste soft skills goed beheerst.
 3. Vind een beroep binnen deze sector dat je aanspreekt.
 4. Ontwikkel een minimaal gedeelte van de beroepsspecifieke skills die bij het beroep horen. Ook hier geldt minimaal 3 van de 5 skills.
 5.  Vind een leuke vacature en solliciteer! Je kan je ook richten op trainee- / leerling- of startersvacatures.


Wil je je omscholen naar een specifiek beroep?  

Kijk dan op onze omscholen pagina en gebruik de omschoolwijzer voor advies hoe om te scholen per beroep.

 

Hoe is het om in de crypto en Bitcoin wereld werkzaam te zijn? 
 

Hieronder een kort interview met Peter Slagter. Hij is zeer actief in de crypto en Bitcoin wereld. Hij is o.a. oprichter van LekkerCryptisch.nl, BitcoinAlpha.nl, Host bij Satoshi Radio & BNR Cryptocast en auteur van “Ons geld is stuk”. 

Hoe is het om in de Crypto en Bitcoin wereld werkzaam te zijn?

Geweldig! De sector rond bitcoin draait om de opkomst van nieuwe decentrale technologieën. Voor het eerst in het bestaan van het internet is er zoiets als opzichzelfstaand digitaal bezit waarvan het eigendom zonder tussenkomst van een centrale partij overgedragen kan worden van de één naar de ander. Dat klinkt wellicht als een randzaak, maar het is een in potentie net zo ontwrichtende uitvinding als het internet zelf is geweest.

Bitcoin ontdekt wat dat betekent voor digitaal geld, met verstrekkende gevolgen rond toegang, kosten, censuur, en persoonlijke vrijheid. De assets die na bitcoin gekomen zijn, zijn doorgaans gericht op andere toepassingen. Denk aan digitale kunst, domeinnamen, bankapplicaties, of tickets.

Wat vind je het leukst aan werken in deze industrie?

De snelheid waarmee de sector zichzelf aan het uitvinden is. Het gaat hier om nieuwe producten, nieuwe diensten, nieuwe wet- en regelgeving, nieuwe relaties en nieuwe interacties. Als je het leuk vindt om in de voorhoede van een nieuwe ontwikkeling te staan, is dit de plek waar je nu de meeste levendigheid vindt.

Wat vind je het minst leuk aan werken in de de crypto industrie?

Je moet er goed tegen kunnen dat hoogte- en dieptepunten elkaar snel kunnen opvolgen. En dan denk ik niet enkel aan de financiële markten die rondom deze technologieën ontstaan, die bepalend kunnen zijn voor het sentiment in de sector. Het gaat ook om het experimentele karakter van de producten die worden gelanceerd. Dat is gaaf, maar omdat het om financiële producten gaat, kan het falen van een experiment verstrekkende gevolgen hebben.

Hoe kan je je omscholen naar de Crypto en Bitcoin sector? Welke skills en vaardigheden heb je hiervoor nodig?

Start met het lezen van het boek Ons geld is stuk. Daarin krijg je een toegankelijke introductie over de vernieuwing waar deze sector om draait. Word je daar enthousiast van? Dan wacht er ongetwijfeld een leuke baan op je; veel bedrijven zoeken nieuw talent.

Of je jezelf vergaand moet omscholen, hangt sterk af van de functie die je ambieert. Net als in andere sectoren is het functieaanbod breed, van supportmedewerker tot Python-developer, en van business developer tot econometrist. Voor een deel van de functies geldt een sterk learning on the job-karakter; andere functies vereisen vanzelfsprekend een formele opleiding.

Is een carrière in de crypto en Bitcoin wereld iets voor jou?

Onderneem dan actie en ga solliciteren bij één van de crypto aanbieders in Nederland! 
 


Bitcoin of andere cryptocurrencies kopen? Klik dan hier


Disclaimer: Bitcoin  ≠ crypto!
 
Bitcoin en de enorme lijst aan cryptocurrencies die je kan vinden op CoinMarketCap zijn wezenlijk verschillend. Voor het gemak hebben we het in dit artikel over crypto en Bitcoin maar wees je van dit verschil bewust en zoals voor alles geldt: do your own research!

Photo by Jason Goodman on Unsplash


Terug naar het overzicht