U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Archiefmedewerker

Archiefmedewerker worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een archiefmedewerker? Lees de functieomschrijving.

De Archiefmedewerker heeft een archieffunctie binnen een organisatie. Dit houdt in dat de Archiefmedewerker documenten beheert en archiveert. Dit kunnen historische documenten zijn maar ook documenten die nog dagelijks gebruikt worden.

De organisaties waar een Archiefmedewerker werkzaam is, kunnen hierdoor uiteenlopen. Een Archiefmedewerker kan bijvoorbeeld aan de slag bij een gemeente, een kerk of bij een historisch documentatiecentrum.

De belangrijkste taak van de Archiefmedewerker is het opbergen van documenten. Dit opbergen moet op zo’n manier gebeuren dat het document later gemakkelijk terug te vinden is. Het type documenten waar de Archiefmedewerker mee werkt, kunnen tekstdocumenten zijn, maar bijvoorbeeld ook foto’s. De documenten moet door de Archiefmedewerker op een bepaalde manier gesorteerd worden. Hier zijn diverse methoden voor. Zo kunnen de documenten op alfabetische volgorde, op trefwoord, op nummer of op datum gesorteerd worden.

De documenten worden meestal ook door de Archiefmedewerker in de computer geregistreerd. Ook helpt de Archiefmedewerker andere mensen binnen de organisatie bij het zoeken naar bepaalde documenten in het archief en beheert de Archiefmedewerker het eventuele uitlenen van de documenten.

Mensen vonden ons op: Job Archiefmedewerker, Baan Archiefmedewerker, Archiefmedewerker Worden, Functie-eisen Archiefmedewerker, Verantwoordelijkheden Archiefmedewerker, Functieprofiel Archiefmedewerker, Wat doet een Archiefmedewerker, Werken als Archiefmedewerker.

Archiefmedewerker worden: Opleiding tot archiefmedewerker

De Archiefmedewerker is werkzaam binnen het vakgebied informatiemanagement. Hierbinnen kunnen diverse opleidingen gevolgd worden. Zo kan de MBO-opleiding Medewerker Informatiedienstverlening gevolgd worden. Binnen deze opleiding kan dan de specialisatie Archiefmedewerker Historisch Documentatiecentrum gekozen worden. Ook kan een HBO-opleiding gevolgd worden zoals Informatiedienstverlening en –management. 

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Archiefmedewerker, Archiefmedewerker Worden, Opleidingsniveau Archiefmedewerker, Scholing Archiefmedewerker, Studie Archiefmedewerker, Bijscholing Archiefmedewerker, Omscholing Archiefmedewerker.

Organisaties waar een archiefmedewerker doorgaans werkzaam is

De Archiefmedewerker kan bij allerlei typen organisaties werkzaam zijn. Zo kan een Archiefmedewerker aan de slag bij een historisch documentatiecentrum en heeft daar vooral te maken met het archiveren van historische documenten. Bij een gemeente krijgt de Archiefmedewerker meer te maken met documenten die nog dagelijks gebruikt worden. Omdat de Archiefmedewerker bij diverse typen organisaties werkzaam kan zijn, kan de Archiefmedewerker zowel in de profit als de non-profit sector werken. 

Mensen vonden ons op: Studeren voor Archiefmedewerker, Archiefmedewerker Worden, Opleidingsniveau Archiefmedewerker, Scholing Archiefmedewerker, Studie Archiefmedewerker, Bijscholing Archiefmedewerker, Omscholing Archiefmedewerker.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden archiefmedewerker

Het salaris van een beginnende Archiefmedewerker ligt rond de 1600 euro. Bij een meer ervaren Archiefmedewerker kan dit salaris oplopen. De overige arbeidsvoorwaarden zijn afhankelijk van de organisatie waar de Archiefmedewerker werkzaam is. 

Mensen vonden ons op: Salaris Archiefmedewerker, Loon Archiefmedewerker, Wat verdien je als Archiefmedewerker, Salarisschaal Archiefmedewerker, Salarisindicatie Archiefmedewerker, Bonus Archiefmedewerker, CAO Archiefmedewerker, Brutoloon Archiefmedewerker, Nettoloon Archiefmedewerker, Vakantiedagen Archiefmedewerker, Pensioen Archiefmedewerker.

Competenties, skills & vaardigheden archiefmedewerker

 • Kritisch
 • Plannen en organiseren
 • Accuratesse
Mensen vonden ons op: Kennis Archiefmedewerker, Vaardigheden Archiefmedewerker, Attitude Archiefmedewerker, Kwalificaties Archiefmedewerker, Competentieprofiel Archiefmedewerker.

Boeken voor het beroep archiefmedewerker

Wil je meer weten over het beroep archiefmedewerker? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je archiefmedewerker bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken archiefmedewerker te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Archiefmedewerker, Archiefmedewerker ebooks, boek Archiefmedewerker.

Persoonstypen archiefmedewerker

De Archiefmedewerker moet goed kunnen structureren en het overzicht behouden. De te archiveren documenten moeten zo gearchiveerd worden dat alles makkelijk terug te vinden is. De Archiefmedewerker moet daarom ook netjes te werk gaan. Daarnaast moet de Archiefmedewerker ook anderen kunnen helpen met het zoeken van documenten in het archief.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Archiefmedewerker, Karakter Archiefmedewerker.

Netwerk archiefmedewerker

Binnen een kleine organisatie zijn er vaak maar weinig Archiefmedewerkers. In een grotere organisatie, zoals een gemeente, zijn vaak meerdere Archiefmedewerkers. Daarnaast krijgt de Archiefmedewerker ook geregeld te maken met de andere mensen in de organisatie. Deze mensen kunnen een bepaald documenten uit het archief nodig hebben of willen iets laten archiveren.

Mensen vonden ons op: Collega’s Archiefmedewerker, Medewerkers Archiefmedewerker.

Is het beroep archiefmedewerker iets voor jou?

Zou je graag archiefmedewerker willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als archiefmedewerker bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Archiefmedewerker, beroepskeuzetest Archiefmedewerker, beroep Archiefmedewerker kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden archiefmedewerker

Er zijn veel organisatie die over een archief beschikken. Daarnaast moeten veel organisaties (zoals overheidsinstanties) zich ook aan strenge wet- en regelgeving houden omtrent het archiveren van documenten. Er is daarom voldoende werk te vinden als Archiefmedewerker. De Archiefmedewerker kan binnen de afdeling soms doorgroeien.

Arbeidsmarktperspectief score archiefmedewerker

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep archiefmedewerker. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Redelijk
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Archiefmedewerker, Promotie mogelijkheden Archiefmedewerker, Carriere Archiefmedewerker.

Solliciteren op de functie archiefmedewerker

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als archiefmedewerker dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor archiefmedewerker belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als archiefmedewerker. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Archiefmedewerker, CV Archiefmedewerker, sollicitatie Archiefmedewerker.

Interviews met archiefmedewerker

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen archiefmedewerker

Vacatures archiefmedewerker

Op zoek naar een nieuwe baan als Archiefmedewerker? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Archiefmedewerker. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Archiefmedewerker heeft een archieffunctie binnen een organisatie. Dit houdt in dat de Archiefmedewerker documenten beheert en archiveert. Dit kunnen historische documenten zijn maar ook documenten die nog dagelijks gebruikt worden.

Beoordeling Archiefmedewerker

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Archiefmedewerker' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Archiefmedewerker

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep