U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Financieel Analist

Financieel Analist worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een financieel Analist? Lees de functieomschrijving.

De Financieel Analist onderzoekt de financiële situatie binnen zijn bedrijf en economische omstandigheden in het algemeen. Hij probeert te voorspellen wat de impact van bepaalde beleidsveranderingen of gebeurtenissen zou kunnen zijn en adviseert het bedrijfsbestuur hierover.

Ontwikkelingen binnen en buiten het bedrijf hebben gevolgen voor de financiële toekomst ervan. Het is daarom belangrijk dat de Financieel Analist continu blijft analyseren en ook de toekomst in zijn berekeningen meeneemt. Hij rapporteert zijn analyses aan de financieel directeur of financieel controller.

Naast het uitvoeren van routine-analyses kan de Financieel Analist ook betrokken zijn bij bepaalde projecten waarbij meerdere scenario's berekend worden en waaruit het meest ideale scenario naar voren komt. Zo heeft de Financieel Analist niet alleen invloed op het economische beleid van de organisatie, maar ook op de daadwerkelijke producten of arbeidsvoorwaarden van haar medewerkers.

Het specifieke takenpakket van de Financieel Analist is afhankelijk van zijn positie binnen de organisatie en de mate van zelfstandigheid die hij heeft. Zo kan het zijn dat de Financieel Analist enkel een assistent is en zo de hele tijd met analyseren en rapporteren bezig is ter ondersteuning van de controller, maar het kan ook zijn dat de Financieel Analist een grote rol speelt in de financieel-economische besluitname.

Mensen vonden ons op: Job Financieel Analist, Baan Financieel Analist, Financieel Analist Worden, Functie-eisen Financieel Analist, Verantwoordelijkheden Financieel Analist, Functieprofiel Financieel Analist, Wat doet een Financieel Analist, Werken als Financieel Analist.

Financieel Analist worden: Opleiding tot financieel Analist

Om Financieel Analist te worden is het nodig om eerst een HBO of WO opleiding in Bedrijfseconomie te volgen, of een soortgelijke opleiding (in financiële richting).

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Financieel Analist, Financieel Analist Worden, Opleidingsniveau Financieel Analist, Scholing Financieel Analist, Studie Financieel Analist, Bijscholing Financieel Analist, Omscholing Financieel Analist.

Organisaties waar een financieel Analist doorgaans werkzaam is

Een Financieel Analist komt te werken bij grote organisaties die een eigen financiële afdeling hebben, waarbij men zowel in de commerciële als in de publieke sector terecht kan komen. Het is ook mogelijk om voor een adviesbureau te gaan werken, of zelf een financieel adviesbureau op te zetten.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Financieel Analist, Financieel Analist Worden, Opleidingsniveau Financieel Analist, Scholing Financieel Analist, Studie Financieel Analist, Bijscholing Financieel Analist, Omscholing Financieel Analist.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden financieel Analist

Een Financieel Analist zal over het algemeen tussen de €3200 en €5875 bruto per maand gaan verdienen, afhankelijk van werkervaring en functieinhoud. Als starter heeft men eerder een positie als assistent van de controller, waardoor het salaris lager uitvalt dan in zelfstandige functies. Een Financieel Analist kan ook rekenen op een uitstekend pakket van secundaire arbeidsvoorwaarden, met onder andere vakantietoeslagen en andere bonussen.

Mensen vonden ons op: Salaris Financieel Analist, Loon Financieel Analist, Wat verdien je als Financieel Analist, Salarisschaal Financieel Analist, Salarisindicatie Financieel Analist, Bonus Financieel Analist, CAO Financieel Analist, Brutoloon Financieel Analist, Nettoloon Financieel Analist, Vakantiedagen Financieel Analist, Pensioen Financieel Analist.

Competenties, skills & vaardigheden financieel analist

 • Analytisch
 • Oordeelsvorming
 • Netwerken
 • Doorzettingsvermogen
 • Financieel bewustzijn
 • Communicatief vaardig
 • Accuratesse
 • Cijfermatig inzicht
 • Presenteren
Mensen vonden ons op: Kennis Financieel Analist, Vaardigheden Financieel Analist, Attitude Financieel Analist, Kwalificaties Financieel Analist, Competentieprofiel Financieel Analist.

Boeken voor het beroep financieel analist

Wil je meer weten over het beroep financieel analist? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je financieel analist bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken financieel analist te komen.

Miljonair met een gewone baan | Oeds-Jan Postma

Stop met dagdromen en word financieel onafhankelijk - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789461262509 | 261 pagina's

Een miljoen op de bank, wie droomt er niet eens van? Nooit meer werken, alles doen wat je wilt. Maar waarom zou je het bij dromen laten? Financieel onafhankelijk worden, dat kan iedereen. Ook als je een modaal inkomen hebt. Om miljonair te worden hoef je ...

Profit first | Mike Michalowicz

een simpel systeem om je bedrijf te transformeren van een cash-eating monster in een money-making machine - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789089653598 | 240 pagina's

Profit first 1e druk is een boek van Mike Michalowicz uitgegeven bij van Duuren Management. ISBN 9789089653598 Hoe zou het zijn als winst niet langer een restje is dat aan het eind van het jaar hopelijk overblijft? Als het in plaats daarvan een bedrag is ...

Financieel administratieve beroepen - Elementaire kennis Bedrijfseconomie Editie 2019 werkboek | Peter H.C. Hintzen

Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789037252569

Van dit artikel is nog geen omschrijving beschikbaar....

Mensen vonden ons op: boeken voor Financieel Analist, Financieel Analist ebooks, boek Financieel Analist.

Persoonstypen financieel Analist

Om goede voorspellingen te kunnen doen en alle alternatieven volledig weer te kunnen geven, is het nodig dat de Financieel Analist grondig en gedisciplineerd te werk gaat. Hij moet alles in de gaten willen houden om zo een optimale oplossing te kunnen presenteren (Perfectionist). Het is ook belangrijk dat de Financieel Analist goed met cijfers om kan gaan, geen verkeerde berekeningen maakt en ook precies weet wat elke berekening inhoudt. Nauwkeurigheid en vakkennis zijn van groot belang (Waarnemer).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Financieel Analist, Karakter Financieel Analist.

Netwerk financieel Analist

De Financieel Analist staat onder leiding van een controller of de financieel directeur van het bedrijf. Om informatie te verzamelen zal de Financieel Analist met medewerkers van zijn bedrijf moeten communiceren en indien nodig ook aan bepaalde medewerkers uit moeten leggen wat de financiële informatie precies betekent, om zo goed advies te kunnen geven. Buiten zijn organisatie zal de Financieel Analist met andere Financieel Analisten en/of adviseurs communiceren om zo relevante informatie te verzamelen.

Mensen vonden ons op: Collega’s Financieel Analist, Medewerkers Financieel Analist.

Is het beroep financieel Analist iets voor jou?

Zou je graag financieel Analist willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als financieel Analist bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Financieel Analist, beroepskeuzetest Financieel Analist, beroep Financieel Analist kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden financieel Analist

De arbeidsmarkt is over het algemeen gunstig voor een Financieel Analist, zolang hij maar aan de juiste criteria voldoet. Het kan zijn dat hij in eerste instantie op een positie als assistent controller of financieel medewerker terecht komt. Het is dan ook handig om een netwerk op te bouwen omdat het doorstromen bevordert en informatie over vacante posities (sneller) bij je terecht komt.

Naarmate men meer werkervaring heeft en een steeds groter netwerk, is het mogelijk om door te groeien tot controller en uiteindelijk zelfs om financieel directeur van een organisatie te worden. Op zelfstandige basis kan men financieel adviseur worden en zo een eigen onderneming starten.

Arbeidsmarktperspectief score financieel Analist

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep financieel Analist. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Financieel Analist, Promotie mogelijkheden Financieel Analist, Carriere Financieel Analist.

Solliciteren op de functie financieel Analist

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als financieel Analist dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor financieel Analist belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als financieel Analist. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Financieel Analist, CV Financieel Analist, sollicitatie Financieel Analist.

Interviews met financieel Analist

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen financieel Analist

Vacatures financieel analist

Op zoek naar een nieuwe baan als Financieel Analist? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Financieel Analist. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Financieel Analist onderzoekt de financiële situatie binnen zijn bedrijf en economische omstandigheden in het algemeen. Hij probeert te voorspellen wat de impact van bepaalde beleidsveranderingen of gebeurtenissen zou kunnen zijn en adviseert het bedrijfsbestuur hierover. Ontwikkelingen binnen en buiten het bedrijf hebben gevolgen voor de financiële toekomst ervan.

Beoordeling Financieel Analist

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Financieel Analist' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Financieel Analist

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep