U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Fluitenmaker

Fluitenmaker worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een fluitenmaker? Lees de functieomschrijving.

Fluiten (blokfluit, dwarsfluit, ocarina, panfluit, enz.) maken deel uit van de categorie blaasinstrumenten, en zijn in Nederland maar ook in het buitenland  veelgebruikte instrumenten, zowel professioneel als op hobby-niveau. Hoewel vooral voor hobby-gebruik veel fluiten in fabrieken worden geproduceerd, zijn er mensen die met de hand fluiten maken. Dit zijn vaak fluiten voor professioneel gebruik, bijvoorbeeld door fluitspelers in grote orkesten of studiomuzikanten. Doordat een groot deel van de productie van fluiten is overgenomen door machines is fluitenmaker een zeldzaam beroep, en van het geringe aantal dat er in Nederland rondloopt zijn er ook nog veel die het fluitenbouwen naast een andere baan doen.

Professionele muzikanten kunnen een handgemaakt blaasinstrument verkiezen omdat er makkelijker aanpassingen aan gedaan kunnen worden door de maker. Hierdoor kan een handgemaakte fluit lekkerder spelen, aangepast zijn op het lichaam van de speler of qua uiterlijk afwijken van de fabrieksfluiten. Om dit soort redenen blijven fluitenmakers altijd gewenst, hoewel de schaal van productie natuurlijk wel vele malen kleiner is (en zal blijven) dan die van industrieel geproduceerde fluiten.

Mensen vonden ons op: Job Fluitenmaker, Baan Fluitenmaker, Fluitenmaker Worden, Functie-eisen Fluitenmaker, Verantwoordelijkheden Fluitenmaker, Functieprofiel Fluitenmaker, Wat doet een Fluitenmaker, Werken als Fluitenmaker.

Fluitenmaker worden: Opleiding tot fluitenmaker

Het maken van een fluit is een ingewikkelde klus waar veel kennis van het instrument voor nodig is. Veel fluitenbouwers hebben het conservatorium of een andersoortige muziekopleiding voltooid. Dit is natuurlijk niet vereist, en op deze opleidingen wordt zelfs niet geleerd hoe een instrument gebouwd moet worden. Er bestaan verenigingen voor instrumentenbouwers en dergelijke liefhebbers die soms cursussen instrumentbouw organiseren. Deze kunnen van nut zijn, maar het bouwen van een fluit is vooral een kwestie van leren in de praktijk. Het leren van het vak kan het beste gebeuren onder begeleiding van iemand die weet hoe het moet.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Fluitenmaker, Fluitenmaker Worden, Opleidingsniveau Fluitenmaker, Scholing Fluitenmaker, Studie Fluitenmaker, Bijscholing Fluitenmaker, Omscholing Fluitenmaker.

Organisaties waar een fluitenmaker doorgaans werkzaam is

De fluitenbouwer werkt bijna altijd zelfstandig, hoewel sommige cultuurcentra soms instrumenten (laten) bouwen.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Fluitenmaker, Fluitenmaker Worden, Opleidingsniveau Fluitenmaker, Scholing Fluitenmaker, Studie Fluitenmaker, Bijscholing Fluitenmaker, Omscholing Fluitenmaker.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden fluitenmaker

Los van het feit dat een handgebouwde fluit enorm duur kan zijn is er geen indicatie te geven van wat een fluitenbouwer verdient. De werkgelegenheid is erg onregelmatig, en veel fluitenbouwers doen het werk sowieso al naast een andere baan.

Mensen vonden ons op: Salaris Fluitenmaker, Loon Fluitenmaker, Wat verdien je als Fluitenmaker, Salarisschaal Fluitenmaker, Salarisindicatie Fluitenmaker, Bonus Fluitenmaker, CAO Fluitenmaker, Brutoloon Fluitenmaker, Nettoloon Fluitenmaker, Vakantiedagen Fluitenmaker, Pensioen Fluitenmaker.

Competenties, skills & vaardigheden fluitenmaker

 • Omgaan met details
 • Accuratesse
 • Visie
 • Onafhankelijkheid
 • Leervermogen
Mensen vonden ons op: Kennis Fluitenmaker, Vaardigheden Fluitenmaker, Attitude Fluitenmaker, Kwalificaties Fluitenmaker, Competentieprofiel Fluitenmaker.

Boeken voor het beroep fluitenmaker

Wil je meer weten over het beroep fluitenmaker? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je fluitenmaker bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken fluitenmaker te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Fluitenmaker, Fluitenmaker ebooks, boek Fluitenmaker.

Persoonstypen fluitenmaker

De instrumentbouwer is een Waarnemer, hij of zij is bezig met minuscule details en heeft ook het geduld om iets tot in te puntjes uit te zoeken en uit te werken. De instrumentbouwer is daarnaast ook een Gever. Het is van groot belang dat de bouwer van het instrument gevoelig is voor de behoeften van de koper, en een betrokken houding heeft.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Fluitenmaker, Karakter Fluitenmaker.

Netwerk fluitenmaker

Een fluitenbouwer heeft vaak een muzikale achtergrond, en zal dan ook vaak een netwerk van muzikanten en mogelijk andere instrumentbouwers hebben. Er zijn enkele verenigingen voor instrumentbouwers (bijvoorbeeld Bouwers Kontakt), waar de fluitbouwer zich bij kan aansluiten en waarbij deze ook een netwerk kan opbouwen.

Mensen vonden ons op: Collega’s Fluitenmaker, Medewerkers Fluitenmaker.

Is het beroep fluitenmaker iets voor jou?

Zou je graag fluitenmaker willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als fluitenmaker bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Fluitenmaker, beroepskeuzetest Fluitenmaker, beroep Fluitenmaker kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden fluitenmaker

Het arbeidsmarktperspectief voor fluitenbouwers is bijzonder slecht. Fluitenbouwers die met fluitenbouw alleen hun brood kunnen verdienen zijn zeldzaam. Als hobby zijn er echter veel meer mensen die het doen, en in principe kan iedereen met genoeg extra tijd, geld en motivatie er aan beginnen op zolder.

Arbeidsmarktperspectief score fluitenmaker

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep fluitenmaker. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Fluitenmaker, Promotie mogelijkheden Fluitenmaker, Carriere Fluitenmaker.

Solliciteren op de functie fluitenmaker

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als fluitenmaker dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor fluitenmaker belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als fluitenmaker. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Fluitenmaker, CV Fluitenmaker, sollicitatie Fluitenmaker.

Interviews met fluitenmaker

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen fluitenmaker

 • Fluitist
 • Gitaarbouwer
 • Vioolbouwer

Vacatures fluitenmaker

Op zoek naar een nieuwe baan als Fluitenmaker? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Fluitenmaker. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Fluiten (blokfluit, dwarsfluit, ocarina, panfluit, enz.) maken deel uit van de categorie blaasinstrumenten, en zijn in Nederland maar ook in het buitenland  veelgebruikte instrumenten, zowel professioneel als op hobby-niveau. Hoewel vooral voor hobby-gebruik veel fluiten in fabrieken worden geproduceerd, zijn er mensen die met de hand fluiten maken.

Beoordeling Fluitenmaker

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Fluitenmaker' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Fluitenmaker

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep