U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Jeugdarts

Jeugdarts worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een jeugdarts? Lees de functieomschrijving.

De Jeugdarts is een specialist op het gebied van opgroeiende kinderen. De Jeugdarts onderzoekt de individuele en gezamenlijke lichamelijke en geestelijk gezondheid van kinderen. De Jeugdarts kijkt hierbij ook naar de leefomgeving waarin het kind opgroeit. De Jeugdarts interpreteert de bevindingen en probeert de gezondheid van het kind waar nodig te bevorderen.

 

Taken

De Jeugdarts is een expert op het gebied van de gezondheidszorg bij de jeugd. De Jeugdarts  verricht bij kinderen tot 4 jaar preventief gezondheidsonderzoek en werkt mee aan het rijksvaccinatieprogramma. De Jeugdarts werkt vaak voor een instelling zoals de GGD en gaat bij scholen langs om kinderen, jongeren en hun ouders te steunen bij alles op het gebied van gezondheid. De Jeugdarts helpt jeugd bij hoe zij gezond op moeten groeien, maar ook bij ziekte en problemen met de ontwikkeling. Onderwerpen waar de Jeugdarts mee te maken kan krijgen zijn depressie, overgewicht, verzuim en alcohol. Het is ook een taak van de Jeugdarts om vroegtijdig kindermishandeling te signaleren.

 

Maatschappij en wetenschap

De Jeugdarts houdt de ontwikkelingen in de gezondheidszorg van de jeugd in de gaten en levert waar nodig advies aan de samenleving. Het doel hiervan is om een gezonde samenleving voor de jeugd te bevorderen. Ook richt de Jeugdarts zich op de wetenstap en ondersteunt bij onderzoek en innovatie.

Mensen vonden ons op: Job Jeugdarts, Baan Jeugdarts, Jeugdarts Worden, Functie-eisen Jeugdarts, Verantwoordelijkheden Jeugdarts, Functieprofiel Jeugdarts, Wat doet een Jeugdarts, Werken als Jeugdarts.

Jeugdarts worden: Opleiding tot jeugdarts

Om aan de slag te kunnen als Jeugdarts moet je eerst opgeleid worden tot basisarts. Hierna kan je een introductiecursus voor de opleiding tot Jeugdarts volgen om daarna de opleiding jeugdgezondheidszorg te kunnen doen. Als je je hierna nog verder in het vak wil verdiepen, kan je de vervolgopleiding Maatschappij en Gezondheid nog volgen.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Jeugdarts, Jeugdarts Worden, Opleidingsniveau Jeugdarts, Scholing Jeugdarts, Studie Jeugdarts, Bijscholing Jeugdarts, Omscholing Jeugdarts.

Organisaties waar een jeugdarts doorgaans werkzaam is

De Jeugdarts werkt vaak bij het Centrum voor Jeugd en Gezin, bij de GGD en op scholen. De Jeugdarts is voornamelijk in de non-profit sector werkzaam.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Jeugdarts, Jeugdarts Worden, Opleidingsniveau Jeugdarts, Scholing Jeugdarts, Studie Jeugdarts, Bijscholing Jeugdarts, Omscholing Jeugdarts.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden jeugdarts

Gemiddeld ligt het salaris van de Jeugdarts tussen de €2750,- en €4800,-. Tot de overige arbeidsvoorwaarden behoren een eindejaarsuitkering en vaak een vergoeding voor kinderopvang.

Mensen vonden ons op: Salaris Jeugdarts, Loon Jeugdarts, Wat verdien je als Jeugdarts, Salarisschaal Jeugdarts, Salarisindicatie Jeugdarts, Bonus Jeugdarts, CAO Jeugdarts, Brutoloon Jeugdarts, Nettoloon Jeugdarts, Vakantiedagen Jeugdarts, Pensioen Jeugdarts.

Competenties, skills & vaardigheden jeugdarts

 • Integriteit
 • Uitdrukkingsvaardigheid
 • Klantgerichtheid
 • Analytisch
 • Netwerken
 • Sociabiliteit
 • Onafhankelijkheid
Mensen vonden ons op: Kennis Jeugdarts, Vaardigheden Jeugdarts, Attitude Jeugdarts, Kwalificaties Jeugdarts, Competentieprofiel Jeugdarts.

Boeken voor het beroep jeugdarts

Wil je meer weten over het beroep jeugdarts? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je jeugdarts bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken jeugdarts te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Jeugdarts, Jeugdarts ebooks, boek Jeugdarts.

Persoonstypen jeugdarts

De Jeugdarts moet goed situaties in kunnen schatten en hier op in kunnen spelen. De Jeugdarts moet aan de hand van bevindingen situaties goed kunnen interpreteren en waar nodig in kunnen grijpen en goed advies kunnen geven om de situaties te verbeteren (Waarnemer). De Jeugdarts is een harde werker en kan zelfstandig werken. De Jeugdarts weet wat kinderen en hun ouders nodig hebben en kan hen hierin goed ondersteunen (Gever).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Jeugdarts, Karakter Jeugdarts.

Netwerk jeugdarts

De Jeugdarts heeft een groot netwerk binnen de gezondheidszorg. Zo heeft de Jeugdarts vaak contacten met artsen, psychologen en andere medische specialisten binnen de (jeugd)gezondheidszorg.

Mensen vonden ons op: Collega’s Jeugdarts, Medewerkers Jeugdarts.

Is het beroep jeugdarts iets voor jou?

Zou je graag jeugdarts willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als jeugdarts bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Jeugdarts, beroepskeuzetest Jeugdarts, beroep Jeugdarts kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden jeugdarts

Er is voldoende vraag naar deskundige Jeugdartsen. Door verder te leren en je te verdiepen, kan je doorgroeien binnen de jeugdgezondheidszorg.

Arbeidsmarktperspectief score jeugdarts

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep jeugdarts. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Jeugdarts, Promotie mogelijkheden Jeugdarts, Carriere Jeugdarts.

Solliciteren op de functie jeugdarts

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als jeugdarts dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor jeugdarts belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als jeugdarts. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Jeugdarts, CV Jeugdarts, sollicitatie Jeugdarts.

Interviews met jeugdarts

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen jeugdarts

Vacatures jeugdarts

Op zoek naar een nieuwe baan als Jeugdarts? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Jeugdarts. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Jeugdarts is een specialist op het gebied van opgroeiende kinderen. De Jeugdarts onderzoekt de individuele en gezamenlijke lichamelijke en geestelijk gezondheid van kinderen. De Jeugdarts kijkt hierbij ook naar de leefomgeving waarin het kind opgroeit.

Beoordeling Jeugdarts

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Jeugdarts' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Jeugdarts

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

kan je ook met je lage advies als jeudgarts worden?

 

Door: dalara

Reageer op dit beroep