U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Leraar biologie

Leraar biologie worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een leraar biologie? Lees de functieomschrijving.

De leraar biologie geeft les in het vak biologie.

De leraar biologie geeft les op een middelbare school aan VMBO, HAVO of VWO klassen. Daarnaast kan de leraar biologie ook les geven op het volwassenenonderwijs.

De leraar biologie geeft les in het vak biologie. Hij leert de leerlingen van alles over de onderwerpen binnen het vak biologie. Zo leert hij zijn leerlingen onder andere over de verschillende organismen (planten, dieren, schimmels, etc), de leefwereld van de verschillende dieren en geeft hij de leerlingen seksuele voorlichting. De leraar biologie bereidt van tevoren zelf zijn lessen voor, geeft de leerlingen door hem gemaakte opdrachten, huiswerk, toetsen en tentamens en kijkt deze na en becijfert deze. De belangrijkste taak van de leraar biologie is de leerlingen zoveel mogelijk basiskennis over het vak biologie meegeven en ze naar het examen begeleiden zodat zij dit examen met een mooi cijfer kunnen halen.

De leraar biologie heeft zelf veel verstand en interesse in het vak biologie en kan zijn kennis en visie op een interessante, verstaanbare en navolgbare manier aan de leerlingen overbrengen. Daarnaast is de leraar biologie ook degene die de orde in de klas moet bewaken (en daarom eventueel streng moet optreden) en is hij aanwezig bij vergaderingen met andere collega's om leerlingen, lessen en andere onderwerpen binnen en over de school te bespreken.

Mensen vonden ons op: Job Leraar biologie, Baan Leraar biologie, Leraar biologie Worden, Functie-eisen Leraar biologie, Verantwoordelijkheden Leraar biologie, Functieprofiel Leraar biologie, Wat doet een Leraar biologie, Werken als Leraar biologie.

Leraar biologie worden: Opleiding tot leraar biologie

De leraar biologie heeft een opleiding ''Leraar Biologie'' of ''Docent Biologie'' gevolgd. Deze opleidingen zijn HBO en vierjarig.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Leraar biologie, Leraar biologie Worden, Opleidingsniveau Leraar biologie, Scholing Leraar biologie, Studie Leraar biologie, Bijscholing Leraar biologie, Omscholing Leraar biologie.

Organisaties waar een leraar biologie doorgaans werkzaam is

De leraar biologie werkt op een middelbare school of op het volwassenenonderwijs.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Leraar biologie, Leraar biologie Worden, Opleidingsniveau Leraar biologie, Scholing Leraar biologie, Studie Leraar biologie, Bijscholing Leraar biologie, Omscholing Leraar biologie.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden leraar biologie

In het onderwijs werkt men met salarisschalen. Een docent die in het voortgezet onderwijs lesgeeft of in het hoger onderwijs komt in schaal LB, LC of LD terecht. Het hangt af van het type functie in welke schaal men precies terecht komt. Iemand die louter Biologie doceert zal meestentijds in schaal LB terechtkomen. Iemand die in de bovenbouw of aan de Universiteit lesgeeft of iemand met beleidstaken komt voor schaal LC of LD in aanmerking.

Afhankelijk van het aantal jaren ervaring (zowel binnenschoolse als buitenschoolse ervaring wordt meegerekend) bepaalt men de salariëring binnen de schaal. Er is namelijk nogal een verschil tussen een beginnend of onervaren docent en een ervaren docent. De onderstaande tabel verschaft wat duidelijkheid (bron straksvoordeklas.nl, jan. 2014).

Voortgezet onderwijs

LB
LC
LD

€ 2.445,-
€ 2.460,-
€ 2.470,-

€ 3.739,-
€ 4.360,-
€ 4.962,-

 

 

Mensen vonden ons op: Salaris Leraar biologie, Loon Leraar biologie, Wat verdien je als Leraar biologie, Salarisschaal Leraar biologie, Salarisindicatie Leraar biologie, Bonus Leraar biologie, CAO Leraar biologie, Brutoloon Leraar biologie, Nettoloon Leraar biologie, Vakantiedagen Leraar biologie, Pensioen Leraar biologie.

Competenties, skills & vaardigheden leraar biologie

 • Resultaatgerichtheid
 • Kritisch
 • Coachen
 • Motiveren
 • Omgaan met details
 • Initiatief ontplooien
 • Presenteren
 • Luisteren
 • Inzicht in omgeving
 • Overtuigen
 • Assertiviteit
 • Verstand van biologie
Mensen vonden ons op: Kennis Leraar biologie, Vaardigheden Leraar biologie, Attitude Leraar biologie, Kwalificaties Leraar biologie, Competentieprofiel Leraar biologie.

Boeken voor het beroep leraar biologie

Wil je meer weten over het beroep leraar biologie? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je leraar biologie bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken leraar biologie te komen.

Modo de Actuacion Interdisciplinario En Docentes de Ciencias Naturales | Velazquez Avila Rene Manuel

Un modelo para el perfeccionamiento del modo de actuación interdisciplinario del docente de ciencias naturales - Spaanstalig | Paperback | 9783848451081 | 228 pagina's

En la coyuntura del presente siglo, en la que el ejercicio de la docencia y la investigacion se resuelven en un complejo entramado de tendencias y orientaciones cienciologicas, urge orientar nuestras miras hacia aquellos criterios que, por su ecumenismo y...

Mensen vonden ons op: boeken voor Leraar biologie, Leraar biologie ebooks, boek Leraar biologie.

Persoonstypen leraar biologie

De leraar biologie is een baas. Hij is de leidinggevende in klas en heeft ten alle tijden het woord wanneer hij het woord wil hebben. Hij kan leerlingen desgewenst ook de klas uit sturen wanneer zij vervelend zijn.

De leraar biologie is ook een gever. Hij geeft zijn visie en zijn kennis op het gebied van het vak biologie over op zijn leerlingen en geeft ze eventueel individuele begeleiding.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Leraar biologie, Karakter Leraar biologie.

Netwerk leraar biologie

Het netwerk van de leraar biologie bestaat uit zijn collega's, zijn leerlingen, de ouders van leerlingen (tijdens ouderavonden) en de directeur van de school.

Mensen vonden ons op: Collega’s Leraar biologie, Medewerkers Leraar biologie.

Is het beroep leraar biologie iets voor jou?

Zou je graag leraar biologie willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als leraar biologie bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Leraar biologie, beroepskeuzetest Leraar biologie, beroep Leraar biologie kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden leraar biologie

Het arbeidsmarktperspectief en de werkgelegenheid voor de leraar biologie is gemiddeld. Er is voldoende werkgelegenheid. Daarnaast kan de leraar biologie ook een mentorrol op zich nemen.

Arbeidsmarktperspectief score leraar biologie

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep leraar biologie. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Leraar biologie, Promotie mogelijkheden Leraar biologie, Carriere Leraar biologie.

Solliciteren op de functie leraar biologie

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als leraar biologie dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor leraar biologie belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als leraar biologie. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Leraar biologie, CV Leraar biologie, sollicitatie Leraar biologie.

Interviews met leraar biologie

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen leraar biologie

Vacatures leraar biologie

Op zoek naar een nieuwe baan als Leraar biologie? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Leraar biologie. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De leraar biologie geeft les in het vak biologie. De leraar biologie geeft les op een middelbare school aan VMBO, HAVO of VWO klassen. Daarnaast kan de leraar biologie ook les geven op het volwassenenonderwijs.

Beoordeling Leraar biologie

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Leraar biologie' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Leraar biologie

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Waarom verdient dit minder dan bijvoorbeeld docent frans?

Door: Lol

Vriend van mij is docent biologie op een mavo en verdient 4750 bruto per maand! Hij is iedere woensdag is hij vrij en uiteraard iedere dag rond een uurtje of 15.00 lekker thuis. Natuurlijk moet hij af en toe wat doen thuis maar wie niet? Conclusie: Leraren verdienen buitensporig veel geld!!

Door: Jim

Ik lees wat lichte jalouzie,Gr.

Door: Pierre

Ik weet het niet zeker ook hier zal de wet van vraag en aanbod wel gelden.Gr.

Door: Eddy

Door de krimp van het aantal leerlingen geven scholen ten oosten van de lijn Amersfoort je nooit na twee jaar een vaste aanstelling. Of je nu bevoegd bent of goed lesgeeft, hups eruit en een nieuwe voor weer twee jaar.

Door: Le

Reageer op dit beroep