Leraar biologie Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Leraar biologie? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep leraar biologie. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je leraar biologie wordt.

 

Wat is een Leraar biologie?

De leraar biologie geeft les in het vak biologie.

De leraar biologie geeft les op een middelbare school aan VMBO, HAVO of VWO klassen. Daarnaast kan de leraar biologie ook les geven op het volwassenenonderwijs.

De leraar biologie geeft les in het vak biologie. Hij leert de leerlingen van alles over de onderwerpen binnen het vak biologie. Zo leert hij zijn leerlingen onder andere over de verschillende organismen (planten, dieren, schimmels, etc), de leefwereld van de verschillende dieren en geeft hij de leerlingen seksuele voorlichting. De leraar biologie bereidt van tevoren zelf zijn lessen voor, geeft de leerlingen door hem gemaakte opdrachten, huiswerk, toetsen en tentamens en kijkt deze na en becijfert deze. De belangrijkste taak van de leraar biologie is de leerlingen zoveel mogelijk basiskennis over het vak biologie meegeven en ze naar het examen begeleiden zodat zij dit examen met een mooi cijfer kunnen halen.

De leraar biologie heeft zelf veel verstand en interesse in het vak biologie en kan zijn kennis en visie op een interessante, verstaanbare en navolgbare manier aan de leerlingen overbrengen. Daarnaast is de leraar biologie ook degene die de orde in de klas moet bewaken (en daarom eventueel streng moet optreden) en is hij aanwezig bij vergaderingen met andere collega's om leerlingen, lessen en andere onderwerpen binnen en over de school te bespreken.Wil je werken als Leraar biologie?

Werk je al als Leraar biologie en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Leraar biologie worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Leraar biologie, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Leraar biologie in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Leerlingen
 • Collega's
 • Directeur van de school
 • Ouders van leerlingen

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2445 tot €4962

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Leraar biologie

Wat verdient een Leraar biologie?

In het onderwijs werkt men met salarisschalen. Een docent die in het voortgezet onderwijs lesgeeft of in het hoger onderwijs komt in schaal LB, LC of LD terecht. Het hangt af van het type functie in welke schaal men precies terecht komt. Iemand die louter Biologie doceert zal meestentijds in schaal LB terechtkomen. Iemand die in de bovenbouw of aan de Universiteit lesgeeft of iemand met beleidstaken komt voor schaal LC of LD in aanmerking.

Afhankelijk van het aantal jaren ervaring (zowel binnenschoolse als buitenschoolse ervaring wordt meegerekend) bepaalt men de salariëring binnen de schaal. Er is namelijk nogal een verschil tussen een beginnend of onervaren docent en een ervaren docent. De onderstaande tabel verschaft wat duidelijkheid (bron straksvoordeklas.nl, jan. 2014).

Voortgezet onderwijs

LB
LC
LD

€ 2.445,-
€ 2.460,-
€ 2.470,-

€ 3.739,-
€ 4.360,-
€ 4.962,-

 

 

Salarisschaal Leraar biologie

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Leraar biologie

Er zijn geen vacatures Leraar biologie aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Leraar biologie in werkt.

Meer weten over de sector waar een Leraar biologie in werkt

Bekijk werken in Onderwijs

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Leraar biologie

Wat is de toekomst van Leraar biologie?

Het arbeidsmarktperspectief en de werkgelegenheid voor de leraar biologie is gemiddeld. Er is voldoende werkgelegenheid. Daarnaast kan de leraar biologie ook een mentorrol op zich nemen.

Baankans Leraar biologie

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Leraar biologie worden: Opleidingen tot Leraar biologie

Wil je Leraar biologie worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Leraar biologie.

Hoe word je een Leraar biologie? 

De leraar biologie heeft een opleiding ''Leraar Biologie'' of ''Docent Biologie'' gevolgd. Deze opleidingen zijn HBO en vierjarig.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Leraar biologie

Er zijn geen opleidingen Leraar biologie aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Leraar biologie in werkt

Bekijk alle opleidingen Onderwijs

Omscholen of doorgroeien tot Leraar biologie

Als je Leraar biologie wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Leraar biologie zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Leraar biologie

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Leraar biologie?

Competenties en Vaardigheden Leraar biologie

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Leraar biologie nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Leraar biologie nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Leraar biologie

Trainingen & cursussen Assertiviteit
Assertiviteit
Trainingen & cursussen Coachen
Coachen
Trainingen & cursussen Initiatief ontplooien
Initiatief ontplooien
Trainingen & cursussen Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving
Trainingen & cursussen Kritisch
Kritisch
Trainingen & cursussen Luisteren
Luisteren
Trainingen & cursussen Motiveren
Motiveren
Trainingen & cursussen Omgaan met details
Omgaan met details
Trainingen & cursussen Overtuigen
Overtuigen
Trainingen & cursussen Presenteren
Presenteren
Trainingen & cursussen Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid

Persoonlijkheid van een Leraar biologie

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Leraar biologie. Als Leraar biologie wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Leraar biologie:


zie volledige beschrijving persoonstype Leraar biologie

Vakkennis voor een Leraar biologie

Het is voor een Leraar biologie ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Leraar biologie zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Leraar biologie


Werkervaring Leraar biologie

Het is voor een startend Leraar biologie die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Leraar biologie is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Leraar verzorging, Leraar economie .

Iets anders leren?

Is Leraar biologie het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Leraar biologie

Met wie werkt een Leraar biologie samen? 

Het netwerk van de leraar biologie bestaat uit zijn collega's, zijn leerlingen, de ouders van leerlingen (tijdens ouderavonden) en de directeur van de school.


 • Leerlingen
 • Collega's
 • Directeur van de school
 • Ouders van leerlingen
Leraar biologie


Organisaties waar een Leraar biologie werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Leraar biologie meestal werkt.

Waar werkt een Leraar biologie?

De leraar biologie werkt op een middelbare school of op het volwassenenonderwijs.

Meer weten over werken in de Onderwijs & Training?

Bekijk werken in Onderwijs & Training

Best beoordeelde werkgevers Leraar biologie

Waar kun je het beste werken als Leraar biologie? Hieronder vind je de best door de Leraar biologie beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Leraar biologie.

Competenties, Skills en Vaardigheden Leraar biologie:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Leraar biologie.

Welke competenties heeft een Leraar biologie nodig?

Een Leraar biologie heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Leraar biologie

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Leraar biologie passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Leraar biologie nodig? 

De leraar biologie is een baas. Hij is de leidinggevende in klas en heeft ten alle tijden het woord wanneer hij het woord wil hebben. Hij kan leerlingen desgewenst ook de klas uit sturen wanneer zij vervelend zijn.

De leraar biologie is ook een gever. Hij geeft zijn visie en zijn kennis op het gebied van het vak biologie over op zijn leerlingen en geeft ze eventueel individuele begeleiding.

Bekijk de persoonstypen voor Leraar biologie


Baas


Lees meer

Gever


Lees meer

Interview met een Leraar biologie

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Leraar biologie

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Leraar biologie

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Leraar biologie

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Leraar biologie dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Leraar biologie belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Leraar biologie. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Leraar biologie iets voor je?

Zou je graag Leraar biologie willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Leraar biologie bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Leraar biologie

Eddy

Ik weet het niet zeker ook hier zal de wet van vraag en aanbod wel gelden.Gr.

Jim

Vriend van mij is docent biologie op een mavo en verdient 4750 bruto per maand! Hij is iedere woensdag is hij vrij en uiteraard iedere dag rond een uurtje of 15.00 lekker thuis. Natuurlijk moet hij af en toe wat doen thuis maar wie niet? Conclusie: Leraren verdienen buitensporig veel geld!!

Pierre

Ik lees wat lichte jalouzie,Gr.

Lol

Waarom verdient dit minder dan bijvoorbeeld docent frans?

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar