U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Luchtverkeersleider

Luchtverkeersleider worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een luchtverkeersleider? Lees de functieomschrijving.

De Luchtverkeersleider heeft een verantwoordelijke, concentratie vereisende en op zijn tijd stressvolle baan met onregelmatige diensten. Als Luchtverkeersleider zorg je in het algemeen voor de veiligheid binnen het Nederlandse burgerluchtruim in Nederland en voor de veiligheid van de luchtvaartgerelateerde zaken rondom jouw vliegveld in het bijzonder.

De werkzaamheden van de Luchtverkeersleider beslaan het begeleiden van piloten bij hun vluchten, waarbij rekening gehouden dient te worden met de vluchtplannen (op welke hoogte en positie bevindt men zich en waar wil men heen?), het indien nodig aanpassen van vluchtplannen om ongelukken te voorkomen, het doorgeven van relevante informatie aan piloten, zowel informatie over de route als over de te verwachten weersomstandigheden, en het inroepen van hulpdiensten bij calamiteiten.

Bij het uitvoeren van de werkzaamheden zal er gewerkt worden van achter een bureau met computers, radar en radio. De radar zorgt voor een actuele weergave van de situatie in de lucht, waarna de computer de vluchtplannen zal verwerken en weergeven. Het is aan de Luchtverkeersleider om een luchtbeeld te vormen en om de vluchten binnen dit beeld gestroomlijnd hun reis te laten vervolgen. Het contact met de piloten zal via de radio verlopen.

De Luchtverkeersleider draagt tijdens zijn werk verantwoordelijkheid voor een groot aantal mensenlevens en financieel kapitaal. Hij dient dan ook in staat te zijn om gedurende zijn dienst zeer geconcentreerd te werk te gaan. Als Luchtverkeersleider moet je dus beschikken over een goede fysieke en mentale gesteldheid om onder de meest stressvolle omstandigheden de veiligheid binnen het luchtruim te garanderen. Buiten het werk dien je van onbesproken gedrag te zijn. Het is ontoelaatbaar om enige pretentie van machtsverstrengeling te wekken of om te kampen met alcohol- of drugsproblemen.

Mensen vonden ons op: Job Luchtverkeersleider, Baan Luchtverkeersleider, Luchtverkeersleider Worden, Functie-eisen Luchtverkeersleider, Verantwoordelijkheden Luchtverkeersleider, Functieprofiel Luchtverkeersleider, Wat doet een Luchtverkeersleider, Werken als Luchtverkeersleider.

Luchtverkeersleider worden: Opleiding tot luchtverkeersleider

Om toegelaten te worden tot de opleiding tot Luchtverkeersleider dient men te voldoen aan enkele basiseisen.

- De gegadigde moet tussen de 17 en 26 jaar oud zijn.

- De gegadigde mag een oogafwijking bezitten tussen de -6 en +5 en mag niet kleurenblind zijn.

- De gegadigde dient te beschikken over een VWO-diploma met een voldoende voor wiskunde of een HBO propedeuse.

- De gegadigde moet Nederlands en Engels kunnen spreken en schrijven en moet beschikken over een werkvergunning voor de Europese Unie (Deze laatste toevoeging is vooral voor mensen van buiten de EU, aangezien EU-inwoners standaard mogen werken binnen de Unie.).

De opleiding duurt zo'n vier jaar en bestaat uit twee fasen: de initiële training (1 jaar) en de gevorderde training (3 jaar). De Luchtverkeersleiding Nederland vergoedt de opleiding en het benodigde studiemateriaal.

Er moet rekening worden gehouden met een terugbetaling van (een gedeelte van) de studiekosten als de gegadigde besluit te stoppen met de werkzaamheden voor de LVNL binnen 5 jaar na afronding van de opleiding. Geleidelijk wordt deze 'schuld' minder: een zojuist afgestudeerde Luchtverkeersleider zal zo'n 46,000 euro moeten betalen bij het staken van zijn werkzaamheden, een persoon die al vier jaar heeft gewerkt voor de LVNL hoeft slechts 9,000 euro te betalen.
 

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Luchtverkeersleider, Luchtverkeersleider Worden, Opleidingsniveau Luchtverkeersleider, Scholing Luchtverkeersleider, Studie Luchtverkeersleider, Bijscholing Luchtverkeersleider, Omscholing Luchtverkeersleider.

Organisaties waar een luchtverkeersleider doorgaans werkzaam is


Na afronding van de opleiding tot Luchtverkeersleider zal de gegadigde werkzaam worden binnen de organisatie van de Luchtverkeersleiding Nederland. Deze organisatie is verantwoordelijk voor de veiligheid in het Nederlandse burgerluchtruim (De Koninklijke Luchtmacht draagt zorg voor de militaire kanten van de luchtvaart) en is belast met het up-to-date houden van de te gebruiken systemen, het opleiden van nieuwe Luchtverkeersleiders, het opstellen van luchtkaarten en het verstrekken van informatie over het luchtruim aan piloten en andere organisaties die over deze informatie dienen te beschikken.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Luchtverkeersleider, Luchtverkeersleider Worden, Opleidingsniveau Luchtverkeersleider, Scholing Luchtverkeersleider, Studie Luchtverkeersleider, Bijscholing Luchtverkeersleider, Omscholing Luchtverkeersleider.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden luchtverkeersleider

Bij aanvang van de opleiding krijgt de aspirant Luchtverkeersleider direct loon betaald.Dit ligt rond de €2208 bruto per maand. Naarmate de opleiding vordert, zal het loon stijgen tot zo'n €6250 bij afronding van de studie. Naarmate de Luchtverkeersleider meer ervaring opdoet binnen de LVNL kan het loon oplopen tot zo'n €10.000 per maand.

Bovenop het salaris wordt er een onregelmatigheidstoeslag toegekend voor de onregelmatige diensten, is er een vakantietoeslag van 8 procent en een eindejaarsuitkering, heeft men minimaal 25 dagen vakantie per jaar (oplopend bij het draaien van onregelmatige diensten), kan de Luchtverkeersleider op zijn/haar 58e met pensioen gaan (het pensioen is geregeld bij het ABP), is er een reiskostenvergoeding tot 163,- euro per maand, wordt er een gedeelte van de zorgverzekering betaald, is er een kinderopvangregeling en is er de mogelijkheid om (gedeeltelijk) de kosten van een studie terug te krijgen van de LVNL na afronding van de opleiding tot Luchtverkeersleider.

Mensen vonden ons op: Salaris Luchtverkeersleider, Loon Luchtverkeersleider, Wat verdien je als Luchtverkeersleider, Salarisschaal Luchtverkeersleider, Salarisindicatie Luchtverkeersleider, Bonus Luchtverkeersleider, CAO Luchtverkeersleider, Brutoloon Luchtverkeersleider, Nettoloon Luchtverkeersleider, Vakantiedagen Luchtverkeersleider, Pensioen Luchtverkeersleider.

Competenties, skills & vaardigheden luchtverkeersleider

 • Stressbestendigheid
 • Discipline
 • Omgaan met details
 • Accuratesse
 • Besluitvaardigheid
 • Gedurende lange periodes in staat zijn geconcentreerd te werken
 • Plannen
 • Onafhankelijkheid
Mensen vonden ons op: Kennis Luchtverkeersleider, Vaardigheden Luchtverkeersleider, Attitude Luchtverkeersleider, Kwalificaties Luchtverkeersleider, Competentieprofiel Luchtverkeersleider.

Boeken voor het beroep luchtverkeersleider

Wil je meer weten over het beroep luchtverkeersleider? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je luchtverkeersleider bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken luchtverkeersleider te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Luchtverkeersleider, Luchtverkeersleider ebooks, boek Luchtverkeersleider.

Persoonstypen luchtverkeersleider

De Luchtverkeersleider iseen loyale, verantwoordelijke, zorgzame persoon. Ook is hij ijverig en beschikt hij over inlevingsvermogen (Loyalist). Daarnaast is hij gedreven en energiek. Hij heeft een praktische instelling en werkhouding.  De Luchtverkeersleider is ook zelfverzekerd, wat hem helpt zijn verantwoordelijkheden te dragen en ook onder druk te functioneren (Succesvolle werker)

 

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Luchtverkeersleider, Karakter Luchtverkeersleider.

Netwerk luchtverkeersleider

De Luchtverkeersleider werkt binnen een team van Luchtverkeersleiders onder leiding van een ervaren Luchtverkeersleider. De 'onervaren' Luchtverkeersleider zal geen leiding hoeven te geven aan anderen. Bij het uitvoeren van de werkzaamheden zal er intensief 'contact' zijn met computers en andere high-tech systemen.

Buiten de 'Luchtverkeersleiding' zal er contact zijn met Piloten en met de Hulpdiensten. Afhankelijk van de situatie zal het contact variëren van adviesverlening en sturing tot controle met de Piloten en van het testen van de paraatheid tot het daadwerkelijk inzetten van crisisteams bij de hulpdiensten (Politie, Brandweer en Ambulance).
 

Mensen vonden ons op: Collega’s Luchtverkeersleider, Medewerkers Luchtverkeersleider.

Is het beroep luchtverkeersleider iets voor jou?

Zou je graag luchtverkeersleider willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als luchtverkeersleider bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Luchtverkeersleider, beroepskeuzetest Luchtverkeersleider, beroep Luchtverkeersleider kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden luchtverkeersleider


 De Luchtverkeersleider kan na afronding van de opleiding tot Luchtverkeersleider werkzaam blijven bij de LVNL binnen zijn functie. Het is ook mogelijk om bij toenemende ervaring een meer verantwoordelijke functie te krijgen als leidinggevende binnen de Luchtverkeersleiding.

De opleiding tot Luchtverkeersleider is een erkende HBO studie. Als afgestudeerde in het hoger onderwijs kan de oud-Luchtverkeersleider buiten de Luchtverkeersleiding werkzaam worden binnen bestuurlijke functies bij het bedrijfsleven of de overheid. De Luchtverkeersleider beschikt immers over accuratesse, stressbestendigheid, organisatievermogen en discipline. Deze zaken worden erg gewaardeerd binnen deze twee sectoren.

Arbeidsmarktperspectief score luchtverkeersleider

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep luchtverkeersleider. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Luchtverkeersleider, Promotie mogelijkheden Luchtverkeersleider, Carriere Luchtverkeersleider.

Solliciteren op de functie luchtverkeersleider

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als luchtverkeersleider dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor luchtverkeersleider belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als luchtverkeersleider. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Luchtverkeersleider, CV Luchtverkeersleider, sollicitatie Luchtverkeersleider.

Interviews met luchtverkeersleider

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen luchtverkeersleider

Vacatures luchtverkeersleider

Op zoek naar een nieuwe baan als Luchtverkeersleider? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Luchtverkeersleider. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Luchtverkeersleider heeft een verantwoordelijke, concentratie vereisende en op zijn tijd stressvolle baan met onregelmatige diensten. Als Luchtverkeersleider zorg je in het algemeen voor de veiligheid binnen het Nederlandse burgerluchtruim in Nederland en voor de veiligheid van de luchtvaartgerelateerde zaken rondom jouw vliegveld in het bijzonder. De werkzaamheden van de Luchtverkeersleider beslaan het begeleiden van piloten bij hun vluchten, waarbij rekening gehouden dient te worden met de vluchtplannen (op welke hoogte en positie bevindt men zich en waar wil men heen?), het indien nodig aanpassen van vluchtplannen om ongelukken te voorkomen, het doorgeven van relevante informatie aan piloten, zowel informatie over de route als over de te verwachten weersomstandigheden, en het inroepen van hulpdiensten bij calamiteiten.

Beoordeling Luchtverkeersleider

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Luchtverkeersleider' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Luchtverkeersleider

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

In hoeverre houdt men vast aan aan de maximale leeftijd grens?

Door: mike

super cool

Door: piet

Waar kan je dan studeren? Ik heb een mbo opleiding niveau 4 afgerond en zit nu op hbo opleiding Bedrijfskunde MER. Ik wil wat anders doen en het lijkt me super leuk om luchtverkeersleider te worden. Welke scholen accepteren een mbo opleiding niveau 4 om toegelaten te worden? Met vriendelijke groet,

Wouter

Door: Wouter

Beste Wouter,kijk eens op www.luchtverkeersleider.nl,hier vind je meer gedetailleerde informatie.

Door: Henri

Hai, Ik doe vwo en ik zit nu in het 3e jaar, alleen heb ik niet de beste concentratie, daarvoor heb heb ik bepaalde pillen van de apotheker gekregen om goed te concentreren, mag dat ook met bijvoorbeeld de simulatie van de opleiding van de luchtverkeersleiding?

Door: Lennard

Beste Lennard,reken daar niet op.In de bovenkamer moet het 100% zijn.

Door: vlieger

ik heb op luchtverkeersleider.nl niet kunnen vinden of je met een afgerond vmbo t aan deze opleiding zou kunnen beginnen, ik vroeg me af wat mijn opties zijn aangezien ik dit heel graag zou willen.

m.v.g. stefan

Door: stefan

Beste Stefan,lees de hierboven staande informatie goed en je komt tot de conclusie dat je met VMBO,geen luchtverkeersleider kan worden.

Door: Bernhard

Wauw, ik zit nu in de 2e klas van havo en wil heel graag sinds vorig jaar al luchtverkeersleider worden. Ik weet nu al wat ga ik ga doen na mijn havo diploma en door al deze informatie en op de site weet ik nu veel meer! Alleen een vraag kan je ook naar een opendag gaan als je 14 jaar of 15 jaar bent ?

Door: Austin

Beste Austin, je moet minimaal 16 jaar zijn om naar een voorlichtingsdag te mogen helaas :( , je moet je dat ook op de site van LVNL registreren en je ID meenemen als je daarheen gaat over 1 of 2 jaartjes dan... Nog even geduld ;)

Door: Alexandra

En beste Stefan (/Bernhard) met alleen VMBO kom je er inderdaad helaas nog niet, als het echt je grote passie is kan je altijd nog doorstuderen en via een omweg er dus toch nog komen... Als je dan nog niet te oud bent (denk bijv. aan mbo→hbo→LVNL / HAVO→hbo→LVNL / HAVO→VWO→LVNL) maarja... :x Groetjes Alexandra (:

Door: Alexandra

Dank je wel Alexandra voor de toelichting.Ik ben nu via Springest bezig mijnverloren jaren (zo noem ik ze maar) in te halen,een moeilijke opgave.Gr.Simon

Door: simon

Zijn er bepaalde schoolvakken waar ze extra op Letten of juist minder om toegelaten te worden? Ik zit nu in VWO 4 en kan bepaal de vakken laten vallen

Door: Jeffrey

Wat is de leeftijdsgrens voor Luchtverkeersleider?

 

Door: Loed

Beste Loed in bovenstaande informatie staat alles wat je wil weten.Kijk eens onder de KOP -opl.tot luchtverkeerleider en je vraag is beantwoord.Gr.

Door: Marco

Ook Jeffrey,moet de bovenstaande beschrijving goed lezen,daar worden je vragen beantwoordt.Gr.

Door: Cees

Goedenmiddag

ik zou graag een luchtverkeersleider willen worden altijd mmijn droom al geweest .ik heb een vmbo TL op zak en doe nu een havo traject van 1 jaar nu vraag ik mij af of ik eerst mijn hbo moet halen(ben dat zeker van plan) of eerst voor de pre selectie gaan ben op dit moment 17 jaartjes oud.

mvg SOFYAN

Door: sofyan

Ik zit op dit moment in 5 havo, ik zie dat het een hbo opleiding is, maar heb nergens zien staan dat je gelijk na de havo deze opleiding kan doen? Mijn vraag is dus, kan dat? Of moet ik toch een hbo-propedeuse halen?

Door: Laura

Hallo Laura,mijn reactie is een beetje aan de late kant,maar misschien heb je er nog wat aan.er worden regelmatig voorlichtingsbijeenkomsten georganiseerd.Kijk eens op luchtverkeersleider.nl,daar vind je de data.Als Sofyan,dit ook leest,eerst je studie afmaken.Sucses

Door: Jean-Paul

Ik wil al heel lang luchtverkeersleider worden maar is er wel genoeg vraag naar nieuwe luchtverkeersleiders want ik zie dat heel veel mensen het ook willen worden. M.v.g oliver

Door: Oliver

Lees het bovenstaande nauwkeurig en je weet het antwoord op je vraag.Goede informatie,Gr.

Door: Benno

Beste,

Ik ben zeer enthousiast over de opleiding. Ik kom alleen niet meer in aanmerking vanwege m'n leeftijd. Heeft u wellicht nog advies welke beroepen en opleidingen vergelijkbaar zijn? 

Ik hoop van harte dat u me kunt helpen.

Door: Amelie

Hallo Ik wil al een lange tijd luchtverkeersleider worden, maar ik las ergens op de site van luchtverkeersleiding nederland dat je goed moet staan voor wiskunde. Dat is bij mij een groot probleem. Ik sta nu voor wiskunde b havo 4 een 4 en dat zie ik niet snel beter worden. Weet iemand of dit een groot probleem is?

Door: Joep

Goedemiddag wat verdien je als je 30 bent en net begint met werken als luchtverkeersleider?!

groet A

Door: A

goedeavond, is het beter om wiskunde B te hebben of maakt het niet uit A of B

Door: chantal

@chantal, Wiskunde B is veel praktischer denk ik, maar A kan geen kwaad.

Door: Yusuf

Reageer op dit beroep