Luchtverkeersleider Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Luchtverkeersleider? Lees de functieomschrijving.

De Luchtverkeersleider heeft een verantwoordelijke, concentratie vereisende en op zijn tijd stressvolle baan met onregelmatige diensten. Als Luchtverkeersleider zorg je in het algemeen voor de veiligheid binnen het Nederlandse burgerluchtruim in Nederland en voor de veiligheid van de luchtvaartgerelateerde zaken rondom jouw vliegveld in het bijzonder.

De werkzaamheden van de Luchtverkeersleider beslaan het begeleiden van piloten bij hun vluchten, waarbij rekening gehouden dient te worden met de vluchtplannen (op welke hoogte en positie bevindt men zich en waar wil men heen?), het indien nodig aanpassen van vluchtplannen om ongelukken te voorkomen, het doorgeven van relevante informatie aan piloten, zowel informatie over de route als over de te verwachten weersomstandigheden, en het inroepen van hulpdiensten bij calamiteiten.

Bij het uitvoeren van de werkzaamheden zal er gewerkt worden van achter een bureau met computers, radar en radio. De radar zorgt voor een actuele weergave van de situatie in de lucht, waarna de computer de vluchtplannen zal verwerken en weergeven. Het is aan de Luchtverkeersleider om een luchtbeeld te vormen en om de vluchten binnen dit beeld gestroomlijnd hun reis te laten vervolgen. Het contact met de piloten zal via de radio verlopen.

De Luchtverkeersleider draagt tijdens zijn werk verantwoordelijkheid voor een groot aantal mensenlevens en financieel kapitaal. Hij dient dan ook in staat te zijn om gedurende zijn dienst zeer geconcentreerd te werk te gaan. Als Luchtverkeersleider moet je dus beschikken over een goede fysieke en mentale gesteldheid om onder de meest stressvolle omstandigheden de veiligheid binnen het luchtruim te garanderen. Buiten het werk dien je van onbesproken gedrag te zijn. Het is ontoelaatbaar om enige pretentie van machtsverstrengeling te wekken of om te kampen met alcohol- of drugsproblemen.

Wil je werken als Luchtverkeersleider?

Werk je al als Luchtverkeersleider en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Luchtverkeersleider worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Luchtverkeersleider, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Luchtverkeersleider in één oogopslag

Beroepsgroep:

Netwerk:

  • Piloten
  • Luchtverkeersleider
  • Hulpdiensten

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €2208 tot €10000

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Luchtverkeersleider

Wat verdient een Luchtverkeersleider?

Bij aanvang van de opleiding krijgt de aspirant Luchtverkeersleider direct loon betaald.Dit ligt rond de €2208 bruto per maand. Naarmate de opleiding vordert, zal het loon stijgen tot zo'n €6250 bij afronding van de studie. Naarmate de Luchtverkeersleider meer ervaring opdoet binnen de LVNL kan het loon oplopen tot zo'n €10.000 per maand.

Bovenop het salaris wordt er een onregelmatigheidstoeslag toegekend voor de onregelmatige diensten, is er een vakantietoeslag van 8 procent en een eindejaarsuitkering, heeft men minimaal 25 dagen vakantie per jaar (oplopend bij het draaien van onregelmatige diensten), kan de Luchtverkeersleider op zijn/haar 58e met pensioen gaan (het pensioen is geregeld bij het ABP), is er een reiskostenvergoeding tot 163,- euro per maand, wordt er een gedeelte van de zorgverzekering betaald, is er een kinderopvangregeling en is er de mogelijkheid om (gedeeltelijk) de kosten van een studie terug te krijgen van de LVNL na afronding van de opleiding tot Luchtverkeersleider.

Salarisschaal Luchtverkeersleider

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Luchtverkeersleider

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Luchtverkeersleider

Hoe goed is de toekomst voor de Luchtverkeersleider? 


 De Luchtverkeersleider kan na afronding van de opleiding tot Luchtverkeersleider werkzaam blijven bij de LVNL binnen zijn functie. Het is ook mogelijk om bij toenemende ervaring een meer verantwoordelijke functie te krijgen als leidinggevende binnen de Luchtverkeersleiding.

De opleiding tot Luchtverkeersleider is een erkende HBO studie. Als afgestudeerde in het hoger onderwijs kan de oud-Luchtverkeersleider buiten de Luchtverkeersleiding werkzaam worden binnen bestuurlijke functies bij het bedrijfsleven of de overheid. De Luchtverkeersleider beschikt immers over accuratesse, stressbestendigheid, organisatievermogen en discipline. Deze zaken worden erg gewaardeerd binnen deze twee sectoren.

Baankans Luchtverkeersleider

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Luchtverkeersleider worden: Opleidingen tot Luchtverkeersleider

Hoe word je een Luchtverkeersleider? 

Om toegelaten te worden tot de opleiding tot Luchtverkeersleider dient men te voldoen aan enkele basiseisen.

- De gegadigde moet tussen de 17 en 26 jaar oud zijn.

- De gegadigde mag een oogafwijking bezitten tussen de -6 en +5 en mag niet kleurenblind zijn.

- De gegadigde dient te beschikken over een VWO-diploma met een voldoende voor wiskunde of een HBO propedeuse.

- De gegadigde moet Nederlands en Engels kunnen spreken en schrijven en moet beschikken over een werkvergunning voor de Europese Unie (Deze laatste toevoeging is vooral voor mensen van buiten de EU, aangezien EU-inwoners standaard mogen werken binnen de Unie.).

De opleiding duurt zo'n vier jaar en bestaat uit twee fasen: de initiële training (1 jaar) en de gevorderde training (3 jaar). De Luchtverkeersleiding Nederland vergoedt de opleiding en het benodigde studiemateriaal.

Er moet rekening worden gehouden met een terugbetaling van (een gedeelte van) de studiekosten als de gegadigde besluit te stoppen met de werkzaamheden voor de LVNL binnen 5 jaar na afronding van de opleiding. Geleidelijk wordt deze 'schuld' minder: een zojuist afgestudeerde Luchtverkeersleider zal zo'n 46,000 euro moeten betalen bij het staken van zijn werkzaamheden, een persoon die al vier jaar heeft gewerkt voor de LVNL hoeft slechts 9,000 euro te betalen.
 

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Luchtverkeersleider

Meer opleidingen Luchtverkeersleider

Weet je nog niet of je Luchtverkeersleider wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Luchtverkeersleider of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Luchtverkeersleider

Met wie werkt een Luchtverkeersleider samen? 

De Luchtverkeersleider werkt binnen een team van Luchtverkeersleiders onder leiding van een ervaren Luchtverkeersleider. De 'onervaren' Luchtverkeersleider zal geen leiding hoeven te geven aan anderen. Bij het uitvoeren van de werkzaamheden zal er intensief 'contact' zijn met computers en andere high-tech systemen.

Buiten de 'Luchtverkeersleiding' zal er contact zijn met Piloten en met de Hulpdiensten. Afhankelijk van de situatie zal het contact variëren van adviesverlening en sturing tot controle met de Piloten en van het testen van de paraatheid tot het daadwerkelijk inzetten van crisisteams bij de hulpdiensten (Politie, Brandweer en Ambulance).
 


  • Piloten
  • Luchtverkeersleider
  • Hulpdiensten
Luchtverkeersleider


Organisaties waar een Luchtverkeersleider werkzaam is

Waar werkt een Luchtverkeersleider meestal? 


Na afronding van de opleiding tot Luchtverkeersleider zal de gegadigde werkzaam worden binnen de organisatie van de Luchtverkeersleiding Nederland. Deze organisatie is verantwoordelijk voor de veiligheid in het Nederlandse burgerluchtruim (De Koninklijke Luchtmacht draagt zorg voor de militaire kanten van de luchtvaart) en is belast met het up-to-date houden van de te gebruiken systemen, het opleiden van nieuwe Luchtverkeersleiders, het opstellen van luchtkaarten en het verstrekken van informatie over het luchtruim aan piloten en andere organisaties die over deze informatie dienen te beschikken.

Meer weten over werken in de Beveiliging & Bewaking?

Bekijk werken in Beveiliging & Bewaking

Best beoordeelde werkgevers Luchtverkeersleider

Waar kun je het beste werken als Luchtverkeersleider? Hieronder vindt je de best door de Luchtverkeersleider beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Luchtverkeersleider.

Competenties, Skills en Vaardigheden Luchtverkeersleider:

Welke competenties heeft een een Luchtverkeersleider nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Luchtverkeersleider

Wat voor persoonlijkheid heb je als Luchtverkeersleider nodig? 

De Luchtverkeersleider iseen loyale, verantwoordelijke, zorgzame persoon. Ook is hij ijverig en beschikt hij over inlevingsvermogen (Loyalist). Daarnaast is hij gedreven en energiek. Hij heeft een praktische instelling en werkhouding.  De Luchtverkeersleider is ook zelfverzekerd, wat hem helpt zijn verantwoordelijkheden te dragen en ook onder druk te functioneren (Succesvolle werker)

 

Bekijk de persoonstypen voor Luchtverkeersleider


Loyalist


Lees meer

Succesvolle werker


Lees meer

Interview met een Luchtverkeersleider

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Luchtverkeersleider

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Luchtverkeersleider

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Luchtverkeersleider

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Luchtverkeersleider dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Luchtverkeersleider belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Luchtverkeersleider. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Luchtverkeersleider iets voor je?

Zou je graag Luchtverkeersleider willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Luchtverkeersleider bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Luchtverkeersleider

A

Goedemiddag wat verdien je als je 30 bent en net begint met werken als luchtverkeersleider?! groet A

Joep

Hallo Ik wil al een lange tijd luchtverkeersleider worden, maar ik las ergens op de site van luchtverkeersleiding nederland dat je goed moet staan voor wiskunde. Dat is bij mij een groot probleem. Ik sta nu voor wiskunde b havo 4 een 4 en dat zie ik niet snel beter worden. Weet iemand of dit een groot probleem is?

Jean-Paul

Hallo Laura,mijn reactie is een beetje aan de late kant,maar misschien heb je er nog wat aan.er worden regelmatig voorlichtingsbijeenkomsten georganiseerd.Kijk eens op luchtverkeersleider.nl,daar vind je de data.Als Sofyan,dit ook leest,eerst je studie afmaken.Sucses

Oliver

Ik wil al heel lang luchtverkeersleider worden maar is er wel genoeg vraag naar nieuwe luchtverkeersleiders want ik zie dat heel veel mensen het ook willen worden. M.v.g oliver

Benno

Lees het bovenstaande nauwkeurig en je weet het antwoord op je vraag.Goede informatie,Gr.

sofyan

Goedenmiddag ik zou graag een luchtverkeersleider willen worden altijd mmijn droom al geweest .ik heb een vmbo TL op zak en doe nu een havo traject van 1 jaar nu vraag ik mij af of ik eerst mijn hbo moet halen(ben dat zeker van plan) of eerst voor de pre selectie gaan ben op dit moment 17 jaartjes oud. mvg SOFYAN

Amelie

Beste, Ik ben zeer enthousiast over de opleiding. Ik kom alleen niet meer in aanmerking vanwege m'n leeftijd. Heeft u wellicht nog advies welke beroepen en opleidingen vergelijkbaar zijn?  Ik hoop van harte dat u me kunt helpen.

Laura

Ik zit op dit moment in 5 havo, ik zie dat het een hbo opleiding is, maar heb nergens zien staan dat je gelijk na de havo deze opleiding kan doen? Mijn vraag is dus, kan dat? Of moet ik toch een hbo-propedeuse halen?

Austin

Wauw, ik zit nu in de 2e klas van havo en wil heel graag sinds vorig jaar al luchtverkeersleider worden. Ik weet nu al wat ga ik ga doen na mijn havo diploma en door al deze informatie en op de site weet ik nu veel meer! Alleen een vraag kan je ook naar een opendag gaan als je 14 jaar of 15 jaar bent ?

Alexandra

Beste Austin, je moet minimaal 16 jaar zijn om naar een voorlichtingsdag te mogen helaas :( , je moet je dat ook op de site van LVNL registreren en je ID meenemen als je daarheen gaat over 1 of 2 jaartjes dan... Nog even geduld ;)

Alexandra

En beste Stefan (/Bernhard) met alleen VMBO kom je er inderdaad helaas nog niet, als het echt je grote passie is kan je altijd nog doorstuderen en via een omweg er dus toch nog komen... Als je dan nog niet te oud bent (denk bijv. aan mbo?hbo?LVNL / HAVO?hbo?LVNL / HAVO?VWO?LVNL) maarja... :x Groetjes Alexandra (:

simon

Dank je wel Alexandra voor de toelichting.Ik ben nu via Springest bezig mijnverloren jaren (zo noem ik ze maar) in te halen,een moeilijke opgave.Gr.Simon

Jeffrey

Zijn er bepaalde schoolvakken waar ze extra op Letten of juist minder om toegelaten te worden? Ik zit nu in VWO 4 en kan bepaal de vakken laten vallen

Loed

Wat is de leeftijdsgrens voor Luchtverkeersleider?  

Marco

Beste Loed in bovenstaande informatie staat alles wat je wil weten.Kijk eens onder de KOP -opl.tot luchtverkeerleider en je vraag is beantwoord.Gr.

Cees

Ook Jeffrey,moet de bovenstaande beschrijving goed lezen,daar worden je vragen beantwoordt.Gr.

Lennard

Hai, Ik doe vwo en ik zit nu in het 3e jaar, alleen heb ik niet de beste concentratie, daarvoor heb heb ik bepaalde pillen van de apotheker gekregen om goed te concentreren, mag dat ook met bijvoorbeeld de simulatie van de opleiding van de luchtverkeersleiding?

vlieger

Beste Lennard,reken daar niet op.In de bovenkamer moet het 100% zijn.

stefan

ik heb op luchtverkeersleider.nl niet kunnen vinden of je met een afgerond vmbo t aan deze opleiding zou kunnen beginnen, ik vroeg me af wat mijn opties zijn aangezien ik dit heel graag zou willen. m.v.g. stefan

Bernhard

Beste Stefan,lees de hierboven staande informatie goed en je komt tot de conclusie dat je met VMBO,geen luchtverkeersleider kan worden.

piet

super cool

Wouter

Waar kan je dan studeren? Ik heb een mbo opleiding niveau 4 afgerond en zit nu op hbo opleiding Bedrijfskunde MER. Ik wil wat anders doen en het lijkt me super leuk om luchtverkeersleider te worden. Welke scholen accepteren een mbo opleiding niveau 4 om toegelaten te worden? Met vriendelijke groet, Wouter

Henri

Beste Wouter,kijk eens op www.luchtverkeersleider.nl,hier vind je meer gedetailleerde informatie.

mike

In hoeverre houdt men vast aan aan de maximale leeftijd grens?

mike

In hoeverre houdt men vast aan aan de maximale leeftijd grens?

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar