U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Muziekinstrumentmaker

Muziekinstrumentmaker worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een muziekinstrumentmaker? Lees de functieomschrijving.

 

Een Muziekinstrumentmaker vervaardigt muziekinstrumenten, zoals blaasinstrumenten, strijkinstrumenten en toetsinstrumenten. Vaak ontwerpt hij de instrumenten ook zelf.

Allereerst maakt een Muziekinstrumentmaker een ontwerp. De Muziekinstrumentmaker berekent nauwkeurig alle maten en verhoudingen. Daarna maakt hij een mal voor alle afzonderlijke onderdelen van het instrument. Vervolgens schaaft, vijlt en behandelt hij alle onderdelen en maakt ze vervolgens aan elkaar vast. Dit moet heel precies gebeuren, zodat de klanken die het instrument maakt, precies kloppen. Eventueel maakt de Muziekinstrumentmaker versiersels of patronen aan op de muziekinstrumenten. Hij werkt meestal in opdracht, dus hij dient rekening te houden met het budget en de wensen van de klant.

Een Muziekinstrumentmaker kan ook instrumenten repareren, taxeren en klanten advies geven over de aankoop van een instrument. Verder bezoekt de Muziekinstrumentmaker beurzen en veilingen om op de hoogte te blijven van trends.

Mensen vonden ons op: Job Muziekinstrumentmaker, Baan Muziekinstrumentmaker, Muziekinstrumentmaker Worden, Functie-eisen Muziekinstrumentmaker, Verantwoordelijkheden Muziekinstrumentmaker, Functieprofiel Muziekinstrumentmaker, Wat doet een Muziekinstrumentmaker, Werken als Muziekinstrumentmaker.

Muziekinstrumentmaker worden: Opleiding tot muziekinstrumentmaker

 

Om Muziekinstrumentmaker te worden, kun je de MBO-opleiding Kaderfunctionaris Meubelindustrie/Interieurbouw volgen. Deze opleiding op niveau vier duurt vier jaar. In het derde jaar kun je je specialiseren in Muziekinstrumentmaker. In het derde en vierde jaar loop je stage bij een erkend leerbedrijf.

Het is ook mogelijk enkel bij een Muziekinstrumentmaker in de leer te gaan.  

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Muziekinstrumentmaker, Muziekinstrumentmaker Worden, Opleidingsniveau Muziekinstrumentmaker, Scholing Muziekinstrumentmaker, Studie Muziekinstrumentmaker, Bijscholing Muziekinstrumentmaker, Omscholing Muziekinstrumentmaker.

Organisaties waar een muziekinstrumentmaker doorgaans werkzaam is

 

Een Muziekinstrumentmaker werkt meestal als zelfstandige en maakt instrumenten in opdracht van klanten (particulieren, maar bijvoorbeeld ook muziekwinkels). Ook kan een Muziekinstrumentmaker in loondienst werkzaam zijn bij een bedrijf dat muziekinstrumenten maakt. Er wordt gestreefd naar winst, dus een Muziekinstrumentmaker is werkzaam in de profitsector.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Muziekinstrumentmaker, Muziekinstrumentmaker Worden, Opleidingsniveau Muziekinstrumentmaker, Scholing Muziekinstrumentmaker, Studie Muziekinstrumentmaker, Bijscholing Muziekinstrumentmaker, Omscholing Muziekinstrumentmaker.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden muziekinstrumentmaker

 

Een Muziekinstrumentmaker in loondienst kan rekenen op zo’n €1600,- tot €2650,- bruto per maand bij een fulltime dienstaanstelling. Het bedrag hangt onder andere af van zijn leeftijd en ervaring. Werkt een Muziekinstrumentmaker als zelfstandige, dan hangt zijn inkomen onder meer af van zijn netwerk en de prijs die hij vraagt per muziekinstrument.

Secundaire arbeidsvoorwaarden voor een Muziekinstrumentmaker zijn bijvoorbeeld acht procent vakantietoeslag per jaar en drie weken betaald vakantieverlof. 

Mensen vonden ons op: Salaris Muziekinstrumentmaker, Loon Muziekinstrumentmaker, Wat verdien je als Muziekinstrumentmaker, Salarisschaal Muziekinstrumentmaker, Salarisindicatie Muziekinstrumentmaker, Bonus Muziekinstrumentmaker, CAO Muziekinstrumentmaker, Brutoloon Muziekinstrumentmaker, Nettoloon Muziekinstrumentmaker, Vakantiedagen Muziekinstrumentmaker, Pensioen Muziekinstrumentmaker.

Competenties, skills & vaardigheden muziekinstrumentmaker

 • Klantgerichtheid
 • Creativiteit
 • Kritisch
 • Ambitie
 • Netwerken
 • Accuratesse
 • Geduldig
 • Geconcentreerd
Mensen vonden ons op: Kennis Muziekinstrumentmaker, Vaardigheden Muziekinstrumentmaker, Attitude Muziekinstrumentmaker, Kwalificaties Muziekinstrumentmaker, Competentieprofiel Muziekinstrumentmaker.

Boeken voor het beroep muziekinstrumentmaker

Wil je meer weten over het beroep muziekinstrumentmaker? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je muziekinstrumentmaker bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken muziekinstrumentmaker te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Muziekinstrumentmaker, Muziekinstrumentmaker ebooks, boek Muziekinstrumentmaker.

Persoonstypen muziekinstrumentmaker

 

Persoonstypen die passen bij een Muziekinstrumentmaker zijn Romanticus en Perfectionist.

Een Muziekinstrumentmaker heeft van zijn hobby zijn werk gemaakt. Hij is ambitieus, gevoelig, creatief en vaak individualistisch (Romanticus).

Verder is het belangrijk dat een Muziekinstrumentmaker heel nauwkeurig is. Alle onderdelen moeten precies de goede maten en verhoudingen hebben om het goede geluid te kunnen produceren. Een Muziekinstrumentmaker is dus veeleisend, kritisch en integer (Perfectionist).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Muziekinstrumentmaker, Karakter Muziekinstrumentmaker.

Netwerk muziekinstrumentmaker

 

Als een Muziekinstrumentmaker niet zelf de door hem te maken muziekinstrumenten ontwerpt, heeft hij contact met een Muziekinstrumentontwerper. Werkt hij in loondienst, dan krijgt hij leiding van een Leidinggevende. Vanzelfsprekend heeft een Muziekinstrumentmaker contact met zijn klanten. Ze bespreken de wensen van de klant en de uitvoerbaarheid ervan. Ook maken ze afspraken over de prijs en leveringsdatum. Verder komt een Muziekinstrumentmaker in aanraking met Leveranciers van materialen.

Mensen vonden ons op: Collega’s Muziekinstrumentmaker, Medewerkers Muziekinstrumentmaker.

Is het beroep muziekinstrumentmaker iets voor jou?

Zou je graag muziekinstrumentmaker willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als muziekinstrumentmaker bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Muziekinstrumentmaker, beroepskeuzetest Muziekinstrumentmaker, beroep Muziekinstrumentmaker kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden muziekinstrumentmaker

 

Het arbeidsmarktperspectief voor een Muziekinstrumentmaker is niet heel goed. Er zijn bijna geen vacatures te vinden. Voor een Muziekinstrumentmaker met een eigen bedrijf is het van belang veel contacten met musici enzovoort te leggen, om zo een groot netwerk en dus een goede klantenkring op te bouwen.

Bij goed functioneren kan een Muziekinstrumentmaker in loondienst doorgroeien naar Leidinggevende of een eigen bedrijf oprichten. Een zelfstandige kan zich specialiseren in een bepaald instrument om zo een bepaalde markt naar zich toe te trekken, of juist meer soorten instrumenten maken om een grotere markt aan te trekken. Ook kan een Muziekinstrumentmaker zich verder ontwikkelen door een HBO-opleiding te doen, zoals Technische bedrijfskunde of Industrieel Ontwerpen.

 

Arbeidsmarktperspectief score muziekinstrumentmaker

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep muziekinstrumentmaker. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Muziekinstrumentmaker, Promotie mogelijkheden Muziekinstrumentmaker, Carriere Muziekinstrumentmaker.

Solliciteren op de functie muziekinstrumentmaker

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als muziekinstrumentmaker dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor muziekinstrumentmaker belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als muziekinstrumentmaker. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Muziekinstrumentmaker, CV Muziekinstrumentmaker, sollicitatie Muziekinstrumentmaker.

Interviews met muziekinstrumentmaker

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen muziekinstrumentmaker

Vacatures muziekinstrumentmaker

Op zoek naar een nieuwe baan als Muziekinstrumentmaker? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Muziekinstrumentmaker. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner.   Een Muziekinstrumentmaker vervaardigt muziekinstrumenten, zoals blaasinstrumenten, strijkinstrumenten en toetsinstrumenten. Vaak ontwerpt hij de instrumenten ook zelf. Allereerst maakt een Muziekinstrumentmaker een ontwerp.

Beoordeling Muziekinstrumentmaker

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Muziekinstrumentmaker' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Muziekinstrumentmaker

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Waar kan ik dit mooi beroep leren ?

Kan ik omscholen hier naar toe ?

Door: Gert

Beste Gert.neem eens contact op met de Ned.vereniging van muzieinstrumentmakers-adres-www.de-nvmm.nl  Veel sucses

Door: instrumentmaker

Bedankt voor uw advies.Gr.

Door: Guido

Er is een vacature in Venray

Door: Stef

Reageer op dit beroep