Muziekinstrumentmaker: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Muziekinstrumentmaker: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep Muziekinstrumentmaker. Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een Muziekinstrumentmaker nodig heeft.Wat doet een Muziekinstrumentmaker? Lees de functieomschrijving.

Wat is een Muziekinstrumentmaker?

 

Een Muziekinstrumentmaker vervaardigt muziekinstrumenten, zoals blaasinstrumenten, strijkinstrumenten en toetsinstrumenten. Vaak ontwerpt hij de instrumenten ook zelf.

Allereerst maakt een Muziekinstrumentmaker een ontwerp. De Muziekinstrumentmaker berekent nauwkeurig alle maten en verhoudingen. Daarna maakt hij een mal voor alle afzonderlijke onderdelen van het instrument. Vervolgens schaaft, vijlt en behandelt hij alle onderdelen en maakt ze vervolgens aan elkaar vast. Dit moet heel precies gebeuren, zodat de klanken die het instrument maakt, precies kloppen. Eventueel maakt de Muziekinstrumentmaker versiersels of patronen aan op de muziekinstrumenten. Hij werkt meestal in opdracht, dus hij dient rekening te houden met het budget en de wensen van de klant.

Een Muziekinstrumentmaker kan ook instrumenten repareren, taxeren en klanten advies geven over de aankoop van een instrument. Verder bezoekt de Muziekinstrumentmaker beurzen en veilingen om op de hoogte te blijven van trends.

Past het beroep Muziekinstrumentmaker bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Vacatures Muziekinstrumentmaker

Op zoek naar een nieuwe baan als Muziekinstrumentmaker? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Muziekinstrumentmaker. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...

Vacatures Muziekinstrumentmaker per ervaringsniveau

junior Muziekinstrumentmaker vacatures startend Muziekinstrumentmaker vacatures senior Muziekinstrumentmaker vacatures beginnend Muziekinstrumentmaker vacatures trainee Muziekinstrumentmaker vacatures leidinggevend Muziekinstrumentmaker vacatures medior Muziekinstrumentmaker vacatures aankomend Muziekinstrumentmaker vacatures ervaren Muziekinstrumentmaker vacatures leerling Muziekinstrumentmaker vacatures vacatures omscholen tot Muziekinstrumentmaker vacatures opleiding tot Muziekinstrumentmaker

Salaris en Arbeidsvoorwaarden Muziekinstrumentmaker

Wat verdient een Muziekinstrumentmaker?

 

Een Muziekinstrumentmaker in loondienst kan rekenen op zo’n €1600,- tot €2650,- bruto per maand bij een fulltime dienstaanstelling. Het bedrag hangt onder andere af van zijn leeftijd en ervaring. Werkt een Muziekinstrumentmaker als zelfstandige, dan hangt zijn inkomen onder meer af van zijn netwerk en de prijs die hij vraagt per muziekinstrument.

Secundaire arbeidsvoorwaarden voor een Muziekinstrumentmaker zijn bijvoorbeeld acht procent vakantietoeslag per jaar en drie weken betaald vakantieverlof. 

Salarisschaal Muziekinstrumentmaker

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Meer weten over het salaris Muziekinstrumentmaker

Bekijk dan de verdere salaris informatie zoals gemiddeld jaarsalaris en uurloon Muziekinstrumentmaker


Bekijk het salaris Muziekinstrumentmaker per ervaringsniveau

Salaris junior Muziekinstrumentmaker Wat verdient een startend Muziekinstrumentmaker? Wat is het loon senior Muziekinstrumentmaker? beginnend Muziekinstrumentmaker salaris Maximaal salaris trainee Muziekinstrumentmaker Hoeveel verdient een leidinggevend Muziekinstrumentmaker? Wat is het salaris van een medior Muziekinstrumentmaker? Salaris aankomend Muziekinstrumentmaker Wat verdient een ervaren Muziekinstrumentmaker? Welk salaris krijgt een leerling Muziekinstrumentmaker?


Muziekinstrumentmaker worden: Opleidingen tot Muziekinstrumentmaker

Wil je Muziekinstrumentmaker worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Muziekinstrumentmaker.

Hoe word je een Muziekinstrumentmaker? 

 

Om Muziekinstrumentmaker te worden, kun je de MBO-opleiding Kaderfunctionaris Meubelindustrie/Interieurbouw volgen. Deze opleiding op niveau vier duurt vier jaar. In het derde jaar kun je je specialiseren in Muziekinstrumentmaker. In het derde en vierde jaar loop je stage bij een erkend leerbedrijf.

Het is ook mogelijk enkel bij een Muziekinstrumentmaker in de leer te gaan.  

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Muziekinstrumentmaker

Er zijn geen opleidingen Muziekinstrumentmaker aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Muziekinstrumentmaker in werkt

Bekijk alle opleidingen Industrie & Productie


Muziekinstrumentmaker worden: Omscholen tot Muziekinstrumentmaker

Als je je wilt omscholen tot Muziekinstrumentmaker is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Muziekinstrumentmaker zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Muziekinstrumentmaker dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Muziekinstrumentmaker

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Muziekinstrumentmaker

Als je Muziekinstrumentmaker wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Muziekinstrumentmaker zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Muziekinstrumentmaker

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Muziekinstrumentmaker?


Competenties en Vaardigheden Muziekinstrumentmaker:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Muziekinstrumentmaker.

Welke competenties heeft een Muziekinstrumentmaker nodig?

Een Muziekinstrumentmaker heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Accuratesse
Accuratesse

Steekwoorden Competentie Accuratesse:

precies, netjes, oog voor detail, kritisch, perfectionisme

Omschrijving

Deze mensen leveren werk waarin geen fouten naar voren komen. Deze mensen werken gestructureerd en corrigeren meerdere malen het werk. In het werk van anderen, zien deze personen ook vaak de fouten. Deze personen hebben vaak oog voor detail en zien snel verbanden tussen zaken. Ook onder werkdruk blijven deze mensen accuraat werken.

Sterke punten
Hun oog voor detail zorgt voor foutloze documenten en goed voorbereide taken en gebeurtenissen.

Zwakke punten
Accuraat werken zorgt voor foutloos werk, maar kan ook veel tijd kosten. Dit kan voor de omgeving frustrerend zijn. Daarnaast wordt deze competentie weleens gekoppeld aan de term ‘muggenziften’.

 

Ambitie
Ambitie

Steekwoorden: investeren, toekomst, doelen, durf

Omschrijving

Deze mensen investeren in zichzelf en in de toekomst. Ze willen steeds hogerop komen en stellen hierbij doelen en prioriteiten. Vaak weten deze mensen precies wat ze willen bereiken. Ze gaan hier dan ook voor de volle 100% voor. Ambitieuze mensen zijn vaak op zoek naar de grenzen en nemen hierbij dan ook vaak verschillende risico’s.

Sterke punten
Deze mensen hebben vaak lef en nemen verschillende risico’s. Omdat ze helder voor ogen hebben waar ze naar toe willen, zijn ze vaak ook initiatiefrijk en creatief. Ze bewandelen verschillende paden om hun doelen te bereiken. Ze zijn resultaatgericht en hun doelen staan dan ook altijd centraal. Ambitieuze mensen zijn doorzetters en hebben daarbij vaak ook een hoog energieniveau.

Zwakke punten
Teveel ambitie hebben kan ook verschillende valkuilen met zich meebrengen. Sommige mensen kunnen dan als een ‘kip zonder kop’ te werk gaan en verliezen bijvoorbeeld oog voor detail. Bepaalde doelstellingen kunnen onrealistisch worden en wanneer dan wordt vastgehouden aan de doelen kan stress een gevaar vormen. Ambitieuze mensen zijn niet altijd prettig voor de omgeving. Ze begrijpen het bijvoorbeeld soms niet als iemand andere prioriteiten heeft.

Creativiteit
Creativiteit

Steekwoorden: durf, lateraal denken, initiatief, verfrissend

Omschrijving

Bij een project of opdracht is het handig om er een creatieveling bij te hebben. Deze mensen komen vaak met verfrissende ideeën input. Wanneer werkzaamheden vastlopen, kan deze creatieveling met goede oplossingen komen. Creatievelingen kunnen omspringen met veranderende omstandigheden op de werkvloer.

Sterke punten
Deze mensen zijn goed in out-of-the-box denken, zij kunnen vaste patronen of ideeën loslaten en komen met een compleet nieuw perspectief. Deze mensen hebben vaak lef en zijn initiatiefrijk. Zij komen vaak zelf met andere oplossingen.

Zwakke punten
Creatieve mensen hebben vaak veel verschillende ideeën, maar dit kunnen er ook teveel zijn. Deze mensen kunnen dan ook vaker nogal chaotisch overkomen. Hun ideeën bestaan voor het overgrote deel uit losse flodders en duidelijkheid ontbreekt dan. Deze mensen hebben vaak wel een goede sfeer of inspiratie nodig. Ontbreekt het hieraan, dan kan de creatieveling nog weleens vastlopen. Bepaalde creatievelingen kunnen erg eigenwijs zijn, zij hebben dan het idee dat hun plan het beste is.

Klantgerichtheid
Klantgerichtheid

Steekwoorden: servicegericht, relatiegericht, luisteren, begripvol, helpend

Omschrijving

Mensen die beschikken over deze competentie kunnen goed inspelen op de verwachtingen en behoeften van klanten. Dit kunnen zowel uitgesproken als onuitgesproken behoeften zijn. Dit is dan ook aan deze persoon om dit uit te zoeken. Zij voelen zich betrokken bij de klant en zetten zich vaak voor 100% in voor deze klant. Tevens toont deze persoon respect naar de klant. Een bekend spreekwoord wat past bij deze competentie is ‘De klant is koning’. Verder weet deze persoon de verschillende groepen klanten en hun behoeften te onderscheiden.

Sterke punten
Een sterk punt van deze klantgerichte persoon is de betrokkenheid. Deze mensen zullen altijd actief op zoek gaan naar datgene wat de klant wilt hebben. Ze hebben inlevingsvermogen en kunnen goed luisteren. Daarnaast kunnen deze mensen meestal goed overtuigen.

Zwakke punten
Sommige klantgerichte mensen verliezen het resultaat uit het oog. Ze zijn zo gefocust op de klant, dat het resultaat wordt vergeten. Ook te veel willen kan een valkuil zijn voor deze mensen, ze willen dan zo graag helpen dat ze zich opdringen bij klanten. Of er zijn meerdere klanten en deze moeten lang wachten voordat ze geholpen worden.

Kritisch
Kritisch

Steekwoorden: analytisch vermogen, overtuigen, vragen stellen, accuratesse 

Omschrijving

Deze mensen beoordelen en analyseren opdrachten op hun eigen manier. Ze leggen een lijst met criteria langs de opdracht en bekijken zo bijvoorbeeld de haalbaarheid van de opdracht. Bij iedere taak stellen zij zichzelf verschillende vragen en plaatsen vervolgens kanttekeningen. Over het algemeen beschikken deze mensen over een brede kennis en zijn ze goed op de hoogte van hun omgeving.

Sterke punten
Deze mensen kunnen vaak ook goed analyseren. Omdat ze erg precies zijn, bekijken ze taken vanuit verschillende perspectieven. Daarnaast werken kritische mensen accuraat en netjes. Ook overtuigen is een eigenschap die past bij kritisch zijn. Kritische mensen bekijken opdrachten vanuit verschillende perspectieven en stellen vervolgens argumenten op. Deze argumenten gebruiken ze vervolgens om anderen op een goede manier te overtuigen.

Zwakke punten
Mensen die te kritisch zijn, kunnen overkomen als de zogenaamde ‘pietlutten’. Verder kunnen deze mensen weleens star overkomen. Zij zijn te kritisch en willen hun mening niet bijstellen. Hierdoor kan een discussie weleens lastig zijn.

Netwerken
Netwerken

Steekwoorden: spontaan, relaties, nieuwe contacten, sociabiliteit

Omschrijving

Deze mensen bouwen relaties en netwerken op met verschillende mensen. En deze netwerken en relaties gebruiken ze om in de toekomst zaken voor elkaar te krijgen. Deze netwerkers zijn vaak in het gezelschap van anderen en leggen vaak gemakkelijk contact met mensen. Ook vinden deze mensen het leuk om nieuwe dingen uit te proberen om op die manier nieuwe contacten te leggen. Ze brengen mensen binnen in hun netwerk met elkaar in contact zodat zij hier hun voordeel mee kunnen doen.

Sterke punten
Deze mensen nemen vaak initiatief op verschillende gebieden. Op een proactieve manier proberen ze nieuwe relaties te leggen. Deze mensen kunnen vaak goed luisteren en zich inleven in andere personen. Deze netwerkers zijn hulpvaardig, spontaan en erg sociaal.

Zwakke punten
Mensen die te graag willen netwerken kunnen ‘gemaakt’ overkomen en opdringerig overkomen. Het lijkt ze niet meer te gaan om de persoon maar puur om hun netwerk uit te breiden. Daarnaast kunnen ze zich ook teveel inleven in anderen. Het lijkt dan of ze zich overal mee willen bemoeien.

Vaardigheden Muziekinstrumentmaker

 • Aandacht voor details
 • Punctueel
 • Beoordelen
 • Analytisch vermogen
 • Methodisch werken
 • Begripvol
 • Kansen zien
 • Luisteren
 • Dienstverlenend
 • Durf
 • Klantvriendelijkheid
 • Out of the box denken
 • Nieuwe oplossingen bedenken
 • Wilskracht
 • Doelgericht
 • Zelfmotivatie
 • Contacten leggen
Bekijk meer Bekijk minder

Persoonlijkheid en Eigenschappen Muziekinstrumentmaker

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Muziekinstrumentmaker passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Muziekinstrumentmaker nodig? 

 

Persoonstypen die passen bij een Muziekinstrumentmaker zijn Romanticus en Perfectionist.

Een Muziekinstrumentmaker heeft van zijn hobby zijn werk gemaakt. Hij is ambitieus, gevoelig, creatief en vaak individualistisch (Romanticus).

Verder is het belangrijk dat een Muziekinstrumentmaker heel nauwkeurig is. Alle onderdelen moeten precies de goede maten en verhoudingen hebben om het goede geluid te kunnen produceren. Een Muziekinstrumentmaker is dus veeleisend, kritisch en integer (Perfectionist).

Bekijk de persoonstypen voor Muziekinstrumentmaker


Eigenschappen Muziekinstrumentmaker

 • Idealistisch
 • Gedisciplineerd
 • Punctueel
 • Originaliteit
 • Creativiteit
 • GepassioneerdArbeidsmarktperspectief Muziekinstrumentmaker

Wat zijn de baankansen voor een Muziekinstrumentmaker?

 

Het arbeidsmarktperspectief voor een Muziekinstrumentmaker is niet heel goed. Er zijn bijna geen vacatures te vinden. Voor een Muziekinstrumentmaker met een eigen bedrijf is het van belang veel contacten met musici enzovoort te leggen, om zo een groot netwerk en dus een goede klantenkring op te bouwen.

Bij goed functioneren kan een Muziekinstrumentmaker in loondienst doorgroeien naar Leidinggevende of een eigen bedrijf oprichten. Een zelfstandige kan zich specialiseren in een bepaald instrument om zo een bepaalde markt naar zich toe te trekken, of juist meer soorten instrumenten maken om een grotere markt aan te trekken. Ook kan een Muziekinstrumentmaker zich verder ontwikkelen door een HBO-opleiding te doen, zoals Technische bedrijfskunde of Industrieel Ontwerpen.

 

De actuele kans op werk voor een Muziekinstrumentmaker

De kans op werk voor het beroep Muziekinstrumentmaker is op dit moment onbekend.

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Muziekinstrumentmaker

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Ben je benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Zet heel eenvoudig jouw CV op Monsterboard en wordt benaderd voor nieuwe banen!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard

Organisaties waar een Muziekinstrumentmaker werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Muziekinstrumentmaker meestal werkt.

Waar werkt een Muziekinstrumentmaker?

 

Een Muziekinstrumentmaker werkt meestal als zelfstandige en maakt instrumenten in opdracht van klanten (particulieren, maar bijvoorbeeld ook muziekwinkels). Ook kan een Muziekinstrumentmaker in loondienst werkzaam zijn bij een bedrijf dat muziekinstrumenten maakt. Er wordt gestreefd naar winst, dus een Muziekinstrumentmaker is werkzaam in de profitsector.

Meer weten over werken in de Creatief & Design?

Bekijk werken in Creatief & Design

Netwerk Muziekinstrumentmaker

Met wie werkt een Muziekinstrumentmaker samen? 

 

Als een Muziekinstrumentmaker niet zelf de door hem te maken muziekinstrumenten ontwerpt, heeft hij contact met een Muziekinstrumentontwerper. Werkt hij in loondienst, dan krijgt hij leiding van een Leidinggevende. Vanzelfsprekend heeft een Muziekinstrumentmaker contact met zijn klanten. Ze bespreken de wensen van de klant en de uitvoerbaarheid ervan. Ook maken ze afspraken over de prijs en leveringsdatum. Verder komt een Muziekinstrumentmaker in aanraking met Leveranciers van materialen.


 • Muziekinstrumentontwerper
 • Leidinggevende
 • Klanten
 • Leveranciers
Muziekinstrumentmaker

Interview met een Muziekinstrumentmaker

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Verwante beroepen Muziekinstrumentmaker:

Er zijn best wel wat beroepen die op elkaar lijken of tot dezelfde "beroepsfamilie" of beroepsgroep horen. Bekijk hieronder aam wat voor beroepen een Muziekinstrumentmaker verwant is.

Wat zijn soortgelijke beroepen als Muziekinstrumentmaker?

De beroepen die verwant zijn aan Muziekinstrumentmaker zijn:
Meubelmaker
Salaris: €1500 tot €2100
Opleiding: MBO
Baankans: Zeer goed

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep %1$s. Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een %1$s nodig heeft.

Alles over het beroep Muziekinstrumentmaker in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

 • Muziekinstrumentontwerper
 • Leidinggevende
 • Klanten
 • Leveranciers

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1600 tot €2650

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0Ga direct naar