U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Patholoog

Patholoog worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een patholoog? Lees de functieomschrijving.

Een Patholoog is een medisch specialist die diagnoses stelt op basis van en onderzoek doet naar ziekten en afwijkingen door middel van het analyseren van lichaamsweefsel en – cellen.

De pathologie kent verschillende richtingen. Zo krijgt een Klinisch Patholoog een stukje weefsel van de behandeld arts van een patiënt en onderzoekt deze met behulp van een microscoop op afwijkingen. De Klinisch Patholoog stelt vast van wat voor gezwel, tumor of ontsteking er sprake is. Een Forensisch Patholoog houdt zich bezig met het onderzoek naar doodsoorzaken en de identiteit van een dode. Dit gebeurt in opdracht van het Openbaar Ministerie. Er kan ook sprake zijn van het controleren van de doodsoorzaak of ziektes.

Een Dierpatholoog doet het hetzelfde als een Klinisch Patholoog, maar dan bij dieren. Verder kan een Patholoog zich specifiek richten op kinderen.

Als de Patholoog een diagnose heeft gesteld of de doodsoorzaak van een dode heeft gevonden, schrijft hij dit op in een verslag. In het geval van een diagnose overhandigt de Patholoog het verslag vervolgens aan de behandelend arts, zodat hij een behandelplan op kan stellen. 

Mensen vonden ons op: Job Patholoog, Baan Patholoog, Patholoog Worden, Functie-eisen Patholoog, Verantwoordelijkheden Patholoog, Functieprofiel Patholoog, Wat doet een Patholoog, Werken als Patholoog.

Patholoog worden: Opleiding tot patholoog

Om Patholoog te worden, moet je eerst de zesjarige WO-opleiding Geneeskunde doen. Hiervoor geldt een numerus fixus. Je moet op het VWO in elk geval het profiel Natuur & Gezondheid of het profiel Natuur & Techniek hebben gedaan. Na de opleiding Geneeskunde moet je je nog zo’n vijf jaar specialiseren tot Patholoog. De opleiding is door de Registratiecommissie Geneeskundig Specialisten erkend. Er zijn echter maar weinig opleidingsplaatsen. 

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Patholoog, Patholoog Worden, Opleidingsniveau Patholoog, Scholing Patholoog, Studie Patholoog, Bijscholing Patholoog, Omscholing Patholoog.

Organisaties waar een patholoog doorgaans werkzaam is

Een Patholoog kan bijvoorbeeld werkzaam zijn bij een ziekenhuis, een universiteit (onderzoek), een pathologisch laboratorium of het Nederlands Forensisch Instituut (NTI, in het geval van Forensisch Pathologen). De Patholoog is dus meestal werkzaam in de non-profitsector. 

Mensen vonden ons op: Studeren voor Patholoog, Patholoog Worden, Opleidingsniveau Patholoog, Scholing Patholoog, Studie Patholoog, Bijscholing Patholoog, Omscholing Patholoog.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden patholoog

Een Patholoog kan rekenen op zo’n €2900,- tot €5000,- bruto per maand. Het precieze bedrag hangt af van zijn ervaring, leeftijd en werkgever.

De secundaire arbeidsvoorwaarden hangen af van de werkgever en het CAO. Voorbeelden van secundaire arbeidsvoorwaarden die kunnen gelden voor een Patholoog zijn een leaseauto, vakantietoeslag en een eindejaarsbonus.

Mensen vonden ons op: Salaris Patholoog, Loon Patholoog, Wat verdien je als Patholoog, Salarisschaal Patholoog, Salarisindicatie Patholoog, Bonus Patholoog, CAO Patholoog, Brutoloon Patholoog, Nettoloon Patholoog, Vakantiedagen Patholoog, Pensioen Patholoog.

Competenties, skills & vaardigheden patholoog

 • Energie
 • Analytisch
 • Flexibiliteit
 • Kritisch
 • Ambitie
 • Doorzettingsvermogen
 • Omgaan met details
 • Durf
Mensen vonden ons op: Kennis Patholoog, Vaardigheden Patholoog, Attitude Patholoog, Kwalificaties Patholoog, Competentieprofiel Patholoog.

Boeken voor het beroep patholoog

Wil je meer weten over het beroep patholoog? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je patholoog bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken patholoog te komen.

Pathologie | Mark Zelman

inclusief e-learningmodule Datzaljeleren.nl - Nederlands | Druk: 8 | Paperback | 9789043034937 | 399 pagina's

Pathologie 8e druk is een boek van Mark Zelman uitgegeven bij Pearson Benelux B.V.. ISBN 9789043034937 Pathologie biedt een overzicht van alle veelvoorkomende aandoeningen van het menselijk lichaam en is het actueelste boek over dit onderwerp. In deel 1 w...

Basisboek pathologie mbo niveau 4 | W. Hendriks

Nederlands | Druk: 3 | Paperback | 9789006921908 | 448 pagina's

Basisboek pathologie mbo niveau 4 3e druk is een boek van W. Hendriks uitgegeven bij ThiemeMeulenhoff bv. ISBN 9789006921908 Dit boek maakt duidelijk hoe een ziekte of een aandoening het normale menselijk functioneren kan beïnvloeden. Ook wordt duidelijk ...

Pathologie voor het MBO met Expert College toegangscode | Asaf Gafni

inclusief e-learningmodule Dat zal je leren.nl - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789043035958 | 432 pagina's

Pathologie voor het MBO met Expert College toegangscode 1e druk is een boek van Asaf Gafni uitgegeven bij Pearson Benelux B.V.. ISBN 9789043035958 Pathologie voor het MBO met Expert College toegangscode is een boek van Asaf Gafni...

Mensen vonden ons op: boeken voor Patholoog, Patholoog ebooks, boek Patholoog.

Persoonstypen patholoog

Persoonstypen die passen bij een Patholoog zijn Perfectionist en Waarnemer.

Een Patholoog moet heel nauwkeurig gaan. Het mag natuurlijk niet gebeuren dat hij verkeerde diagnoses of doodsoorzaken vaststelt (Perfectionist).

Tevens is een Patholoog intellectueel, onderzoekend, analytisch en inzichtelijk (Waarnemer).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Patholoog, Karakter Patholoog.

Netwerk patholoog

Een Patholoog komt niet in aanraking met patiënten. Wel heeft hij contact met de Behandeld Arts, van wie hij weefsel krijgt om te onderzoeken. Ook komt de Patholoog in aanraking met collega’s, zoals Onderzoekers en Laboratoriummedewerkers. 

Mensen vonden ons op: Collega’s Patholoog, Medewerkers Patholoog.

Is het beroep patholoog iets voor jou?

Zou je graag patholoog willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als patholoog bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Patholoog, beroepskeuzetest Patholoog, beroep Patholoog kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden patholoog

Als je een opleidingsplaats hebt kunnen krijgen, kun je er meestal wel van uit gaan dat je na het behalen van je diploma snel een baan kunt vinden. Er worden namelijk ongeveer evenveel Patholoog opgeleid als nodig zijn.

Het is niet altijd makkelijk om als Patholoog door te groeien, omdat je al een hoge functie hebt. Je kunt je specialiseren, bijvoorbeeld in forensische pathologie of kinderpathologie. Ook kun je leiding gaan geven en stagiaires gaan begeleiden. 

Arbeidsmarktperspectief score patholoog

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep patholoog. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Patholoog, Promotie mogelijkheden Patholoog, Carriere Patholoog.

Solliciteren op de functie patholoog

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als patholoog dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor patholoog belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als patholoog. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Patholoog, CV Patholoog, sollicitatie Patholoog.

Interviews met patholoog

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Vacatures patholoog

Op zoek naar een nieuwe baan als Patholoog? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Patholoog. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Patholoog is een medisch specialist die diagnoses stelt op basis van en onderzoek doet naar ziekten en afwijkingen door middel van het analyseren van lichaamsweefsel en – cellen. De pathologie kent verschillende richtingen. Zo krijgt een Klinisch Patholoog een stukje weefsel van de behandeld arts van een patiënt en onderzoekt deze met behulp van een microscoop op afwijkingen.

Beoordeling Patholoog

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Patholoog' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Patholoog

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Ik zou het ook graag willen worden!

Door: anoniem

Welkom,maar eerst studeren,studeren en nog eens studeren.

Door: Rene

Ik ben in opleiding tot patholoog, hartstikke leuk!

Door: E.

Vroeger als analist met Pathologen gewerkt, heel interessant beroep. Maar in verhouding met wat je allemaal moet leren (en blijven leren) is dit salaris veel te laag. Ik ben overgestapt naar ict 18 jaar geleden en ik verdien bijna zoveel als het max van de patholoog.

Door: Ron

Het salaris klopt niet. Salaris is conform cao medisch specialisten en bedraagt 3000 tot 5500 euro netto per maand

Door: A

Reageer op dit beroep