U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Pianist

Pianist worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een pianist? Lees de functieomschrijving.

De pianist speelt op professioneel niveau op de piano.

De pianist speelt solo (zelfstandig) op de piano of speelt in een band op het keyboard of op de piano. Voorbeelden van beroemde pianisten zijn Lang Lang en Wibi Soerjadi. De pianist speelt, afhankelijk van de band waarin hij speelt of hij wanneer hij solo speelt, muzieknummers in verschillende genres. (waaronder bijvoorbeeld popmuziek of klassieke muziek). Ook kan de pianist zijn eigen muziekstukken componeren of zichzelf vocaal begeleiden wanneer hij piano speelt.

De pianist kan met zijn band (op een piano) optreden in poppodia, muziekzalen of theaters en kan, wanneer hij op een keyboard speelt, ook in cafés of kroegen optreden. De pianist die solo speelt treedt voornamelijk alleen in theaters, (klassieke) muziekzalen of concertzalen op. Ook kan de pianist muziek opnemen in een muziekstudio.

De pianist heeft verstand en gevoel van en voor muziek, kan noten lezen en kan (in de meeste gevallen) ook zelf componeren. Hij durft op te treden en zijn muziek voor mensen te maken. Wanneer de pianist als bijvoorbeeld keyboard speler in een band speelt moet hij ook goed kunnen samenwerken en goed samen kunnen spelen.

Naast goed piano kunnen spelen moet de pianist die het solo wil maken in de muziekwereld ook verstand hebben van marketing en zichzelf goed kunnen promoten. Hiervoor is het belangrijk dat hij representatief overkomt, communicatief vaardig is en natuurlijk talent voor pianospelen heeft en iets nieuws in de muziekwereld brengt.

Naast optreden kan de pianist ook lesgeven in het spelen op de piano.

Mensen vonden ons op: Job Pianist, Baan Pianist, Pianist Worden, Functie-eisen Pianist, Verantwoordelijkheden Pianist, Functieprofiel Pianist, Wat doet een Pianist, Werken als Pianist.

Pianist worden: Opleiding tot pianist

Voor het beroep van pianist is geen opleiding vereist. Wel kan de pianist een opleiding aan het conservatorium hebben gevolgd of een cursus/les/training piano spelen hebben gevolgd.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Pianist, Pianist Worden, Opleidingsniveau Pianist, Scholing Pianist, Studie Pianist, Bijscholing Pianist, Omscholing Pianist.

Organisaties waar een pianist doorgaans werkzaam is

De pianist werkt zelfstandig of in een band.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Pianist, Pianist Worden, Opleidingsniveau Pianist, Scholing Pianist, Studie Pianist, Bijscholing Pianist, Omscholing Pianist.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden pianist

Voor het beroep van pianist valt geen specifieke salarisindicatie te geven omdat dit per pianist verschilt (dit in verband met het aantal optredens, cd verkoop e.d.)

Mensen vonden ons op: Salaris Pianist, Loon Pianist, Wat verdien je als Pianist, Salarisschaal Pianist, Salarisindicatie Pianist, Bonus Pianist, CAO Pianist, Brutoloon Pianist, Nettoloon Pianist, Vakantiedagen Pianist, Pensioen Pianist.

Competenties, skills & vaardigheden pianist

 • Energie
 • Stressbestendigheid
 • Discipline
 • Ambitie
 • Zelfsturing
 • Zelfontwikkeling
Mensen vonden ons op: Kennis Pianist, Vaardigheden Pianist, Attitude Pianist, Kwalificaties Pianist, Competentieprofiel Pianist.

Boeken voor het beroep pianist

Wil je meer weten over het beroep pianist? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je pianist bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken pianist te komen.

The Joy of First Year Piano | Denes Agay

a method and repertory for the beginning pianist - Engels | 1e druk | Paperback | 9780711901230 | 80 pagina's

Dennis Agay. A method and repertory for the beginner. Optional duet part for some pieces. All in large notes, very clear and easy to read....

Hanon | Charles Hanon

The Virtuoso Pianist In Sixty Exercises For The Piano (Complete) - Engels | Paperback | 9780793525447 | 120 pagina's

(Piano Method). Since the first release of this classic Schirmer edition over 100 years ago, almost anyone who has taken piano lessons for more than two years has played from The Virtuoso Pianist . Millions of copies have been sold of these progressive ex...

Jazz, Rags & Blues, Book 1 | Martha Mier

10 Original Pieces for the Late Elementary to Early Intermediate Pianist - Engels | 1e druk | Bindwijze overig | 9780739075289 | 23 pagina's

Book1. Jazz, Rags & Blues, Books 1 through 5 contain original solos for late elementary to early advanced-level pianists that reflect the various styles of the jazz idiom. An excellent way to introduce your students to this distinctive American contributi...

Mensen vonden ons op: boeken voor Pianist, Pianist ebooks, boek Pianist.

Persoonstypen pianist

De pianist is een levensgenieter. Hij heeft van zijn hobby zijn beroep gemaakt en kan met deze hobby zijn geld verdienen. Daarnaast is de pianist ook een romanticus en een perfectionist; hij kan zijn eigen nummers maken en componeren en wil het beste in zichzelf naar boven halen.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Pianist, Karakter Pianist.

Netwerk pianist

Het netwerk van de pianist bestaat uit zijn (eventuele) bandleden, muziekproducers, publiek, technici en de mensen die werkzaam zijn op de plekken waar hij speelt.

Mensen vonden ons op: Collega’s Pianist, Medewerkers Pianist.

Is het beroep pianist iets voor jou?

Zou je graag pianist willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als pianist bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Pianist, beroepskeuzetest Pianist, beroep Pianist kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden pianist

Het arbeidsmarktperspectief voor de pianist hangt volledig af van zijn eigen inzet, zijn drive, zijn talent en zijn talent voor promotie en marketing. De pianist die er echt hard voor werkt om van zijn pianospel zijn beroep te maken kan uiteindelijk doorbreken alhoewel dit natuurlijk nooit zeker is en van veel factoren afhangt. Wel kan de pianist extra geld verdienen door ook les in pianospel te gaan geven.

Arbeidsmarktperspectief score pianist

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep pianist. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Pianist, Promotie mogelijkheden Pianist, Carriere Pianist.

Solliciteren op de functie pianist

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als pianist dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor pianist belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als pianist. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Pianist, CV Pianist, sollicitatie Pianist.

Interviews met pianist

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen pianist

Vacatures pianist

Op zoek naar een nieuwe baan als Pianist? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Pianist. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De pianist speelt op professioneel niveau op de piano. De pianist speelt solo (zelfstandig) op de piano of speelt in een band op het keyboard of op de piano. Voorbeelden van beroemde pianisten zijn Lang Lang en Wibi Soerjadi.

Beoordeling Pianist

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Pianist' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Pianist

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep