U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Scheikundige

Scheikundige worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een scheikundige? Lees de functieomschrijving.

Een Scheikundige houdt zich bezig met de eigenschappen en de samenstelling van chemische stofjes en moleculen. Een Scheikundige doet daarbij onderzoek naar bestaande stoffen en probeert door middel van experimenten nieuwe samenstellingen te ontdekken. Het doel van de onderzoeken hangt af voor wat voor soort bedrijf een Scheikundige werkzaam is. Zo zijn er Scheikundige werkzaam bij farmaceutisch bedrijven, waarbij zij zich bijvoorbeeld bezighouden met het ontwerpen van de ideale samenstelling van een bepaald geneesmiddel. Er zijn ook Scheikundige werkzaam bij voedingsbedrijven. Een voorbeeld van een onderzoek gedaan door een Scheikundige bij zo’n bedrijf is vinden naar een formule om de houdbaarheid van een bepaald product te verbeteren.

Ondanks dat het doel van het onderzoek sterk afhangt van het bedrijf waarin een Scheikundige werkzaam is, valt er wel een lijn te ontdekken in de methode van onderzoek. Het onderzoek begint doorgaans met een bepaald onderzoek of in ieder geval een onderzoeksvraag, waarna de Scheikundige een hypothese maakt. Deze hypothese wordt vervolgens uitgetest, waarna de gegevens gemeten worden. Als deze gegevens kloppen met de hypothese, is het onderzoek zo goed als afgerond. Als dit niet zo is, begint het onderzoek weer van vooraf aan.

Een onderzoek begint dus doorgaans met een hypothese waarna hiermee verder geëxperimenteerd gaat worden. Hoe deze experimenten precies plaats vinden is lastig algemeen te vertellen, omdat dit sterk afhangt van het type onderzoek. Omdat hier nogal verschil in zit, moet een Scheikundige van veel verschillende type onderzoek verstand hebben. Dit leert hij doorgaans tijdens de WO-opleiding.

Een Scheikundige moet niet alleen verstand hebben van verschillende type onderzoeken; hij moet ook de kennis bezitten om hypotheses te stellen. Dit is geen kennis die gemakkelijk te verkrijgen is, omdat het erg brede kennis vereist. De opleiding tot Scheikundige is daardoor ook niet eenvoudig te noemen. Dit houdt op zijn beurt weer in dat het werk van een Scheikundige niet eenvoudig is. En hierdoor is het geen beroep dat voor iedereen geschikt is.

Mensen vonden ons op: Job Scheikundige, Baan Scheikundige, Scheikundige Worden, Functie-eisen Scheikundige, Verantwoordelijkheden Scheikundige, Functieprofiel Scheikundige, Wat doet een Scheikundige, Werken als Scheikundige.

Scheikundige worden: Opleiding tot scheikundige

Een Scheikundige is universitair geschoold. Hij heeft de driejarige bachelor-opleiding ‘scheikunde’ afgerond. Na deze bachelor kan een student zich specialiseren door middel van een één- of tweejarige master. Om toegang te krijgen tot de bachelor Scheikunde, moet een student op VWO-niveau natuurkunde gevolgd hebben.

Er zijn ook scheikunde opleidingen van mbo en hbo niveau, maar met de titel Scheikundige wordt in de volksmond iemand die scheikunde op universitair niveau gevolgd heeft bedoeld. 

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Scheikundige, Scheikundige Worden, Opleidingsniveau Scheikundige, Scholing Scheikundige, Studie Scheikundige, Bijscholing Scheikundige, Omscholing Scheikundige.

Organisaties waar een scheikundige doorgaans werkzaam is

Scheikunde is een wetenschap dat van grote invloed is op vele soorten gebieden, waardoor het werkveld van een Scheikundige breed en gevarieerd is. Er zijn verschillende terreinen waar Scheikundige gevraagd worden, zoals in de farmaceutische industrie, de levensmiddelenindustrie en de chemische industrie. Bedrijven binnen deze industrieën variëren van oliemaatschappijen tot bierbrouwers. Naast dit soort bedrijven, zijn er ook Scheikundige werkzaam binnen de overheid, universiteiten, bij adviesbureaus en bij ziekenhuizen.

Het hangt af van het soort bedrijf waar een Scheikundige werkzaam voor is, of een Scheikunde voor een profit of een non-profit organisatie werkzaam is.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Scheikundige, Scheikundige Worden, Opleidingsniveau Scheikundige, Scholing Scheikundige, Studie Scheikundige, Bijscholing Scheikundige, Omscholing Scheikundige.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden scheikundige

Het gemiddelde salaris van 3000,- bruto per maand is op basis van een fulltime dienstverband van 38 uur. De arbeidsvoorwaarden en het bruto maandsalaris staan te lezen in de cao ‘Chemische industrie’, waar de Scheikunde doorgaans onder valt. Dit cao is in een aantal deelgebieden onderverdeeld. Het hangt af van de specialisatie die een Scheikunde heeft en van de industrie waarin hij werkzaam is, onder welk deel van het cao hij valt.

In alle deelcao’s worden de volgende secundaire arbeidsvoorwaarden genoemd: reiskostenvergoeding, vakantiedagen, toeslaguren, ouderschapsverlof en een pensioenregeling.

Mensen vonden ons op: Salaris Scheikundige, Loon Scheikundige, Wat verdien je als Scheikundige, Salarisschaal Scheikundige, Salarisindicatie Scheikundige, Bonus Scheikundige, CAO Scheikundige, Brutoloon Scheikundige, Nettoloon Scheikundige, Vakantiedagen Scheikundige, Pensioen Scheikundige.

Competenties, skills & vaardigheden scheikundige

 • Analytisch
 • Kritisch
 • Omgaan met details
 • Accuratesse
 • Anticiperen
Mensen vonden ons op: Kennis Scheikundige, Vaardigheden Scheikundige, Attitude Scheikundige, Kwalificaties Scheikundige, Competentieprofiel Scheikundige.

Boeken voor het beroep scheikundige

Wil je meer weten over het beroep scheikundige? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je scheikundige bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken scheikundige te komen.

Samengevat vwo Scheikunde | Johan van der Vecht

Alle examenstof Scheikunde 2019 in één boek | Samenvattingen - Nederlands | Druk: 5 | Paperback | 9789006078787 | 104 pagina's

Geen examenstress met Samengevat! Samengevat biedt je een helder en beknopt overzicht van alle examenstof. Met Samengevat kun je grote hoeveelheden stof snel herhalen en overzien. Je krijgt beter inzicht in de samenhang van de onderwerpen en het ondersche...

Examenbundel vwo Scheikunde 2019/2020 | Johan van der Vecht

Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789006690750 | 272 pagina's

Geen examenstress met de Examenbundel! Ieder jaar wordt de inhoud van de Examenbundel aangepast aan de examenonderwerpen van dat schooljaar. Vandaar dat er jaarlijks een nieuwe Examenbundel is. Zodat je altijd oefent met de juiste stof en jij je op de bes...

What If? | Randall Munroe

Serious Scientific Answers to Absurd Hypothetical Questions - Engels | Druk: 1 | Paperback | 9781848549562 | 336 pagina's

Randall Munroe left NASA in 2005 to start up his hugely popular site XKCD 'a web comic of romance, sarcasm, math and language' which offers a witty take on the world of science and geeks. It now has 600,000 to a million page hits daily. Every now and then...

Mensen vonden ons op: boeken voor Scheikundige, Scheikundige ebooks, boek Scheikundige.

Persoonstypen scheikundige

Persoonlijkheden die een Scheikundige moet bezitten, zijn die van de waarnemer en van de loyalist.

Kernwoorden voor een waarnemer zijn onder andere: analytisch en inzichtelijk. Omdat een Scheikundige in de praktijk zich bezig houdt met onderzoek naar verschillende chemische reacties, met wat voor doel dan ook, is het noodzakelijk dat hij zijn werk analytisch en inzichtelijk doet. Deze eigenschappen zijn nodig om het nauwkeurige werk dat een Scheikundige moet doen, ook daadwerkelijk naar verwachting te doen.

Woorden waarmee een loyalist omschreven kan worden zijn: verantwoordelijk en betrouwbaar. Ook deze eigenschappen zijn noodzakelijk om nauwkeurig aan het werk te gaan, en, zoals net geschreven is, is het nauwkeurig werken bij een Scheikundige een absoluut vereiste omdat dat de enige manier is waarop het werk goed gedaan kan worden.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Scheikundige, Karakter Scheikundige.

Netwerk scheikundige

Een Scheikundige is vaak werkzaam in een laboratorium. De werkzaamheden die hij hierin verricht kan hij zelfstandig moeten uitvoeren, maar het kan ook zijn dat hij in teamverband werkt. Hoe intensief de samenwerking ook is, een Scheikundige staat tijdens zijn werkzaamheden in contact met andere personen in het laboratorium.

Een Scheikundige is doorgaans, maar niet uitsluitend werkzaam in een laboratorium. Het zijn bijvoorbeeld ook Scheikundige werkzaam op kantoren en op scholen. Deze Scheikundige staan uiteraard in contact met andere type mensen dan Scheikundigen die louter in een laboratorium werkzaam zijn.
 

Mensen vonden ons op: Collega’s Scheikundige, Medewerkers Scheikundige.

Is het beroep scheikundige iets voor jou?

Zou je graag scheikundige willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als scheikundige bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Scheikundige, beroepskeuzetest Scheikundige, beroep Scheikundige kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden scheikundige

De arbeidsmarkt voor een scheikunde is goed te noemen. Dit heeft vooral te maken met het brede werkveld van een Scheikunde en, daarmee samenhangend, de brede vraag naar verschillende chemische producten en processen. Dat de scheikundige opleidingen in het algemeen relatief slecht in trek zijn bij nieuwe studenten, draagt aan de werkgelegenheid van Scheikundige uiteraard ook positief bij.

Doorgroeimogelijkheden hebben Scheikundigen redelijk, maar dit hangt sterk af van de organisatie waarin hij werkzaam is. Er kan zowel doorgegroeid worden naar een functie die organisatorisch hoger in rang staat, als doorgroeimogelijkheden die gecreëerd worden door het uitbreiden van de kennis van de Scheikundige, bijvoorbeeld door te specialiseren in meer dan één scheikundig gebied.

Arbeidsmarktperspectief score scheikundige

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep scheikundige. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Scheikundige, Promotie mogelijkheden Scheikundige, Carriere Scheikundige.

Solliciteren op de functie scheikundige

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als scheikundige dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor scheikundige belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als scheikundige. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Scheikundige, CV Scheikundige, sollicitatie Scheikundige.

Interviews met scheikundige

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen scheikundige

Vacatures scheikundige

Op zoek naar een nieuwe baan als Scheikundige? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Scheikundige. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Scheikundige houdt zich bezig met de eigenschappen en de samenstelling van chemische stofjes en moleculen. Een Scheikundige doet daarbij onderzoek naar bestaande stoffen en probeert door middel van experimenten nieuwe samenstellingen te ontdekken. Het doel van de onderzoeken hangt af voor wat voor soort bedrijf een Scheikundige werkzaam is.

Beoordeling Scheikundige

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Scheikundige' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Scheikundige

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep