Scheikundige Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Scheikundige? Lees de functieomschrijving.

Een Scheikundige houdt zich bezig met de eigenschappen en de samenstelling van chemische stofjes en moleculen. Een Scheikundige doet daarbij onderzoek naar bestaande stoffen en probeert door middel van experimenten nieuwe samenstellingen te ontdekken. Het doel van de onderzoeken hangt af voor wat voor soort bedrijf een Scheikundige werkzaam is. Zo zijn er Scheikundige werkzaam bij farmaceutisch bedrijven, waarbij zij zich bijvoorbeeld bezighouden met het ontwerpen van de ideale samenstelling van een bepaald geneesmiddel. Er zijn ook Scheikundige werkzaam bij voedingsbedrijven. Een voorbeeld van een onderzoek gedaan door een Scheikundige bij zo’n bedrijf is vinden naar een formule om de houdbaarheid van een bepaald product te verbeteren.

Ondanks dat het doel van het onderzoek sterk afhangt van het bedrijf waarin een Scheikundige werkzaam is, valt er wel een lijn te ontdekken in de methode van onderzoek. Het onderzoek begint doorgaans met een bepaald onderzoek of in ieder geval een onderzoeksvraag, waarna de Scheikundige een hypothese maakt. Deze hypothese wordt vervolgens uitgetest, waarna de gegevens gemeten worden. Als deze gegevens kloppen met de hypothese, is het onderzoek zo goed als afgerond. Als dit niet zo is, begint het onderzoek weer van vooraf aan.

Een onderzoek begint dus doorgaans met een hypothese waarna hiermee verder geëxperimenteerd gaat worden. Hoe deze experimenten precies plaats vinden is lastig algemeen te vertellen, omdat dit sterk afhangt van het type onderzoek. Omdat hier nogal verschil in zit, moet een Scheikundige van veel verschillende type onderzoek verstand hebben. Dit leert hij doorgaans tijdens de WO-opleiding.

Een Scheikundige moet niet alleen verstand hebben van verschillende type onderzoeken; hij moet ook de kennis bezitten om hypotheses te stellen. Dit is geen kennis die gemakkelijk te verkrijgen is, omdat het erg brede kennis vereist. De opleiding tot Scheikundige is daardoor ook niet eenvoudig te noemen. Dit houdt op zijn beurt weer in dat het werk van een Scheikundige niet eenvoudig is. En hierdoor is het geen beroep dat voor iedereen geschikt is.

Wil je werken als Scheikundige?

Werk je al als Scheikundige en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Scheikundige worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Scheikundige, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!

Bekijk de vacatures Bekijk de opleidingen Bekijk salarisinfo Vind de beste werkgevers

Alles over het beroep Scheikundige in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €1800 tot €4200

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Scheikundige

Wat verdient een Scheikundige?

Het gemiddelde salaris van 3000,- bruto per maand is op basis van een fulltime dienstverband van 38 uur. De arbeidsvoorwaarden en het bruto maandsalaris staan te lezen in de cao ‘Chemische industrie’, waar de Scheikunde doorgaans onder valt. Dit cao is in een aantal deelgebieden onderverdeeld. Het hangt af van de specialisatie die een Scheikunde heeft en van de industrie waarin hij werkzaam is, onder welk deel van het cao hij valt.

In alle deelcao’s worden de volgende secundaire arbeidsvoorwaarden genoemd: reiskostenvergoeding, vakantiedagen, toeslaguren, ouderschapsverlof en een pensioenregeling.

Salarisschaal Scheikundige

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Scheikundige

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Scheikundige

Hoe goed is de toekomst voor de Scheikundige? 

De arbeidsmarkt voor een scheikunde is goed te noemen. Dit heeft vooral te maken met het brede werkveld van een Scheikunde en, daarmee samenhangend, de brede vraag naar verschillende chemische producten en processen. Dat de scheikundige opleidingen in het algemeen relatief slecht in trek zijn bij nieuwe studenten, draagt aan de werkgelegenheid van Scheikundige uiteraard ook positief bij.

Doorgroeimogelijkheden hebben Scheikundigen redelijk, maar dit hangt sterk af van de organisatie waarin hij werkzaam is. Er kan zowel doorgegroeid worden naar een functie die organisatorisch hoger in rang staat, als doorgroeimogelijkheden die gecreëerd worden door het uitbreiden van de kennis van de Scheikundige, bijvoorbeeld door te specialiseren in meer dan één scheikundig gebied.

Baankans Scheikundige

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Scheikundige worden: Opleidingen tot Scheikundige

Hoe word je een Scheikundige? 

Een Scheikundige is universitair geschoold. Hij heeft de driejarige bachelor-opleiding ‘scheikunde’ afgerond. Na deze bachelor kan een student zich specialiseren door middel van een één- of tweejarige master. Om toegang te krijgen tot de bachelor Scheikunde, moet een student op VWO-niveau natuurkunde gevolgd hebben.

Er zijn ook scheikunde opleidingen van mbo en hbo niveau, maar met de titel Scheikundige wordt in de volksmond iemand die scheikunde op universitair niveau gevolgd heeft bedoeld. 

De 4 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Scheikundige

Basischemie niveau 3 (TL)
Basischemie niveau 3 (TL) De meeste medewerkers op laboratoria hebben minimaal een mbo- of hbo- laboratoriumopleiding achter de rug. Het kan zijn dat je laboratoriumwerk uitvoert, maar hiervoor geen specifieke …
Basischemie niveau 4 (HAVO)
Basischemie niveau 4 (HAVO) Om deel te nemen aan deze opleiding is chemie niveau 3 (TL) vereist. Indien je deze opleiding niet bij Avans+ hebt gevolgd is een ingangstoets nodig …
Chemie (Basis)
Ben je nieuwsgierig naar wat ‘de mol’ precies is? Ontdek dit onmisbare begrip van de scheikunde en laat je nieuwsgierigheid verder prikkelen. Wil jij altijd alles tot in de kern …
Toegepaste Chemie
Ben je gefascineerd door stoffen en hoe ze zijn samengesteld? Hebben ionen je interesse en benemen atomen je de adem? Haal dan je hart op en maak je hersenen blij …
Meer opleidingen Scheikundige

Weet je nog niet of je Scheikundige wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Scheikundige of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Scheikundige

Met wie werkt een Scheikundige samen? 

Een Scheikundige is vaak werkzaam in een laboratorium. De werkzaamheden die hij hierin verricht kan hij zelfstandig moeten uitvoeren, maar het kan ook zijn dat hij in teamverband werkt. Hoe intensief de samenwerking ook is, een Scheikundige staat tijdens zijn werkzaamheden in contact met andere personen in het laboratorium.

Een Scheikundige is doorgaans, maar niet uitsluitend werkzaam in een laboratorium. Het zijn bijvoorbeeld ook Scheikundige werkzaam op kantoren en op scholen. Deze Scheikundige staan uiteraard in contact met andere type mensen dan Scheikundigen die louter in een laboratorium werkzaam zijn.
 


Scheikundige


Organisaties waar een Scheikundige werkzaam is

Waar werkt een Scheikundige meestal? 

Scheikunde is een wetenschap dat van grote invloed is op vele soorten gebieden, waardoor het werkveld van een Scheikundige breed en gevarieerd is. Er zijn verschillende terreinen waar Scheikundige gevraagd worden, zoals in de farmaceutische industrie, de levensmiddelenindustrie en de chemische industrie. Bedrijven binnen deze industrieën variëren van oliemaatschappijen tot bierbrouwers. Naast dit soort bedrijven, zijn er ook Scheikundige werkzaam binnen de overheid, universiteiten, bij adviesbureaus en bij ziekenhuizen.

Het hangt af van het soort bedrijf waar een Scheikundige werkzaam voor is, of een Scheikunde voor een profit of een non-profit organisatie werkzaam is.

Meer weten over werken in de Onderzoek & Wetenschap?

Bekijk werken in Onderzoek & Wetenschap

Best beoordeelde werkgevers Scheikundige

Waar kun je het beste werken als Scheikundige? Hieronder vindt je de best door de Scheikundige beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Scheikundige.

Competenties, Skills en Vaardigheden Scheikundige:

Welke competenties heeft een een Scheikundige nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Scheikundige

Wat voor persoonlijkheid heb je als Scheikundige nodig? 

Persoonlijkheden die een Scheikundige moet bezitten, zijn die van de waarnemer en van de loyalist.

Kernwoorden voor een waarnemer zijn onder andere: analytisch en inzichtelijk. Omdat een Scheikundige in de praktijk zich bezig houdt met onderzoek naar verschillende chemische reacties, met wat voor doel dan ook, is het noodzakelijk dat hij zijn werk analytisch en inzichtelijk doet. Deze eigenschappen zijn nodig om het nauwkeurige werk dat een Scheikundige moet doen, ook daadwerkelijk naar verwachting te doen.

Woorden waarmee een loyalist omschreven kan worden zijn: verantwoordelijk en betrouwbaar. Ook deze eigenschappen zijn noodzakelijk om nauwkeurig aan het werk te gaan, en, zoals net geschreven is, is het nauwkeurig werken bij een Scheikundige een absoluut vereiste omdat dat de enige manier is waarop het werk goed gedaan kan worden.

Bekijk de persoonstypen voor Scheikundige


Loyalist


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Scheikundige

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Scheikundige

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Scheikundige

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Scheikundige

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Scheikundige dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Scheikundige belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Scheikundige. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Scheikundige iets voor je?

Zou je graag Scheikundige willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Scheikundige bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Scheikundige

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar