Scheikundige Worden Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Wat doet een Scheikundige? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep Scheikundige, zoals: "Wat doet een Scheikundige?", of "Wat verdient een Scheikundige? of "Hoe word je een Scheikundige?".

Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een Scheikundige nodig heeft.Wat is een Scheikundige?

Een Scheikundige houdt zich bezig met de eigenschappen en de samenstelling van chemische stofjes en moleculen. Een Scheikundige doet daarbij onderzoek naar bestaande stoffen en probeert door middel van experimenten nieuwe samenstellingen te ontdekken. Het doel van de onderzoeken hangt af voor wat voor soort bedrijf een Scheikundige werkzaam is. Zo zijn er Scheikundige werkzaam bij farmaceutisch bedrijven, waarbij zij zich bijvoorbeeld bezighouden met het ontwerpen van de ideale samenstelling van een bepaald geneesmiddel. Er zijn ook Scheikundige werkzaam bij voedingsbedrijven. Een voorbeeld van een onderzoek gedaan door een Scheikundige bij zo’n bedrijf is vinden naar een formule om de houdbaarheid van een bepaald product te verbeteren.

Ondanks dat het doel van het onderzoek sterk afhangt van het bedrijf waarin een Scheikundige werkzaam is, valt er wel een lijn te ontdekken in de methode van onderzoek. Het onderzoek begint doorgaans met een bepaald onderzoek of in ieder geval een onderzoeksvraag, waarna de Scheikundige een hypothese maakt. Deze hypothese wordt vervolgens uitgetest, waarna de gegevens gemeten worden. Als deze gegevens kloppen met de hypothese, is het onderzoek zo goed als afgerond. Als dit niet zo is, begint het onderzoek weer van vooraf aan.

Een onderzoek begint dus doorgaans met een hypothese waarna hiermee verder geëxperimenteerd gaat worden. Hoe deze experimenten precies plaats vinden is lastig algemeen te vertellen, omdat dit sterk afhangt van het type onderzoek. Omdat hier nogal verschil in zit, moet een Scheikundige van veel verschillende type onderzoek verstand hebben. Dit leert hij doorgaans tijdens de WO-opleiding.

Een Scheikundige moet niet alleen verstand hebben van verschillende type onderzoeken; hij moet ook de kennis bezitten om hypotheses te stellen. Dit is geen kennis die gemakkelijk te verkrijgen is, omdat het erg brede kennis vereist. De opleiding tot Scheikundige is daardoor ook niet eenvoudig te noemen. Dit houdt op zijn beurt weer in dat het werk van een Scheikundige niet eenvoudig is. En hierdoor is het geen beroep dat voor iedereen geschikt is.

Past het beroep Scheikundige bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Vacatures Scheikundige

Op zoek naar een nieuwe baan als Scheikundige? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Scheikundige. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Scheikundige vacatures

Vacature Magazijnier scheikundige nijverheid - Dagdienst
Start People Herentals GT
DescriptionVoor onze klant, te Oevel, actief in de scheikundige nijverheid, zijn wij op zoek naar een magazijnier (m/v/x) in dagdienst.Takenpakket: Evalueren van binnenkomende goederen Laden en lossen van vrachtwagens Uitvoeren …

Salaris en Arbeidsvoorwaarden Scheikundige

Wat verdient een Scheikundige?

Het gemiddelde salaris van 3000,- bruto per maand is op basis van een fulltime dienstverband van 38 uur. De arbeidsvoorwaarden en het bruto maandsalaris staan te lezen in de cao ‘Chemische industrie’, waar de Scheikunde doorgaans onder valt. Dit cao is in een aantal deelgebieden onderverdeeld. Het hangt af van de specialisatie die een Scheikunde heeft en van de industrie waarin hij werkzaam is, onder welk deel van het cao hij valt.

In alle deelcao’s worden de volgende secundaire arbeidsvoorwaarden genoemd: reiskostenvergoeding, vakantiedagen, toeslaguren, ouderschapsverlof en een pensioenregeling.

Salarisschaal Scheikundige

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Meer weten over het salaris Scheikundige

Bekijk dan de verdere salaris informatie zoals gemiddeld jaarsalaris en uurloon Scheikundige


Scheikundige worden: Opleidingen tot Scheikundige

Wil je Scheikundige worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Scheikundige.

Hoe word je een Scheikundige? 

Een Scheikundige is universitair geschoold. Hij heeft de driejarige bachelor-opleiding ‘scheikunde’ afgerond. Na deze bachelor kan een student zich specialiseren door middel van een één- of tweejarige master. Om toegang te krijgen tot de bachelor Scheikunde, moet een student op VWO-niveau natuurkunde gevolgd hebben.

Er zijn ook scheikunde opleidingen van mbo en hbo niveau, maar met de titel Scheikundige wordt in de volksmond iemand die scheikunde op universitair niveau gevolgd heeft bedoeld. 

Opleidingen Scheikundige

MAG Lassen Staal NIL niveau 2
Doel van de lasopleiding De opleiding is gericht op het behalen van het diploma MAG lassen Staal op NIL niveau 2. De theorie (Materialen en hun gedrag bij het lassen) …
MAG Lassen Staal NIL niveau 2
MAG Lassen pulserend roestvast staal (RVS) NIL niveau 2
Doel van de lasopleiding De opleiding is gericht op het behalen van het diploma MAG lassen Pulserend Roestvast Staal (RVS) op NIL niveau 2. De theorie (Materialen en hun gedrag …
MAG Lassen pulserend roestvast staal (RVS) NIL niveau 2
Autogeen Lassen NIL niveau 2
Doel van de lasopleiding De opleiding is gericht op het behalen van het Autogeen-diploma op NIL niveau 2. De theorie (Materialen en hun gedrag bij het lassen) - Scheikundige begrippen. …
Autogeen Lassen NIL niveau 2
MIG Lassen Pulserend Aluminium NIL niveau 2
Doel van de lasopleiding De opleiding is gericht op het behalen van het diploma MIG lassen op NIL niveau 2. De theorie (Fabricage en Toepassingen) - Scheikundige begrippen - Bereiding …
MIG Lassen Pulserend Aluminium NIL niveau 2
Toegepaste Chemie
Tijdens deze thuisstudie kom je te weten wat chemie juist inhoudt en wat de invloed van deze wetenschap is op ons dagelijks leven. Dankzij een geïllustreerd cursusboek en de online …
Toegepaste ChemieScheikundige worden: Omscholen tot Scheikundige

Als je je wilt omscholen tot Scheikundige is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Scheikundige zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Scheikundige dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Scheikundige

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Scheikundige

Als je Scheikundige wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Scheikundige zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Scheikundige

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Scheikundige?


Competenties en Vaardigheden Scheikundige:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Scheikundige.

Welke competenties heeft een Scheikundige nodig?

Een Scheikundige heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Accuratesse
Accuratesse

Steekwoorden Competentie Accuratesse:

precies, netjes, oog voor detail, kritisch, perfectionisme

Omschrijving

Deze mensen leveren werk waarin geen fouten naar voren komen. Deze mensen werken gestructureerd en corrigeren meerdere malen het werk. In het werk van anderen, zien deze personen ook vaak de fouten. Deze personen hebben vaak oog voor detail en zien snel verbanden tussen zaken. Ook onder werkdruk blijven deze mensen accuraat werken.

Sterke punten
Hun oog voor detail zorgt voor foutloze documenten en goed voorbereide taken en gebeurtenissen.

Zwakke punten
Accuraat werken zorgt voor foutloos werk, maar kan ook veel tijd kosten. Dit kan voor de omgeving frustrerend zijn. Daarnaast wordt deze competentie weleens gekoppeld aan de term ‘muggenziften’.

 

Analytisch
Analytisch

Steekwoorden Competentie Analytisch:

analyseren, systematisch denken, problemen bekijken vanuit verschillende oogpunten, kritisch 

Omschrijving

Hoofd- en bijzaken van elkaar scheiden, dat ligt deze mensen wel. Zij pakken de kern van het probleem aan en bekijken dit vanuit verschillende oogpunten. Daarnaast leggen zij verbanden tussen deze verschillende perspectieven. Deze analytische mensen beginnen bij de hoofdzaak en pakken vervolgens de bijzaken aan. Hierbij worden gevolgen op korte en op lange termijn in de gaten gehouden. Uiteindelijk komen zij met een duidelijke conclusie.

Sterke punten
Deze mensen zijn vaak pro-actief. Als zij een probleem constateren, pakken zij dit aan en proberen dit op een goede manier op te lossen. Verder zijn deze mensen vaak gestructureerd. Ze bekijken eerst de hoofdlijnen, de details komen later aan bod. Daarnaast zijn deze mensen in staat om zaken duidelijk te beoordelen. Ze bekijken problemen vanuit verschillende perspectieven en trekken daaruit een heldere conclusie.  

Zwakke punten
Een valkuil kan de hoeveelheid aan hoofd- en bijzaken zijn. Soms kunnen deze personen dan door de bomen het bos niet meer zien. Daarnaast kan de hoeveelheid aan analyses teveel zijn, deze analist verliest dan het resultaat uit het oog. Als laatste kan deze persoon behoorlijk theoretisch zijn, dit kan soms leiden tot een langdradig verhaal met lange stukken tekst.

Anticiperen
Anticiperen

Steekwoorden: analytisch vermogen, initiatief ontplooien, inzicht in omgeving, inlevingsvermogen

Omschrijving

Deze personen lopen vaak voorop en herkennen situaties. Ze weten vervolgens hoe ze deze het beste kunnen aanpakken. Deze personen leggen verbanden tussen verleden, heden en proberen hier in de toekomst op in te spelen.

Sterke punten
Deze personen hebben over het algemeen een sterk ontwikkeld analytisch vermogen. Ze leggen verbanden en scheiden hoofd- en bijzaken. Daarnaast nemen deze personen vaak initiatief en proberen ze zich in te leven in de situatie en andere personen.

Zwakke punten
Doordat deze personen veel van te voren weren, kan ze voorspelbaar overkomen. Door sommige mensen wordt dit als saai ervaren. Verder kan deze competentie de creativiteit beperken. Doordat veel zaken van tevoren vast liggen, is er minder ruimte voor creatieve oplossingen.

Kritisch
Kritisch

Steekwoorden: analytisch vermogen, overtuigen, vragen stellen, accuratesse 

Omschrijving

Deze mensen beoordelen en analyseren opdrachten op hun eigen manier. Ze leggen een lijst met criteria langs de opdracht en bekijken zo bijvoorbeeld de haalbaarheid van de opdracht. Bij iedere taak stellen zij zichzelf verschillende vragen en plaatsen vervolgens kanttekeningen. Over het algemeen beschikken deze mensen over een brede kennis en zijn ze goed op de hoogte van hun omgeving.

Sterke punten
Deze mensen kunnen vaak ook goed analyseren. Omdat ze erg precies zijn, bekijken ze taken vanuit verschillende perspectieven. Daarnaast werken kritische mensen accuraat en netjes. Ook overtuigen is een eigenschap die past bij kritisch zijn. Kritische mensen bekijken opdrachten vanuit verschillende perspectieven en stellen vervolgens argumenten op. Deze argumenten gebruiken ze vervolgens om anderen op een goede manier te overtuigen.

Zwakke punten
Mensen die te kritisch zijn, kunnen overkomen als de zogenaamde ‘pietlutten’. Verder kunnen deze mensen weleens star overkomen. Zij zijn te kritisch en willen hun mening niet bijstellen. Hierdoor kan een discussie weleens lastig zijn.

Omgaan met details
Omgaan met details

Steekwoorden: structureel, plannen en organiseren, resultaat, perfectionistisch

Omschrijving

Deze mensen hebben details en procedures goed in hun hoofd zitten. Deze personen letten bij opdrachten op de details, zij controleren bijvoorbeeld de spelling en houden zich bezig met de vormgeving. Daarnaast houden deze mensen zich vaak bezig met de planning en organisatie van werkzaamheden.

Sterke punten
Deze mensen zijn precies en werken structureel. Zij kijken met een kritisch oog naar opdrachten. Daarnaast beschikken deze mensen ook vaak over de competentie ‘plannen en organiseren’. Zij hebben een goed beeld in het hoofd van het resultaat en de taken die uitgevoerd moeten worden.

Zwakke punten
De kritische houding kan ervoor zorgen dat de omgeving hen ziet als ‘pietluttig’. Verder kan het zijn dat ze zo opgaan in details dat de creativiteit van deze mensen eronder lijdt. Ook kunnen ze doorslaan en hoofdzaken uit het oog verliezen.

Vaardigheden Scheikundige

 • Aandacht voor details
 • Methodisch werken
 • Analytisch vermogen
 • Punctueel
 • Kritisch denken
 • Initiatief
 • Voorspellen
 • Beoordelen
 • Controleren

Persoonlijkheid en Eigenschappen Scheikundige

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Scheikundige passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Scheikundige nodig? 

Persoonlijkheden die een Scheikundige moet bezitten, zijn die van de waarnemer en van de loyalist.

Kernwoorden voor een waarnemer zijn onder andere: analytisch en inzichtelijk. Omdat een Scheikundige in de praktijk zich bezig houdt met onderzoek naar verschillende chemische reacties, met wat voor doel dan ook, is het noodzakelijk dat hij zijn werk analytisch en inzichtelijk doet. Deze eigenschappen zijn nodig om het nauwkeurige werk dat een Scheikundige moet doen, ook daadwerkelijk naar verwachting te doen.

Woorden waarmee een loyalist omschreven kan worden zijn: verantwoordelijk en betrouwbaar. Ook deze eigenschappen zijn noodzakelijk om nauwkeurig aan het werk te gaan, en, zoals net geschreven is, is het nauwkeurig werken bij een Scheikundige een absoluut vereiste omdat dat de enige manier is waarop het werk goed gedaan kan worden.

Bekijk de persoonstypen voor Scheikundige


Eigenschappen Scheikundige

 • Trouw
 • Integriteit
 • Punctueel
 • Waarnemend
 • Gedetailleerd
 • LeergierigArbeidsmarktperspectief Scheikundige

Wat zijn de baankansen voor een Scheikundige?

De arbeidsmarkt voor een scheikunde is goed te noemen. Dit heeft vooral te maken met het brede werkveld van een Scheikunde en, daarmee samenhangend, de brede vraag naar verschillende chemische producten en processen. Dat de scheikundige opleidingen in het algemeen relatief slecht in trek zijn bij nieuwe studenten, draagt aan de werkgelegenheid van Scheikundige uiteraard ook positief bij.

Doorgroeimogelijkheden hebben Scheikundigen redelijk, maar dit hangt sterk af van de organisatie waarin hij werkzaam is. Er kan zowel doorgegroeid worden naar een functie die organisatorisch hoger in rang staat, als doorgroeimogelijkheden die gecreëerd worden door het uitbreiden van de kennis van de Scheikundige, bijvoorbeeld door te specialiseren in meer dan één scheikundig gebied.

De actuele kans op werk voor een Scheikundige

Het beroep Scheikundige is onderdeel van de beroepsfamilie Wetenschappelijk onderzoekers chemie. De kans op werk voor de beroepsfamilie Wetenschappelijk onderzoekers chemie is in de huidige periode slecht

Huidige aantal vacatures

1

Baankans Scheikundige

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Doorgroei mogelijkheden Scheikundige

Je kunt als Scheikundige een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep Scheikundige is onderdeel van de beroepsfamilie Wetenschappelijk onderzoekers chemie. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een Scheikundige

Verwante beroepen Scheikundige

Doorgroei beroepen voor een Scheikundige


Organisaties waar een Scheikundige werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Scheikundige meestal werkt.

Waar werkt een Scheikundige?

Scheikunde is een wetenschap dat van grote invloed is op vele soorten gebieden, waardoor het werkveld van een Scheikundige breed en gevarieerd is. Er zijn verschillende terreinen waar Scheikundige gevraagd worden, zoals in de farmaceutische industrie, de levensmiddelenindustrie en de chemische industrie. Bedrijven binnen deze industrieën variëren van oliemaatschappijen tot bierbrouwers. Naast dit soort bedrijven, zijn er ook Scheikundige werkzaam binnen de overheid, universiteiten, bij adviesbureaus en bij ziekenhuizen.

Het hangt af van het soort bedrijf waar een Scheikundige werkzaam voor is, of een Scheikunde voor een profit of een non-profit organisatie werkzaam is.

Meer weten over werken in de Onderzoek & Wetenschap?

Bekijk werken in Onderzoek & Wetenschap

Netwerk Scheikundige

Met wie werkt een Scheikundige samen? 

Een Scheikundige is vaak werkzaam in een laboratorium. De werkzaamheden die hij hierin verricht kan hij zelfstandig moeten uitvoeren, maar het kan ook zijn dat hij in teamverband werkt. Hoe intensief de samenwerking ook is, een Scheikundige staat tijdens zijn werkzaamheden in contact met andere personen in het laboratorium.

Een Scheikundige is doorgaans, maar niet uitsluitend werkzaam in een laboratorium. Het zijn bijvoorbeeld ook Scheikundige werkzaam op kantoren en op scholen. Deze Scheikundige staan uiteraard in contact met andere type mensen dan Scheikundigen die louter in een laboratorium werkzaam zijn.
 


Scheikundige

Interview met een Scheikundige

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Verwante beroepen Scheikundige:

Er zijn best wel wat beroepen die op elkaar lijken of tot dezelfde "beroepsfamilie" of beroepsgroep horen. Bekijk hieronder aam wat voor beroepen een Scheikundige verwant is.

Wat zijn soortgelijke beroepen als Scheikundige?

De beroepen die verwant zijn aan Scheikundige zijn:
Laborant
Salaris: €1300 tot €2715
Opleiding: MBO HBO
Baankans: Goed

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep %1$s, zoals: "Wat doet een %1$s?", of "Wat verdient een %1$s? of "Hoe word je een %1$s?". Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een %1$s nodig heeft.
Onderzoeker
Salaris: €2495 tot €4295
Opleiding: WO Postdoc
Baankans: Onbekend

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep %1$s, zoals: "Wat doet een %1$s?", of "Wat verdient een %1$s? of "Hoe word je een %1$s?". Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een %1$s nodig heeft.

Alles over het beroep Scheikundige in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1800 tot €4200

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

1Ga direct naar