Scheikundige Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Scheikundige? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep scheikundige. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je scheikundige wordt.

 

Wat is een Scheikundige?

Een Scheikundige houdt zich bezig met de eigenschappen en de samenstelling van chemische stofjes en moleculen. Een Scheikundige doet daarbij onderzoek naar bestaande stoffen en probeert door middel van experimenten nieuwe samenstellingen te ontdekken. Het doel van de onderzoeken hangt af voor wat voor soort bedrijf een Scheikundige werkzaam is. Zo zijn er Scheikundige werkzaam bij farmaceutisch bedrijven, waarbij zij zich bijvoorbeeld bezighouden met het ontwerpen van de ideale samenstelling van een bepaald geneesmiddel. Er zijn ook Scheikundige werkzaam bij voedingsbedrijven. Een voorbeeld van een onderzoek gedaan door een Scheikundige bij zo’n bedrijf is vinden naar een formule om de houdbaarheid van een bepaald product te verbeteren.

Ondanks dat het doel van het onderzoek sterk afhangt van het bedrijf waarin een Scheikundige werkzaam is, valt er wel een lijn te ontdekken in de methode van onderzoek. Het onderzoek begint doorgaans met een bepaald onderzoek of in ieder geval een onderzoeksvraag, waarna de Scheikundige een hypothese maakt. Deze hypothese wordt vervolgens uitgetest, waarna de gegevens gemeten worden. Als deze gegevens kloppen met de hypothese, is het onderzoek zo goed als afgerond. Als dit niet zo is, begint het onderzoek weer van vooraf aan.

Een onderzoek begint dus doorgaans met een hypothese waarna hiermee verder geëxperimenteerd gaat worden. Hoe deze experimenten precies plaats vinden is lastig algemeen te vertellen, omdat dit sterk afhangt van het type onderzoek. Omdat hier nogal verschil in zit, moet een Scheikundige van veel verschillende type onderzoek verstand hebben. Dit leert hij doorgaans tijdens de WO-opleiding.

Een Scheikundige moet niet alleen verstand hebben van verschillende type onderzoeken; hij moet ook de kennis bezitten om hypotheses te stellen. Dit is geen kennis die gemakkelijk te verkrijgen is, omdat het erg brede kennis vereist. De opleiding tot Scheikundige is daardoor ook niet eenvoudig te noemen. Dit houdt op zijn beurt weer in dat het werk van een Scheikundige niet eenvoudig is. En hierdoor is het geen beroep dat voor iedereen geschikt is.Wil je werken als Scheikundige?

Werk je al als Scheikundige en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Scheikundige worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Scheikundige, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Scheikundige in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €1800 tot €4200

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Scheikundige

Wat verdient een Scheikundige?

Het gemiddelde salaris van 3000,- bruto per maand is op basis van een fulltime dienstverband van 38 uur. De arbeidsvoorwaarden en het bruto maandsalaris staan te lezen in de cao ‘Chemische industrie’, waar de Scheikunde doorgaans onder valt. Dit cao is in een aantal deelgebieden onderverdeeld. Het hangt af van de specialisatie die een Scheikunde heeft en van de industrie waarin hij werkzaam is, onder welk deel van het cao hij valt.

In alle deelcao’s worden de volgende secundaire arbeidsvoorwaarden genoemd: reiskostenvergoeding, vakantiedagen, toeslaguren, ouderschapsverlof en een pensioenregeling.

Salarisschaal Scheikundige

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Scheikundige

Er zijn geen vacatures Scheikundige aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Scheikundige in werkt.

Meer weten over de sector waar een Scheikundige in werkt

Bekijk werken in Onderzoek

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Scheikundige

Wat is de toekomst van Scheikundige?

De arbeidsmarkt voor een scheikunde is goed te noemen. Dit heeft vooral te maken met het brede werkveld van een Scheikunde en, daarmee samenhangend, de brede vraag naar verschillende chemische producten en processen. Dat de scheikundige opleidingen in het algemeen relatief slecht in trek zijn bij nieuwe studenten, draagt aan de werkgelegenheid van Scheikundige uiteraard ook positief bij.

Doorgroeimogelijkheden hebben Scheikundigen redelijk, maar dit hangt sterk af van de organisatie waarin hij werkzaam is. Er kan zowel doorgegroeid worden naar een functie die organisatorisch hoger in rang staat, als doorgroeimogelijkheden die gecreëerd worden door het uitbreiden van de kennis van de Scheikundige, bijvoorbeeld door te specialiseren in meer dan één scheikundig gebied.

Baankans Scheikundige

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Scheikundige worden: Opleidingen tot Scheikundige

Wil je Scheikundige worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Scheikundige.

Hoe word je een Scheikundige? 

Een Scheikundige is universitair geschoold. Hij heeft de driejarige bachelor-opleiding ‘scheikunde’ afgerond. Na deze bachelor kan een student zich specialiseren door middel van een één- of tweejarige master. Om toegang te krijgen tot de bachelor Scheikunde, moet een student op VWO-niveau natuurkunde gevolgd hebben.

Er zijn ook scheikunde opleidingen van mbo en hbo niveau, maar met de titel Scheikundige wordt in de volksmond iemand die scheikunde op universitair niveau gevolgd heeft bedoeld. 

De 2 best beoordeelde opleidingen tot Scheikundige

Chemie (Basis)
Ben je nieuwsgierig naar wat ‘de mol’ precies is? Ontdek dit onmisbare begrip van de scheikunde en laat je nieuwsgierigheid verder prikkelen. Wil jij altijd alles tot in de kern …
Chemie (Basis)
Toegepaste Chemie
Tijdens deze thuisstudie kom je te weten wat chemie juist inhoudt en wat de invloed van deze wetenschap is op ons dagelijks leven. Dankzij een geïllustreerd cursusboek en de online …
Toegepaste Chemie

Omscholen of doorgroeien tot Scheikundige

Als je Scheikundige wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Scheikundige zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Scheikundige

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Scheikundige?

Competenties en Vaardigheden Scheikundige

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Scheikundige nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Scheikundige nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Scheikundige

Trainingen & cursussen Accuratesse
Accuratesse
Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Anticiperen
Anticiperen
Trainingen & cursussen Kritisch
Kritisch
Trainingen & cursussen Omgaan met details
Omgaan met details

Persoonlijkheid van een Scheikundige

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Scheikundige. Als Scheikundige wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Scheikundige:


zie volledige beschrijving persoonstype Scheikundige

Vakkennis voor een Scheikundige

Het is voor een Scheikundige ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Scheikundige zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Scheikundige


Werkervaring Scheikundige

Het is voor een startend Scheikundige die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Scheikundige is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Laborant, Onderzoeker .

Iets anders leren?

Is Scheikundige het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Scheikundige

Met wie werkt een Scheikundige samen? 

Een Scheikundige is vaak werkzaam in een laboratorium. De werkzaamheden die hij hierin verricht kan hij zelfstandig moeten uitvoeren, maar het kan ook zijn dat hij in teamverband werkt. Hoe intensief de samenwerking ook is, een Scheikundige staat tijdens zijn werkzaamheden in contact met andere personen in het laboratorium.

Een Scheikundige is doorgaans, maar niet uitsluitend werkzaam in een laboratorium. Het zijn bijvoorbeeld ook Scheikundige werkzaam op kantoren en op scholen. Deze Scheikundige staan uiteraard in contact met andere type mensen dan Scheikundigen die louter in een laboratorium werkzaam zijn.
 


Scheikundige


Organisaties waar een Scheikundige werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Scheikundige meestal werkt.

Waar werkt een Scheikundige?

Scheikunde is een wetenschap dat van grote invloed is op vele soorten gebieden, waardoor het werkveld van een Scheikundige breed en gevarieerd is. Er zijn verschillende terreinen waar Scheikundige gevraagd worden, zoals in de farmaceutische industrie, de levensmiddelenindustrie en de chemische industrie. Bedrijven binnen deze industrieën variëren van oliemaatschappijen tot bierbrouwers. Naast dit soort bedrijven, zijn er ook Scheikundige werkzaam binnen de overheid, universiteiten, bij adviesbureaus en bij ziekenhuizen.

Het hangt af van het soort bedrijf waar een Scheikundige werkzaam voor is, of een Scheikunde voor een profit of een non-profit organisatie werkzaam is.

Meer weten over werken in de Onderzoek & Wetenschap?

Bekijk werken in Onderzoek & Wetenschap

Best beoordeelde werkgevers Scheikundige

Waar kun je het beste werken als Scheikundige? Hieronder vind je de best door de Scheikundige beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Scheikundige.

Competenties, Skills en Vaardigheden Scheikundige:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Scheikundige.

Welke competenties heeft een Scheikundige nodig?

Een Scheikundige heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Scheikundige

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Scheikundige passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Scheikundige nodig? 

Persoonlijkheden die een Scheikundige moet bezitten, zijn die van de waarnemer en van de loyalist.

Kernwoorden voor een waarnemer zijn onder andere: analytisch en inzichtelijk. Omdat een Scheikundige in de praktijk zich bezig houdt met onderzoek naar verschillende chemische reacties, met wat voor doel dan ook, is het noodzakelijk dat hij zijn werk analytisch en inzichtelijk doet. Deze eigenschappen zijn nodig om het nauwkeurige werk dat een Scheikundige moet doen, ook daadwerkelijk naar verwachting te doen.

Woorden waarmee een loyalist omschreven kan worden zijn: verantwoordelijk en betrouwbaar. Ook deze eigenschappen zijn noodzakelijk om nauwkeurig aan het werk te gaan, en, zoals net geschreven is, is het nauwkeurig werken bij een Scheikundige een absoluut vereiste omdat dat de enige manier is waarop het werk goed gedaan kan worden.

Bekijk de persoonstypen voor Scheikundige


Loyalist


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Scheikundige

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Scheikundige

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Scheikundige

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Scheikundige

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Scheikundige dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Scheikundige belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Scheikundige. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Scheikundige iets voor je?

Zou je graag Scheikundige willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Scheikundige bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Scheikundige

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar