U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Straatmaker

Straatmaker worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een straatmaker? Lees de functieomschrijving.

Een Straatmaker legt wegdekken of bestrating aan. Hoewel de uitvoering hiervan over het algemeen routinehandelingen betreft, is er veel voorbereiding nodig voordat men de eerste steen kan leggen. De Straatmaker moet goed uitrekenen hoe alles in elkaar gaat zitten, hoe het eruit moet gaan zien, en wat hij allemaal nodig gaat hebben. Eerst wordt dus een tekening gemaakt en worden de benodigde materialen verzameld.

Als de Straatmaker alle voorbereidingen heeft getroffen kan de onderlaag geschikt gemaakt worden. Deze moet glad en stevig zijn, zodat de stenen er goed recht op komen te liggen. Pas als de ondergrond gereed is, gaat men aan de slag met het snijden en leggen van de stenen.

Naast gewone wegen of paden, kan een Straatmaker ook gevraagd worden om sierwerk te leggen. Dit soort werk heeft een extra moeilijkheidsgraad, omdat ook hier alles precies in elkaar moet passen en het vaak om veel ingewikkelder patronen gaat. Veel Straatmakers zien dit soort werk dan ook als een leuke uitdaging.

Een Straatmaker moet niet alleen kunnen rekenen en ruimtelijk inzicht hebben, maar hij moet ook fysiek sterk zijn. Hij is de hele dag buiten bezig, op de knieën terwijl hij zware stenen verplaatst. Het werk van een Straatmaker kan een zware belasting zijn voor je rug en moet dan ook vooral niet onderschat worden.

Mensen vonden ons op: Job Straatmaker, Baan Straatmaker, Straatmaker Worden, Functie-eisen Straatmaker, Verantwoordelijkheden Straatmaker, Functieprofiel Straatmaker, Wat doet een Straatmaker, Werken als Straatmaker.

Straatmaker worden: Opleiding tot straatmaker

Om Straatmaker te worden volgt men een opleiding tot Straatmaker of Aankomend Straatmaker (respectievelijk MBO niveau-3 en -2). De meeste vaardigheden leert men in de praktijk, bij een leerbedrijf, maar men moet ook op school de benodigde rekenvaardigheden opdoen om het werk goed te kunnen uitvoeren.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Straatmaker, Straatmaker Worden, Opleidingsniveau Straatmaker, Scholing Straatmaker, Studie Straatmaker, Bijscholing Straatmaker, Omscholing Straatmaker.

Organisaties waar een straatmaker doorgaans werkzaam is

Een Straatmaker werkt voor een bestratingsbedrijf of als zelfstandige. Meestal werkt hij in de bouw aan grote projecten, maar een Straatmaker kan ook door een particulier ingehuurd worden.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Straatmaker, Straatmaker Worden, Opleidingsniveau Straatmaker, Scholing Straatmaker, Studie Straatmaker, Bijscholing Straatmaker, Omscholing Straatmaker.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden straatmaker

Een Straatmaker zal ongeveer tussen de €1441 en €2899 per maand verdienen, bruto. Hierbij geldt natuurlijk wel dat een hoger salaris meestal ook meer arbeidsuren betekent, waarbij men steeds meer risico op fysieke klachten loopt. De meeste Straatmakers volgen de CAO voor de Bouwnijverheid bij het vaststellen van de arbeidsvoorwaarden, al kan men er ook van afwijken.

Mensen vonden ons op: Salaris Straatmaker, Loon Straatmaker, Wat verdien je als Straatmaker, Salarisschaal Straatmaker, Salarisindicatie Straatmaker, Bonus Straatmaker, CAO Straatmaker, Brutoloon Straatmaker, Nettoloon Straatmaker, Vakantiedagen Straatmaker, Pensioen Straatmaker.

Competenties, skills & vaardigheden straatmaker

 • Samenwerken
 • Discipline
 • Accuratesse
 • Onafhankelijkheid
 • Inzicht in omgeving
 • Fysiek sterk
 • Gevoel voor veiligheid
 • Rekenvaardigheid
Mensen vonden ons op: Kennis Straatmaker, Vaardigheden Straatmaker, Attitude Straatmaker, Kwalificaties Straatmaker, Competentieprofiel Straatmaker.

Boeken voor het beroep straatmaker

Wil je meer weten over het beroep straatmaker? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je straatmaker bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken straatmaker te komen.

De spraakmakers van Calve | J. van Bilsen

moet jij ze in je fabriek? - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789077983201 | 183 pagina's

De spraakmakers van Calve 1e druk is een boek van J. van Bilsen uitgegeven bij Uitgeverij Quist. ISBN 9789077983201 Jan van Bilsen, Dolf van Daalen en Aad Verhoeff bewijzen ons met dit boek een grote dienst. Zij beschrijven een belangrijke periode in de N...

Getuigen Van Wereldgebeurtenissen | René de Bok

spraakmakers en smaakmakers van de 20e eeuw - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789060109939 | 248 pagina's

GETUIGEN VAN WERELDGEBEURTENISSEN Journalist René de Bok interviewde in zijn loopbaan honderden belangrijke kopstukken. De interviews die hij voor dit boek gebruikte hebben niet aan kracht ingeboet. Sterker nog: ze hebben een andere, diepere betekenis gek...

Spraakmakers | J. de Maa

Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789006811360 | 128 pagina's

Spraakmakers is een unieke lesmethode die in opdracht van het ministerie van Justitie is ontwikkeld door het ITTA en Sardes. Het materiaal is bestemd voor gebruik in duale trajecten Nederlands als tweede taal en opvoedingsondersteuning. Het lesmateriaal i...

Mensen vonden ons op: boeken voor Straatmaker, Straatmaker ebooks, boek Straatmaker.

Persoonstypen straatmaker

DeStraatmaker is erop gericht om een zo goed mogelijk resultaat te produceren, dat er goed uitziet en een stevig fundament heeft, waarbij de Straatmaker ook nog rekening houdt met het milieu (Perfectionist). Om een straat goed te leggen is het belangrijk om zowel het totaalbeeld te overzien, als alle details die dat geheel vormen. Zo kan men stapje voor stapje een mooi product creëeren (Waarnemer).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Straatmaker, Karakter Straatmaker.

Netwerk straatmaker

Een Straatmaker werkt meestal samen met andere Straatmakers, waarbij men vaak een vaste partner heeft. Voordat het werk kan beginnen, moet goed overlegd worden met de klant over wat zijn wensen zijn en hoe de bestrating eruit moet komen te zien. Ook praat de Straatmaker vaak met geïnteresseerde voorbijgangers of omwonenden een moet hij uit kunnen leggen wat hij aan het doen is.

Mensen vonden ons op: Collega’s Straatmaker, Medewerkers Straatmaker.

Is het beroep straatmaker iets voor jou?

Zou je graag straatmaker willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als straatmaker bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Straatmaker, beroepskeuzetest Straatmaker, beroep Straatmaker kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden straatmaker

Een Straatmaker leert het vak terwijl hij werkt en heeft dus met de goede opleiding al automatisch een baan. Vanuit dit oogpunt is de arbeidsmarkt gunstig, al is dit buiten de leerbedrijven wat minder het geval. Een Straatmaker kan er verder voor kiezen om zelfstandig ondernemer te worden en heeft dus altijd wel opties om aan werk te komen. Doordat het werk zo zwaar is, is er ook niet veel concurrentie. Een Straatmaker kan binnen een bedrijf doorgroeien tot opperman-Straatmaker.

Arbeidsmarktperspectief score straatmaker

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep straatmaker. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Straatmaker, Promotie mogelijkheden Straatmaker, Carriere Straatmaker.

Solliciteren op de functie straatmaker

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als straatmaker dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor straatmaker belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als straatmaker. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Straatmaker, CV Straatmaker, sollicitatie Straatmaker.

Interviews met straatmaker

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen straatmaker

Vacatures straatmaker

Op zoek naar een nieuwe baan als Straatmaker? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Straatmaker. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Straatmaker legt wegdekken of bestrating aan. Hoewel de uitvoering hiervan over het algemeen routinehandelingen betreft, is er veel voorbereiding nodig voordat men de eerste steen kan leggen. De Straatmaker moet goed uitrekenen hoe alles in elkaar gaat zitten, hoe het eruit moet gaan zien, en wat hij allemaal nodig gaat hebben.

Beoordeling Straatmaker

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Straatmaker' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Straatmaker

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Wat kun je verdienen als voorman straatmaker

Door: Ronnie

Reageer op dit beroep