U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Veilingmeester

Veilingmeester worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een veilingmeester? Lees de functieomschrijving.

De naam van het beroep zegt het al: de Veilingmeester leidt een veiling. Dit kan variëren van een bloemenveiling tot een kunstveiling. De Veilingmeester stelt de bieding op een kavel open, waarna de potentiële kopers hun bod uit kunnen brengen. Het beginbedrag van de bieding wordt door de Veilingmeester bepaald, vaak in samenwerking met de keurmeester die een kwaliteitskeurmerk afgeeft. Een kavel is in dit geval het artikel of de artikelen die (samen) geveild worden en aan een koper worden toegewezen.

De Veilingmeester kondigt door een microfoon aan welke artikelen er geveild worden. De Veilingmeester neemt de biedingen in ontvangst en stelt uiteindelijk het geboden bedrag vast. Hierbij is ook de koper vastgesteld: de hoogste bieder. Dit hoeft echter niet altijd zo te zijn. Bij bloemenveilingen wordt bijvoorbeeld vaak begonnen met een hoge startprijs die daalt totdat er iemand akkoord gaat. Het bieden wordt met een hamerslag van de Veilingmeester afgesloten, waarbij hij de bekende woorden ‘eenmaal, andermaal, verkocht’ zegt.

Wanneer de Veilingmeester de bieding afgesloten heeft kan er niet meer geboden worden. Wanneer er precies tijdens de slag toch nog een bod gedaan wordt, is het aan de Veilingmeester om  te beslissen of dit bod geaccepteerd wordt. Wanneer er een koper is, roept de Veilingmeester de koopgegevens om. Soms voert de Veilingmeester deze gegevens in op een computer.

Vaak is een Veilingmeester ook taxateur.

Mensen vonden ons op: Job Veilingmeester, Baan Veilingmeester, Veilingmeester Worden, Functie-eisen Veilingmeester, Verantwoordelijkheden Veilingmeester, Functieprofiel Veilingmeester, Wat doet een Veilingmeester, Werken als Veilingmeester.

Veilingmeester worden: Opleiding tot veilingmeester

Welke vooropleiding er nodig is voor als je als Veilingmeester aan de slag gaat is afhankelijk van de branche en de producten die er geveild worden. Zo kan men voor veilingmeester op een bloemenveiling de MBO niveau-4 opleidingen Groene Detailhandel of Vershandel, Logistiek en Transport volgen.

Wanneer men denkt aan een beroep als Veilingmeester in bijvoorbeeld kunst, dan is een opleiding als WO Kunstgeschiedenis geschikt als vooropleiding. Een Veilinghoudersdiploma is sinds 1996 niet meer verplicht. Wel heeft de Federatie TMV een keurmerk voor Veilinghouders in het leven geroepen. Wanneer een Veilingmeester aan dit keurmerk voldoet wordt hij of zij opgenomen in het register van deskundige en gecertificeerde Veilinghouders. Bij de Federatie TMV kan men tevens een Veilinghoudersexamen afleggen.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Veilingmeester, Veilingmeester Worden, Opleidingsniveau Veilingmeester, Scholing Veilingmeester, Studie Veilingmeester, Bijscholing Veilingmeester, Omscholing Veilingmeester.

Organisaties waar een veilingmeester doorgaans werkzaam is

Een Veilingmeester is werkzaam bij een veilinghuis. Hier worden goederen getaxeerd en bezichtigingen voor goederen en veilingen gehouden. Een Veilingmeester van bloemen is werkzaam op een bloemenveiling waar partijen bloemen namens telers te koop worden aangeboden.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Veilingmeester, Veilingmeester Worden, Opleidingsniveau Veilingmeester, Scholing Veilingmeester, Studie Veilingmeester, Bijscholing Veilingmeester, Omscholing Veilingmeester.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden veilingmeester

Over het salaris van een Veilingmeester zijn geen gegevens bekend.

Mensen vonden ons op: Salaris Veilingmeester, Loon Veilingmeester, Wat verdien je als Veilingmeester, Salarisschaal Veilingmeester, Salarisindicatie Veilingmeester, Bonus Veilingmeester, CAO Veilingmeester, Brutoloon Veilingmeester, Nettoloon Veilingmeester, Vakantiedagen Veilingmeester, Pensioen Veilingmeester.

Competenties, skills & vaardigheden veilingmeester

 • Uitdrukkingsvaardigheid
 • Financieel bewustzijn
 • Accuratesse
 • Onafhankelijkheid
 • Anticiperen
 • Stressbestendigheid
 • Overzicht houden
 • Discipline
 • Besluitvaardigheid
Mensen vonden ons op: Kennis Veilingmeester, Vaardigheden Veilingmeester, Attitude Veilingmeester, Kwalificaties Veilingmeester, Competentieprofiel Veilingmeester.

Boeken voor het beroep veilingmeester

Wil je meer weten over het beroep veilingmeester? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je veilingmeester bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken veilingmeester te komen.

De veilingmeester | Walter van den Broeck

Nederlandstalig | Paperback | 2006 | 9789463101592 | 368

In opdracht van de bloedmooie Gina Montagu moet de jonge veilingmeester Bo Van Dorselaer het jugendstil-interieur van een Brussels huis veilen. Bij het inventariseren van de inboedel treft Bo in een verborgen nis een kast aan met tweehonderdvijftig exempl...

De veilingmeester | Walter van den Broeck

roman - Nederlandstalig | Paperback | 2006 | 9789023420774 | 366

In opdracht van de bloedmooie Gina Montagu moet de jonge veilingmeester Bo Van Dorselaer het jugendstil-interieur van een Brussels huis veilen. Bij het inventariseren van de inboedel treft Bo in een verborgen nis een kast aan met tweehonderdvijftig exempl...

Mensen vonden ons op: boeken voor Veilingmeester, Veilingmeester ebooks, boek Veilingmeester.

Persoonstypen veilingmeester

Omdat een Veilingmeester een veiling leidt en daardoor de verkoopprijs van goederen vaststelt, is het belangrijk om besluitvaardig te zijn. Het is van belang dat de Veilingmeester duidelijk laat blijken wanneer een kavel verkocht is en voor welke prijs. Hij weet zich goed te presenteren en is zelfverzekerd in zijn voorkomen (Succesvolle werker).

Van een Veilingmeester wordt  vaak ook kennis van de geveilde goederen gevraagd. Hij heeft een sterke behoefte aan kennis en is objectief (Waarnemer).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Veilingmeester, Karakter Veilingmeester.

Netwerk veilingmeester

Een Veilingmeester werkt samen met een inbrenger. Dit is de gene van wie de Veilingmeester de eigendommen verkoopt en taxeert. De inbrenger ontvangt dan het geld dat zijn product heeft opgebracht, min de commissie en de gemaakte kosten voor bijvoorbeeld restauratie of transport. Wanneer een Veilingmeester het te veilen artikel niet zelf kan taxeren, wordt er samen gewerkt met een taxateur die het artikel op waarde schat.
Soms, bijvoorbeeld op een bloemenveiling, werkt een Veilingmeester samen met een keurmeester, die een kwaliteitskeurmerk afgeeft.

Mensen vonden ons op: Collega’s Veilingmeester, Medewerkers Veilingmeester.

Is het beroep veilingmeester iets voor jou?

Zou je graag veilingmeester willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als veilingmeester bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Veilingmeester, beroepskeuzetest Veilingmeester, beroep Veilingmeester kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden veilingmeester

Als Veilingmeester is het mogelijk om door te groeien naar de functie van veilinghouder met een eigen veilingshuis. Ook is het mogelijk om in de breedte door te groeien, door bijvoorbeeld via cursussen meer kennis op te doen over bepaalde goederen en zo ook als taxateur te kunnen functioneren.

Arbeidsmarktperspectief score veilingmeester

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep veilingmeester. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Veilingmeester, Promotie mogelijkheden Veilingmeester, Carriere Veilingmeester.

Solliciteren op de functie veilingmeester

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als veilingmeester dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor veilingmeester belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als veilingmeester. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Veilingmeester, CV Veilingmeester, sollicitatie Veilingmeester.

Interviews met veilingmeester

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen veilingmeester

 • Keurmeester

Vacatures veilingmeester

Op zoek naar een nieuwe baan als Veilingmeester? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Veilingmeester. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De naam van het beroep zegt het al: de Veilingmeester leidt een veiling. Dit kan variëren van een bloemenveiling tot een kunstveiling. De Veilingmeester stelt de bieding op een kavel open, waarna de potentiële kopers hun bod uit kunnen brengen.

Beoordeling Veilingmeester

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Veilingmeester' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Veilingmeester

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep