U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Verkoper

Verkoper worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een verkoper? Lees de functieomschrijving.

De Verkoper is iemand die producten of diensten probeert te verkopen aan consumenten of bedrijven. De Verkoper werkt hiervoor meestal uit naam van een winkel of ander bedrijf. Onder verkopen wordt het leveren van producten of diensten aan derden tegen betaling verstaan. Verkoper kunnen bij diverse organisaties werkzaam zijn en allerlei producten verkopen. Sommige Verkopers verkopen producten aan inkopers van bedrijven en andere Verkopers verkopen het product direct aan de consument.

De Verkoper kan actief of passief verkopen. Passieve verkoop is het verkopen van producten op initiatief van de consument. Actief verkopen vindt plaats op basis van de verkoper. Hierbij kan de consument ongevraagd door de Verkoper benaderd worden.

De Verkoper heeft diverse taken in het verkoopproces. Vooraf wordt vaak een verkoopplan opgesteld. Aan de hand hiervan moet een goede verkoopstrategie bepaald worden en moet de Verkoper zich grondig verdiepen in mogelijke klanten. Hierna moet de Verkoper verkoopgesprekken met mogelijke klanten voeren. Hierbij moet de Verkoper de juiste vragen aan de klant stellen om zo achter de wensen en behoeften van de klant te komen. De Verkoper moet de klant ervan zien te overtuigen het product te gaan kopen. Als de klant besloten heeft, regelt de Verkoper alle zaken omtrent de verkoop en houdt achteraf ook de administratie bij. Zeker voor grotere bedrijven is het ook belangrijk om de relatie met de klant goed te onderhouden. Hierdoor komt de klant later nog eens terug om wederom iets te kopen.

Mensen vonden ons op: Job Verkoper, Baan Verkoper, Verkoper Worden, Functie-eisen Verkoper, Verantwoordelijkheden Verkoper, Functieprofiel Verkoper, Wat doet een Verkoper, Werken als Verkoper.

Verkoper worden: Opleiding tot verkoper

Als Verkoper heb je vaak geen specifieke opleiding nodig. Het opdoen van ervaring is belangrijk. Toch kan een commerciële opleiding wel van pas komen voor de Verkoper.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Verkoper, Verkoper Worden, Opleidingsniveau Verkoper, Scholing Verkoper, Studie Verkoper, Bijscholing Verkoper, Omscholing Verkoper.

Organisaties waar een verkoper doorgaans werkzaam is

De Verkoper kan voor diverse organisaties werken. De Verkoper kan aan zakelijke klanten verkopen, maar ook aan particulieren. Het werkterrein van de Verkoper is zeer groot. De Verkoper is werkzaam in de profit sector.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Verkoper, Verkoper Worden, Opleidingsniveau Verkoper, Scholing Verkoper, Studie Verkoper, Bijscholing Verkoper, Omscholing Verkoper.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden verkoper

Grofweg verdient de Verkoper tussen de €1500,- en €3000,-. Dit is wel sterk afhankelijk van de organisatie en de branche waarin de Verkoper werkzaam is.

Mensen vonden ons op: Salaris Verkoper, Loon Verkoper, Wat verdien je als Verkoper, Salarisschaal Verkoper, Salarisindicatie Verkoper, Bonus Verkoper, CAO Verkoper, Brutoloon Verkoper, Nettoloon Verkoper, Vakantiedagen Verkoper, Pensioen Verkoper.

Competenties, skills & vaardigheden verkoper

 • Klantgerichtheid
 • Resultaatgerichtheid
 • Onafhankelijkheid
 • Luisteren
 • Overtuigen
Mensen vonden ons op: Kennis Verkoper, Vaardigheden Verkoper, Attitude Verkoper, Kwalificaties Verkoper, Competentieprofiel Verkoper.

Boeken voor het beroep verkoper

Wil je meer weten over het beroep verkoper? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je verkoper bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken verkoper te komen.

Verkoper | Ovd Educatieve Uitgeverij

goederen ontvangen en verwerken - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789461717979

Van dit artikel is nog geen omschrijving beschikbaar....

Verkoper MBO-VK-17-B-02-20 Theorie | Ovd Educatieve Uitgeverij

VK Basisdeel K2 theorie - Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789461717993

Van dit artikel is nog geen omschrijving beschikbaar....

Verkoper MBO-VK-B-01-10PO Praktijkopdrachten | Ovd Educatieve Uitgeverij

VK Basisdeel K1 - Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789461715807

Van dit artikel is nog geen omschrijving beschikbaar....

Mensen vonden ons op: boeken voor Verkoper, Verkoper ebooks, boek Verkoper.

Persoonstypen verkoper

De Verkoper moet over een goed commercieel inzicht beschikken en op de hoogte zijn van de markt en de wensen van de klant. De Verkoper moet klantgericht kunnen werken en beschikken over goede communicatieve vaardigheden. Om de klant te overtuigen om een product of dienst aan te schaffen, moet de Verkoper overtuigingskracht hebben (Succesvolle werker). De Verkoper moet achter het te verkopen product staan en dit goed aan kunnen prijzen (Baas).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Verkoper, Karakter Verkoper.

Netwerk verkoper

De Verkoper heeft vooral veel te maken met de klant. Dit kan een bedrijf of een particulier zijn. De Verkoper moet een product of dienst aan de klant zien te verkopen en de relatie met de klant onderhouden. Als een klant tevreden is over het product en de service, zal de klant terugkomen en nogmaals een product of dienst kopen. Daarnaast heeft de Verkoper werkt de verkoper vaak met andere verkopers of winkelbediendes en heeft de Verkoper een leidinggevende.

Mensen vonden ons op: Collega’s Verkoper, Medewerkers Verkoper.

Is het beroep verkoper iets voor jou?

Zou je graag verkoper willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als verkoper bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Verkoper, beroepskeuzetest Verkoper, beroep Verkoper kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden verkoper

Het arbeidsmarktperspectief is voor de Verkoper gunstig. Er zijn veel bedrijven die Verkopers in dienst hebben en de Verkoper kan in diverse sectoren werkzaam zijn. Als de Verkoper ervaring opdoet en verkoopsuccessen behaalt, kan de Verkoper meer verantwoordelijk krijgen en bijvoorbeeld doorgroeien naar een meer leidinggevende functie.

Arbeidsmarktperspectief score verkoper

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep verkoper. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Verkoper, Promotie mogelijkheden Verkoper, Carriere Verkoper.

Solliciteren op de functie verkoper

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als verkoper dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor verkoper belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als verkoper. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Verkoper, CV Verkoper, sollicitatie Verkoper.

Interviews met verkoper

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen verkoper

Vacatures verkoper

Op zoek naar een nieuwe baan als Verkoper? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Verkoper. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Verkoper is iemand die producten of diensten probeert te verkopen aan consumenten of bedrijven. De Verkoper werkt hiervoor meestal uit naam van een winkel of ander bedrijf. Onder verkopen wordt het leveren van producten of diensten aan derden tegen betaling verstaan.

Beoordeling Verkoper

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Verkoper' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Verkoper

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep