U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Vrachtwagenchauffeur

Vrachtwagenchauffeur worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een vrachtwagenchauffeur? Lees de functieomschrijving.

Een Vrachtwagenchauffeur rijdt in opdracht een bepaalde lading van de ene plek naar de andere. Dit moet vaak binnen strakke planning gebeuren (bijvoorbeeld bij bederfelijke waar of bij spullen die nodig zijn voor een bepaald evenement). Soms zal de lading om voorzichtigheid vragen (breekbare spullen, levende dieren). In alle gevallen is veilig rijden een belangrijk aandachtspunt van de Vrachtwagenchauffeur.

Voordat hij vertrekt houdt de Vrachtwagenchauffeur toezicht bij het laden (en evt. lossen) en controleert hij de lading en de vrachtwagen. Op de eindbestemming ziet hij toe op het lossen van de lading. Indien nodig verricht hij onderhouds- of reparatiewerkzaamheden aan zijn wagen. Ook houdt hij deze schoon. Verder handelt hij het papierwerk af dat komt kijken bij het afhalen en bezorgen van de lading. Tot slot weet hij adequaat te reageren wanneer zich een ongeval voordoet.

Hij is een professioneel Chauffeur die verschillende rijtechnieken goed beheerst. Daarnaast weet hij het maximale uit zijn wagen te halen en weet hij zijn brandstof optimaal te benutten. De Vrachtwagenchauffeur is op de hoogte van internationale verkeerswet- en regelgeving, in het bijzonder die van goederenvervoer. Verder kent hij de straatcode.

Een Vrachtwagenchauffeur kan soms dagen achterelkaar onderweg zijn waarbij zijn enige contacten andere chauffeurs zijn die op dezelfde plek (speciaal voor Vrachtwagenchauffeurs) stoppen voor een pauze of om te overnachten. Slapen doet een Vrachtwagenchauffeur in zijn cabine. Ook voor binnenlandse ritten geldt dat een Vrachtwagenchauffeur te maken kan krijgen met andere dan reguliere werktijden.

Vrachtwagenchauffeurs kunnen in dienst zijn van een vervoersbedrijf (dat wagen en Chauffeur verhuurt), een bedrijf met eigen vrachtwagens en Chauffeurs of werken als zelfstandige, waarbij een Vrachtwagenchauffeur zichzelf kan verhuren of een eigen wagen heeft waarmee hij zich verhuurt. Wat hij vervoert kan vanalles zijn. In sommige gevallen (bijvoorbeeld het vervoer van gevaarlijke stoffen) zullen extra certificaten nodig zijn.

Mensen vonden ons op: Job Vrachtwagenchauffeur, Baan Vrachtwagenchauffeur, Vrachtwagenchauffeur Worden, Functie-eisen Vrachtwagenchauffeur, Verantwoordelijkheden Vrachtwagenchauffeur, Functieprofiel Vrachtwagenchauffeur, Wat doet een Vrachtwagenchauffeur, Werken als Vrachtwagenchauffeur.

Vrachtwagenchauffeur worden: Opleiding tot vrachtwagenchauffeur

Om Vrachtwagenchauffeur te worden heeft men een rijbewijs C en vaak ook E nodig. Daarnaast moet men een Chauffeursopleiding volgen, om zo een Chauffeursdiploma te kunnen halen. Hoe lang deze opleiding duurt is afhankelijk van de cursus.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Vrachtwagenchauffeur, Vrachtwagenchauffeur Worden, Opleidingsniveau Vrachtwagenchauffeur, Scholing Vrachtwagenchauffeur, Studie Vrachtwagenchauffeur, Bijscholing Vrachtwagenchauffeur, Omscholing Vrachtwagenchauffeur.

Organisaties waar een vrachtwagenchauffeur doorgaans werkzaam is

De Vrachtwagenchauffeur werkt voor een transportbedrijf of op de distributieafdeling van een grote keten. Men kan heen-en-weer moeten rijden of op meerdere bestemmingen rijden, en in het binnen- of buitenland terecht komen.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Vrachtwagenchauffeur, Vrachtwagenchauffeur Worden, Opleidingsniveau Vrachtwagenchauffeur, Scholing Vrachtwagenchauffeur, Studie Vrachtwagenchauffeur, Bijscholing Vrachtwagenchauffeur, Omscholing Vrachtwagenchauffeur.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden vrachtwagenchauffeur

Het salaris van een Vrachtwagenchauffeur zal ongeveer tussen de €1600 en €2300 per maand liggen. Hierbij geldt wel dat men extra betaald krijgt voor overwerk, werk in het buitenland, werk in het weekend, enzovoorts. Hiermee wordt het salaris behoorlijk aangevuld.

Mensen vonden ons op: Salaris Vrachtwagenchauffeur, Loon Vrachtwagenchauffeur, Wat verdien je als Vrachtwagenchauffeur, Salarisschaal Vrachtwagenchauffeur, Salarisindicatie Vrachtwagenchauffeur, Bonus Vrachtwagenchauffeur, CAO Vrachtwagenchauffeur, Brutoloon Vrachtwagenchauffeur, Nettoloon Vrachtwagenchauffeur, Vakantiedagen Vrachtwagenchauffeur, Pensioen Vrachtwagenchauffeur.

Competenties, skills & vaardigheden vrachtwagenchauffeur

 • Stressbestendigheid
 • Omgaan met details
 • Onafhankelijkheid
 • Inzicht in omgeving
 • Anticiperen
Mensen vonden ons op: Kennis Vrachtwagenchauffeur, Vaardigheden Vrachtwagenchauffeur, Attitude Vrachtwagenchauffeur, Kwalificaties Vrachtwagenchauffeur, Competentieprofiel Vrachtwagenchauffeur.

Boeken voor het beroep vrachtwagenchauffeur

Wil je meer weten over het beroep vrachtwagenchauffeur? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je vrachtwagenchauffeur bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken vrachtwagenchauffeur te komen.

Truckerslatijn | Ad Bruynzeel

verhalen van een vrachtwagenchauffeur - Nederlands | Paperback | 9789402217797 | 262 pagina's

Ad Bruynzeel laat de lezer kennismaken met de kleurrijke en soms zelfs mysterieuze inwoners van ons continent. Stel je eens voor dat je door middel van speciaaltransporten in de gelegenheid bent om je naar hartenlust over het continent te verplaatsen. Na ...

Zware kost en andere post van een vrachtwagenchauffeur | M.H.L. Grasmeijer

Nederlands | Paperback | 9789402227451 | 254 pagina's

In Zware kost en andere post van een vrachtwagenchauffeur vertelt Michiel Grasmeijer over zijn chauffeursleven. Op de weg maakt hij heel wat mee. Maar Michiel heeft ook genoeg te vertellen over andere zaken, zoals zijn vakanties met vrienden en zijn famil...

De vrachtwagenchauffeur | Liesbet Slegers

Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789044830811 | 28 pagina's

Een verhelderend informatief boek op kleutermaat over de vrachtwagenchauffeur en alles wat hij of zij doet. Voor kinderen vanaf 4 jaar. Kijk eens rond. Bijna alle spullen die je ziet, zijn in een vrachtwagen vervoerd. De zitbank, het meel dat in brood zit...

Mensen vonden ons op: boeken voor Vrachtwagenchauffeur, Vrachtwagenchauffeur ebooks, boek Vrachtwagenchauffeur.

Persoonstypen vrachtwagenchauffeur

Voor de Vrachtwagenchauffeur draait het erom dat de vracht zo snel en veilig mogelijk op de bestemming komt (Succesvolle werker). Om dit te kunnen doen moet de Vrachtwagenchauffeur goed opletten, zowel op de weg als tijdens de benodigde stops, wanneer de vracht gestolen zou kunnen worden. Ook een grote kennis van het wegennet is erg handig (Waarnemer).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Vrachtwagenchauffeur, Karakter Vrachtwagenchauffeur.

Netwerk vrachtwagenchauffeur

De Vrachtwagenchauffeur brengt de meeste tijd alleen op de weg door, of in contact met andere Vrachtwagenchauffeurs. Bij het afleveren van goederen heeft men even contact met de klant, maar vanuit het bedrijf is de meeste communicatie met de coördinator, die de ritten van de Vrachtwagenchauffeur inplant.

Mensen vonden ons op: Collega’s Vrachtwagenchauffeur, Medewerkers Vrachtwagenchauffeur.

Is het beroep vrachtwagenchauffeur iets voor jou?

Zou je graag vrachtwagenchauffeur willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als vrachtwagenchauffeur bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Vrachtwagenchauffeur, beroepskeuzetest Vrachtwagenchauffeur, beroep Vrachtwagenchauffeur kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden vrachtwagenchauffeur

Er zijn veel mogelijkheden om als Vrachtwagenchauffeur aan het werk te gaan, zowel in binnen- als buitenland. Hier tegenover staat wel dat er amper doorgroeimogelijkheden bestaan. Men kan alleen op andere routes ingezet worden. Hoe dan ook zijn er veel vacatures voor vrachtwagenchauffeur te vinden

Arbeidsmarktperspectief score vrachtwagenchauffeur

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep vrachtwagenchauffeur. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Vrachtwagenchauffeur, Promotie mogelijkheden Vrachtwagenchauffeur, Carriere Vrachtwagenchauffeur.

Solliciteren op de functie vrachtwagenchauffeur

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als vrachtwagenchauffeur dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor vrachtwagenchauffeur belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als vrachtwagenchauffeur. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Vrachtwagenchauffeur, CV Vrachtwagenchauffeur, sollicitatie Vrachtwagenchauffeur.

Interviews met vrachtwagenchauffeur

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen vrachtwagenchauffeur

Vacatures vrachtwagenchauffeur

Op zoek naar een nieuwe baan als Vrachtwagenchauffeur? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Vrachtwagenchauffeur. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Vrachtwagenchauffeur rijdt in opdracht een bepaalde lading van de ene plek naar de andere. Dit moet vaak binnen strakke planning gebeuren (bijvoorbeeld bij bederfelijke waar of bij spullen die nodig zijn voor een bepaald evenement). Soms zal de lading om voorzichtigheid vragen (breekbare spullen, levende dieren).

Beoordeling Vrachtwagenchauffeur

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Vrachtwagenchauffeur' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Vrachtwagenchauffeur

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

hard werken

Door: Ron

Veel verantwoordelijkheid, verhoudingsgewijs matig loon. Je bent als chauffeur vaak het laagste van het laagste volgens de klant (en maatschappij).

Door: nick

Het is een zwaar beroep wat gezien de uren matig betaald wordt.Maar ik zal niets anders meer willen.En wat Nick suggereert,zo ervaar ik het niet.

Door: vrachtwagenchauffeur

Vrachtwagenchauffeur,daar moet je voor in de wieg gelegd zijn.Ik zal niets anders willen.

Door: hans

Ik ben het helemaal eens met Hans.Bedroevend,dat er zoveel oneerlijke concurrentie is.

Door: klaas

Hopenlijk,komt hier snel verandering in.Gr.

Door: optimist

Het vak vrachtwagenchauffeur is een zwaar beroep.

Sociaal leven is lastig, je bent veel weg en indien thuis ben je meestal erg druk met zaken die zijn blijven liggen omdat je een poos niet thuis bent geweest.

Vanwege het lage basissalaris is je pensioenopbouw slecht.

Collega's die inmiddels met pensioen zijn komen nog terug om hun pensioentje nog wat aan te vullen.

Het eten onderweg word er niet beter op en de prijzen zijn naar verhouding veel te hoog.

Omdat het meer en meer zo is geregeld dat trucks bij elkaar staan zodat de chauffeurs hun dagelijkse rust kunnen genieten is toenemende hinder van lawaai, lawaai wat doorgaans in algemeene plaatselijke verordeningen (A.P.V.) in een woongemeente niet is toegestaan.

En weer een nacht slecht slapen? geen probleem zorg maar dat je fit blijft de volgende dag.

Nobody CARES.

Laden en lossen mag je meestal lekker zelf doen als chauffeur. Dus toezichthouden is wat de klant vaak doet en niet de chauffeur. Dit dus in tegenstelling wat hierboven wordt beweert.

Ik ben een geboren chauffeur nu 30 jaar actief ADR/Tank.

Sinds kind af aan in de zandbak ben ik al met vrachtwagentjes bezig.

Dat zie ik meer als een VLOEK dan een ZEGEN.

De wereld in tja dat is de eerste jaren een avontuur, maar dat gaat snel vervelen.

Wegen in heel Europa zijn grijs/zwart met witte lijnen al dan niet voorzien met metalen vangrail.

Vanwege de goede ontwikkelingen voor het milieu dat er meer en meer multimodaal gewerkt wordt, zijn langere ritten steeds minder nodig.

De vrachtprijzen zijn zeer slecht dat betekend dat de langere ritten meestal gedaan worden door slechter opgeleide Chauffeurs uit het buitenland en die al blij zijn met een totaal salaris van €1300.-

Dus ook voor de Transportsector in Nederland is het keihard overleven op de internationale markt.

Nederland heeft kennis en vaardigheden maar dat is helaas in de uitverkoop.

Er is een nu een wet op ketenaansprakelijkheid daarmee hoop ik maar dat opdrachtgevers in de toekomst niet meer alleen naar de prijs gaan kijken.

Maar ook naar hun collectieve verantwoordelijkheden betreffende veiligheid en milieu buiten de poorten.

Het werken met beter opgeleide mensen is duurder maar dan is de kans dat er wat mis gaat kleiner.

Mijn advies: Ook als Chauffeur ontkom je niet aan scholing, zeker als je met gevaarlijke stoffen gaat werken.

Je verantwoordelijkheden zijn groot, je ziet dat niet terug in de beloning.

Ook niet als je al in de Schaal E6 zit zoals dat hoort.

Dus kun je leren? Leer een ander vak zou ik zeggen.

Je toekomstige/huidige partner en evt. kinderen zullen het fijn vinden

 

 

 

 

 

 

Door: Hendrik

Het lijkt mij nog steeds een fijn en een beetje avontuurlijk vak.Maar niet langer als een jaar of tien.Gr.

Door: Simon

Ik kan me helemaal aansluiten bij ron doe het niet als je een beetje kan leren als je ouder bent krijg je er spijt van dat je het niet gedaan hebt.verder altijd moe en de weekends zijn vooral als je ouder wordt te kort om uit te rusten en dan ook nog tot 68 doorwerken met de uren wat wij allemaal maken!!

Door: Jeroen

Veel verantwoordelijkheid, laag basissalaris, lange werkdagen, zeer onregelmatige werktijden waardoor je priveleven negatief wordt beinvloed, maatschappelijk gezien sta je beroepsmatig onder aan de ladder, altijd en overal de kop van jut zijn, schrappen van overuren door werkgevers (volstrekt normaal in de transportsector), weinig doorgroeimogelijkheden, uitermate bedroefde CAO, rentabiliteit in de transportsector is nihil; dus extraatjes en dergelijke zijn niet aan de orde, concurrentie van oost-europeanen (geen ervaring,kennis of kwaliteit,maar wel spotgoedkoop). Kortom, leer door en laat de transportsector links liggen.

Door: Niek

Reageer op dit beroep