Vrachtwagenchauffeur Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Vrachtwagenchauffeur? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep vrachtwagenchauffeur. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je vrachtwagenchauffeur wordt.

 

Wat is een Vrachtwagenchauffeur?

Een Vrachtwagenchauffeur rijdt in opdracht een bepaalde lading van de ene plek naar de andere. Dit moet vaak binnen strakke planning gebeuren (bijvoorbeeld bij bederfelijke waar of bij spullen die nodig zijn voor een bepaald evenement). Soms zal de lading om voorzichtigheid vragen (breekbare spullen, levende dieren). In alle gevallen is veilig rijden een belangrijk aandachtspunt van de Vrachtwagenchauffeur.

Een Vrachtwagenchauffeur kan soms dagen achterelkaar onderweg zijn waarbij zijn enige contacten andere chauffeurs zijn die op dezelfde plek (speciaal voor Vrachtwagenchauffeurs) stoppen voor een pauze of om te overnachten. Slapen doet een Vrachtwagenchauffeur in zijn cabine. Ook voor binnenlandse ritten geldt dat een Vrachtwagenchauffeur te maken kan krijgen met andere dan reguliere werktijden.

Vrachtwagenchauffeurs kunnen in dienst zijn van een vervoersbedrijf (dat wagen en Chauffeur verhuurt), een bedrijf met eigen vrachtwagens en Chauffeurs of werken als zelfstandige, waarbij een Vrachtwagenchauffeur zichzelf kan verhuren of een eigen wagen heeft waarmee hij zich verhuurt. Wat hij vervoert kan van alles zijn. In sommige gevallen (bijvoorbeeld het vervoer van gevaarlijke stoffen) zullen extra certificaten nodig zijn.Wat doet een Vrachtwagenchauffeur?

Voordat hij vertrekt houdt de Vrachtwagenchauffeur toezicht bij het laden (en evt. lossen) en controleert hij de lading en de vrachtwagen. Op de eindbestemming ziet hij toe op het lossen van de lading. Indien nodig verricht hij onderhouds- of reparatiewerkzaamheden aan zijn wagen. Ook houdt hij deze schoon. Verder handelt hij het papierwerk af dat komt kijken bij het afhalen en bezorgen van de lading. Tot slot weet hij adequaat te reageren wanneer zich een ongeval voordoet.

Hij is een professioneel Chauffeur die verschillende rijtechnieken goed beheerst. Daarnaast weet hij het maximale uit zijn wagen te halen en weet hij zijn brandstof optimaal te benutten. De Vrachtwagenchauffeur is op de hoogte van internationale verkeerswet- en regelgeving, in het bijzonder die van goederenvervoer. Verder kent hij de straatcode.

Taken, verantwoordelijkheden en werkzaamheden vrachtwagenchauffeur

 • anticiperen op te verwachten problemen op de weg
 • communicatiemiddelen en GPS gebruiken
 • gedurende lange tijd geconcentreerd blijven
 • prestaties van voertuigen controleren
 • toezicht houden op het inladen van vracht
 • toezicht houden op het uitladen van vracht
 • verkeerssignalen interpreteren

 

Mede mogelijk gemaakt door ESCO

Wil je werken als Vrachtwagenchauffeur?

Werk je al als Vrachtwagenchauffeur en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Vrachtwagenchauffeur worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Vrachtwagenchauffeur, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Vrachtwagenchauffeur in één oogopslag

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1600 tot €2300

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

1246


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Vrachtwagenchauffeur

Wat verdient een Vrachtwagenchauffeur?

Het bruto salaris van een Vrachtwagenchauffeur zal ongeveer tussen de €1600 en €26300 per maand liggen. Hierbij geldt wel dat men extra betaald krijgt voor overwerk, werk in het buitenland, werk in het weekend, enzovoorts. Hiermee wordt het salaris behoorlijk aangevuld.

Het salaris voor bepaalde specialisaties en bevoegheden ligt ook iets hoger, bijvoorbeeld voor een vrachtwagenchauffeur gevaarlijke stoffen.

Inclusief koffievergoeding kan de maandelijkse salarisstorting oplopen tot zo'n €2500,- 

Salarisschaal Vrachtwagenchauffeur

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Vrachtwagenchauffeur

Op zoek naar een nieuwe baan als Vrachtwagenchauffeur? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Vrachtwagenchauffeur. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Vrachtwagenchauffeur vacatures

Vacature Vrachtwagenchauffeur parttime
tempo-team
Functieomschrijving Vindt jij het leuk om wat extra te verdienen als vrachtwagenchauffeur op de woensdagochtend Mensen blij maken met lekker frisse was? En wil je daarbij een prima salaris? Lees …
Vacature Vrachtwagenchauffeur
Randstad
Functieomschrijving Als vrachtwagenchauffeur/Verkoper krijg je een vrachtwagen tot je beschikking waarmee je verschillende supermarktketens in Midden- en Zuid-Nederland voorziet van bloemen en planten. Je draagt zorg voor de inrichting van …
Vacature Vrachtwagenchauffeur bruin-, en witgoed, BCC
tempo-team
Functieomschrijving Jij zoekt; fulltime werk als vrachtwagenchauffeur? Salaris wat past bij jouw werkervaring? De sportschool overslaan, én leuke bonussen? BCC heeft de oplossing in huis! Lees snel verder, en solliciteer …
Vacature Vrachtwagenchauffeur Sanitair
tempo-team
Functieomschrijving Ben jij graag altijd het weekeind vrij? Begin je graag vroeg? En wil jij een stabiele baan voor nu en in de toekomst? Kom dan werken als vrachtwagenchauffeur met …
Vacature Vrachtwagenchauffeur / Serviceverlener
tempo-team
Functieomschrijving Een vierdaagse werkweek als chauffeur en ook nog de weekenden vrij! Daarnaast echt het visitekaartje zijn van het bedrijf. Naast Chauffeur ben je ook de serviceverlener voor de klant.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Vrachtwagenchauffeur

Wat is de toekomst van Vrachtwagenchauffeur?

Er zijn veel mogelijkheden om als Vrachtwagenchauffeur aan het werk te gaan, zowel in binnen- als buitenland. Hier tegenover staat wel dat er amper doorgroeimogelijkheden bestaan. Men kan alleen op andere routes ingezet worden. Hoe dan ook zijn er veel vacatures voor vrachtwagenchauffeur te vinden

Baankans Vrachtwagenchauffeur

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

1246


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Vrachtwagenchauffeur worden: Opleidingen tot Vrachtwagenchauffeur

Wil je Vrachtwagenchauffeur worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Vrachtwagenchauffeur.

Hoe word je een Vrachtwagenchauffeur? 

Om Vrachtwagenchauffeur te worden heeft men een rijbewijs C en vaak ook E nodig. Daarnaast moet men een Chauffeursopleiding volgen, om zo een Chauffeursdiploma te kunnen halen. Hoe lang deze opleiding duurt is afhankelijk van de cursus.

De 5 best beoordeelde opleidingen tot Vrachtwagenchauffeur

Nascholing BHV U21-1
Nascholing BHV BHV 1 Daagse Code 95 Cursus. Speciaal ontwikkeld en opgezet voor de nascholing van de vrachtwagenchauffeur of buschauffeur om te voldoen aan de code 95. Echter zonder de …
Nascholing BHV U21-1
Chauffeursopleiding Goederenvervoer (CCV) E-Learning
Vrachtwagenchauffeur? Volg de Chauffeursopleiding Goederenvervoer (CCV)Als vrachtwagenchauffeur heb je allesbehalve een standaard kantoorbaan. Altijd onderweg. En óp de weg. Je rijdt je vrijheid tegemoet en brengt vracht veilig en vertrouwd …
Chauffeursopleiding Goederenvervoer (CCV) E-Learning
Chauffeursopleiding Goederenvervoer (CCV) Thuisstudie
Vrachtwagenchauffeur? Volg de Chauffeursopleiding Goederenvervoer (CCV)Als vrachtwagenchauffeur heb je allesbehalve een standaard kantoorbaan. Altijd onderweg. En óp de weg. Je rijdt je vrijheid tegemoet en brengt vracht veilig en vertrouwd …
Chauffeursopleiding Goederenvervoer (CCV) Thuisstudie
Ondernemer Goederenvervoer (CCV) E-Learning
Zzp-vrachtwagenchauffeur? Volg de opleiding Ondernemer Goederenvervoer (CCV)Kun je als vrachtwagenchauffeur ook voor jezelf werken? Ja, dat kan. Je kunt je loopbaan op de weg voortzetten als zelfstandig transportondernemer. Kies voor …
Ondernemer Goederenvervoer (CCV) E-Learning
Ondernemer Goederenvervoer (CCV) Thuisstudie
Zzp-vrachtwagenchauffeur? Volg de opleiding Ondernemer Goederenvervoer (CCV)Kun je als vrachtwagenchauffeur ook voor jezelf werken? Ja, dat kan. Je kunt je loopbaan op de weg voortzetten als zelfstandig transportondernemer. Kies voor …
Ondernemer Goederenvervoer (CCV) Thuisstudie

Omscholen of doorgroeien tot Vrachtwagenchauffeur

Als je Vrachtwagenchauffeur wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Vrachtwagenchauffeur zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Vrachtwagenchauffeur

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Vrachtwagenchauffeur?

Competenties en Vaardigheden Vrachtwagenchauffeur

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Vrachtwagenchauffeur nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Vrachtwagenchauffeur nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Vrachtwagenchauffeur

Trainingen & cursussen Anticiperen
Anticiperen
Trainingen & cursussen Doorzettingsvermogen
Doorzettingsvermogen
Trainingen & cursussen Flexibiliteit
Flexibiliteit
Trainingen & cursussen Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving
Trainingen & cursussen Omgaan met details
Omgaan met details
Trainingen & cursussen Onafhankelijkheid
Onafhankelijkheid
Trainingen & cursussen Stressbestendigheid
Stressbestendigheid

Persoonlijkheid van een Vrachtwagenchauffeur

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Vrachtwagenchauffeur. Als Vrachtwagenchauffeur wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Vrachtwagenchauffeur:


zie volledige beschrijving persoonstype Vrachtwagenchauffeur

Vakkennis voor een Vrachtwagenchauffeur

Het is voor een Vrachtwagenchauffeur ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Vrachtwagenchauffeur zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Vrachtwagenchauffeur

Chauffeursopleiding Goederenvervoer (CCV) E-Learning
Vrachtwagenchauffeur? Volg de Chauffeursopleiding Goederenvervoer (CCV)Als vrachtwagenchauffeur heb je allesbehalve een standaard kantoorbaan. Altijd onderweg. En óp de weg. Je rijdt je vrijheid tegemoet en brengt vracht veilig en vertrouwd …
Chauffeursopleiding Goederenvervoer (CCV) E-Learning
Ondernemer Goederenvervoer (CCV) E-Learning
Zzp-vrachtwagenchauffeur? Volg de opleiding Ondernemer Goederenvervoer (CCV)Kun je als vrachtwagenchauffeur ook voor jezelf werken? Ja, dat kan. Je kunt je loopbaan op de weg voortzetten als zelfstandig transportondernemer. Kies voor …
Ondernemer Goederenvervoer (CCV) E-Learning

Werkervaring Vrachtwagenchauffeur

Het is voor een startend Vrachtwagenchauffeur die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Vrachtwagenchauffeur is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Chauffeur Landbouwmachines .

Iets anders leren?

Is Vrachtwagenchauffeur het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Vrachtwagenchauffeur

Met wie werkt een Vrachtwagenchauffeur samen? 

De Vrachtwagenchauffeur brengt de meeste tijd alleen op de weg door, of in contact met andere Vrachtwagenchauffeurs. Bij het afleveren van goederen heeft men even contact met de klant, maar vanuit het bedrijf is de meeste communicatie met de coördinator, die de ritten van de Vrachtwagenchauffeur inplant.


Vrachtwagenchauffeur


Organisaties waar een Vrachtwagenchauffeur werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Vrachtwagenchauffeur meestal werkt.

Waar werkt een Vrachtwagenchauffeur?

De Vrachtwagenchauffeur werkt voor een transportbedrijf of op de distributieafdeling van een grote keten. Men kan heen-en-weer moeten rijden of op meerdere bestemmingen rijden, en in het binnen- of buitenland terecht komen.

Meer weten over werken in de Logistiek, Transport & Inkoop?

Bekijk werken in Logistiek, Transport & Inkoop

Best beoordeelde werkgevers Vrachtwagenchauffeur

Waar kun je het beste werken als Vrachtwagenchauffeur? Hieronder vind je de best door de Vrachtwagenchauffeur beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

G. de Bruyn transport

Locatie: Utrecht

Openstaande vacatures: 0


Competenties, Skills en Vaardigheden Vrachtwagenchauffeur:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Vrachtwagenchauffeur.

Welke competenties heeft een Vrachtwagenchauffeur nodig?

Een Vrachtwagenchauffeur heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Vrachtwagenchauffeur

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Vrachtwagenchauffeur passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Vrachtwagenchauffeur nodig? 

Voor de Vrachtwagenchauffeur draait het erom dat de vracht zo snel en veilig mogelijk op de bestemming komt (Succesvolle werker). Om dit te kunnen doen moet de Vrachtwagenchauffeur goed opletten, zowel op de weg als tijdens de benodigde stops, wanneer de vracht gestolen zou kunnen worden. Ook een grote kennis van het wegennet is erg handig (Waarnemer).

Bekijk de persoonstypen voor Vrachtwagenchauffeur


Succesvolle werker


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Vrachtwagenchauffeur

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Vrachtwagenchauffeur

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Vrachtwagenchauffeur

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Vrachtwagenchauffeur

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Vrachtwagenchauffeur dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Vrachtwagenchauffeur belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Vrachtwagenchauffeur. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Vrachtwagenchauffeur iets voor je?

Zou je graag Vrachtwagenchauffeur willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Vrachtwagenchauffeur bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Niet actief op zoek naar een nieuwe baan als Vrachtwagenchauffeur?

Zou je best een andere baan willen maar ben je niet actief op zoek? Ongeveer 70 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zou een andere baan aannemen indien ze een goed aanbod krijgen. Jij ook? Plaats dan je CV bij onze vacaturepartners en misschien word je wel benaderd voor een nieuwe job!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Meest recente vacatures Vrachtwagenchauffeur

Vacature Vrachtwagenchauffeur
tempo-team
Functieomschrijving Direct onder contract bij ons en voor het leukste bedrijf van regio Den Bosch werken?Wat bieden wij jou Tussen € 12,45 - € 15,- bruto per uurArbeidsovereenkomst voor …
Vacature Vrachtwagenchauffeur
Randstad
Functieomschrijving Voor PostNL zijn wij op zoek naar fulltime en part-time CE vrachtwagenchauffeurs op locaties Apeldoorn, Deventer en Zwolle. Het betreft zowel dag- als nachtdiensten en ook in het weekend …
Vacature Parttime vrachtwagenchauffeur CE
Randstad
Functieomschrijving Zelf bepalen op welke dagen en in welke dienst jij werkt? Dat kan als parttime vrachtwagenchauffeur CE bij Jumbo in Breda!wat bieden wij jou Uurloon van €14,46 tot …
Vacature Vrachtwagenchauffeur horecadistributie
tempo-team
Functieomschrijving Veel vrijheid, een netjes onderhouden wagen en fysiek bezig zijn? Toeslag van minstens 50% op zaterdag, en de leukste collega's? Het is allemaal binnen handbereik, wanneer jij komt werken …
Vacature Vrachtwagenchauffeur ADR
JMW Horeca Uitzendbureau
Functieomschrijving Ben jij in het bezit van rijbewijs CE en ADR-basis certificaat? Dan zijn wij op zoek naar jou! Als chauffeur verzorg jij de distributie van goederen tussen het bedrijf …

Actuele blogposts


reacties op Vrachtwagenchauffeur

Heiko

Op zich een mooi beroep en het feit is dat men behoorlijk scholing dient te volgen en dit ook moet blijven doen in combinatie met vele uren werken. Daartegenover staat jammer genoeg een slecht basis salaris en dit dus met de overuren moet compenseren. Dit zou beduidend anders moeten, want check maar eens de criteria om chauffeur te worden en te blijven incl. de kosten......dus meer respect voor chauffeurs !!!

Jeroen

Ik kan me helemaal aansluiten bij ron doe het niet als je een beetje kan leren als je ouder bent krijg je er spijt van dat je het niet gedaan hebt.verder altijd moe en de weekends zijn vooral als je ouder wordt te kort om uit te rusten en dan ook nog tot 68 doorwerken met de uren wat wij allemaal maken!!

Hendrik

Het vak vrachtwagenchauffeur is een zwaar beroep. Sociaal leven is lastig, je bent veel weg en indien thuis ben je meestal erg druk met zaken die zijn blijven liggen omdat je een poos niet thuis bent geweest. Vanwege het lage basissalaris is je pensioenopbouw slecht. Collega's die inmiddels met pensioen zijn komen nog terug om hun pensioentje nog wat aan te vullen. Het eten onderweg word er niet beter op en de prijzen zijn naar verhouding veel te hoog. Omdat het meer en meer zo is geregeld dat trucks bij elkaar staan zodat de chauffeurs hun dagelijkse rust kunnen genieten is toenemende hinder van lawaai, lawaai wat doorgaans in algemeene plaatselijke verordeningen (A.P.V.) in een woongemeente niet is toegestaan. En weer een nacht slecht slapen? geen probleem zorg maar dat je fit blijft de volgende dag. Nobody CARES. Laden en lossen mag je meestal lekker zelf doen als chauffeur. Dus toezichthouden is wat de klant

Simon

Het lijkt mij nog steeds een fijn en een beetje avontuurlijk vak.Maar niet langer als een jaar of tien.Gr.

vrachtwagenchauffeur

Het is een zwaar beroep wat gezien de uren matig betaald wordt.Maar ik zal niets anders meer willen.En wat Nick suggereert,zo ervaar ik het niet.

hans

Vrachtwagenchauffeur,daar moet je voor in de wieg gelegd zijn.Ik zal niets anders willen.

klaas

Ik ben het helemaal eens met Hans.Bedroevend,dat er zoveel oneerlijke concurrentie is.

optimist

Hopenlijk,komt hier snel verandering in.Gr.

nick

Veel verantwoordelijkheid, verhoudingsgewijs matig loon. Je bent als chauffeur vaak het laagste van het laagste volgens de klant (en maatschappij).

Ron

hard werken

Ron

hard werken

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar