U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Waterbouwkundige

Waterbouwkundige worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een waterbouwkundige? Lees de functieomschrijving.

De Waterbouwkundige houdt zich bezig met de waterbouwkunde. Waterbouwkunde is een onderdeel van de civiele techniek. Wegbouwkunde is een ander onderdeel hiervan. Civiele techniek is een toegepaste wetenschap die zich richt op het ontwerpen, realiseren en onderhouden van objecten die in de grond vastzitten. De Waterbouwkundige houdt zich dus bezig met het ontwerpen, realiseren en onderhouden van waterbouwkundige objecten.

Zo houdt de waterbouwkundige zich bijvoorbeeld bezig met het ontwerpen van dwarssectie en het langsprofiel van kanalen en gekanaliseerde rivieren en stromen. Ook ontwerpt de Waterbouwkundige de kunstwerken die met de waterbouwkunde te maken hebben. Denk hierbij aan  duikers, scheepsliften, dijken, waterkeringen, grote en kleine sluizen en vaste en regelbare stuwen. Ook realiseert de Waterbouwkundige waterzuiveringsinstallaties, de bijbehorende pompinstallaties en  rioleringen. Verder horen ook de havens met bijbehorende staketsels, dokken, aanlegsteigers en kades tot het vakgebied van de Waterbouwkundige. Ook houdt de Waterbouwkundige zich bezig met de kustverdedigingswerken, waterbeheer en het beïnvloeden van stromingsregimes van rivieren.

De Waterbouwkunde staat in Nederland goed aangeschreven en wordt wereldwijd hoog aangeschreven. De Waterbouwkundige richt zich op regionale en landelijke problemen, maar ook op mondiale problemen zoals de stijging van de zeespiegel. De Waterbouwkundige gaat op zoek naar innovatieve oplossingen en maakt hierbij gebruik van geavanceerde faciliteiten en rekenkundige modellen. Analytisch inzicht is dan ook een belangrijke eigenschap van de Waterbouwkundige.

Mensen vonden ons op: Job Waterbouwkundige, Baan Waterbouwkundige, Waterbouwkundige Worden, Functie-eisen Waterbouwkundige, Verantwoordelijkheden Waterbouwkundige, Functieprofiel Waterbouwkundige, Wat doet een Waterbouwkundige, Werken als Waterbouwkundige.

Waterbouwkundige worden: Opleiding tot waterbouwkundige

Technische achtergrondkennis en analytisch inzicht zijn belangrijk voor de Waterbouwkundige. Opleidingen die hier goed bij aansluiten zijn de HBO opleiding Bouwkunde en de WO opleiding Bouwkunde of (Weg- en) Waterbouwkunde.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Waterbouwkundige, Waterbouwkundige Worden, Opleidingsniveau Waterbouwkundige, Scholing Waterbouwkundige, Studie Waterbouwkundige, Bijscholing Waterbouwkundige, Omscholing Waterbouwkundige.

Organisaties waar een waterbouwkundige doorgaans werkzaam is

De Waterbouwkundige werkt in de bouw. De Waterbouwkundige kan als zelfstandige werken of voor een ingenieurs- of aannemersbedrijf. De waterbouwkundige is bezig met het ontwerp en de planning van de bouw en stuurt de mensen op locatie aan. Vaak heeft de Waterbouwkundige daarom de leiding over een groep bouwvakkers. De Waterbouwkundige is werkzaam in de profit sector.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Waterbouwkundige, Waterbouwkundige Worden, Opleidingsniveau Waterbouwkundige, Scholing Waterbouwkundige, Studie Waterbouwkundige, Bijscholing Waterbouwkundige, Omscholing Waterbouwkundige.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden waterbouwkundige

Het salaris van een beginnende Waterbouwkundige ligt rond de 2300 euro. Dit salaris kan oplopen tot ongeveer 2800 euro naarmate meer ervaring wordt opgedaan.

Mensen vonden ons op: Salaris Waterbouwkundige, Loon Waterbouwkundige, Wat verdien je als Waterbouwkundige, Salarisschaal Waterbouwkundige, Salarisindicatie Waterbouwkundige, Bonus Waterbouwkundige, CAO Waterbouwkundige, Brutoloon Waterbouwkundige, Nettoloon Waterbouwkundige, Vakantiedagen Waterbouwkundige, Pensioen Waterbouwkundige.

Competenties, skills & vaardigheden waterbouwkundige

 • Analytisch
 • Innovatief
 • Plannen en organiseren
 • Inzicht in omgeving
 • Besluitvaardigheid
Mensen vonden ons op: Kennis Waterbouwkundige, Vaardigheden Waterbouwkundige, Attitude Waterbouwkundige, Kwalificaties Waterbouwkundige, Competentieprofiel Waterbouwkundige.

Boeken voor het beroep waterbouwkundige

Wil je meer weten over het beroep waterbouwkundige? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je waterbouwkundige bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken waterbouwkundige te komen.

Tabellen bouw- en waterbouwkundigen 11e druk | R. Blok

Nederlands | Druk: 11 | Paperback | 9789006183665 | 592 pagina's

Tabellen voor bouw- en waterbouwkunde 11e druk - 9789006183665 Met deze elfde druk heeft het Tabellen voor bouw- en waterbouwkunde opnieuw een grote revisie ondergaan. De inhoud is aangepast aan de laatste versies van de Eurocodes, het stelsel van Europes...

Tabellen voor bouwkunde en waterbouwkunde | ThiemeMeulenhoff bv

voor bouwkunde en waterbouwkunde - Nederlands | Druk: 10 | Paperback | 9789006900453 | 592 pagina's

Tabellen voor bouwkunde en waterbouwkunde 10e druk is een boek uitgegeven bij ThiemeMeulenhoff bv. ISBN 9789006900453 Tabellen voor bouw- en waterbouwkundigen is herzien! Het geeft een compleet en helder overzicht van toepasbare normen en regels voor het ...

Tabellen voor bouw- en waterbouwkundigen | R. Blok

Nederlands | Druk: 9 | Paperback | 9789006900262 | 584 pagina's

Tabellen bouw- en waterbouwkundigen...

Mensen vonden ons op: boeken voor Waterbouwkundige, Waterbouwkundige ebooks, boek Waterbouwkundige.

Persoonstypen waterbouwkundige

De Waterbouwkundige moet beschikken over goed analytisch inzicht en alles willen weten en begrijpen (Waarnemer). Omdat de Waterbouwkundige opdrachten moet uitvoeren anderen aan moet sturen, moet de Waterbouwkundige ook beschikken over leidinggevende kwaliteiten en zelfstandig kunnen werken (Baas).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Waterbouwkundige, Karakter Waterbouwkundige.

Netwerk waterbouwkundige

De Waterbouwkundige heeft vaak de leiding over een team van bouwvakkers. Daarnaast werkt de Waterbouwkundige in opdracht van een opdrachtgever. De contacten die de Waterbouwkundige heeft, beperken zich tot deze mensen.

Mensen vonden ons op: Collega’s Waterbouwkundige, Medewerkers Waterbouwkundige.

Is het beroep waterbouwkundige iets voor jou?

Zou je graag waterbouwkundige willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als waterbouwkundige bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Waterbouwkundige, beroepskeuzetest Waterbouwkundige, beroep Waterbouwkundige kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden waterbouwkundige

Er is op dit moment niet veel werk te vinden als Waterbouwkundige. Ook de doorgroeimogelijkheden zijn beperkt. Dit komt omdat de functie van Waterbouwkundige al een vrij hoge functie is.

Arbeidsmarktperspectief score waterbouwkundige

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep waterbouwkundige. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Waterbouwkundige, Promotie mogelijkheden Waterbouwkundige, Carriere Waterbouwkundige.

Solliciteren op de functie waterbouwkundige

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als waterbouwkundige dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor waterbouwkundige belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als waterbouwkundige. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Waterbouwkundige, CV Waterbouwkundige, sollicitatie Waterbouwkundige.

Interviews met waterbouwkundige

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen waterbouwkundige

Vacatures waterbouwkundige

Op zoek naar een nieuwe baan als Waterbouwkundige? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Waterbouwkundige. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Waterbouwkundige houdt zich bezig met de waterbouwkunde. Waterbouwkunde is een onderdeel van de civiele techniek. Wegbouwkunde is een ander onderdeel hiervan.

Beoordeling Waterbouwkundige

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Waterbouwkundige' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Waterbouwkundige

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep