AA-accountant Worden Opleiding, Baankans, Omscholen en Training

AA-accountant worden: Opleidingen tot AA-accountant

Wil je AA-accountant worden? Op deze pagina vind je het ontwikkelingspad, de opleidingen AA-accountant, de omschool informatie, het online aanbod en ook de competentie trainingen en cursussen voor een AA-accountant.

Hoe word je een AA-accountant? 

AA-accountant wordt je niet zomaar; de titel is zelfs beschermd. Er is een praktijkopleiding AA, welke je moet voltooien voordat je ingeschreven wordt in het accountantsregister van de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants.

Je kunt deze opleiding volgen in combinatie met werk bij bijvoorbeeld een accountantskantoor. Voordat je hieraan kunt beginnen, moet je om AA-accountant te worden eerst wel de nodige voorkennis hebben. Deze kun je opdoen met de hbo-opleiding (Economics) Accountancy, of met de Theoretische beroepsoleiding AA. Hiervoor heb je echter een wo-diploma, HEAO Bedrijfseconomie of hbo-opleiding bedrijfsadministratie/SPD nodig.

Op verscheidene hogescholen kan sinds 2010 de Master AA gevolgd worden, welke bedoeld is voor AA-accountants die al werkervaring hebben opgedaan en voor kandidaten met een hbo-bachelor of Economics Accountancy met relevante werkervaring. Volgens AA-worden.nl biedt deze Master een wetenschappelijke verdieping en internationale doorgroeimogelijkheden.

De 5 best beoordeelde opleidingen AA-accountant

bijgewerkt op 04-12-2021

Vakopleiding Bedrijfsadministratie & Accountancy (VBA®)
Inhoud. Vakopleiding Bedrijfsadministratie & Accountancy (VBA®) is een compact beroepsgericht programma op HBO-niveau (niveau 6), waarmee u binnen een overzichtelijke tijdsinvestering een waardevol en waardevast Associatie diploma behaalt. VBA® bestaat …
Vakopleiding Bedrijfsadministratie & Accountancy (VBA®)
Schakelprogramma Accountancy
Uitgebreid Doelgroep Het schakelprogramma Accountancy is voor afgestudeerde Finance & Control studenten die zich willen ontwikkelen op het gebied van accountancy of die de ambitie hebben om als gecertificeerd accountant …
Schakelprogramma Accountancy
Collegereeks Accountancy & Controlling
Collegereeks Accountancy & Controlling Inzicht in de ontwikkelingen en de toekomst van het vak De ontwikkelingen in het vakgebied gaan snel. In deze collegereeks praten hoogleraren en experts uit de …
Collegereeks Accountancy & Controlling
Post-Bachelor accountantsopleiding met oriëntatie ‘Accountancy-MKB’
Uitgebreid De tweejarige opleiding heeft een omvang van 60 credits. Het studieprogramma van de theoretische opleiding Post-Bachelor accountantsopleiding met oriëntatie ‘Accountancy-MKB’ is hieronder opgenomen. Studieprogramma De volgende onderwerpen komen bij …
Post-Bachelor accountantsopleiding met oriëntatie ‘Accountancy-MKB’
Actualiteiten Ondernemingsrecht deel I december
De (sub) onderwerpen worden t.z.t. bekend gemaakt Sprekers prof.mr. C.A. Schwarz Hoogleraar Ondernemingsrecht Erasmus School of Law, hoogleraar Ondernemingsrecht Universiteit Maastricht, partner Baker Tilly, accountancy en belastingadvieskantoor Over AvdR Webinars …
Actualiteiten Ondernemingsrecht deel I december

Is het verstandig om AA-accountant te worden?

Voordat je aan een opleiding AA-accountant begint is het een goed idee om eerst te bepalen of er goede baankansen zijn voor nu en in de toekomst. Je wilt namelijk misschien geen AA-accountant worden als de baankansen matig of slecht zijn.

Wat is de toekomst van AA-accountant?

Het arbeidsmarktperspectief voor AA-accountants is momenteel goed. De meeste AA-accountants stromen echter hun beroep binnen via een opleidingstraject en solliciteren niet “van buiten” op de functie. Binnen de bedrijven waar je als accountant werkzaam bent zijn vaak ook genoeg doorgroeimogelijkheden aanwezig. Hiertoe behoren bijvoorbeeld belastingadviseur, senior accountant, directeur of partner.

De actuele kans op werk voor een AA-accountant

Het beroep AA-accountant is onderdeel van de beroepsfamilie AA- en assistent accountants. De kans op werk voor de beroepsfamilie AA- en assistent accountants is in de huidige periode zeer goed

Huidige aantal vacatures

5

Baankans AA-accountant

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Omscholen tot AA-accountant

Als je je wilt omscholen tot AA-accountant is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt jouw opleiding AA-accountant door de werkgever georganiseerd. Wanneer er omschoolvacatures AA-accountant zijn vind je die hier direct onder.

Vacatures met (Om)scholing tot AA-accountant

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, BBL (Beroepsbegeleidende Leerweg) opleidingsvacatures, Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor AA-accountant dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor AA-accountant

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot AA-accountant

Als je AA-accountant wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar AA-accountant zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie AA-accountant

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een AA-accountant?

Competenties en Vaardigheden AA-accountant

Naast de interesse en motivatie is het belangrijk dat je over de competenties beschikt die een AA-accountant nodig heeft om succesvol te werken. Sommige van deze competenties zal je van nature hebben, maar de meeste kan je gewoon aanleren. Hieronder vind je de opleidingen, cursussen en trainingen voor de competenties die een AA-accountant nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de AA-accountant

Trainingen & cursussen Aanpassingsvermogen
Aanpassingsvermogen
Trainingen & cursussen Accuratesse
Accuratesse
Trainingen & cursussen Ambitie
Ambitie
Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Financieel bewustzijn
Financieel bewustzijn
Trainingen & cursussen Integriteit
Integriteit
Trainingen & cursussen Kritisch
Kritisch
Trainingen & cursussen Leervermogen
Leervermogen

Persoonlijkheid van een AA-accountant

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep AA-accountant. Als AA-accountant wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen AA-accountant:


zie volledige beschrijving persoonstype AA-accountant

Vakkennis voor een AA-accountant

Het is voor een AA-accountant ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen AA-accountant zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Training & Opleidingen AA-accountant

Audit and Assurance Essentials
With Perlego (The Spotify for Books) you get unlimited access to more than 250,000 professional and self-development books in one simple space for one simple price. You can learn on …
Audit and Assurance Essentials
Management and Cost Accounting
With Perlego (The Spotify for Books) you get unlimited access to more than 250,000 professional and self-development books in one simple space for one simple price. You can learn on …
Management and Cost Accounting

Werkervaring AA-accountant

Het is voor een startend AA-accountant die net de opleiding heeft afgerond minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot AA-accountant is het een pluspunt wanneer er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoalsGeen opleiding AA-accountant, maar iets anders?

Is een opleiding AA-accountant het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.


Weten hoe het is om als AA-accountant te werken? Lees het interview

Wanneer je overweegt om een AA-accountant te worden is het een goed idee om te lezen hoe het is om als AA-accountant te werken. Bekijk hier het interview.
Er is helaas nog geen interview geplaatst. Wil je worden geïnterviewd of ken je iemand waarvan je het interview zou willen lezen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Ben jij geschikt om AA-accountant te worden?

Zou je graag AA-accountant willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, ga dan naar onze Baansuggestie tool en vind kansrijke vacatures die bij jouw baanprofiel passen. Zo kom je erachter of een opleiding AA-accountant voor jou een goede keuze is. Misschien zijn er zelfs omschoolvacatures... bekijk het nu!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties!

Alle opleidingen AA-accountant

Actualiteiten Ondernemingsrecht deel II december

Actualiteiten Ondernemingsrecht deel II december

De (sub) onderwerpen worden t.z.t. bekend gemaakt Sprekers prof.mr. C.A. Schwarz Hoogleraar Ondernemingsrecht Erasmus School of Law, hoogleraar Ondernemingsrecht Universiteit Maastricht, partner Baker Tilly, accountancy en belastingadvieskantoor Over AvdR Webinars Op uw werk of thuis in een interactieve leeromgeving via …

 • Onderwerp opleiding AA-accountant
 • Lesmethode Klassikaal
 • Prijs € 65,00
 • Duur 1 dag
Actualiteiten Ondernemingsrecht deel III december

Actualiteiten Ondernemingsrecht deel III december

De (sub) onderwerpen worden t.z.t. bekend gemaakt Sprekers prof.mr. C.A. Schwarz Hoogleraar Ondernemingsrecht Erasmus School of Law, hoogleraar Ondernemingsrecht Universiteit Maastricht, partner Baker Tilly, accountancy en belastingadvieskantoor Over AvdR Webinars Op uw werk of thuis in een interactieve leeromgeving via …

 • Onderwerp opleiding AA-accountant
 • Lesmethode Klassikaal
 • Prijs € 65,00
 • Duur 1 dag
Actualiteiten Ondernemingsrecht

Actualiteiten Ondernemingsrecht

In deze cursus zal prof. mr. C.A. Schwarz (hoogleraar Ondernemingsrecht Erasmus School of Law, hoogleraar Ondernemingsrecht Universiteit Maastricht, partner Baker TillyBerk, accountancy en belastingadvieskantoor) de meest prangende actualiteiten op het terrein van het Ondernemingsrecht in brede zin de revue laten …

 • Onderwerp opleiding AA-accountant
 • Lesmethode Klassikaal
 • Prijs € 250,00
 • Duur 1 dag
Training Blockchain voor juristen en accountants

Training Blockchain voor juristen en accountants

‘Blockchain’ en ‘smart contracts’ zijn nieuwe technologieën die verstrekkende gevolgen zullen hebben voor de juridische wereld en de accountancy. Want: in hoeverre zijn smart contracts in staat om bestaande juridische overeenkomsten te vervangen (wellicht al in de nabije toekomst!)? Wat …

 • Onderwerp opleiding AA-accountant
 • Lesmethode Klassikaal
 • Prijs € 1.499,00
 • Duur 2 dagen
Verdieping Erfrecht 17 november 2020

Verdieping Erfrecht 17 november 2020

Deze vijfdaagse cursus is opgezet en ontwikkeld om cursussen op niveau aan te bieden voor advocaten met al meerdere jaren (minimaal 3) ervaring op het gebied van erfrecht. Advocaten die (bijvoorbeeld) de Leergang Erfrecht hebben gevolgd. Dagcursussen met een selecte …

 • Onderwerp opleiding AA-accountant
 • Lesmethode Klassikaal
 • Prijs € 1.695,00
 • Duur 5 dagen

Ga direct naar