Abt Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Abt? Lees de functieomschrijving.

 

Een abt is het hoofd van een abdij. Een abdij is een klooster geleid door een abt, een gebouw waarin volgelingen van Rooms-Katholieke stromingen in het Christendom zich terugtrekken om te mediteren en zich te bezinnen. De abt staat aan het hoofd van deze volgelingen, die ook wel monniken genoemd worden. Een vrouwelijke abt noemt men een abdis en staat bovenaan de hiërarchie bij de zogeheten nonnen. Monniken en nonnen worden ook wel broeders en zusters genoemd, een verwijzing naar de vroegere functie van kloosters als ziekenhuizen.

Een abdij heeft minimaal twaalf leden. De abt regelt het dagelijks leven in het klooster samen met een raad monniken en zijn directe ondergeschikte, de prior. De functie van abt is meestal een functie voor het leven, en het is gebruikelijk dat een abt dus tot zijn overlijden in die functie zit. De abt wordt in de meeste kloosterordes gekozen door alle volledig ingewijde monniken.

Het leven van een abt staat geheel in het teken van de abdij. Dagelijkse taken zijn het bidden, het zingen van Gregoriaanse liederen en het lezen van Bijbelteksten. Verder wordt er met de monnikenraad overlegd over de gang van zaken in het klooster. Er wordt ook aan nijverheid gedaan; sommige ordes (met name de Trappisten) brouwen bier dat erg gretig aftrek vindt. Veelal worden er in een abdij ook dieren, zoals kippen gehouden, of wordt er een stukje grond bewerkt. Een deel van het eten in de abdij komt dan ook uit de abdij zelf. Ook bieden de meeste abdijen gastverblijven aan tegen een vergoeding, om mensen van buiten de abij de rust en gelegenheid tot meditatie te geven die de monniken erin vinden.

Een abt mag niet getrouwd zijn en moet zich over het algemeen geheel onthouden van aards plezier om zo dicht mogelijk bij God te komen. De abt heeft dan ook nagenoeg geen privéleven buiten het klooster om.

In Nederland zijn er door de komst van het protestantisme (dat zich afkeerde van de gevestigde Katholieke ordes) en de secularisering van de maatschappij nog maar weinig actieve kloosters over. De meeste kampen ook met een gebrek aan nieuw aanwas en de gemiddelde leefijd is dus erg hoog. De vraag naar nieuwe kloosterbewoners is dus groot, maar een ijzeren discipline en wil is vereist. In België, dat vrijwel geheel katholiek is gebleven, zijn er veel meer abdijen.

Wil je werken als Abt?

Werk je al als Abt en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Abt worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Abt, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!

Bekijk de vacatures Bekijk de opleidingen Bekijk salarisinfo Vind de beste werkgevers

Alles over het beroep Abt in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Competenties:

Persoonstype:

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van onbekend

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Abt

Wat verdient een Abt?

 

Als abt krijg je geen individuele financiële vergoeding. Alle inkomsten komen ten goede van de abdij, waar de abt en de monnniken dan zelf ook weer van profiteren. De abt is dan ook afhankelijk van de abdij voor zijn levensonderhoud, waardoor het niet makkelijk is eventueel terug te keren in de maatschappij. Omdat een abt over het algemeen een zeer toegewijde monnik is die gekozen wordt door zijn collega's op basis van zijn toewijding en expertise, is hier sowieso al weinig sprake van. 

Salarisschaal Abt

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Abt

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Abt

Hoe goed is de toekomst voor de Abt? 

 

Aangezien de abt buiten de maatschappij staat en zeer toegewijd is in het geloof en aan zijn functie, bestaan er uitsluitend doorgroeimogelijkheden op het gebied van religieuze functies. Maar omdat een abt over het algemeen een functie voor het leven is, ambieert de abt in de regel geen hogere functie.

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Abt worden: Opleidingen tot Abt

Hoe word je een Abt? 

 

Er bestaat geen specifieke opleiding tot abt; een vereiste is dat je wel eerst monnik bent geworden, en daarna kun je je opwerken tot abt door gekozen te worden door de rest van de monniken. Om monnik te worden moet je allereerst erg religieus en katholiek zijn óf bereid dat te worden. De monnik in spé moet daarnaast jonger dan 50 jaar zijn, ongehuwd en geen financiële verplichtingen hebben. Een vooropleiding is niet nodig.

Als je besloten hebt om monnik te worden en de rest van je leven in het klooster wilt blijven wonen en werken, kun je je aanmelden bij het klooster. Dat kan tegenwoordig meestal zelfs al digitaal, maar ook telefonisch en rechtstreeks bij de abdij zelf. Je wordt dan eventueel aangenomen voor een oriëntatiegesprek waarin je je overtuiging aan kan geven. De toelating zal hoogstwaarschijnlijk zeer moeilijk worden gemaakt, want de monniken willen geen tijd en moeite steken in iemand die niet vol overtuiging voor het geloof kiest.

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Abt

Meer opleidingen Abt

Weet je nog niet of je Abt wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Abt of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Abt

Met wie werkt een Abt samen? 

 

Het netwerk is niet echt uitgebreid en vrijwel uitsluitend beperkt tot de hiërarchie van de Rooms-Katholieke kerk en tevens ordes. De abt staat vrijwel geheel buiten de maatschappij, anders dan bijvoorbeeld een pastor of bisschop, die middenin de maatschappij staan.


Abt


Organisaties waar een Abt werkzaam is

Waar werkt een Abt meestal? 

 

De abt is werkzaam in de abdij van zijn orde. Als er eenmaal voor een abdij gekozen is, blijft hij daar meestal zijn hele leven. Wel staat de abt in contact met abten van andere abdijen overal ter wereld, en er zal sporadisch contact zijn met andere Rooms-Katholieke instanties, zoals het Vaticaan.

Meer weten over werken in de Bijzonder / Humor?

Bekijk werken in Bijzonder / Humor

Best beoordeelde werkgevers Abt

Waar kun je het beste werken als Abt? Hieronder vindt je de best door de Abt beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Abt.

Competenties, Skills en Vaardigheden Abt:

Welke competenties heeft een een Abt nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Abt

Wat voor persoonlijkheid heb je als Abt nodig? 

 

De abt hoeft niet per se een groot leider te zijn; hij moet het kloosterleven wel regelen maar over het algemeen is de cultuur aldaar vrij individualistisch, vooral buiten de zang en gebeden om. Daarnaast wordt hij bijgestaan door de prior en spreekt het meeste werk voor zich. Buiten de abdij om hoeft hij zich alleen te verantwoorden aan de bisschop van zijn bisdom. Alhoewel de abt in feite zijn eigen baas is en zijn eigen leven regelt, dient hij zeer loyaal te zijn. Hij moet niet alleen loyaal naar zijn werk zijn, aangezien hij die baan voor het leven heeft, maar natuurlijk ook naar God (Baas, loyalist).

Bekijk de persoonstypen voor Abt


Baas


Lees meer

Loyalist


Lees meer

Interview met een Abt

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Abt

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Abt

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Abt

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Abt dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Abt belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Abt. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Abt iets voor je?

Zou je graag Abt willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Abt bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Abt

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar