Advocaat Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Advocaat? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep advocaat. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je advocaat wordt.

 

Wat is een Advocaat?

Als Advocaat, ook wel Raadsman of Raadsvrouw genoemd,  help je cliënten bij het oplossen hun juridische problemen. Deze kunnen uiteenlopen van echtscheidingen tot een conflict bij een arbeids- of huurcontract. Bij civiele zaken probeer je als Advocaat voor je cliënt de best mogelijke oplossing te vinden en probeer je zo goed mogelijk de belangen van de cliënt  te behartigen. In  strafzaken gaat het vooral om het verdedigen van de positie van je cliënt.

Je ben als Advocaat  vooral bezig met je te verdiepen in het probleem van je cliënt en de bijbehorende wetten en regelgevingen. Tevens heb je vaak intensief contact met je cliënten om hun problemen door te spreken en probeer je tot oplossingen te komen. Bij het behandelen van de problemen van je cliënt  kom je als Advocaat ook vaak in aanraking met de rechtbank waarvoor, zeker bij strafzaken,  moet verschijnen om je cliënt te verdedigen en zijn of haar belangen te behartigen.Wil je werken als Advocaat?

Werk je al als Advocaat en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Advocaat worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Advocaat, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Advocaat in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €4890 tot €8208

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

5


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Advocaat

Wat verdient een Advocaat?

Wat je als Advocaat verdient is afhankelijk van het advocatenkantoor waar je aan de slag gaat. Gemiddeld kregen eerstejaars Advocaat-stagiares in 2008 €2000 bruto per maand betaald en  derdejaars Advocaat-stagiares ontvingen €2532 bruto per maand. Voor een Advocaat lopen de bedragen uiteen van €4890 bruto per maand tot een maximum van ongeveer €8208  bruto  per maand.  De secundaire arbeidsvoorwaarden verschillen sterk per advocatenkantoor. Uit onderzoek van KSU uitgeverij blijkt dat bij advocatenkantoor Stibbe er bijvoorbeeld geen bonusregeling geldt terwijl dit bij Boekel De Nerée wel het geval is.

Salarisschaal Advocaat

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Advocaat

Op zoek naar een nieuwe baan als Advocaat? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Advocaat. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Advocaat vacatures

Vacature Advocaat Corporate & Financial Litigation
Robert Walters
Wil jij werken op een prachtige locatie in het centrum van Utrecht? Voor Wijn & Stael zoeken wij, wegens uitbreiding van het team, een ambitieuze Advocaat Corporate & Financial Litigation. …
Vacature (Sr.) Advocaat Commerciele Contracten
Robert Walters
Voor Wijn & Stael Advocaten in Utrecht zijn wij op zoek naar een gedreven Advocaat met talent en liefde voor commerciële contracten. Heb jij werkervaring op het gebied van commerciële …
Vacature Advocaat arbeidsrecht
Proud People
Als Advocaat arbeidsrecht bij Van Gelderen arbeidsrechtadvocaten ga jij je bezighouden met uiteenlopende arbeidsrechtelijke zaken zoals ontslag (w.o. bedrijfseconomisch ontslag/reorganisatie), geschillen over arbeidsvoorwaarden, concurrentie- en relatiebedingen en arbeidsrechtelijke advisering van …
Vacature Ervaren Advocaat Familierecht
Le Grand & Associates
Hou je ervan om..Een correcte juridische analyse te maken van een familiaal geschilMensen te adviseren
Vacature Advocaat Corporate & Financial Litigation
Robert Walters
Wil jij werken op een prachtige locatie in het centrum van Utrecht? Voor Wijn & Stael zoeken wij, wegens uitbreiding van het team, een ambitieuze Advocaat Corporate & Financial Litigation. …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Advocaat

Wat is de toekomst van Advocaat?

Het arbeidsmarktperspectief verschilt zeer per rechtsgebied. Het hangt er maar net vanaf op welk rechtsgebied een kantoor op dat moment behoefte aan een advocaat nodig heeft, maar over het algemeen valt er wel te zeggen dat een advocaat een redelijk goed perspectief heeft. Vooral de grote kantoren hebben een redelijk constante vraag naar advocaten. De doorgroeimogelijkheden voor advocaten zijn relatief beperkt, je kunt partner worden bij een advocatenkantoor en naarmate je meer ervaren bent kun je senior Advocaat worden. Ook de doorgroeimogelijkheden zijn sterk afhankelijk van het advocatenkantoor waarvoor je werkt.

Huidige aantal vacatures

5


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Advocaat worden: Opleidingen tot Advocaat

Wil je Advocaat worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Advocaat.

Hoe word je een Advocaat? 

Vereist voor een baan in de advocatuur is dat je een WO Rechtenstudie hebt gevolgd aan een van de Universiteiten in Nederland (art. 2 Advocatenwet-Besluit beroepsvereisten advocatuur). Helaas ben je er dan nog niet; als je in dienst komt bij een advocatenkantoor heb je eerst nog een stage van drie jaar te doorlopen. Je bent dan wel al officieel Advocaat maar je wordt Advocaat-stagiare genoemd. Je staat dan onder leiding van een ervaren Advocaat, de patroon, die je de praktijk bijbrengt. Je mag als Advocaat-stagiare wel al zelfstandig procederen. In je eerste jaar volg je hiernaast ook nog de Beroepsopleiding Advocatuur waarbij je alle kennis opdoet en vaardigheden leert die belangrijk zijn om Advocaat te worden. In je tweede en derde jaar volg je de Voortgezette Stagiare Opleiding waarbij je verdiepende cursussen volgt.  Na het afronden van de driejarige stage krijg je een stageverklaring en kun je als zelfstandig Advocaat aan de slag. Vervolgens doe je een verzoek tot inschrijving op het tableau van de Nederlandse Orde van Advocaten.

Als je aan de voorwaarden voldoet , zoals hierboven beschreven, word je als Advocaat beëdigd  door de rechtbank van het arrondissement waar je een verzoek tot inschrijving hebt gedaan.

De 5 best beoordeelde opleidingen tot Advocaat

Basiscursus Fundamenten van het Bestuursrecht
De basis van de Algemene wet bestuursrecht Als advocaat, overheidsjurist of bedrijfsjurist wil je op de hoogte zijn van de fundamenten van de Algemene wet bestuursrecht (Awb). Met deze opleiding …
Basiscursus Fundamenten van het Bestuursrecht
Informatiebeveiliging ISO 27001
Wat is Information Security Management (Informatiebeveiliging): Informatie Security Management is het domein dat beveiliging van de bedrijfsinformatie beheert. Bedrijfsinformatie moet goed beschermd worden. De integriteit van de informatie (data) moet …
Informatiebeveiliging ISO 27001
Juridische aspecten van debiteurenbeheer
Tijdens de praktijkgerichte eendaagse training Juridische aspecten van debiteurenbeheer komen onder meer de juridische kanten van algemene voorwaarden, dossiervorming en beslaglegging aan de orde. Een leverancier speelt, als hij er …
Juridische aspecten van debiteurenbeheer
Schrijftraining: Opgeruimd Denken en schrijven
Eén schrijftraining voor álle soorten zakelijke tekst én inhoudelijke samenwerking voor professionals in elke branche: jurist/advocaat, IT'er, adviseur, beleidsmedewerker, communicatie- en marketing, wetenschap, manager enz. na afloop kunnen uw medewerkers …
Schrijftraining: Opgeruimd Denken en schrijven
Actualiteitencursus huurrecht
Actuele thema’s huurrecht Als juridisch professional wil je op de hoogte zijn van actuele thema’s en ontwikkelingen in het huurrecht. Met deze opleiding ben je in één dag weer helemaal …
Actualiteitencursus huurrecht

Omscholen of doorgroeien tot Advocaat

Voor mensen die willen of moeten omscholen heeft de overheid tijdelijk de NL Leert Door Subsidie in het leven geroepen.

Dit is gratis loopbaanadvies ter waarde van € 700 een erkende loopbaancoach. Dit traject moet je aanvragen voor 1 december!!!

Omscholen met NL leert door subsidie

 

Als je Advocaat wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Advocaat zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Advocaat

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Advocaat?

Competenties en Vaardigheden Advocaat

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Advocaat nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Advocaat nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Advocaat

Trainingen & cursussen Luisteren
Luisteren
Trainingen & cursussen Overtuigen
Overtuigen
Trainingen & cursussen Presenteren
Presenteren
Trainingen & cursussen Stressbestendigheid
Stressbestendigheid
Trainingen & cursussen Uitdrukkingsvaardigheid
Uitdrukkingsvaardigheid

Persoonlijkheid van een Advocaat

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Advocaat. Als Advocaat wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Advocaat:


zie volledige beschrijving persoonstype Advocaat

Vakkennis voor een Advocaat

Het is voor een Advocaat ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Advocaat zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Advocaat

Human2human: de nieuwe klantrelatie (audioboek)
Studdy® 🔹All you can learn🔹 500+ cursussen, audioboeken, kranten 🔹Certificaat🔹 24/7 PC, mobiel, tablet Vergeet Business2Business en Business2Consumer. Zakendoen in de nieuwe economie vraagt om een eigentijdse manier van verkopen. …
Human2human: de nieuwe klantrelatie (audioboek)
Human2human: de nieuwe klantrelatie (audioboek)
Volg nu Human2human: de nieuwe klantrelatie (audioboek) en heb een jaar lang gratis toegang tot HP/de Tijd en nog 700+ andere cursussen en media op HOBP zakelijk leren. Vergeet Business2Business …
Human2human: de nieuwe klantrelatie (audioboek)
Marketingplan in 7 stappen
Studdy® 🔹All you can learn🔹 500+ cursussen, audioboeken, kranten 🔹Certificaat🔹 24/7 PC, mobiel, tablet Online marketing wordt steeds belangrijker. De online verkopen stijgen. Daarnaast raadplegen 80% van de mensen die …
Marketingplan in 7 stappen
Marketingplan in 7 stappen
Volg nu Marketingplan in 7 stappen en heb een jaar lang gratis toegang tot HP/de Tijd en nog 700+ andere cursussen en media op HOBP zakelijk leren. Online marketing wordt …
Marketingplan in 7 stappen
Start with Why
Studdy® 🔹All you can learn🔹 500+ cursussen, audioboeken, kranten 🔹Certificaat🔹 24/7 PC, mobiel, tablet Start with Why Het betoog van de moderne klassieker Start with Why is dat je als …
Start with Why

Werkervaring Advocaat

Het is voor een startend Advocaat die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Advocaat is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals .

Iets anders leren?

Is Advocaat het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Advocaat

Met wie werkt een Advocaat samen? 

Als Advocaat binnen een kantoor kom je vaak met andere Advocaten in contact en/of werk je daar mee samen, maar ook met cliënten en medewerkers van een rechtbank. Vaak rapporteer je als Advocaat binnen een kantoor aan een senior Advocaat of de partners van het kantoor.


Advocaat


Organisaties waar een Advocaat werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Advocaat meestal werkt.

Waar werkt een Advocaat?

Als advocaat werk je of zelfstandig of binnen een advocatenkantoor, en werk je daarbinnen op een bepaalde afdeling die van toepassing is op een bepaald rechtsgebied waarin jij bent gespecialiseerd. Advocaten kunnen belangen behartigen van alle denkbare partijen, individuen en organisaties, die zowel in de profit als de non-profit sector vallen.

Meer weten over werken in de Juridisch?

Bekijk werken in Juridisch

Best beoordeelde werkgevers Advocaat

Waar kun je het beste werken als Advocaat? Hieronder vind je de best door de Advocaat beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Advocaat.

Competenties, Skills en Vaardigheden Advocaat:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Advocaat.

Welke competenties heeft een Advocaat nodig?

Een Advocaat heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Advocaat

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Advocaat passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Advocaat nodig? 

Als Advocaat is het belangrijk dat je eerlijk en betrouwbaar bent om te zorgen dat je  je cliënten zo goed mogelijk kunt helpen. Je cliënten moeten namelijk het gevoel hebben dat jij aan hun kant staat en zorgt voor de beste oplossing voor hun probleem. Hard werken en gedreven je werk doen zijn ook twee belangrijke eigenschappen die je moet bezitten als Advocaat (Perfectionist). Je werkt als Advocaat regelmatig onder grote druk en dan is het belangrijk ijverig en gedreven te zijn om goed werk af te leveren. Ook moet je als Advocaat zelfverzekerd zijn om te zorgen dat je anderen van jouw standpunt kunt overtuigen (Succesvolle werker).

Bekijk de persoonstypen voor Advocaat


Perfectionist


Lees meer

Succesvolle werker


Lees meer

Interview met een Advocaat

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Advocaat

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Advocaat

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Advocaat

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Advocaat dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Advocaat belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Advocaat. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Advocaat iets voor je?

Zou je graag Advocaat willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Advocaat bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Advocaat

nynke

Kan je een advocaat worden met een MBO opleiding?  

lynn

leuk dit kan ik goed gebruiken voor mijn werkstuk

Henri

Hallo Nynke,natuurlijk kan je Advocaat worden met een MBO opleiding.Maar dit is om begrijpelijke redenen niet voldoende.Lees het hierboven staande stukje van opl öpleiding tot Advocaat"goed dan ben je volledig op de hoogte.,"sucses

misterF

Leuk beroep.

justitia

Dit kan varieren van 75 tot 750 euro per uur(en soms nog meer)

lola

wat kan een advocaat verdienen in een uur  

lola

wat kan een advocaat verdienen in een uur  

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar