Afdelingsdirecteur Worden Opleiding, Baankans, Omscholen en Training

Afdelingsdirecteur worden: Opleidingen tot Afdelingsdirecteur

Wil je Afdelingsdirecteur worden? Op deze pagina vind je het ontwikkelingspad, de opleidingen Afdelingsdirecteur, de omschool informatie, het online aanbod en ook de competentie trainingen en cursussen voor een Afdelingsdirecteur.

Hoe word je een Afdelingsdirecteur? 

In de meeste gevallen wordt van een Afdelingsdirecteur een opleiding op WO niveau gevraagd en een eerstegraads lesbevoegdheid. Daarnaast is (leidinggevende) ervaring in het onderwijs gewenst.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Afdelingsdirecteur

Er zijn geen opleidingen Afdelingsdirecteur aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Afdelingsdirecteur in werkt

Bekijk meer opleidingen Onderwijs

Is het verstandig om Afdelingsdirecteur te worden?

Voordat je aan een opleiding Afdelingsdirecteur begint is het een goed idee om eerst te bepalen of er goede baankansen zijn voor nu en in de toekomst. Je wilt namelijk misschien geen Afdelingsdirecteur worden als de baankansen matig of slecht zijn.

Wat is de toekomst van Afdelingsdirecteur?

De Afdelingsdirecteur zal zeer waarschijnlijk op basis van zijn eerstegraads lesbevoegdheid het onderwijs binnengaan. Het aantal vacatures voor lesgevende functies neemt af, maar er is nog werk te vinden. Na enkele jaren onderwijs te hebben gegeven kan hij Afdelingsdirecteur worden. In 2009 was er sprake van een overschot aan directiefuncties.

Voor een Afdelingsdirecteur liggen er doorgroeimogelijkheden naar hogere directiefuncties, bijvoorbeeld niet meer verbonden aan een afdeling, maar op het niveau van de instelling. Een Afdelingsdirecteur kan zijn activiteiten op instellingsniveau ook uitbreiden, door meer dan één taak op zich te nemen - p.r. en examens, boekenfonds en internationalisering, etc.

De actuele kans op werk voor een Afdelingsdirecteur

De kans op werk voor het beroep Afdelingsdirecteur is op dit moment onbekend.

Huidige aantal vacatures

4

Baankans Afdelingsdirecteur

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Omscholen tot Afdelingsdirecteur

Als je je wilt omscholen tot Afdelingsdirecteur is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt jouw opleiding Afdelingsdirecteur door de werkgever georganiseerd. Wanneer er omschoolvacatures Afdelingsdirecteur zijn vind je die hier direct onder.

Vacatures met (Om)scholing tot Afdelingsdirecteur

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, BBL (Beroepsbegeleidende Leerweg) opleidingsvacatures, Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Afdelingsdirecteur dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Afdelingsdirecteur

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Afdelingsdirecteur

Als je Afdelingsdirecteur wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Afdelingsdirecteur zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Afdelingsdirecteur

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Afdelingsdirecteur?

Competenties en Vaardigheden Afdelingsdirecteur

Naast de interesse en motivatie is het belangrijk dat je over de competenties beschikt die een Afdelingsdirecteur nodig heeft om succesvol te werken. Sommige van deze competenties zal je van nature hebben, maar de meeste kan je gewoon aanleren. Hieronder vind je de opleidingen, cursussen en trainingen voor de competenties die een Afdelingsdirecteur nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Afdelingsdirecteur

Trainingen & cursussen Leiderschap
Leiderschap
Trainingen & cursussen Motiveren
Motiveren
Trainingen & cursussen Organiseren
Organiseren
Trainingen & cursussen Samenwerken
Samenwerken
Trainingen & cursussen Visie
Visie

Persoonlijkheid van een Afdelingsdirecteur

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Afdelingsdirecteur. Als Afdelingsdirecteur wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Afdelingsdirecteur:


zie volledige beschrijving persoonstype Afdelingsdirecteur

Vakkennis voor een Afdelingsdirecteur

Het is voor een Afdelingsdirecteur ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen Afdelingsdirecteur zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Training & Opleidingen Afdelingsdirecteur


Werkervaring Afdelingsdirecteur

Het is voor een startend Afdelingsdirecteur die net de opleiding heeft afgerond minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Afdelingsdirecteur is het een pluspunt wanneer er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoalsGeen opleiding Afdelingsdirecteur, maar iets anders?

Is een opleiding Afdelingsdirecteur het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.


Opleidingen en Trainingen per vaardigheid Afdelingsdirecteur

Als je Afdelingsdirecteur wilt worden, of beter wilt worden in je vak, is het slim op opleidingen of trainingen volgt om je vaardigheden en eigenschappen te versterken. Hieronder vind je de vaardigheidstrainingen en opleidingen voor een Afdelingsdirecteur


Weten hoe het is om als Afdelingsdirecteur te werken? Lees het interview

Wanneer je overweegt om een Afdelingsdirecteur te worden is het een goed idee om te lezen hoe het is om als Afdelingsdirecteur te werken. Bekijk hier het interview.
Er is helaas nog geen interview geplaatst. Wil je worden geïnterviewd of ken je iemand waarvan je het interview zou willen lezen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Ben jij geschikt om Afdelingsdirecteur te worden?

Zou je graag Afdelingsdirecteur willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, ga dan naar onze Baansuggestie tool en vind kansrijke vacatures die bij jouw baanprofiel passen. Zo kom je erachter of een opleiding Afdelingsdirecteur voor jou een goede keuze is. Misschien zijn er zelfs omschoolvacatures... bekijk het nu!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties!

Ga direct naar