Astronoom Worden Opleiding, Baankans, Omscholen en Training

Astronoom worden: Opleidingen tot Astronoom

Wil je Astronoom worden? Op deze pagina vind je het ontwikkelingspad, de opleidingen Astronoom, de omschool informatie, het online aanbod en ook de competentie trainingen en cursussen voor een Astronoom.

Hoe word je een Astronoom? 

Als astronoom is het wenselijk dat je de opleiding tot sterrekundige hebt gevolgd. De opleiding sterrenkunde wordt op universitair niveau aangeboden op verschillend universiteiten in Nederland. Een andere geschikte opleiding is de opleiding natuurkunde, eveneens op universitair niveau.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Astronoom

Er zijn geen opleidingen Astronoom aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Astronoom in werkt

Bekijk meer opleidingen Life Sciences

Is het verstandig om Astronoom te worden?

Voordat je aan een opleiding Astronoom begint is het een goed idee om eerst te bepalen of er goede baankansen zijn voor nu en in de toekomst. Je wilt namelijk misschien geen Astronoom worden als de baankansen matig of slecht zijn.

Wat is de toekomst van Astronoom?

Er zijn in Nederland relatief gezien niet veel vacatures beschikbaar voor astronomen. Het arbeidsmarktperspectief voor een astronoom is daarom relatief gezien laag.

Als astronoom heb je wel verschillende doorgroeimogelijkheden. Je kan bijvoorbeeld promoveren aan een universiteit en kan een zeer gewaarde onderzoeken/wetenschapper worden in de sterrenkunde. Je salaris zal als promovendus ook behoorlijk stijgen.

De actuele kans op werk voor een Astronoom

Het beroep Astronoom is onderdeel van de beroepsfamilie Natuurkundigen en sterrenkundigen. De kans op werk voor de beroepsfamilie Natuurkundigen en sterrenkundigen is in de huidige periode matig

Huidige aantal vacatures

149

Baankans Astronoom

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Omscholen tot Astronoom

Als je je wilt omscholen tot Astronoom is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt jouw opleiding Astronoom door de werkgever georganiseerd. Wanneer er omschoolvacatures Astronoom zijn vind je die hier direct onder.

Vacatures met (Om)scholing tot Astronoom

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, BBL (Beroepsbegeleidende Leerweg) opleidingsvacatures, Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Astronoom dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Opleiding vacatures

Vacature Docent natuurkunde in opleiding
Matchpartner
Functieomschrijving Volg je de lerarenopleiding natuurkunde of nask en ben je klaar om zelfstandig les te geven? Dan verdien jij een volwaardige ; Wij zijn expliciet op zoek naar docenten …
Vacature Docent natuurkunde in opleiding
Matchpartner
Volg je de lerarenopleiding natuurkunde of nask en ben je klaar om zelfstandig les te geven? Dan verdien jij een volwaardige docentenbaan.  Wij zijn expliciet op zoek naar docenten die …
Vacature Docent natuurkunde in opleiding
Matchpartner
Functieomschrijving Volg je de lerarenopleiding natuurkunde of nask en ben je klaar om zelfstandig les te geven? Dan verdien jij een volwaardige ; Wij zijn expliciet op zoek naar docenten …

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Astronoom

Als je Astronoom wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Astronoom zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Astronoom

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Astronoom?

Competenties en Vaardigheden Astronoom

Naast de interesse en motivatie is het belangrijk dat je over de competenties beschikt die een Astronoom nodig heeft om succesvol te werken. Sommige van deze competenties zal je van nature hebben, maar de meeste kan je gewoon aanleren. Hieronder vind je de opleidingen, cursussen en trainingen voor de competenties die een Astronoom nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Astronoom

Trainingen & cursussen Accuratesse
Accuratesse
Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving
Trainingen & cursussen Kritisch
Kritisch

Persoonlijkheid van een Astronoom

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Astronoom. Als Astronoom wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Astronoom:


zie volledige beschrijving persoonstype Astronoom

Vakkennis voor een Astronoom

Het is voor een Astronoom ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen Astronoom zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Training & Opleidingen Astronoom


Werkervaring Astronoom

Het is voor een startend Astronoom die net de opleiding heeft afgerond minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Astronoom is het een pluspunt wanneer er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoalsGeen opleiding Astronoom, maar iets anders?

Is een opleiding Astronoom het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.


Weten hoe het is om als Astronoom te werken? Lees het interview

Wanneer je overweegt om een Astronoom te worden is het een goed idee om te lezen hoe het is om als Astronoom te werken. Bekijk hier het interview.
Er is helaas nog geen interview geplaatst. Wil je worden geïnterviewd of ken je iemand waarvan je het interview zou willen lezen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Ben jij geschikt om Astronoom te worden?

Zou je graag Astronoom willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, ga dan naar onze Baansuggestie tool en vind kansrijke vacatures die bij jouw baanprofiel passen. Zo kom je erachter of een opleiding Astronoom voor jou een goede keuze is. Misschien zijn er zelfs omschoolvacatures... bekijk het nu!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties!

Ga direct naar