Astronoom Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Astronoom? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep astronoom. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je astronoom wordt.

 

Wat is een Astronoom?

Als astronoom beoefen je de sterrenkunde. Je onderzoekt hemellichamen niet rechtstreeks, maar doet dit door middel van een nauwkeurige oberservatie. Dit is een specialistische manier van het doen van onderzoek. Voor het doen van dit soort onderzoek maak je als astronoom gebruik van onder andere hulpmiddelen zoals telescopen. Ook maak je als astronoom gebruik van de astrofotografie en radiosterrenkunde. Als astronoom beoefen je een wetenschap die waarneming en verduidelijking van gebeurtenissen, die zich buiten de aarde afspelen, behelst.

 

 Wil je werken als Astronoom?

Werk je al als Astronoom en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Astronoom worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Astronoom, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Astronoom in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

  • Wetenschapper
  • Studenten

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €2400 tot €5600

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

38


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Astronoom

Wat verdient een Astronoom?

Het salaris van een astronoom is afhankelijk van zijn of haar opleiding, de werkervaring en status. Als beginnen astronoom verdien je ongeveer 2400 euro bruto per maand. Het salaris van een astronoom kan aanzienlijk stijgen wanneer deze promoveert aan een universiteit.

 

 

Salarisschaal Astronoom

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Astronoom

Op zoek naar een nieuwe baan als Astronoom? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Astronoom. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Astronoom vacatures

Vacature Docent natuurkunde
Matchpartner
Functieomschrijving Energie krijgen van het lesgeven aan diverse leerlingen? Dan word het tijd om in gesprek te gaan met Matchpartner, wij gaan opzoek naar de school waar je jouw enthousiasme …
Vacature Docent natuurkunde
Matchpartner
Functieomschrijving Energie krijgen van het lesgeven aan diverse leerlingen? Dan word het tijd om in gesprek te gaan met Matchpartner, wij gaan opzoek naar de school waar je jouw enthousiasme …
Vacature Docent Natuurkunde
Daan vestiging Utrecht
Als docent natuurkunde heb je van alles wat: Je bent goed in puzzelen, maar je moet ook de grote lijnen kunnen zien. Je bent in staat belangrijke dingen van onbelangrijke …
Vacature Docent Natuurkunde
Maandag
Ben jij docent Natuurkunde en gaat jouw hart sneller kloppen als je praat over krachten, beweging en energie? Doe je daarnaast ook nog eens niets liever dan jouw kennis delen …
Vacature Docent Natuurkunde ,-FTE
Maandag
Bij Maandag zijn wij op zoek naar een docent natuurkunde voor ons team. Als docent natuurkunde hecht je veel waarde aan het opbouwen van een band door de leerlingen persoonlijk …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Astronoom

Wat is de toekomst van Astronoom?

Er zijn in Nederland relatief gezien niet veel vacatures beschikbaar voor astronomen. Het arbeidsmarktperspectief voor een astronoom is daarom relatief gezien laag.

Als astronoom heb je wel verschillende doorgroeimogelijkheden. Je kan bijvoorbeeld promoveren aan een universiteit en kan een zeer gewaarde onderzoeken/wetenschapper worden in de sterrenkunde. Je salaris zal als promovendus ook behoorlijk stijgen.

Huidige aantal vacatures

38


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Astronoom worden: Opleidingen tot Astronoom

Wil je Astronoom worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Astronoom.

Hoe word je een Astronoom? 

Als astronoom is het wenselijk dat je de opleiding tot sterrekundige hebt gevolgd. De opleiding sterrenkunde wordt op universitair niveau aangeboden op verschillend universiteiten in Nederland. Een andere geschikte opleiding is de opleiding natuurkunde, eveneens op universitair niveau.

De 1 best beoordeelde opleidingen tot Astronoom

Astronomy Diploma Course
The Astronomy Diploma Course begins by easing you in with an introduction to the subject itself and a brief look at its history. It outlines the various fields and branches …
Astronomy Diploma Course

Omscholen of doorgroeien tot Astronoom

Voor mensen die willen of moeten omscholen heeft de overheid tijdelijk de NL Leert Door Subsidie in het leven geroepen.

Dit is gratis loopbaanadvies ter waarde van € 700 een erkende loopbaancoach. Dit traject moet je aanvragen voor 1 december!!!

Omscholen met NL leert door subsidie

 

Als je Astronoom wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Astronoom zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Astronoom

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Astronoom?

Competenties en Vaardigheden Astronoom

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Astronoom nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Astronoom nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Astronoom

Trainingen & cursussen Accuratesse
Accuratesse
Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving
Trainingen & cursussen Kritisch
Kritisch

Persoonlijkheid van een Astronoom

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Astronoom. Als Astronoom wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Astronoom:


zie volledige beschrijving persoonstype Astronoom

Vakkennis voor een Astronoom

Het is voor een Astronoom ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Astronoom zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Astronoom

Astronomy Diploma Course
The Astronomy Diploma Course begins by easing you in with an introduction to the subject itself and a brief look at its history. It outlines the various fields and branches …
Astronomy Diploma Course

Werkervaring Astronoom

Het is voor een startend Astronoom die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Astronoom is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Astroloog, Astrofysicus .

Iets anders leren?

Is Astronoom het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Astronoom

Met wie werkt een Astronoom samen? 

Als astronoom sta je voornamelijk in contact met andere wetenschappers. Je deelt onderzoeksresultaten met elkaar of voert vaak ook samen onderzoek uit.

Sommige astronomen staan ook veel in contact met studenten, aangezien sommige astronomen ook (hoog)leraar zijn op een universiteit.


  • Wetenschapper
  • Studenten
Astronoom


Organisaties waar een Astronoom werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Astronoom meestal werkt.

Waar werkt een Astronoom?

Als astronoom kun je zowel werkzaam zijn voor universiteit, de overheid als voor profit-organisaties die onderzoek doen naar de sterrenkunde.

Meer weten over werken in de Onderzoek & Wetenschap?

Bekijk werken in Onderzoek & Wetenschap

Best beoordeelde werkgevers Astronoom

Waar kun je het beste werken als Astronoom? Hieronder vind je de best door de Astronoom beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Astronoom.

Competenties, Skills en Vaardigheden Astronoom:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Astronoom.

Welke competenties heeft een Astronoom nodig?

Een Astronoom heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Astronoom

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Astronoom passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Astronoom nodig? 

Als astronoom moet je goed kunnen waarnemen. Een goed analytisch inzicht en het doelgericht te werken gaan, zijn daarom belangrijk voor een astronoom. Een goed inzicht in de omgeving zorgt ervoor dat een astronoom beter zijn werk kan doen (Waarnemer).

Verder moet je als astronoom ook je verantwoordelijkheid durven nemen. Je moet betrouwbaar en loyaal overkomen en mensen moeten je erop kunnen vertrouwen dat de onderzoeken die je uitvoert ook goed zijn (Loyalist).

 

Bekijk de persoonstypen voor Astronoom


Loyalist


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Astronoom

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Astronoom

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Astronoom

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Astronoom

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Astronoom dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Astronoom belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Astronoom. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Astronoom iets voor je?

Zou je graag Astronoom willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Astronoom bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Niet actief op zoek naar een nieuwe baan als Astronoom?

Zou je best een andere baan willen maar ben je niet actief op zoek? Ongeveer 70 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zou een andere baan aannemen indien ze een goed aanbod krijgen. Jij ook? Plaats dan je CV bij onze vacaturepartners en misschien word je wel benaderd voor een nieuwe job!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Meest recente vacatures Astronoom

Vacature Docent natuurkunde
Matchpartner
Energie krijgen van het lesgeven aan diverse leerlingen? Dan word het tijd om in gesprek te gaan met Matchpartner, wij gaan opzoek naar de school waar je jouw enthousiasme kwijt …
Vacature Docent Natuurkunde
Wellantcollege
De wereld om ons heen verandert in een razendsnel tempo. Klimaat, energie, water, voeding en welzijn van mens en dier zijn grote en dringende vraagstukken voor onze planeet. Technologie, digitalisering
Vacature Docent Natuurkunde
Maandag
Ter uitbreiding van ons docenten team, zijn wij doorlopend op zoek naar docenten Natuurkunde met een e of e graads lesbevoegdheid die vanuit een vast dienst verband bij Maandag aan …
Vacature Bijles docent natuurkunde
Hulpen.nl
Een bijles docent natuurkunde gevraagd in Bijles. We zijn opzoek naar iemand die natuurkunde bijles kan geven aan een vwo 3 leerling
Vacature Bijles docent natuurkunde
Hulpen.nl
Een bijles docent natuurkunde gevraagd in Bijles. Ik volg een opleiding tot procesoperator vapro B, ik heb moeite met de aangegeven vakke. ( scheikunde, natuurkunde en wiskunde) ik spontane jongen

Actuele blogposts


reacties op Astronoom

schoolmeisje_c

Ik moet voor school een filmpje maken over een BETA beroep. Ik heb de vragen; 1. Of astronomie een BETA beroep is 2. Waar er gebouwen en dergelijken zijn waar zulke mensen werken (om te interviewen enz. voor het filmpje) 3. Of ik uberhaupt mensen mag intervieuwen en daar mag filmen Het liefst zo snel mogelijk want anders zoeken we een ander beroep uit Groetje schoolmeisje_c

schoolmeisje_c

want ik bet trauwens al op zoek gegaan op google maar ik kon niks vinden ~schoolmeisje_c

schoolmeisje_c

En op deze site, die trauwens heel goed is, staat het ook niet. ~schoolmeisje_c

Paul

Een goede Astronoom is een Beta man.Ik adviseer het schoolmeisje een ander beroep te kiezen.a-er zijn niet veel Astronomen,B-geven niet graag een inter.aan schoolmeisjes.Gr.

Marcel

We zien je dan wel op de TV.Eerst maar flink studeren.

sandra de mulder

echt een interresant beroep, door deze uitleg word ik zelf later nog eens astronoom!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! groetjes sandra de mulder 

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar