Astronoom Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Astronoom? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep astronoom. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je astronoom wordt.

 

Wat is een Astronoom?

Als astronoom beoefen je de sterrenkunde. Je onderzoekt hemellichamen niet rechtstreeks, maar doet dit door middel van een nauwkeurige oberservatie. Dit is een specialistische manier van het doen van onderzoek. Voor het doen van dit soort onderzoek maak je als astronoom gebruik van onder andere hulpmiddelen zoals telescopen. Ook maak je als astronoom gebruik van de astrofotografie en radiosterrenkunde. Als astronoom beoefen je een wetenschap die waarneming en verduidelijking van gebeurtenissen, die zich buiten de aarde afspelen, behelst.

 

 

Vind kansrijke banen die bij jouw persoonlijkheid en competenties passen

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kan ervoor kiezen om kansrijke banen en ook omschoolvacatures de voorrang te geven. Na 3 stappen krijg je gelijk jouw unieke baansuggesties te zien die horen bij jouw persoonlijke baanprofiel. Doe nu inspiratie op voor de ontwikkeling van jouw loopbaan!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Wil je werken als Astronoom?

Werk je al als Astronoom en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Astronoom worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Astronoom, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Astronoom in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

  • Wetenschapper
  • Studenten

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €2400 tot €5600

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

164


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Astronoom

Wat verdient een Astronoom?

Het salaris van een astronoom is afhankelijk van zijn of haar opleiding, de werkervaring en status. Als beginnen astronoom verdien je ongeveer 2400 euro bruto per maand. Het salaris van een astronoom kan aanzienlijk stijgen wanneer deze promoveert aan een universiteit.

 

 

Salarisschaal Astronoom

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Astronoom

Op zoek naar een nieuwe baan als Astronoom? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Astronoom. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Astronoom vacatures

Vacature Docent natuurkunde
Matchpartner
Functieomschrijving De ruimte krijgen om het beste uit jezelf halen als docent? Wij hebben voor jou de ideale school waar vrijheid in doceren, fijne collega's en een professionele werksfeer samenkomen. …
Vacature Docent natuurkunde
Randstad
Functieomschrijving Als expert op het gebied van natuurkunde vertel jij aan leerlingen met veel passie over endosmose, fysica en de hypotheses van Christiaan Huygens. Exacte wetenschap is precies wat jij …
Vacature Docent natuurkunde
Randstad
Functieomschrijving Tijdens de natuurkunde les: "Bij hitte zet iets uit, maar bij kou krimpt iets. Wie kan daar een goed voorbeeld van geven?" Mark: "De zomervakantie duurt acht weken, maar …
Vacature Docent Natuurkunde
Matchpartner
Bedrijfsomschrijving Matchpartner biedt jou als docent de zekerheid van een contract met de flexibiliteit om te doen wat jou gelukkig maakt. Matchpartner Onderwijs bestaat uit een klein team van bevlogen …
Vacature Docent Natuurkunde
Matchpartner
Bedrijfsomschrijving Matchpartner biedt jou als docent de zekerheid van een contract met de flexibiliteit om te doen wat jou gelukkig maakt. Matchpartner Onderwijs bestaat uit een klein team van bevlogen …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Astronoom

Wat zijn de baankansen voor een Astronoom?

Er zijn in Nederland relatief gezien niet veel vacatures beschikbaar voor astronomen. Het arbeidsmarktperspectief voor een astronoom is daarom relatief gezien laag.

Als astronoom heb je wel verschillende doorgroeimogelijkheden. Je kan bijvoorbeeld promoveren aan een universiteit en kan een zeer gewaarde onderzoeken/wetenschapper worden in de sterrenkunde. Je salaris zal als promovendus ook behoorlijk stijgen.

De actuele kans op werk voor een Astronoom

Het beroep Astronoom is onderdeel van de beroepsfamilie Natuurkundigen en sterrenkundigen. De kans op werk voor de beroepsfamilie Natuurkundigen en sterrenkundigen is in de huidige periode matig

Huidige aantal vacatures

164

Baankans Astronoom

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Astronoom worden: Opleidingen tot Astronoom

Wil je Astronoom worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Astronoom.

Hoe word je een Astronoom? 

Als astronoom is het wenselijk dat je de opleiding tot sterrekundige hebt gevolgd. De opleiding sterrenkunde wordt op universitair niveau aangeboden op verschillend universiteiten in Nederland. Een andere geschikte opleiding is de opleiding natuurkunde, eveneens op universitair niveau.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Astronoom

Er zijn geen opleidingen Astronoom aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Astronoom in werkt

Bekijk alle opleidingen Life Sciences

Omscholen tot Astronoom

Als je je wilt omscholen tot Astronoom is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Astronoom zijn vind je die hier direct onder.

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Astronoom dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Opleiding vacatures Astronoom

Vacature Opleidingsmanager Toegepaste Wiskunde en Technische Natuurkunde
De Haagse Hogeschool
Ben jij als manager in staat om met een frisse blik en grote betrokkenheid samen met de docententeams steeds het evenwicht te vinden tussen het lopende onderwijs, onderwijsverbetering en de …
Vacature Opleidingsmanager Toegepaste Wiskunde en Technische Natuurkunde
De Haagse Hogeschool
Opleidingsmanager Toegepaste Wiskunde en Technische Natuurkunde Ben jij als manager in staat om met een frisse blik en grote betrokkenheid samen met de docententeams steeds het evenwicht te vinden tussen …

Traineeship vacatures Astronoom

Vacature TRAINEESHIP TECHNISCHE NATUURKUNDE
YER Nederland
Functie Voor onze opdrachtgevers zijn wij op zoek naar Bsc en Msc graduates met een opleiding Technische Natuurkunde. Afhankelijk van jouw wensen en ambitie gaan we op zoek naar passende …

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Astronoom

Als je Astronoom wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Astronoom zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Astronoom

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Astronoom?

Competenties en Vaardigheden Astronoom

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Astronoom nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Astronoom nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Astronoom

Trainingen & cursussen Accuratesse
Accuratesse
Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving
Trainingen & cursussen Kritisch
Kritisch

Persoonlijkheid van een Astronoom

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Astronoom. Als Astronoom wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Astronoom:


zie volledige beschrijving persoonstype Astronoom

Vakkennis voor een Astronoom

Het is voor een Astronoom ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Astronoom zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Astronoom


Werkervaring Astronoom

Het is voor een startend Astronoom die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Astronoom is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Astroloog, Astrofysicus .

Iets anders leren?

Is Astronoom het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Astronoom

Met wie werkt een Astronoom samen? 

Als astronoom sta je voornamelijk in contact met andere wetenschappers. Je deelt onderzoeksresultaten met elkaar of voert vaak ook samen onderzoek uit.

Sommige astronomen staan ook veel in contact met studenten, aangezien sommige astronomen ook (hoog)leraar zijn op een universiteit.


  • Wetenschapper
  • Studenten
Astronoom


Organisaties waar een Astronoom werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Astronoom meestal werkt.

Waar werkt een Astronoom?

Als astronoom kun je zowel werkzaam zijn voor universiteit, de overheid als voor profit-organisaties die onderzoek doen naar de sterrenkunde.

Meer weten over werken in de Onderzoek & Wetenschap?

Bekijk werken in Onderzoek & Wetenschap

Best beoordeelde werkgevers Astronoom

Waar kun je het beste werken als Astronoom? Hieronder vind je de best door de Astronoom beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Astronoom.

Competenties, Skills en Vaardigheden Astronoom:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Astronoom.

Welke competenties heeft een Astronoom nodig?

Een Astronoom heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Astronoom

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Astronoom passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Astronoom nodig? 

Als astronoom moet je goed kunnen waarnemen. Een goed analytisch inzicht en het doelgericht te werken gaan, zijn daarom belangrijk voor een astronoom. Een goed inzicht in de omgeving zorgt ervoor dat een astronoom beter zijn werk kan doen (Waarnemer).

Verder moet je als astronoom ook je verantwoordelijkheid durven nemen. Je moet betrouwbaar en loyaal overkomen en mensen moeten je erop kunnen vertrouwen dat de onderzoeken die je uitvoert ook goed zijn (Loyalist).

 

Bekijk de persoonstypen voor Astronoom


Loyalist


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Astronoom

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Astronoom

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Astronoom

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Astronoom

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Astronoom dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Astronoom belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Astronoom. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Astronoom iets voor je?

Zou je graag Astronoom willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Astronoom bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Niet actief op zoek naar een nieuwe baan als Astronoom?

Zou je best een andere baan willen maar ben je niet actief op zoek? Ongeveer 70 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zou een andere baan aannemen indien ze een goed aanbod krijgen. Jij ook? Plaats dan je CV bij onze vacaturepartners en misschien word je wel benaderd voor een nieuwe job!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Meest recente vacatures Astronoom

Vacature Docent Natuurkunde/ NaSk 2e gr. in Den Haag
Johan de Witt Scholengroep
vmbo-tl, kader, basis
Vacature Docent Natuurkunde 2e graads Het Lyceum in Gouda
CSG De Goudse Waarden
Voor Het Lyceum zoeken wij per schooljaareen docent natuurkunde, tweedegraads bevoegdheid, voor 0,6 fte. Het gaat om reguliere uren. De sectie bestaat uit enthousiaste docenten, die in een goede onderlinge …
Vacature Docent Natuurkunde
Matchpartner
Maak jij jouw leerlingen net zo nieuwsgierig naar het verklaren van natuurverschijnselen als dat jij zelf bent? Draag jij jouw enthousiasme, over alles wat met natuurkunde te maken heeft, graag …
Vacature Technisch onderwijsassistent natuurkunde in Hengelo
Scholengroep Carmel Hengelo
Heb jij een natuurkundige achtergrond en wil jij onze docenten natuurkunde ondersteunen tijdens de lessen? Kun je goed met leerlingen omgaan en gaat het jou gemakkelijk af hen te begeleiden …
Vacature Docent Natuurkunde en Wiskunde in Groningen
CSG Kluiverboom
Vind je dat jongeren verdienen om gezien te worden? Weet jij een leerling goede begeleiding te bieden in combinatie met een unieke les? Op onze school kun je doen waar …

Actuele blogposts


reacties op Astronoom

schoolmeisje_c

Ik moet voor school een filmpje maken over een BETA beroep. Ik heb de vragen; 1. Of astronomie een BETA beroep is 2. Waar er gebouwen en dergelijken zijn waar zulke mensen werken (om te interviewen enz. voor het filmpje) 3. Of ik uberhaupt mensen mag intervieuwen en daar mag filmen Het liefst zo snel mogelijk want anders zoeken we een ander beroep uit Groetje schoolmeisje_c

schoolmeisje_c

want ik bet trauwens al op zoek gegaan op google maar ik kon niks vinden ~schoolmeisje_c

schoolmeisje_c

En op deze site, die trauwens heel goed is, staat het ook niet. ~schoolmeisje_c

Paul

Een goede Astronoom is een Beta man.Ik adviseer het schoolmeisje een ander beroep te kiezen.a-er zijn niet veel Astronomen,B-geven niet graag een inter.aan schoolmeisjes.Gr.

Marcel

We zien je dan wel op de TV.Eerst maar flink studeren.

sandra de mulder

echt een interresant beroep, door deze uitleg word ik zelf later nog eens astronoom!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! groetjes sandra de mulder 

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar