Baggermeester Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Baggermeester? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep baggermeester. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je baggermeester wordt.

 

Wat is een Baggermeester?

De Baggermeester werkt aan boord van een schip, waar hij/zij functioneert als 'kapitein' of 'schipper' en leiding geeft aan een groep bemanningsleden. Gezamenlijk zullen zij werken aan het uitbaggeren van vaarwegen of het opspuiten van zand. Als Baggermeester ben je dus een spil in het internationale zeetransportnetwerk, aangezien je er voor zorgt dat de zeewegen bevaarbaar blijven.

Het takenpakket van de Baggermeester bedraagt het voorbereiden van de baggerwerkzaamheden, het baggeren met stilstaande én varende schepen, het repareren en onderhouden van zijn/haar materieel en het vastleggen van de bagger-administratie. In de praktijk betekent dit dat de Baggermeester samen met zijn/haar leidinggevenden passend materieel selecteert voor een klus, alvorens hij/zij met zijn/haar bemanning zal beginnen met 'de vaart'. Gedurende de reis dient er bovendien toezicht gehouden te worden op de situatie van het schip om zo het werkproces te stroomlijnen en eventuele ongeregeldheden te voorkomen.

Het zeeleven van de Baggermeester zal bestaan uit lange aaneengesloten periodes, waarbinnen de gegadigde vooral contact zal hebben met zijn/haar ondergeschikten. Om adequaat leiding te kunnen geven aan de bemanning en om het schip onder alle mogelijke omstandigheden in goede staat van dienst te houden, dient de Baggermeester te beschikken over een goede mentale gesteldheid.

Voor de Baggermeester is het erg belangrijk om te kunnen werken met de geldende veiligheidsvoorschriften. Enerzijds is dit om ongelukken te vermijden, omdat zelfs de kleinste ongelukken aan boord van een schip grote gevolgen kunnen hebben, aangezien men soms enkele dagen verwijderd is van 'de bewoonde wereld' en haar ziekenhuizen. Anderzijds is dit om het materieel van 'de baas' in goede staat te behouden, zodat er een optimaal resultaat geleverd kan worden.Wil je werken als Baggermeester?

Werk je al als Baggermeester en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Baggermeester worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Baggermeester, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Baggermeester in één oogopslag

Beroepsgroep:

Netwerk:

 • De Bemanning
 • De Leidinggevenden aan wal
 • Collega Baggermeesters
 • De Klant
 • Zeelieden

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2000 tot €3000

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Baggermeester

Wat verdient een Baggermeester?

Primair: De Baggermeester verdient vanaf het moment dat hij/zij in dienst treedt tussen de 2000,- en 3000,- bruto per maand. Dit bedrag kan variëren, afhankelijk van de leeftijd en ervaring van de Baggermeester.

Secundair: Naast het primaire loon kan de Baggermeester, afhankelijk van de individuele afspraken met de werkgever, rekenen op 8 procent vakantiegeld, een dertiende maand en goedkope kost en inwoning tijdens 'de vaart'. Daarnaast hangt het van de werkgever af of er wordt voorzien in extra toeslagen, een collectief pensioen en een geregelde ziektekostenverzekering.

Salarisschaal Baggermeester

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Baggermeester

Er zijn geen vacatures Baggermeester aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Baggermeester in werkt.

Meer weten over de sector waar een Baggermeester in werkt

Bekijk werken in Luchtvaart & Zeevaart

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Baggermeester

Wat is de toekomst van Baggermeester?

De Baggermeester kan na afronding van zijn/haar opleiding doorgroeien naar een HBO-opleiding in verschillende richtingen. Hierbij valt te denken aan Civiele Techniek, Maritiem Officier of Baggertechnologie. Met deze diploma's kan er binnen de sector gewerkt worden, zowel aan wal als op de schepen, voor een hoger salaris.

Wanneer de Baggermeester niet door wil of kan groeien naar een hogere functie kan hij/zij werkzaam blijven in de huidige functie. Dit zou zowel bij de huidige werkgever als bij een concurrent kunnen zijn.

Indien men niet langer een zeefunctie nastreeft, bestaat er de mogelijkheid om voor hetzelfde bedrijf ondersteunende werkzaamheden te verrichten vanaf 'de wal'. Hiervoor komen vaak de oudere werknemers, die meer tijd met hun gezinnen willen doorbrengen, in aanmerking.

Het is onbekend hoeveel werk er de komende jaren en/of decennia zal zijn voor de Baggermeesters, aangezien de sector waarin zij werken het moet hebben van grote binnen- en buitenlandse opdrachten. Het is echter wel zo dat de Nederlandse baggermaatschappijen wereldwijd bij de top horen, waardoor zij met hun kennis veel klussen binnen weten te halen.

Baankans Baggermeester

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Baggermeester worden: Opleidingen tot Baggermeester

Wil je Baggermeester worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Baggermeester.

Hoe word je een Baggermeester? 

Om Baggermeester te worden dient men te beschikken over een MBO-4 diploma Baggermeester. Voor deze opleiding gelden de volgende instroomeisen: men moet beschikken over een MBO-3 diploma in de richting Visserij Officier, een VMBO-Techniek diploma, een overgangsbewijs van HAVO of VWO van klas 3 naar klas 4 of een ander relevant MBO-3 diploma.

De opleidingsduur bedraagt zo'n 4 jaar en kan in vol- en deeltijd gevolgd worden. De stof bedraagt onder andere de technieken van het uitbaggeren van vaarwegen, het besturen van schepen, het navigeren van schepen, de veiligheidsregels en de omgang met ondergeschikten.

Na afronding van de opleiding tot Baggermeester zijn er verschillende HBO-mogelijkheden, waarmee de Baggermeester zijn/haar verantwoordelijkheden zou kunnen vergroten. Hierbij valt te denken aan Baggertechnologie, Civiele Techniek en Maritiem Officier.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Baggermeester

Er zijn geen opleidingen Baggermeester aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Baggermeester in werkt

Bekijk alle opleidingen Luchtvaart & Zeevaart

Omscholen of doorgroeien tot Baggermeester

Als je Baggermeester wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Baggermeester zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Baggermeester

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Baggermeester?

Competenties en Vaardigheden Baggermeester

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Baggermeester nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Baggermeester nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Baggermeester

Trainingen & cursussen Discipline
Discipline
Trainingen & cursussen Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving
Trainingen & cursussen Omgaan met details
Omgaan met details
Trainingen & cursussen Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid
Trainingen & cursussen Zelfsturing
Zelfsturing

Persoonlijkheid van een Baggermeester

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Baggermeester. Als Baggermeester wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Baggermeester:


zie volledige beschrijving persoonstype Baggermeester

Vakkennis voor een Baggermeester

Het is voor een Baggermeester ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Baggermeester zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Baggermeester


Werkervaring Baggermeester

Het is voor een startend Baggermeester die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Baggermeester is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Uitvoerder .

Iets anders leren?

Is Baggermeester het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Baggermeester

Met wie werkt een Baggermeester samen? 

Intern: De Baggermeester werkt aan boord van een baggerschip. Op dit schip is hij/zij de baas over een groep bemanningsleden. Voordat de baggerschepen kunnen vertrekken naar hun opdrachten wordt er met de Leidinggevenden aan de wal afgesproken hoe de werkzaamheden eruit zullen zien, het verdere contact tijdens de vaart zal via de radio, telefoon of computer plaatsvinden.

Extern: Wanneer men 'aan wal' is, zal er contact zijn met De Klant, aangezien de toekomstige werkzaamheden afgestemd dienen te worden. Wanneer men op zee is, zal er vooral contact zijn met Collega-zeelieden, bijvoorbeeld op momenten dat zij elkaar passeren en/of kruisen. De contacten tijdens het 'leven op zee' zullen vaak beperkt blijven tot de 'interne contacten' met de bemanning en met het thuisfront door middel van digitale communicatie.
 


 • De Bemanning
 • De Leidinggevenden aan wal
 • Collega Baggermeesters
 • De Klant
 • Zeelieden
Baggermeester


Organisaties waar een Baggermeester werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Baggermeester meestal werkt.

Waar werkt een Baggermeester?

De Baggermeester wordt werkzaam binnen een particuliere profit-organisatie. Doorgaans wordt er gewerkt voor een grote offshore onderneming, zoals Boskalis en Van Oord. Deze bedrijven worden ingehuurd over de hele wereld voor uiteenlopende taken. Zo kan men belast worden met het 'schoonvegen' van vaarroutes, maar zo kan het ook zijn dat men door middel van het opblazen van grondlagen een nieuw 'land' maakt, zoals recentelijk in Dubai is gebeurd.


Best beoordeelde werkgevers Baggermeester

Waar kun je het beste werken als Baggermeester? Hieronder vind je de best door de Baggermeester beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Baggermeester.

Competenties, Skills en Vaardigheden Baggermeester:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Baggermeester.

Welke competenties heeft een Baggermeester nodig?

Een Baggermeester heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Baggermeester

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Baggermeester passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Baggermeester nodig? 

De Baggermeester is een Perfectionist en een Succesvolle Werker.

De Baggermeester wordt gekenmerkt door een gedreven, ijverige, praktische, energieke, zelfverzekerde maar soms ook ijdele, prestatiegerichte, oppervlakkige, narcistische en pretentieuze persoonlijkheid. Daarnaast heeft hij/zij ook eerlijke, betrouwbare, idealistische, gedisciplineerde, productieve en op zijn tijd oordelende, dominante, jaloerse, kritische en inflexibele kanten.

De werkzaamheden van de Baggermeester worden verbeterd door de combinatie van ijver, zelfverzekerdheid, prestatiegerichtheid en discipline.
 

Bekijk de persoonstypen voor Baggermeester


Perfectionist


Lees meer

Succesvolle werker


Lees meer

Interview met een Baggermeester

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Baggermeester

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Baggermeester

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Baggermeester

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Baggermeester dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Baggermeester belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Baggermeester. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Baggermeester iets voor je?

Zou je graag Baggermeester willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Baggermeester bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Baggermeester

h

10 jaar baggermeester geweest met 3800 per maand

Klaas

Anoniem,heeft waarschijnlijk ook een naam en heeft natuurlijk gelijk.Trouwens,een interressante site..Gr.

Anoniem

Jouw basis salaris is geen 2700€ kijk je contract maar eens goed na is gewoon CAO bepaald

Anoniem

Helemaal mee eens. De beschrijving is duidelijk niet geschreven door iemand die er verstand van heeft laat staan zich heeft laten informeren. Voor het start salaris zoals hier beschreven zou ik niet eens me bed uit gekomen zijn toen ik begon. Ook zijn de persoons eisen totaal ongericht er is gewoon maar een zo lang mogelijk lijstje van gemaakt om het interessant over te laten komen. Als je je wil wagen in dit beroep zorg dan maar gewoon dat je van hard werken hou en dat je discipline heb.

Dirk

Nog een baggermeester.Ik ben begonnen met 2100 euro en je moet mij niet vertellen dat ik het verkeerd gedaan heeft.

Jelle

Dirk,je hebt het volgens mij prima gedaan.Ook een baggermeester.Gr.

klaas

Ik ben het volledig met Dirk en Jelle eens.Gr.

Cutterschipper

21 jaar basissalaris 2700 eu dus ja jullie hebben het wel degelijk fout gedaan

Dirk

De uitzondering bevestigd de regel.

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar