Belastingconsulent Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Belastingconsulent? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep belastingconsulent. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je belastingconsulent wordt.

 

Wat is een Belastingconsulent?

De belastingconsulent vertelt of adviseert met name bedrijven, maar ook particulieren, over de wijze waarop ze het beste met belastingvraagstukken kunnen omgaan, teneinde niet te veel belasting te hoeven betalen. Ook adviseert hij over wat bedrijven moeten doen om optimaal gebruik te kunnen maken van fiscale faciliteiten en hoe fiscale problemen op te lossen. Hij zorgt kort gezegd voor de handhaving van de naleving van belastingnormen op een voor de klant zo gunstig mogelijke manier. Het discreet om kunnen gaan met vertrouwelijke informatie is van groot belang voor deze functie.

De belastingconsulent bereidt veelal landelijke, provinciale en gemeentelijke belastingdocumenten voor. Dat kan betrekking hebben op bijvoorbeeld bezwaar- en beroepenschriften, maar ook het direct in discussie gaan met de belastingdienst. Het spreekt voor zich dat een belastingconsulent uitgebreide kennis van belastingzaken heeft. Hij is veel bezig met het verzamelen en analyseren van informatie, om uiteindelijk een advies op maat naar de klant uit te kunnen brengen. Hierbij haalt hij zijn informatie uit handboeken, vaktijdschriften of bulletins met betrekking tot belastingwetten.

De belastingconsulent helpt niet met alledaagse belastingaangiften; hij bestudeert en adviseert vooral over de procedures voor het invullen van ongebruikelijke aangiften. Hierbij gebruikt hij alle toepasselijke correcties, aftrekposten en kredieten om de belasting van de klant tot een minimum te beperken. Naast deze klantgerichte specifieke adviespraktijk, doet de belastingconsulent ook continu onderzoek naar huidige of nieuwe belastingregels. De belastingconsulent besteedt een zeer groot deel van zijn tijd aan analyse, administratie en (cijfermatig) onderzoek. Hierbij werkt hij vooral met speciale financiele programma's en software, maar ook met databases om belastinginformatie in te voeren.

De belastingconsulent verstrekt informatie en advies aan belastingbetalers zodat het belastingformulier correct kan worden ingevuld. Hij gaat samen met de klant door bijvoorbeeld jaarrekeningen of fiscale aangiften. De consulent bereidt uit te voeren werkzaamheden voor door gegevens en documenten te verzamelen, sorteren en organiseren en stelt hierin prioriteiten vast. Vervolgens controleert hij de formulieren in kwestie grondig om fouten in berekeningen, gegevensinvoer of procedures op te sporen. Het samenstellen en controleren van formulieren behoort kort gezegd tot de kerntaken.

De belastingconsulent houdt zich dus bezig met het voldoen aan belastingvereisten door belastingdocumenten op te stellen en in te dienen op een zo voordelig mogelijke manier voor de klant. Hierbij voldoet hij natuurlijk aan de belastingregels en onderhoudt op nauwkeurige wijze de belastingdossiers.Wil je werken als Belastingconsulent?

Werk je al als Belastingconsulent en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Belastingconsulent worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Belastingconsulent, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Belastingconsulent in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €2000 tot €4000

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Belastingconsulent

Wat verdient een Belastingconsulent?

Het beroep Belastingconsulent betaalt aardig goed. De consulent hanteert vaak een uurtarief. Hij rekent hierbij ook de tijd mee die hij nodig heeft voor het voorbereiden van de formulieren. Een startende belastingconsulent kan rekenen op een salaris rond de 2000 euro, wat al snel op kan lopen.

Salarisschaal Belastingconsulent

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Belastingconsulent

Er zijn geen vacatures Belastingconsulent aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Belastingconsulent in werkt.

Meer weten over de sector waar een Belastingconsulent in werkt

Bekijk werken in Banken

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Belastingconsulent

Wat is de toekomst van Belastingconsulent?

Er bestaan goede arbeidsmarktperspectieven en doorgroeimogelijkheden voor dit gebied. Los van het feit dat er altijd een noodzaak voor deze specialisten zal zijn, zijn de arbeidsmarktperspectieven momenteel goed. Een belastingconsulent kan partner in een bedrijf worden, of doorgroeien naar een hoger geschoolde equivalent. De equivalent van deze functie op HBO-niveau is belastingadviseur en op academisch niveau is deze functie vergelijkbaar met wat zogenaamde fiscalisten doen. Fiscalisten zijn zowel fiscaal juristen als fiscaal economen. Een andere optie is dat de belastingconsulent naar een wat algemenere functie doorgroeit (denk aan MKB-adviseur).

Baankans Belastingconsulent

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Belastingconsulent worden: Opleidingen tot Belastingconsulent

Wil je belastingconsulent worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een Belastingconsulent? 

 

Er bestaan geen specifieke opleidingen to belastingconsulent. Wel is voor deze functie minimaal MBO werk- en denkniveau op juridisch of financieel gebied vereist. Ook kan er gevraagd worden naar een speciaal Diploma (CB) Belastingconsulent en/of CB-Belastingadviseur, of een afgeronde HEAO en/of SPD opleiding.

De Nederlandse Vereniging van belastingconsulenten is een organsatie gericht op MBO-afgestudeerden, maar voor de functie wordt ook dikwijls HBO-niveau gevraagd. De equivalent van deze functie op HBO-niveau is belastingadviseurs en op academisch niveau is deze functie vergelijkbaar met wat fiscalisten doen. Fiscalisten zijn in dit geval zowel fiscaal juristen als fiscaal economen.

De 1 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Belastingconsulent

Fiscaal Adviseur
Werk je in de financiële sector en heb je veel te maken met belastingrecht? Wil je je carrière upgraden naar fiscaal adviseur? Of wil je gewoon meer weten over het …
Meer opleidingen Belastingconsulent

Weet je nog niet of je Belastingconsulent wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Belastingconsulent of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen
Netwerk Belastingconsulent

Met wie werkt een Belastingconsulent samen? 

De belastingconsulent is werkzaam in de financiele branche en heeft buiten zijn werkplaats vooral contact met de klant. Binnen het bedrijf staat vaak een accountant boven hem en onder hem bevinden zich de mensen in opleiding. Naast accountants, de belastingdienst en andere (belasting)adviseurs heeft de belastingconsulent met weinig andere disciplines te maken. 


Belastingconsulent


Organisaties waar een Belastingconsulent werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Belastingconsulent meestal werkt.

Waar werkt een Belastingconsulent?

 

Een belastingconsulent is uitsluitend werkzaam in de profit-sector. Hij kan zowel werkzaam zijn op een zelfstandig kantoor (vaak een belastingadvieskantoor) of bij een accountant (accountantskantoor). 

Meer weten over werken in de Accountancy & Finance?

Bekijk werken in Accountancy & Finance

Best beoordeelde werkgevers Belastingconsulent

Waar kun je het beste werken als Belastingconsulent? Hieronder vind je de best door de Belastingconsulent beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Belastingconsulent.

Competenties, Skills en Vaardigheden Belastingconsulent:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Belastingconsulent.

Welke competenties heeft een Belastingconsulent nodig?

Een Belastingconsulent heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Belastingconsulent

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Belastingconsulent passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Belastingconsulent nodig? 

De belastingconsulent bemiddelt tussen de Belastingdienst en de klant; hierbij probeert hij een zo gunstig mogelijke uitkomst voor de klant te genereren (Bemiddelaar).

Deze functie vergt optimale kennis van het Belastingstelsel en moet om een goede oplossing voor de klant te kunnen bieden, letterlijk bereid zijn tot achter de komma door te kunnen werken (Perfectionist).

Bekijk de persoonstypen voor Belastingconsulent


Bemiddelaar


Lees meer

Perfectionist


Lees meer

Interview met een Belastingconsulent

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Belastingconsulent

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Belastingconsulent

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Belastingconsulent

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Belastingconsulent dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Belastingconsulent belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Belastingconsulent. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Belastingconsulent iets voor je?

Zou je graag Belastingconsulent willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Belastingconsulent bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Belastingconsulent

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar