Beleidsmedewerker Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Beleidsmedewerker? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep beleidsmedewerker. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je beleidsmedewerker wordt.

 

Wat is een Beleidsmedewerker?

De Beleidsmedewerker is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en uitvoering van een specifiek beleidsonderdeel van een organisatie of instantie. De vakinhoud verschilt per functie en specialisatie, waardoor een Beleidsmedewerker kan werken voor een verscheidenheid aan bazen, waaronder ministers, burgemeesters, of particuliere organisaties. Al deze instanties hebben behoefte aan een duidelijke toekomstvisie, om vanuit deze visie verder te kunnen werken. De Beleidsmedewerker helpt deze toekomstvisie te ontwikkelen en vast te stellen.

De kerntaken van een Beleidsmedewerker bestaan uit het verzamelen van relevante gegevens en het op basis daarvan formuleren van een advies dat wordt voorgelegd aan leidinggevenden. Schrijven en netwerken staan hierbij centraal. Een Beleidsmedewerker moet veel vergaderen en overleggen om het beleid over te kunnen brengen en mogelijke nieuw beleid, of  knelpunten hierin te identificeren. De Beleidsmedewerker schrijft nota’s, of eventueel wetsvoorstellen, om het beleid in praktijk te brengen. Na de implementatie van beleid is het belangrijk om het te evalueren, om zo nieuw beleid te kunnen ontwikkelen en het bestaande beleid verbeteren.

De Beleidsmedewerker moet dus relevante kennis hebben van ontwikkelingen op het gebied van zijn beleidsterrein en flexibel zijn tegenover collega’s en bazen die andere ideeën hebben. Hij moet kunnen overtuigen om het eigen beleid erdoor te krijgen en ervoor zorgen dat het beleid vervolgens ook correct uitgevoerd wordt. De Beleidsmedewerker moet alle kanten en aspecten van zijn beleidsterrein overzien en anticiperen om goede beleidsvoorstellen af te leveren.Wil je werken als Beleidsmedewerker?

Werk je al als Beleidsmedewerker en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Beleidsmedewerker worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Beleidsmedewerker, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Beleidsmedewerker in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Netwerk:

  • Ambtenaren
  • Leidinggevende
  • Beleidsmedewerker

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €2095 tot €6882

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

62


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Beleidsmedewerker

Wat verdient een Beleidsmedewerker?

Het salaris van een Beleidsmedewerker kan verschillen van €2095 voor een starter tot uiteindelijk ongeveer €6882 bruto per maand. De meeste Beleidsmedewerkers werken als ambtenaren, en hebben dus arbeidvoorwaarden zoals die overeenkomen met de CAO van de overheid. Deze arbeidsvoorwaarden zijn goed geregeld.

Salarisschaal Beleidsmedewerker

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Beleidsmedewerker

Op zoek naar een nieuwe baan als Beleidsmedewerker? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Beleidsmedewerker. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Beleidsmedewerker vacatures

Vacature Beleidsmedewerker Omgevingswet & Economie
Certus Groep
Over de functie Als beleidsmedewerker Omgevingswet fungeer je als adviseur voor de organisatie en het bestuur op het brede vlak van de Omgevingswet en de Wet ruimtelijke ordening. Je werkt …
Vacature beleidsmedewerker NRO
Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek
Het NRO is op zoek naar een beleidsmedewerker met de focus op de juridische aspecten van het onderzoeks- en subsidieproces. Het NRO is onderdeel van de Nederlandse Organisatie van Wetenschappelijk …
Vacature Beleidsmedewerker Onderwijs, Kwaliteit & Innovatie (0,8 - 1,0 fte)
Meer Primair via Scolix
Beleidsmedewerker Onderwijs, Kwaliteit & Innovatie (0,8 - 1,0 fte) analytisch | strategisch | teamplayer De functie Als beleidsmedewerker Onderwijs, Kwaliteit en Innovatie adviseer en ondersteun je het College van Bestuur …
Vacature Beleidsmedewerker (WFT 0.6)
Stichting Passend Primair Onderwijs Haaglanden
Stichting Passend Primair Onderwijs Haaglanden is op zoek naar een: Orthopedagoog/ beleidsmedewerker (WFT 0.6) die van betekenis wil zijn voor succesvol passend onderwijs in Haaglanden Bij samenwerkingsverband SPPOH geven 27 …
Vacature Orthopedagoog/ beleidsmedewerker
Stichting Passend Primair Onderwijs Haaglanden
Stichting Passend Primair Onderwijs Haaglanden is op zoek naar een: Orthopedagoog/ beleidsmedewerker (WFT 0.6) die van betekenis wil zijn voor succesvol passend onderwijs in Haaglanden Bij samenwerkingsverband SPPOH geven 27 …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Beleidsmedewerker

Wat is de toekomst van Beleidsmedewerker?

Er zijn veel Beleidsmedewerkers nodig bij de overheid, dus er is werk te vinden. Daarnaast kan men vanuit een positie in beleidsontwikkteling doorgroeien naar een leidinggevende positie, als men bijvoorbeeld een bepaalde specialisatie ontwikkeld heeft.

Baankans Beleidsmedewerker

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

62


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Beleidsmedewerker worden: Opleidingen tot Beleidsmedewerker

Wil je Beleidsmedewerker worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Beleidsmedewerker.

Hoe word je een Beleidsmedewerker? 

Een HBO of WO opleiding in Bestuurskunde of een soortgelijke richting is een goede basis om als generalistisch Beleidsmedewerker aan de slag te gaan. Voor de meer specialistische posities dient men een opleiding te hebben in die richting (bijvoorbeeld in milieu, zorg of wetgeving).

De 5 best beoordeelde opleidingen tot Beleidsmedewerker

Opleiding Beleidsmedewerker Economische Zaken
Het bevorderen van het vestigingsklimaat in jouw gemeente als topprioriteit! Het vestigingsklimaat bepaalt hoe aantrekkelijk je gemeente voor bedrijven is om een vestiging te openen. De infrastructuur, het opleidingsniveau, de …
Opleiding Beleidsmedewerker Economische Zaken
Opleiding Beleidsmedewerker openbare orde en veiligheid
Nieuwe taken en verantwoordelijkheden op veiligheid Met de totstandkoming van de Nationale Politie komt de regie op het lokaal veiligheidsbeleid meer en meer bij gemeenten te liggen. Een sleutelrol ligt bij …
Opleiding Beleidsmedewerker openbare orde en veiligheid
Strategisch denken (ook virtueel)
Resultaat Je kent klassieke en moderne modellen en inzichten op het gebied van strategie Je kunt deze modellen en inzichten effectief toepassen op je eigen organisatie Je kunt de uitgangspositie …
Strategisch denken (ook virtueel)
Adviseren in een politiek-bestuurlijke omgeving
Je werkt als adviseur in een politiek-bestuurlijke omgeving. Dat vraagt om een sterk ontwikkeld gevoel voor de ontwikkelingen binnen de politiek, bestuur, media en samenleving. Deze training helpt je dit …
Adviseren in een politiek-bestuurlijke omgeving
Schrijftraining: Opgeruimd Denken en schrijven
Eén schrijftraining voor álle soorten zakelijke tekst én inhoudelijke samenwerking voor professionals in elke branche: jurist/advocaat, IT'er, adviseur, beleidsmedewerker, communicatie- en marketing, wetenschap, manager enz. na afloop kunnen uw medewerkers …
Schrijftraining: Opgeruimd Denken en schrijven

Omscholen of doorgroeien tot Beleidsmedewerker

Als je Beleidsmedewerker wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Beleidsmedewerker zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Beleidsmedewerker

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Beleidsmedewerker?

Competenties en Vaardigheden Beleidsmedewerker

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Beleidsmedewerker nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Beleidsmedewerker nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Beleidsmedewerker

Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Anticiperen
Anticiperen
Trainingen & cursussen Assertiviteit
Assertiviteit
Trainingen & cursussen Netwerken
Netwerken
Trainingen & cursussen Organiseren
Organiseren

Persoonlijkheid van een Beleidsmedewerker

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Beleidsmedewerker. Als Beleidsmedewerker wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Beleidsmedewerker:


zie volledige beschrijving persoonstype Beleidsmedewerker

Vakkennis voor een Beleidsmedewerker

Het is voor een Beleidsmedewerker ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Beleidsmedewerker zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Beleidsmedewerker

Professional Master Projectleiderschap - E-learning
Je bent een ervaren projectmanager en wilt je ontwikkelen op het gebied van projectleiderschap op Masterniveau. Of je bent een manager, adviseur of beleidsmedewerker die vanuit de rol van projectle... …
Professional Master Projectleiderschap - E-learning
Practitioner Informatiemanagement • e-learning
“Meer vat op de informatie!” Deze basisopleiding helpt je om vat te krijgen op de ‘overload’ aan informatie. Zodat de digitale toekomst geen bedreiging is, maar een enorme kans! Resultaat • …
Practitioner Informatiemanagement • e-learning
Cursus Politieke sensitiviteit
Deze cursus maakt deel uit van het pakket "Gemeente" dit pakket bestaat uit meerdere opleidingen en cursussen. Cursus Politieke sensitiviteit Welkom bij de cursus Politieke sensitiviteit. Een cursus gebaseerd op intervieuws …
Cursus Politieke sensitiviteit
Specialist Informatiemanagement • e-learning
Verdieping in het vak van enterprise informatiemanagement. “Meer verdieping in de informatiedisciplines!” Het Specialist-programma is een vervolg op de EIM Practitioner-opleiding en geeft meer inzicht in de vele disciplines van enterprise informatiemanagement
Specialist Informatiemanagement • e-learning

Werkervaring Beleidsmedewerker

Het is voor een startend Beleidsmedewerker die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Beleidsmedewerker is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Manager .

Iets anders leren?

Is Beleidsmedewerker het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Beleidsmedewerker

Met wie werkt een Beleidsmedewerker samen? 

Zelfs als een Beleidsmedewerker buiten de overheid werkt zal hij veelvuldig contact hebben met ambtenaren, omdat beleid toch doorgaans met wetgeving en officiële zaken te maken heeft. Daarnaast heeft de Beleidsmedewerker intensief contact met zijn manager of directie, om te zorgen dat het juiste beleid wordt geïmplementeerd. Overig personeel is belangrijk om mee te netwerken en te overtuigen van het nut van het voorgestelde beleid. Dit kan met nota's of tijdens vergaderingen.


  • Ambtenaren
  • Leidinggevende
  • Beleidsmedewerker
Beleidsmedewerker


Organisaties waar een Beleidsmedewerker werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Beleidsmedewerker meestal werkt.

Waar werkt een Beleidsmedewerker?

Sommige Beleidsmedewerkers werken voor grote particuliere bedrijven, maar de meerderheid werkt voor de overheid. Dit kan bij een gemeente zijn, een ministerie of in een ziekenhuis, afhankelijk van het beleidsterrein.

Meer weten over werken in de Beleid & Organisatie?

Bekijk werken in Beleid & Organisatie

Best beoordeelde werkgevers Beleidsmedewerker

Waar kun je het beste werken als Beleidsmedewerker? Hieronder vind je de best door de Beleidsmedewerker beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Beleidsmedewerker.

Competenties, Skills en Vaardigheden Beleidsmedewerker:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Beleidsmedewerker.

Welke competenties heeft een Beleidsmedewerker nodig?

Een Beleidsmedewerker heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Beleidsmedewerker

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Beleidsmedewerker passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Beleidsmedewerker nodig? 

Om goed beleid naar voren te kunnen brengen, moet de Beleidsmedewerker alle mogelijke standpunten kunnen waarnemen en integreren , zodat het beleid niet slecht ontvangen zal worden (Waarnemer). Daarnaast moet de Beleidsmedewerker gericht zijn op het eindresultaat, met betrekking tot de doelen van de instelling waar hij voor werkt, en ervoor zorgen dat hij het eigen beleid vol zelfvertrouwen verdedigt en zo stand houdt onder druk (Succesvolle werker).

Bekijk de persoonstypen voor Beleidsmedewerker


Succesvolle werker


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Beleidsmedewerker

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Beleidsmedewerker

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Beleidsmedewerker

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Beleidsmedewerker

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Beleidsmedewerker dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Beleidsmedewerker belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Beleidsmedewerker. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Beleidsmedewerker iets voor je?

Zou je graag Beleidsmedewerker willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Beleidsmedewerker bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Niet actief op zoek naar een nieuwe baan als Beleidsmedewerker?

Zou je best een andere baan willen maar ben je niet actief op zoek? Ongeveer 70 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zou een andere baan aannemen indien ze een goed aanbod krijgen. Jij ook? Plaats dan je CV bij onze vacaturepartners en misschien word je wel benaderd voor een nieuwe job!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Meest recente vacatures Beleidsmedewerker

Vacature Strategische beleidsmedewerker Sociaal Domein
Gemeente Veenendaal
Ben jij die ervaren en resultaatgerichte persoonlijkheid met visie en verbindende kwaliteiten? Kom ons team versterken! Strategische beleidsmedewerker Sociaal Domein, vakgebied Werk en Inkomen 36 uur per week De gemeente …
Vacature Beleidsmedewerker Sociaal Domein
Gemeente Utrechtse Heuvelrug
Beleidsmedewerker Sociaal Domein met het accent op Jeugd en Passend Onderwijs 32 uur De gemeente Utrechtse Heuvelrug staat voor toegankelijkheid en bereikbaarheid van zorg en ondersteuning. Iedereen krijgt wat nodig …
Vacature Beleidsmedewerker (woonwagen en afval) voor 24 uur per week
Gemeente Gouda
Wat ga je doen? In deze functie krijg je te maken met een veelheid aan onderwerpen. Van groen tot verhuur van openbare ruimte tot van afvalinzameling en verharding. Als beleidsmedewerker …
Vacature Beleidsmedewerker Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde [0,7 – 1 fte]
Stichting NVAB
“Werk is belangrijk om je gezond te voelen en de mate van gezondheid bepaalt weer in hoeverre je het werk kan uitvoeren.” - Tessa Kouwenhoven – Pasmooij, bedrijfsarts Het kwaliteitsbureau …
Vacature Beleidsmedewerker Talent & Development
Technische Universiteit Delft (TU Delft)
Beleidsmedewerker Talent & Development Delft, 19 uur per week Vacaturenummer TUD00203 Functieomschrijving Als Beleidsmedewerker Talent & Development ben je in samenspraak met je teamgenoten binnen de afdeling Talent & Development …

Actuele blogposts


reacties op Beleidsmedewerker

BuZa man

Als je beleidsmedewerker bent bij het ministerie van BuZa, aan wat voor beleid moet ik dan denken? Is het moeilijk om door te groeien van beleidsmedewerker bij het ministerie naar een meer verantwoordelijke functie? Alvast bedankt,

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar