Bestuurssecretaris worden: Opleiding, Omscholen en Vaardigheden

Bestuurssecretaris worden: Opleiding, Omscholen en Vaardigheden

Hoe kan je Bestuurssecretaris worden? Er zijn over het algemeen een aantal verschillende manieren om een beroep te leren. Je kunt de inhoud van een beroep leren via het regulier beroepsonderwijs, maar ook via gerichte cursussen en trainingen. Je kunt een nieuw beroep vaak ook deels on-the-job, oftewel in de praktijk leren. Je kunt vaak ook via zelfstudie, of via speciale omscholing jouw nieuwe beroep leren.

De eerste stap is om je in het beroep te verdiepen. Wat ga je doen als Bestuurssecretaris? Welke vaardigheden en eigenschappen heb je nodig om je werk als Bestuurssecretaris goed te kunnen uitvoeren? Hoe ziet je werkdag eruit? Wat ga je verdienen als Bestuurssecretaris?

Al deze informatie bieden wij jou hier, zodat jij kunt bepalen of je inderdaad Bestuurssecretaris wilt worden. Zo ja, dan vind je hier de opleidingen en omscholingen tot Bestuurssecretaris.

Alles over hoe je Bestuurssecretaris kunt worden


Omscholen met baangarantie en salaris

Voor beroepen met goede baankansen
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...

Hoe word je Bestuurssecretaris?

Om aan de slag te kunnen als Bestuurssecretaris wordt vaak om een academische opleiding gevraagd. Minimaal HBO niveau is een vereiste. De Bestuurssecretaris moet verstand hebben van de bestuurlijke verhoudingen en fungeren als verbindende persoonlijkheid binnen de organisatie.

Welke vaardigheden heb je nodig om Bestuurssecretaris te worden?

Om Bestuurssecretaris te kunnen worden heb een aantal verschillende vaardigheden nodig. Een aantal persoonlijke vaardigheden en een aantal praktische of technische vaardigheden.

De vrijwel noodzakelijke vaardigheden voor een Bestuurssecretaris zijn Inlevingsvermogen, Omgaan met veranderingen en Flexibiliteit. Ook zijn Oog voor detail, Zorgvuldigheid en Nauwkeurigheid belangrijke vaardigheden als je Bestuurssecretaris wilt worden. Verder zijn Vitaliteit, Levenslust en Positiviteit ook erg gewenste vaardigheden.

Welke competenties heb je nodig om Bestuurssecretaris te worden?

Als je Bestuurssecretaris wilt worden zal je ook een aantal competenties nodig hebben. Een competentie is een combinatie van kennis, vaardigheden, eigenschappen en ervaring.

Gewenste competenties Bestuurssecretaris

  • Aanpassingsvermogen
  • Accuratesse
  • Energie
  • Initiatief ontplooien
  • Integriteit
  • Leiderschap
  • Netwerken
  • Plannen en organiseren
  • Stressbestendigheid

Welke eigenschappen heb je nodig om Bestuurssecretaris te worden?

De eigenschappen die je nodig hebt om Bestuurssecretaris te worden zijn Overwicht, Gedrevenheid en Zelfverzekerdheid. Andere belangrijke eigenschappen zijn Empathie, Behulpzaamheid en Vriendelijkheid. Daarnaast zijn Trouw, Integriteit en Punctueel ook goed van pas komende eigenschappen om Bestuurssecretaris te kunnen worden.


Met welke persoonstypen kun je Bestuurssecretaris worden?

Er zijn een aantal persoonstypen die passen bij het beroep Bestuurssecretaris. Dit zijn geen zwart/wit vereisten, maar vaak is het wel zo dat een bepaald persoonstype van nature een bepaald beroep beter uitoefent dan iemand met een ander persoonstype.

De persoonstypen die het meest passen bij het beroep Bestuurssecretaris zijn de Baas en de Gever.

De Bestuurssecretaris moet beschikken over een persoonlijk die de mensen binnen een organisatie weet te binden. De Bestuurssecretaris is enerzijds de rechterhand en sparringpartner van de directeur. De Bestuurssecretaris moet advies kunnen geven, toezien op de voortgang van de bestuurlijke werkzaamheden en is de vraagbaak voor de bestuurlijke organen (Gever). Anderzijds is de Bestuurssecretaris de manager van de directiesecretaressen. De Bestuurssecretaris geeft leiding, stimuleert en ziet er op toe dat zij hun werkzaamheden goed uitvoeren (Baas).

Opleiding Bestuurssecretaris

Er zijn een aantal verschillende opleidingsvormen waarmee je Bestuurssecretaris kunt worden. Er zijn opleidingen die je vanaf het begin opleiden tot Bestuurssecretaris. Je vindt opleidingen met baangarantie, of andere manieren voor omscholing tot Bestuurssecretaris. Maar ook cursussen en trainingen voor de Bestuurssecretaris.

Top 5 opleidingen Bestuurssecretaris

Masterclass Introductie Commissariaat en Toezicht
Voor wie? - Voor iedereen die een commissariaat of toezichthoudende functie overweegt; - voor een bestuurder die te maken heeft met een raad van toezicht; - voor een bestuurssecretaris, die vanuit …
Masterclass Introductie Commissariaat en Toezicht
WOR voor startende bestuurder(s) en HR
Bedoeld voor de (startende) bestuurder, bestuurssecretaris en HR manager om alle benodigde (theoretische) kennis te leren rondom de processen met de OR. In deze workshop krijgen directie en HR inzicht …
WOR voor startende bestuurder(s) en HR

Omscholen tot Bestuurssecretaris

Hoe kan je omscholen tot Bestuurssecretaris? Waar moet je aan denken? Welke vormen van omscholing tot Bestuurssecretaris zijn er? Alles wat je wilt weten vind je hier:

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Bestuurssecretaris

Welke basisvaardigheden heb je nodig voor omscholing tot Bestuurssecretaris?

Je hoeft natuurlijk nog niet alle beroepsspecifieke skills te hebben voordat je begint met jouw omscholing tot Bestuurssecretaris. Er zijn wel een aantal basisvaardigheden die je nodig hebt, zoals meestal Nederlandse taalkennis, of rekenvaardigheid.

Er zijn vaak ook branche overdraagbare vaardigheden die jouw kans op omscholing verhogen. Denk hierbij over het algemeen aan computer vaardigheden, of communicatie vaardigheden.

Welke motivatie heb je nodig voor omscholing tot Bestuurssecretaris?

Als je wilt omscholen tot Bestuurssecretaris is jouw motivatie een van de belangrijkste selectiecriteria van zowel de opleider als jouw mogelijke nieuwe werkgever. Je hebt namelijk nog geen werkervaring dus jouw werkgever zal wel goed overtuigd moeten zijn voordat hij/zij in jouw omscholing investeert.

Wanneer jouw motivatie erg hoog is, is de kans dat je het vak snel leert en jouw werk goed uitvoert erg groot. Daarom is motivatie überhaupt een groot selectiecriterium voor alle werkgevers.

Salaris Bestuurssecretaris

Wat verdient een Bestuurssecretaris? Het salaris van een Bestuurssecretaris begint bij €1900,- bruto per maand. Een ervaren Bestuurssecretaris verdient tot maximaal €3500,- bruto per maand. Het salaris is afhankelijk van opleiding, ervaring en inzet.