Bos - en Natuurbeheerder Worden Opleiding, Baankans, Omscholen en Training

Bos - en Natuurbeheerder worden: Opleidingen tot Bos - en Natuurbeheerder

Wil je Bos - en Natuurbeheerder worden? Op deze pagina vind je het ontwikkelingspad, de opleidingen Bos - en Natuurbeheerder, de omschool informatie, het online aanbod en ook de competentie trainingen en cursussen voor een Bos - en Natuurbeheerder.

Hoe word je een Bos - en Natuurbeheerder? 

Je kunt Bos- en Natuurbeheerder worden met opleidingen op drie verschillende niveaus.

De eerste optie is een MBO opleiding tot Medewerker Bos- en Natuurbeheer of Opzichter Bos- en Natuurbeheerder. Deze studie, te volgen in BOL en BBL op drie niveaus, duurt afhankelijk van het niveau rond de drie jaar.

De HBO opleiding en de WO bachelor richting Bos- en Natuurbeheer duren drie jaar.

Op MBO niveau zul je veelal meer uitvoerende taken krijgen en met HBO of een WO bachelor zul je meer organisatorisch aan het werk gaan.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Bos - en Natuurbeheerder

Er zijn geen opleidingen Bos - en Natuurbeheerder aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Bos - en Natuurbeheerder in werkt

Bekijk meer opleidingen Agrarisch & Milieu

Is het verstandig om Bos - en Natuurbeheerder te worden?

Voordat je aan een opleiding Bos - en Natuurbeheerder begint is het een goed idee om eerst te bepalen of er goede baankansen zijn voor nu en in de toekomst. Je wilt namelijk misschien geen Bos - en Natuurbeheerder worden als de baankansen matig of slecht zijn.

Wat is de toekomst van Bos - en Natuurbeheerder?

Functies in het beheer van natuur zoals Bos- en Natuurbeheerder zijn dun gezaaid. Het is een gewilde sector en het aantal banen is beperkt.

In hoeverre je kunt groeien hangt af van waar je precies start. Wanneer je start vanuit MBO niveau 1, dan begin je als medewerker bos - en natuurbeheer en kun je door naar een MBO functie niveau 3 als voorman bij een instantie voor bos - en natuurbeheer. Daarna kun je doorgroeien naar de functie van opzichter of uitvoerder dan wel afdelingschef. Met HBO niveau of een WO bachelor, dan wel genoeg ervaring kun je nog weer hoger opwerken in het leidinggevende segment. Je kunt dan bijvoorbeeld aan het werk  als beleids- of stafmedewerker bij de overheid of natuurbeersorganisaties,  als deskundige, beheerder, projectleider of rentmeester bij de overheid.

De actuele kans op werk voor een Bos - en Natuurbeheerder

Het beroep Bos - en Natuurbeheerder is onderdeel van de beroepsfamilie Boswachters, bos- en natuurbeheerders. De kans op werk voor de beroepsfamilie Boswachters, bos- en natuurbeheerders is in de huidige periode gemiddeld

Huidige aantal vacatures

4

Baankans Bos - en Natuurbeheerder

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Omscholen tot Bos - en Natuurbeheerder

Als je je wilt omscholen tot Bos - en Natuurbeheerder is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt jouw opleiding Bos - en Natuurbeheerder door de werkgever georganiseerd. Wanneer er omschoolvacatures Bos - en Natuurbeheerder zijn vind je die hier direct onder.

Vacatures met (Om)scholing tot Bos - en Natuurbeheerder

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, BBL (Beroepsbegeleidende Leerweg) opleidingsvacatures, Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Bos - en Natuurbeheerder dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Bos - en Natuurbeheerder

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Bos - en Natuurbeheerder

Als je Bos - en Natuurbeheerder wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Bos - en Natuurbeheerder zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Bos - en Natuurbeheerder

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Bos - en Natuurbeheerder?

Competenties en Vaardigheden Bos - en Natuurbeheerder

Naast de interesse en motivatie is het belangrijk dat je over de competenties beschikt die een Bos - en Natuurbeheerder nodig heeft om succesvol te werken. Sommige van deze competenties zal je van nature hebben, maar de meeste kan je gewoon aanleren. Hieronder vind je de opleidingen, cursussen en trainingen voor de competenties die een Bos - en Natuurbeheerder nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Bos - en Natuurbeheerder

Trainingen & cursussen Anticiperen
Anticiperen
Trainingen & cursussen Besluitvaardigheid
Besluitvaardigheid
Trainingen & cursussen Initiatief ontplooien
Initiatief ontplooien
Trainingen & cursussen Innovatief
Innovatief
Trainingen & cursussen Integriteit
Integriteit
Trainingen & cursussen Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving
Trainingen & cursussen Leiderschap
Leiderschap
Trainingen & cursussen Plannen en organiseren
Plannen en organiseren
Trainingen & cursussen Zelfsturing
Zelfsturing

Persoonlijkheid van een Bos - en Natuurbeheerder

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Bos - en Natuurbeheerder. Als Bos - en Natuurbeheerder wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Bos - en Natuurbeheerder:


zie volledige beschrijving persoonstype Bos - en Natuurbeheerder

Vakkennis voor een Bos - en Natuurbeheerder

Het is voor een Bos - en Natuurbeheerder ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen Bos - en Natuurbeheerder zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Training & Opleidingen Bos - en Natuurbeheerder


Werkervaring Bos - en Natuurbeheerder

Het is voor een startend Bos - en Natuurbeheerder die net de opleiding heeft afgerond minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Bos - en Natuurbeheerder is het een pluspunt wanneer er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoalsGeen opleiding Bos - en Natuurbeheerder, maar iets anders?

Is een opleiding Bos - en Natuurbeheerder het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.


Opleidingen en Trainingen per vaardigheid Bos - en Natuurbeheerder

Als je Bos - en Natuurbeheerder wilt worden, of beter wilt worden in je vak, is het slim op opleidingen of trainingen volgt om je vaardigheden en eigenschappen te versterken. Hieronder vind je de vaardigheidstrainingen en opleidingen voor een Bos - en Natuurbeheerder


Weten hoe het is om als Bos - en Natuurbeheerder te werken? Lees het interview

Wanneer je overweegt om een Bos - en Natuurbeheerder te worden is het een goed idee om te lezen hoe het is om als Bos - en Natuurbeheerder te werken. Bekijk hier het interview.
Er is helaas nog geen interview geplaatst. Wil je worden geïnterviewd of ken je iemand waarvan je het interview zou willen lezen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Ben jij geschikt om Bos - en Natuurbeheerder te worden?

Zou je graag Bos - en Natuurbeheerder willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, ga dan naar onze Baansuggestie tool en vind kansrijke vacatures die bij jouw baanprofiel passen. Zo kom je erachter of een opleiding Bos - en Natuurbeheerder voor jou een goede keuze is. Misschien zijn er zelfs omschoolvacatures... bekijk het nu!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties!

Ga direct naar