Bouwtechnicus Worden Opleiding, Baankans, Omscholen en Training

Bouwtechnicus worden: Opleidingen tot Bouwtechnicus

Wil je Bouwtechnicus worden? Op deze pagina vind je het ontwikkelingspad, de opleidingen Bouwtechnicus, de omschool informatie, het online aanbod en ook de competentie trainingen en cursussen voor een Bouwtechnicus.

Hoe word je een Bouwtechnicus? 

Om Bouwtechnicus te worden, moet de HBO- of WO-opleiding Bouwkunde gedaan worden. Deze opleiding duurt vier jaar op HBO-niveau en vijf jaar op WO-niveau. Eventueel kan iemand ook met een soortgelijke opleiding, zoals Civiele Techniek, Bouwtechnicus worden. 

De 2 best beoordeelde opleidingen Bouwtechnicus

bijgewerkt op 05-12-2021

Bouwfysica en Bouwtechniek Incompany
Algemeen Aan welke eisen moeten materialen en detailleringen voldoen om een gezond binnenmilieu te realiseren? Zowel bij nieuwbouwprojecten als bij woningverbetering maak je als bouwkundig medewerker dagelijks keuzes. Deze keuzes …
Bouwfysica en Bouwtechniek Incompany
Bouwfysica voor de HVAC
De verwarming-, ventilatie- en luchtbehandelingstechniek (HVAC-techniek) heeft tot doel de omgeving van de mensen aangenaam en behaaglijk te maken, zodat zij zich goed voelen. Hiervoor dienen we kennis te hebben …
Bouwfysica voor de HVAC

Is het verstandig om Bouwtechnicus te worden?

Voordat je aan een opleiding Bouwtechnicus begint is het een goed idee om eerst te bepalen of er goede baankansen zijn voor nu en in de toekomst. Je wilt namelijk misschien geen Bouwtechnicus worden als de baankansen matig of slecht zijn.

Wat is de toekomst van Bouwtechnicus?

Het arbeidsmarktperspectief voor een Bouwtechnicus hangt voor een groot deel af van de economische situatie in het land. In economisch slechte tijden is het vaak moeilijk voor een Bouwtechnicus om een vaste baan te vinden.

Bij goed functioneren en voldoende ervaring kan de Bouwtechnicus de leiding krijgen bij het uitvoeren van kleine bouwprojecten. Gaat dit goed, dan kan de Bouwtechnicus wellicht ook wat grote projecten gaan leiden. Tevens kan een Bouwtechnicus een eigen bedrijf oprichten. 

De actuele kans op werk voor een Bouwtechnicus

De kans op werk voor het beroep Bouwtechnicus is op dit moment onbekend.

Huidige aantal vacatures

275

Baankans Bouwtechnicus

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Omscholen tot Bouwtechnicus

Als je je wilt omscholen tot Bouwtechnicus is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt jouw opleiding Bouwtechnicus door de werkgever georganiseerd. Wanneer er omschoolvacatures Bouwtechnicus zijn vind je die hier direct onder.

Vacatures met (Om)scholing tot Bouwtechnicus

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, BBL (Beroepsbegeleidende Leerweg) opleidingsvacatures, Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Bouwtechnicus dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Leerling vacatures

Vacature Leerling dakdekker
Artiflex
Voor onze opdrachtgever in Zwijndrecht zijn wij op zoek naar een leerling dakdekker. Het bedrijf is gespecialiseerd in het plaatsen van dakpannen. Daarnaast plaatsen ze (kleine) aanbouwen aan bestaande …

Traineeship vacatures

Vacature Traineeship junior bouwkundigen
Eminent Groep
Voor een gerenommeerd bouwbedrijf met vestigingen in Amsterdam en Utrecht zijn wij op zoek naar junior bouwkundigen. Onder begeleiding zal je een traject gaan volgen waarbij je breed wordt opgeleid. …
Vacature Traineeship Bouwkunde
Eminent Groep
Kom je net uit de schoolbanken met jouw diploma Bouwkunde op zak en ben je enthousiast en gemotiveerd op ervaring op te doen? Dan is dit uitdagende traineeship daar de …
Vacature Traineeship junior bouwkundigen
Eminent Groep
Voor een gerenommeerd bouwbedrijf met vestigingen in Amsterdam en Utrecht zijn wij op zoek naar junior bouwkundigen. Onder begeleiding zal je een traject gaan volgen waarbij je breed wordt opgeleid. …

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Bouwtechnicus

Als je Bouwtechnicus wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Bouwtechnicus zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Bouwtechnicus

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Bouwtechnicus?

Competenties en Vaardigheden Bouwtechnicus

Naast de interesse en motivatie is het belangrijk dat je over de competenties beschikt die een Bouwtechnicus nodig heeft om succesvol te werken. Sommige van deze competenties zal je van nature hebben, maar de meeste kan je gewoon aanleren. Hieronder vind je de opleidingen, cursussen en trainingen voor de competenties die een Bouwtechnicus nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Bouwtechnicus

Persoonlijkheid van een Bouwtechnicus

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Bouwtechnicus. Als Bouwtechnicus wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Bouwtechnicus:


zie volledige beschrijving persoonstype Bouwtechnicus

Vakkennis voor een Bouwtechnicus

Het is voor een Bouwtechnicus ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen Bouwtechnicus zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Training & Opleidingen Bouwtechnicus


Werkervaring Bouwtechnicus

Het is voor een startend Bouwtechnicus die net de opleiding heeft afgerond minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Bouwtechnicus is het een pluspunt wanneer er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoalsGeen opleiding Bouwtechnicus, maar iets anders?

Is een opleiding Bouwtechnicus het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.


Weten hoe het is om als Bouwtechnicus te werken? Lees het interview

Wanneer je overweegt om een Bouwtechnicus te worden is het een goed idee om te lezen hoe het is om als Bouwtechnicus te werken. Bekijk hier het interview.
Er is helaas nog geen interview geplaatst. Wil je worden geïnterviewd of ken je iemand waarvan je het interview zou willen lezen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Ben jij geschikt om Bouwtechnicus te worden?

Zou je graag Bouwtechnicus willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, ga dan naar onze Baansuggestie tool en vind kansrijke vacatures die bij jouw baanprofiel passen. Zo kom je erachter of een opleiding Bouwtechnicus voor jou een goede keuze is. Misschien zijn er zelfs omschoolvacatures... bekijk het nu!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties!

Ga direct naar