Brandweerman Worden Opleiding, Baankans, Omscholen en Training

Brandweerman worden: Opleidingen tot Brandweerman

Wil je Brandweerman worden? Op deze pagina vind je het ontwikkelingspad, de opleidingen Brandweerman, de omschool informatie, het online aanbod en ook de competentie trainingen en cursussen voor een Brandweerman.

Hoe word je een Brandweerman? 

Als Brandweerman moet je minimaal een VMBO opleiding afgerond hebben. De opleiding zelf bestaat uit drie modulen: Repressie, Levensreddende Handelingen en Persoonlijke Bescherming. Wanneer je als officier bij de brandwacht komt gelden er andere eisen: je dient dan minimaal een HBO of WO opleiding afgerond te hebben.

De opleidingen tot officiersniveau worden verzorgd door regionale opleidingsinstituten. Je kunt aan zo’n opleiding deelnemen als je in dienst bent van een beroepskorps of als je je hebt aangemeld bij een vrijwilligerskorps. Meestal moet je minimaal 18 jaar zijn

De Brandweerman moet een verklaring omtrent het gedrag hebben. Een medische verklaring is tevens vereist (hierin wordt verklaard dat de Brandwacht lichamelijk geschikt is voor het gebruiken van ademluchtapparatuur).

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Brandweerman

Er zijn geen opleidingen Brandweerman aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Brandweerman in werkt

Bekijk meer opleidingen Overheid & Semi-overheid

Is het verstandig om Brandweerman te worden?

Voordat je aan een opleiding Brandweerman begint is het een goed idee om eerst te bepalen of er goede baankansen zijn voor nu en in de toekomst. Je wilt namelijk misschien geen Brandweerman worden als de baankansen matig of slecht zijn.

Wat is de toekomst van Brandweerman?

Hoewel brandgevaar afneemt (als gevolg van minder houtgebruik in gebouwen, door preventie enz.) zijn Brandweermannen altijd nodig. Omdat het een gevaarlijk beroep is trekt het aan een klein aantal specifieke mensen. Als dit vak je ligt kun je zeker aan werk komen.

Doorgroeimogelijkheden zijn er voldoende. Carrièremogelijkheden binnen de brandwacht zijn hierarchisch opgebouwd: een Brandwacht (Brandweerman) kan naar onderbrandmeester, brandmeester, adjunct-brandmeester, hoofdbrandmeester en zelfs commandeur doorgroeien. Je zult dan wel in het bezit moeten zijn van een Havo of VWO opleiding. Verder dien je een flink aantal vervolgopleidingen af te ronden.

De actuele kans op werk voor een Brandweerman

De kans op werk voor het beroep Brandweerman is op dit moment onbekend.

Huidige aantal vacatures

1

Baankans Brandweerman

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Omscholen tot Brandweerman

Als je je wilt omscholen tot Brandweerman is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt jouw opleiding Brandweerman door de werkgever georganiseerd. Wanneer er omschoolvacatures Brandweerman zijn vind je die hier direct onder.

Vacatures met (Om)scholing tot Brandweerman

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, BBL (Beroepsbegeleidende Leerweg) opleidingsvacatures, Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Brandweerman dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Brandweerman

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Brandweerman

Als je Brandweerman wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Brandweerman zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Brandweerman

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Brandweerman?

Competenties en Vaardigheden Brandweerman

Naast de interesse en motivatie is het belangrijk dat je over de competenties beschikt die een Brandweerman nodig heeft om succesvol te werken. Sommige van deze competenties zal je van nature hebben, maar de meeste kan je gewoon aanleren. Hieronder vind je de opleidingen, cursussen en trainingen voor de competenties die een Brandweerman nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Brandweerman

Trainingen & cursussen Anticiperen
Anticiperen
Trainingen & cursussen Besluitvaardigheid
Besluitvaardigheid
Trainingen & cursussen Doorzettingsvermogen
Doorzettingsvermogen
Trainingen & cursussen Durf
Durf
Trainingen & cursussen Energie
Energie
Trainingen & cursussen Oordeelsvorming
Oordeelsvorming
Trainingen & cursussen Stressbestendigheid
Stressbestendigheid

Persoonlijkheid van een Brandweerman

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Brandweerman. Als Brandweerman wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Brandweerman:


zie volledige beschrijving persoonstype Brandweerman

Vakkennis voor een Brandweerman

Het is voor een Brandweerman ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen Brandweerman zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Training & Opleidingen Brandweerman


Werkervaring Brandweerman

Het is voor een startend Brandweerman die net de opleiding heeft afgerond minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Brandweerman is het een pluspunt wanneer er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoalsGeen opleiding Brandweerman, maar iets anders?

Is een opleiding Brandweerman het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.


Opleidingen en Trainingen per vaardigheid Brandweerman

Als je Brandweerman wilt worden, of beter wilt worden in je vak, is het slim op opleidingen of trainingen volgt om je vaardigheden en eigenschappen te versterken. Hieronder vind je de vaardigheidstrainingen en opleidingen voor een Brandweerman


Weten hoe het is om als Brandweerman te werken? Lees het interview

Wanneer je overweegt om een Brandweerman te worden is het een goed idee om te lezen hoe het is om als Brandweerman te werken. Bekijk hier het interview.
Er is helaas nog geen interview geplaatst. Wil je worden geïnterviewd of ken je iemand waarvan je het interview zou willen lezen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Ben jij geschikt om Brandweerman te worden?

Zou je graag Brandweerman willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, ga dan naar onze Baansuggestie tool en vind kansrijke vacatures die bij jouw baanprofiel passen. Zo kom je erachter of een opleiding Brandweerman voor jou een goede keuze is. Misschien zijn er zelfs omschoolvacatures... bekijk het nu!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties!

Ga direct naar