Brandweerman Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Brandweerman? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep brandweerman. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je brandweerman wordt.

 

Wat is een Brandweerman?

De Brandweerman (Brandwacht) levert een bijdrage aan de beheersing en bestrijding van een brand. Ook brandpreventie heeft zijn aandacht. Een Brandweerman heeft als hoofdtaak de gevolgen van brand te minimaliseren; localiseert brandhaarden en voert bluswerkzaamheden uit, zowel om  het vuur te doven als om verspreiding tegen te gaan en nieuwe uitbraken te voorkomen. De Brandweer geeft het sein 'brand meester' wanneer het vuur onder controle is (en er geen extra versterking meer nodig is). Brandweermannen werken zowel op het water, als aan land en in de lucht. De veiligheid van mensen heeft de hoogste prioriteit.

Naast brandbestrijding kan een Brandweerman zich ook bezig houden met brandpreventie en -gevaar: Plaatsen waar eventueel extra brandgevaar bestaat worden dan door de Brandweerman onderzocht en geanalyseerd. Concreet kan de Brandwacht dan worden ingezet voor gas- en zuurstofmetingen en het beoordelen van de veiligheid van noodroutes en -uitgangen. De Brandweer communiceert over bestaande gevaren met de burger, bij wijze van waarschuwing of om een evacuatie in gang te zetten.

De Brandweer wordt ook ingezet bij watersnoodrampen of ongevallen met gevaarlijke stoffen, waarover zij de overheid adviseert. Ook hier is het redden van mensenlevens van groot belang en draagt de Brandweer bij aan de evacuatie van bewoners of bijvoorbeeld het aanvoeren van drinkwater. Andere situaties waar een Brandweerman mee te maken krijgt zijn auto-ongelukken waarbij iemand uit een auto gehaald moet worden, het verwijderen van bomen van openbare wegen na een storm en zelfs het redden van dieren uit penibele situaties.

Brandweermannen brengen hun dienst door op de Kazerne, waar zij bij het uitblijven van (brand)meldingen onderhouds- en reparatiewerkzaamheden verrichten aan het materieel. De Brandweer werkt met specifieke brandweerauto's als de tankautospuit en schuimbluswagen, maar ook met ondersteunende voertuigen als de manschappenwagen of een hoogwerker.

Een Brandweerman dient eerste hulp te kunnen verlenen.

Er zijn ook vrijwillige Brandweermannen actief.

Vind kansrijke banen die bij jouw persoonlijkheid en competenties passen

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kan ervoor kiezen om kansrijke banen en ook omschoolvacatures de voorrang te geven. Na 3 stappen krijg je gelijk jouw unieke baansuggesties te zien die horen bij jouw persoonlijke baanprofiel. Doe nu inspiratie op voor de ontwikkeling van jouw loopbaan!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Wil je werken als Brandweerman?

Werk je al als Brandweerman en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Brandweerman worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Brandweerman, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Brandweerman in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Brandmeester
 • Onderbrandmeester
 • Verpleegkundige
 • Ambulancemedewerker

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1429 tot €2538

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Brandweerman

Wat verdient een Brandweerman?

Brandweerman verdient gemiddeld ongeveer €1700 bruto per maand. Dit salaris is dan gebaseerd op een 40-uurs werkweek. Het aanvangssalaris is €1429 en het eindsalaris €2203.

Nadat je de basisopleiding met goed gevolg hebt doorlopen en in de 24-uurdienst wordt geplaatst, ontvang je bovenop je salaris de vaste brandweertoeslag (minimaal € 244,15 bruto per maand). In de aanstelling in de 24-uurdienst is een dagdienstclausule opgenomen. Dit betekent dat je zowel in de 24-uurdienst als in dagdienst werkzaam kunt zijn (zonder wijziging in salaris/brandweertoeslag). Op termijn kan doorgroei plaatsvinden naar salarisschaal 6 en 7 (maximaal € 2538 bruto per maand bij een fulltime aanstelling).

Salarisschaal Brandweerman

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil je jouw salaris verhogen?

Bekijk dan welke banen echt bij jouw passen met onze tool BaansuggestieVacatures Brandweerman

Er zijn geen vacatures Brandweerman aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Brandweerman in werkt.

Meer weten over de sector waar een Brandweerman in werkt

Bekijk werken in Overheid & Semi-overheid

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Brandweerman

Wat zijn de baankansen voor een Brandweerman?

Hoewel brandgevaar afneemt (als gevolg van minder houtgebruik in gebouwen, door preventie enz.) zijn Brandweermannen altijd nodig. Omdat het een gevaarlijk beroep is trekt het aan een klein aantal specifieke mensen. Als dit vak je ligt kun je zeker aan werk komen.

Doorgroeimogelijkheden zijn er voldoende. Carrièremogelijkheden binnen de brandwacht zijn hierarchisch opgebouwd: een Brandwacht (Brandweerman) kan naar onderbrandmeester, brandmeester, adjunct-brandmeester, hoofdbrandmeester en zelfs commandeur doorgroeien. Je zult dan wel in het bezit moeten zijn van een Havo of VWO opleiding. Verder dien je een flink aantal vervolgopleidingen af te ronden.

De actuele kans op werk voor een Brandweerman

De kans op werk voor het beroep Brandweerman is op dit moment onbekend.

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Brandweerman

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Brandweerman worden: Opleidingen tot Brandweerman

Wil je Brandweerman worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Brandweerman.

Hoe word je een Brandweerman? 

Als Brandweerman moet je minimaal een VMBO opleiding afgerond hebben. De opleiding zelf bestaat uit drie modulen: Repressie, Levensreddende Handelingen en Persoonlijke Bescherming. Wanneer je als officier bij de brandwacht komt gelden er andere eisen: je dient dan minimaal een HBO of WO opleiding afgerond te hebben.

De opleidingen tot officiersniveau worden verzorgd door regionale opleidingsinstituten. Je kunt aan zo’n opleiding deelnemen als je in dienst bent van een beroepskorps of als je je hebt aangemeld bij een vrijwilligerskorps. Meestal moet je minimaal 18 jaar zijn

De Brandweerman moet een verklaring omtrent het gedrag hebben. Een medische verklaring is tevens vereist (hierin wordt verklaard dat de Brandwacht lichamelijk geschikt is voor het gebruiken van ademluchtapparatuur).

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Brandweerman

Er zijn geen opleidingen Brandweerman aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Brandweerman in werkt

Bekijk alle opleidingen Overheid & Semi-overheid

Omscholen tot Brandweerman

Als je je wilt omscholen tot Brandweerman is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Brandweerman zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Brandweerman dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Brandweerman

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Brandweerman

Als je Brandweerman wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Brandweerman zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Brandweerman

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Brandweerman?

Competenties en Vaardigheden Brandweerman

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Brandweerman nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Brandweerman nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Brandweerman

Trainingen & cursussen Anticiperen
Anticiperen
Trainingen & cursussen Besluitvaardigheid
Besluitvaardigheid
Trainingen & cursussen Doorzettingsvermogen
Doorzettingsvermogen
Trainingen & cursussen Durf
Durf
Trainingen & cursussen Energie
Energie
Trainingen & cursussen Oordeelsvorming
Oordeelsvorming
Trainingen & cursussen Stressbestendigheid
Stressbestendigheid

Persoonlijkheid van een Brandweerman

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Brandweerman. Als Brandweerman wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Brandweerman:


zie volledige beschrijving persoonstype Brandweerman

Vakkennis voor een Brandweerman

Het is voor een Brandweerman ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Brandweerman zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Brandweerman


Werkervaring Brandweerman

Het is voor een startend Brandweerman die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Brandweerman is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Verpleegkundige .

Iets anders leren?

Is Brandweerman het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Brandweerman

Met wie werkt een Brandweerman samen? 

Een Brandwacht komt in aanraking met onderbrandmeesters en brandmeesters die hem of haar sturen in het werk. Bij de brandplaats komt men in contact met omstanders, gedupeerden en mensen in nood. Zo zul je dan ook een ambulancemedewerker en wellicht verpleger die mee is gereisd in de ziekenwagen treffen en daarmee moeten communiceren.


 • Brandmeester
 • Onderbrandmeester
 • Verpleegkundige
 • Ambulancemedewerker
Brandweerman


Organisaties waar een Brandweerman werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Brandweerman meestal werkt.

Waar werkt een Brandweerman?

De brandwacht is een organisatie die in elke regio/stad voorkomt en behoort tot de gemeentelijke dienst welke altijd non-profit is.

Meer weten over werken in de Beveiliging & Bewaking?

Bekijk werken in Beveiliging & Bewaking

Best beoordeelde werkgevers Brandweerman

Waar kun je het beste werken als Brandweerman? Hieronder vind je de best door de Brandweerman beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Brandweerman.

Competenties, Skills en Vaardigheden Brandweerman:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Brandweerman.

Welke competenties heeft een Brandweerman nodig?

Een Brandweerman heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Brandweerman

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Brandweerman passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Brandweerman nodig? 

Een Brandweerman is idealiter een type Gever en/of Succesvolle werker. De gever is immers hulpverlenend ingesteld en dat is precies wat je als Brandweerman nodig hebt. Daarnaast moet hij een succesvolle werker zijn: iemand die kan anticiperen, situaties in kan schatten en gericht actie kan ondernemen.

Bekijk de persoonstypen voor Brandweerman


Gever


Lees meer

Succesvolle werker


Lees meer

Interview met een Brandweerman

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Brandweerman

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Brandweerman

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Brandweerman

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Brandweerman dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Brandweerman belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Brandweerman. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Brandweerman iets voor je?

Zou je graag Brandweerman willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Brandweerman bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Brandweerman

nannie

machtig mooi werk! later zou ik graag brandweervrouw willen worden. ander iemand zijn leven redden is het mooiste wat ik me kan voorstellen!!!!

brandweerman

eerst,proberen de taal te leren.Zeer belangrijk bij dit vak.Sucses

Johan

Hoi belangrijk werk maar zwaar onderbetaald  1700 bruto, met een toeslagje  dat kan toch niet.... Je moet er ik gaan werken om rond te komen... Vreemd terwijl deze gasten als het er op aan komt hun leven moeten wagen... Ik zou als het heel gevaarlijk is Rutte bellen... Laat die maar bij 1000 graden naar binnen gaan... Die pakt 200.000 per jaar

Aspirant brandweerman

Machtig mooi vak, beroepsmatig enkel geen werk in te krijgen. Ik ben zelf vrijwilliger

Stephan

Dit werk doe je niet voor het geld ;)

Pablo

Ik kom uit Peru en wilde een professionele brandweerman te zijn, ik kon rapporteren over de toelating proces om de brandweer

Sibe

Wat is de leeftijd grens voor een opleiding. En krijg je betaald tijdens je opleiding?

Jan

De minium leeftid is 18 jaar.En je wordt betaald tijdens de opleiding.Gr.

brandweerman

Een mooi beroep.Maak eerst je school af Probeer je diploma te verkrijgen ,zoals hierboven staat aangegeven.Sucses

giovanni marcos

Wilde van mijn 10 jaar brandweerman worden ik ben pas hier komen leven ik was 4jaar in de marine kazerne van curacao maar ik wilde iets anderz .. daarom wil ik hier aanmelden om te zien of ik een kans kan krijgen om iets goed te doen in de opleiding

Piet jan Hein

Top baan, hele dag op je reet zitten en maar geld pakken

Jack

Ga eens naar een open dag.Ik denk dat je ogen open gaan.

Raoul Haakmat

Ik wil dit beroep uit oefenen en zou graag in contact willen komen met een persoon die mij hier over meer inlichtingen kan verschaffen. bijvoorbeeld : waar kan ik de opleiding volgen en wat zijn mijn kansen.

brandweerman

Beste Raoul,stap een brandweer garage binnen en vraag daar aan de mensen of ze je informatie kunnen geven over de dingen die jij wil weten,gegarandeerd dat de mensen je helpen.

Jean

Dag Raoul en ben je wat wijzer geworden.

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar