Brandweerman Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Brandweerman? Lees de functieomschrijving.

De Brandweerman (Brandwacht) levert een bijdrage aan de beheersing en bestrijding van een brand. Ook brandpreventie heeft zijn aandacht. Een Brandweerman heeft als hoofdtaak de gevolgen van brand te minimaliseren; localiseert brandhaarden en voert bluswerkzaamheden uit, zowel om  het vuur te doven als om verspreiding tegen te gaan en nieuwe uitbraken te voorkomen. De Brandweer geeft het sein 'brand meester' wanneer het vuur onder controle is (en er geen extra versterking meer nodig is). Brandweermannen werken zowel op het water, als aan land en in de lucht. De veiligheid van mensen heeft de hoogste prioriteit.

Naast brandbestrijding kan een Brandweerman zich ook bezig houden met brandpreventie en -gevaar: Plaatsen waar eventueel extra brandgevaar bestaat worden dan door de Brandweerman onderzocht en geanalyseerd. Concreet kan de Brandwacht dan worden ingezet voor gas- en zuurstofmetingen en het beoordelen van de veiligheid van noodroutes en -uitgangen. De Brandweer communiceert over bestaande gevaren met de burger, bij wijze van waarschuwing of om een evacuatie in gang te zetten.

De Brandweer wordt ook ingezet bij watersnoodrampen of ongevallen met gevaarlijke stoffen, waarover zij de overheid adviseert. Ook hier is het redden van mensenlevens van groot belang en draagt de Brandweer bij aan de evacuatie van bewoners of bijvoorbeeld het aanvoeren van drinkwater. Andere situaties waar een Brandweerman mee te maken krijgt zijn auto-ongelukken waarbij iemand uit een auto gehaald moet worden, het verwijderen van bomen van openbare wegen na een storm en zelfs het redden van dieren uit penibele situaties.

Brandweermannen brengen hun dienst door op de Kazerne, waar zij bij het uitblijven van (brand)meldingen onderhouds- en reparatiewerkzaamheden verrichten aan het materieel. De Brandweer werkt met specifieke brandweerauto's als de tankautospuit en schuimbluswagen, maar ook met ondersteunende voertuigen als de manschappenwagen of een hoogwerker.

Een Brandweerman dient eerste hulp te kunnen verlenen.

Er zijn ook vrijwillige Brandweermannen actief.

Wil je werken als Brandweerman?

Werk je al als Brandweerman en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Brandweerman worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Brandweerman, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Brandweerman in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Brandmeester
 • Onderbrandmeester
 • Verpleegkundige
 • Ambulancemedewerker

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1429 tot €2538

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Brandweerman

Wat verdient een Brandweerman?

Brandweerman verdient gemiddeld ongeveer €1700 bruto per maand. Dit salaris is dan gebaseerd op een 40-uurs werkweek. Het aanvangssalaris is €1429 en het eindsalaris €2203.

Nadat je de basisopleiding met goed gevolg hebt doorlopen en in de 24-uurdienst wordt geplaatst, ontvang je bovenop je salaris de vaste brandweertoeslag (minimaal € 244,15 bruto per maand). In de aanstelling in de 24-uurdienst is een dagdienstclausule opgenomen. Dit betekent dat je zowel in de 24-uurdienst als in dagdienst werkzaam kunt zijn (zonder wijziging in salaris/brandweertoeslag). Op termijn kan doorgroei plaatsvinden naar salarisschaal 6 en 7 (maximaal € 2538 bruto per maand bij een fulltime aanstelling).

Salarisschaal Brandweerman

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Brandweerman

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Brandweerman

Hoe goed is de toekomst voor de Brandweerman? 

Hoewel brandgevaar afneemt (als gevolg van minder houtgebruik in gebouwen, door preventie enz.) zijn Brandweermannen altijd nodig. Omdat het een gevaarlijk beroep is trekt het aan een klein aantal specifieke mensen. Als dit vak je ligt kun je zeker aan werk komen.

Doorgroeimogelijkheden zijn er voldoende. Carrièremogelijkheden binnen de brandwacht zijn hierarchisch opgebouwd: een Brandwacht (Brandweerman) kan naar onderbrandmeester, brandmeester, adjunct-brandmeester, hoofdbrandmeester en zelfs commandeur doorgroeien. Je zult dan wel in het bezit moeten zijn van een Havo of VWO opleiding. Verder dien je een flink aantal vervolgopleidingen af te ronden.

Baankans Brandweerman

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Brandweerman worden: Opleidingen tot Brandweerman

Hoe word je een Brandweerman? 

Als Brandweerman moet je minimaal een VMBO opleiding afgerond hebben. De opleiding zelf bestaat uit drie modulen: Repressie, Levensreddende Handelingen en Persoonlijke Bescherming. Wanneer je als officier bij de brandwacht komt gelden er andere eisen: je dient dan minimaal een HBO of WO opleiding afgerond te hebben.

De opleidingen tot officiersniveau worden verzorgd door regionale opleidingsinstituten. Je kunt aan zo’n opleiding deelnemen als je in dienst bent van een beroepskorps of als je je hebt aangemeld bij een vrijwilligerskorps. Meestal moet je minimaal 18 jaar zijn

De Brandweerman moet een verklaring omtrent het gedrag hebben. Een medische verklaring is tevens vereist (hierin wordt verklaard dat de Brandwacht lichamelijk geschikt is voor het gebruiken van ademluchtapparatuur).

De 2 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Brandweerman

BHV Herhaling incl. AED (1 dag)
TIP: check bij je zorgverzekeraar of er misschien een deel van de cursuskosten vergoed wordt. Sommigen doen dat, vanuit een aanvullende verzekering. In een compacte groep behaal je bij CheckYourSafety in …
BHV Basis incl. AED (1 dag)
TIP: check bij je zorgverzekeraar of er misschien een deel van de cursuskosten vergoed wordt. Sommigen doen dat, vanuit een aanvullende verzekering. In een compacte groep behaal je bij CheckYourSafety in …
Meer opleidingen Brandweerman

Weet je nog niet of je Brandweerman wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Brandweerman of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Brandweerman

Met wie werkt een Brandweerman samen? 

Een Brandwacht komt in aanraking met onderbrandmeesters en brandmeesters die hem of haar sturen in het werk. Bij de brandplaats komt men in contact met omstanders, gedupeerden en mensen in nood. Zo zul je dan ook een ambulancemedewerker en wellicht verpleger die mee is gereisd in de ziekenwagen treffen en daarmee moeten communiceren.


 • Brandmeester
 • Onderbrandmeester
 • Verpleegkundige
 • Ambulancemedewerker
Brandweerman


Organisaties waar een Brandweerman werkzaam is

Waar werkt een Brandweerman meestal? 

De brandwacht is een organisatie die in elke regio/stad voorkomt en behoort tot de gemeentelijke dienst welke altijd non-profit is.

Meer weten over werken in de Beveiliging & Bewaking?

Bekijk werken in Beveiliging & Bewaking

Best beoordeelde werkgevers Brandweerman

Waar kun je het beste werken als Brandweerman? Hieronder vindt je de best door de Brandweerman beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Brandweerman.

Competenties, Skills en Vaardigheden Brandweerman:

Welke competenties heeft een een Brandweerman nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Brandweerman

Wat voor persoonlijkheid heb je als Brandweerman nodig? 

Een Brandweerman is idealiter een type Gever en/of Succesvolle werker. De gever is immers hulpverlenend ingesteld en dat is precies wat je als Brandweerman nodig hebt. Daarnaast moet hij een succesvolle werker zijn: iemand die kan anticiperen, situaties in kan schatten en gericht actie kan ondernemen.

Bekijk de persoonstypen voor Brandweerman


Gever


Lees meer

Succesvolle werker


Lees meer

Interview met een Brandweerman

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Brandweerman

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Brandweerman

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Brandweerman

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Brandweerman dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Brandweerman belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Brandweerman. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Brandweerman iets voor je?

Zou je graag Brandweerman willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Brandweerman bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


Ga direct naar