Brandweerman: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Brandweerman: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Dus je wilt misschien wel werken als Brandweerman? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Brandweerman wilt worden.

Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Brandweerman, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het werken als Brandweerman


Vacatures Brandweerman

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...


Wat is een Brandweerman?

De Brandweerman (Brandwacht) levert een bijdrage aan de beheersing en bestrijding van een brand. Ook brandpreventie heeft zijn aandacht. Een Brandweerman heeft als hoofdtaak de gevolgen van brand te minimaliseren; localiseert brandhaarden en voert bluswerkzaamheden uit, zowel om  het vuur te doven als om verspreiding tegen te gaan en nieuwe uitbraken te voorkomen. De Brandweer geeft het sein 'brand meester' wanneer het vuur onder controle is (en er geen extra versterking meer nodig is). Brandweermannen werken zowel op het water, als aan land en in de lucht. De veiligheid van mensen heeft de hoogste prioriteit.

Naast brandbestrijding kan een Brandweerman zich ook bezig houden met brandpreventie en -gevaar: Plaatsen waar eventueel extra brandgevaar bestaat worden dan door de Brandweerman onderzocht en geanalyseerd. Concreet kan de Brandwacht dan worden ingezet voor gas- en zuurstofmetingen en het beoordelen van de veiligheid van noodroutes en -uitgangen. De Brandweer communiceert over bestaande gevaren met de burger, bij wijze van waarschuwing of om een evacuatie in gang te zetten.

De Brandweer wordt ook ingezet bij watersnoodrampen of ongevallen met gevaarlijke stoffen, waarover zij de overheid adviseert. Ook hier is het redden van mensenlevens van groot belang en draagt de Brandweer bij aan de evacuatie van bewoners of bijvoorbeeld het aanvoeren van drinkwater. Andere situaties waar een Brandweerman mee te maken krijgt zijn auto-ongelukken waarbij iemand uit een auto gehaald moet worden, het verwijderen van bomen van openbare wegen na een storm en zelfs het redden van dieren uit penibele situaties.

Brandweermannen brengen hun dienst door op de Kazerne, waar zij bij het uitblijven van (brand)meldingen onderhouds- en reparatiewerkzaamheden verrichten aan het materieel. De Brandweer werkt met specifieke brandweerauto's als de tankautospuit en schuimbluswagen, maar ook met ondersteunende voertuigen als de manschappenwagen of een hoogwerker.

Een Brandweerman dient eerste hulp te kunnen verlenen.

Er zijn ook vrijwillige Brandweermannen actief.


Past het beroep Brandweerman bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.

Bekijk jouw baansuggesties

Heb je wel eens gedacht aan?

Omscholen naar een beroep met baankansen?
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...Vacatures Brandweerman per stad

Vacatures Brandweerman Alkmaar

Vacatures Brandweerman Almelo

Vacatures Brandweerman Almere

Vacatures Brandweerman Alphen aan den Rijn

Vacatures Brandweerman Amersfoort

Vacatures Brandweerman Amstelveen

Vacatures Brandweerman Amsterdam

Vacatures Brandweerman Apeldoorn

Vacatures Brandweerman Arnhem

Vacatures Brandweerman Assen

Vacatures Brandweerman Bergen op Zoom

Vacatures Brandweerman Breda

Vacatures Brandweerman Capelle aan den IJssel

Vacatures Brandweerman Delft

Vacatures Brandweerman Den Bosch

Vacatures Brandweerman Den Haag

Vacatures Brandweerman Den Helder

Vacatures Brandweerman Deventer

Vacatures Brandweerman Doetinchem

Vacatures Brandweerman Dordrecht

Vacatures Brandweerman Ede

Vacatures Brandweerman Eindhoven

Vacatures Brandweerman Emmen

Vacatures Brandweerman Enschede

Vacatures Brandweerman Gouda

Vacatures Brandweerman Groningen

Vacatures Brandweerman Haarlem

Vacatures Brandweerman Haarlemmermeer

Vacatures Brandweerman Heerlen

Vacatures Brandweerman Helmond

Vacatures Brandweerman Hengelo

Vacatures Brandweerman Hilversum

Vacatures Brandweerman Hoogeveen

Vacatures Brandweerman Hoorn

Vacatures Brandweerman Katwijk

Vacatures Brandweerman Leeuwarden

Vacatures Brandweerman Leiden

Vacatures Brandweerman Lelystad

Vacatures Brandweerman Maastricht

Vacatures Brandweerman Middelburg

Vacatures Brandweerman Nieuwegein

Vacatures Brandweerman Nijmegen

Vacatures Brandweerman Oss

Vacatures Brandweerman Purmerend

Vacatures Brandweerman Roermond

Vacatures Brandweerman Roosendaal

Vacatures Brandweerman Rotterdam

Vacatures Brandweerman Schiedam

Vacatures Brandweerman Spijkenisse

Vacatures Brandweerman Terneuzen

Vacatures Brandweerman Tilburg

Vacatures Brandweerman Utrecht

Vacatures Brandweerman Veenendaal

Vacatures Brandweerman Venlo

Vacatures Brandweerman Vlaardingen

Vacatures Brandweerman Westland

Vacatures Brandweerman Zaanstad

Vacatures Brandweerman Zeist

Vacatures Brandweerman Zoetermeer

Vacatures Brandweerman Zwolle

Meer steden Minder steden

Salarisschaal Brandweerman

Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wat verdient een Brandweerman?

Brandweerman verdient gemiddeld ongeveer €1700 bruto per maand. Dit salaris is dan gebaseerd op een 40-uurs werkweek. Het aanvangssalaris is €1429 en het eindsalaris €2203.

Nadat je de basisopleiding met goed gevolg hebt doorlopen en in de 24-uurdienst wordt geplaatst, ontvang je bovenop je salaris de vaste brandweertoeslag (minimaal € 244,15 bruto per maand). In de aanstelling in de 24-uurdienst is een dagdienstclausule opgenomen. Dit betekent dat je zowel in de 24-uurdienst als in dagdienst werkzaam kunt zijn (zonder wijziging in salaris/brandweertoeslag). Op termijn kan doorgroei plaatsvinden naar salarisschaal 6 en 7 (maximaal € 2538 bruto per maand bij een fulltime aanstelling).


Meer weten over het salaris Brandweerman

Salaris aankomend Brandweerman Salaris junior Brandweerman Wat is het salaris van een medior Brandweerman? Welk salaris krijgt een senior Brandweerman?


Hoe word je een Brandweerman? 

Als Brandweerman moet je minimaal een VMBO opleiding afgerond hebben. De opleiding zelf bestaat uit drie modulen: Repressie, Levensreddende Handelingen en Persoonlijke Bescherming. Wanneer je als officier bij de brandwacht komt gelden er andere eisen: je dient dan minimaal een HBO of WO opleiding afgerond te hebben.

De opleidingen tot officiersniveau worden verzorgd door regionale opleidingsinstituten. Je kunt aan zo’n opleiding deelnemen als je in dienst bent van een beroepskorps of als je je hebt aangemeld bij een vrijwilligerskorps. Meestal moet je minimaal 18 jaar zijn

De Brandweerman moet een verklaring omtrent het gedrag hebben. Een medische verklaring is tevens vereist (hierin wordt verklaard dat de Brandwacht lichamelijk geschikt is voor het gebruiken van ademluchtapparatuur).

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Brandweerman

Er zijn geen opleidingen Brandweerman aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Brandweerman in werkt

Bekijk alle opleidingen Overheid & Semi-overheid


Omscholen tot Brandweerman

Je kan op verschillende manieren omscholen tot Brandweerman. Zelfstandig of georganiseerd.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Brandweerman

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Brandweerman

Als je Brandweerman wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Brandweerman zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Brandweerman

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.

Wat doet een Brandweerman?

Ga naar de omschoolwijzer


Competenties Brandweerman

Een Brandweerman heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Anticiperen
Anticiperen

Steekwoorden: analytisch vermogen, initiatief ontplooien, inzicht in omgeving, inlevingsvermogen

Omschrijving

Deze personen lopen vaak voorop en herkennen situaties. Ze weten vervolgens hoe ze deze het beste kunnen aanpakken. Deze personen leggen verbanden tussen verleden, heden en proberen hier in de toekomst op in te spelen.

Sterke punten
Deze personen hebben over het algemeen een sterk ontwikkeld analytisch vermogen. Ze leggen verbanden en scheiden hoofd- en bijzaken. Daarnaast nemen deze personen vaak initiatief en proberen ze zich in te leven in de situatie en andere personen.

Zwakke punten
Doordat deze personen veel van te voren weren, kan ze voorspelbaar overkomen. Door sommige mensen wordt dit als saai ervaren. Verder kan deze competentie de creativiteit beperken. Doordat veel zaken van tevoren vast liggen, is er minder ruimte voor creatieve oplossingen.

Besluitvaardigheid
Besluitvaardigheid

Steekwoorden: beslissingen, argumenten, overtuigen, durf

Omschrijving

Deze personen durven beslissingen te nemen. Dit doen ze bijvoorbeeld door een bepaalde actie uit te voeren of een regel in te stellen. Deze besluitvaardige personen stellen hun beslissingen niet uit tot ze alle informatie hebben, zij proberen zo snel mogelijk de knoop door te maken. Bij eventuele consequenties kan hij terugkomen op de beslissing en een andere keuze maken. De persoon weet de beslissingen op een goede manier te onderbouwen.

Sterke punten
Deze personen weten anderen te overtuigen van hun besluit, ze gebruiken hierbij verschillende argumenten die passen bij hun standpunt. Voor het nemen van besluiten is lef nodig, hierover beschikt deze besluitvaardige persoon dan ook.

Zwakke punten
Aan het nemen van beslissingen zitten risico’s en deze risico’s kunnen gevolgen hebben. Op het moment dat deze persoon te snel teveel beslissingen neemt, kan hij roekeloos worden en zijn oog voor het resultaat verliezen. Het is dan ook van belang dat deze persoon op het juiste moment de juiste beslissing neemt en goed nadenkt over de voor- en nadelen ervan.

Doorzettingsvermogen
Doorzettingsvermogen

Steekwoorden: durf, motiveren, stressbestendig, resultaatgericht, optimistisch

Omschrijving

In moeilijke tijden weten deze mensen de moed vast te houden en ondanks de omstandigheden toch door te gaan. Deze doorzetters houden vast aan hun ideeën en laten zich niet van de wijs brengen door tegenslagen. Zij houden het resultaat voor ogen en proberen daar op een zo efficiënt mogelijke manier naar toe te werken.

Sterke punten
Deze mensen zetten door en motiveren daarbij zichzelf en anderen. Op die manier proberen deze mensen zowel hun persoonlijke als het gezamenlijke doel te behalen. Om het doel te behalen is behoorlijk wat energie nodig. Daarnaast zijn zij vaak stressbestendig en optimistisch. Ze laten zich niet uit het veld slaan.

Zwakke punten
Deze mensen willen zo graag de eindstreep behalen, dat de omgeving er soms niet meer toe doet. Ook worden deze doorzetters weleens bestempeld als koppig en eigenwijs. Dit heeft als reden dat zij vasthouden aan ideeën en niet willen afwijken van de bedachte paden.

Durf
Durf

Steekwoorden Competentie Durf / Lef / Moed:

lef, doorzetten, confrontatie, risico's, resultaatgericht, ambitie, flexibiliteit, moed 

Omschrijving

Deze mensen nemen risico’s en nemen beslissingen. Hiermee proberen ze een voordeel te behalen. In discussies hoor je deze persoon regelmatig en ze zijn niet bang om confrontaties aan te gaan. Bij tegenslagen komen ze met een, soms niet populaire maar noodzakelijke, oplossing. 

Sterke punten
Deze mensen houden van een uitdaging en gaan graag een discussie aan. Durfals zijn meestal resultaatgericht en nemen risico’s en beslissingen om hun doel te behalen. Beslissingen kunnen onbekende gevolgen hebben, deze mensen zijn dan vaak ook flexibel. Ze passen zich makkelijk aan en laten zich niet uit het veld slaan. Het zijn dan ook doorzetters die sterk in hun schoenen staan.

Zwakke punten
Soms kan het zijn dat deze mensen te gewaagde beslissingen nemen. Ze nemen dan door hun impulsiviteit te grote risico’s. Durfals kunnen dan ook onbetrouwbaar overkomen. 

Energie
Energie

Steekwoorden: vitaliteit, uithoudingsvermogen, actief, levenlust.

Omschrijving

Energiekelingen zitten vol levenslust. Ze willen graag werken en dit kunnen ze dan ook uren achter elkaar. Deze mensen zetten hun energie gericht in en plannen efficiënt hun taken in, waardoor ze geen onnodige energie verspillen. Ook al krijgt deze persoon extra werk en draait hij veel overuren, deze mensen hoor je niet. Ze laten zich niet zomaar uit het veld slaan.

Sterke punten
Mensen met een hoog energielevel zijn vaak doorzetters. Als zich problemen voordoen, blijven ze optimistisch en pakken ze het probleem met beide handen aan. Ook zijn energiekelingen vaak behoorlijk stressbestendig. Omdat ze hun energie effeciënt inzetten, ervaren ze vaak minder stress dan anderen. Deze mensen kunnen als actief worden omschreven. Naast het werk hebben ze nog veel andere bezigheden. Een ander sterk punt van deze mensen is de resultaatgerichtheid. Ze willen graag presteren en door hun energie effectief te verdelen, boeken ze vele resultaten.

Zwakke punten
De uitdrukking ‘teveel hooi op je vork nemen’ komt bij deze mensen vaker voor. Ze willen graag anderen helpen en nemen hen werk uit handen. Er zijn energiekelingen die weleens willen doorslaan. Aan het eind van een lange werkdag willen ze graag nog een vergadering om bepaalde punten te bespreken of gaan eenmaal thuis meteen weer andere energiekostende dingen doen.

Oordeelsvorming
Oordeelsvorming

Steekwoorden: analytisch vermogen, structureel, zelfkennis, visie

Omschrijving

Deze mensen kunnen zuiver en helder redeneren. Deze personen houden rekening met feiten en gebruiken verschillende perspectieven om een oordeel te vormen over bijvoorbeeld een werksituatie. Daarnaast beoordelen zij bijvoorbeeld de haalbaarheid en de planning van een opdracht.

Sterke punten
Deze mensen zijn vaak erg gestructureerd en scheiden dan ook de hoofd- van de bijzaken. Verder hebben deze mensen over het algemeen vaak een goed ontwikkeld analytisch vermogen. Zij bekijken zaken vanuit verschillende perspectieven. Daarnaast beschikken deze mensen vaak over een goede zelfkennis, ze bekijken hun eigen presteren ook vanuit verschillende visies.

Zwakke punten
Wanneer er teveel wordt geoordeeld, kan dit demotivatie oproepen. Dit gebeurt met name dan bij anderen. Deze mensen oordelen dan overal over, ook wanneer het hen niet wordt gevraagd. Dit kan zorgen voor onderlinge irritaties. Als laatste kunnen deze mensen hun eigen oordeel op nummer één zetten, hierdoor kan het zijn dat de omgeving zich achtergesteld voelt.

Stressbestendigheid
Stressbestendigheid

Steekwoorden: structureel werken, zakelijk en kalm, energie

Omschrijving

Deze personen kunnen blijven presteren in zware tijden. Ze laten zich niet aan de kant zetten door extra werk, tijdsdruk of tegenvallende resultaten. Het maakt deze personen niet uit hoeveel taken ze nog moeten doen, ze hebben doorzettingsvermogen om de taken af te ronden. Deze personen communiceren duidelijk over hun werkzaamheden en over wat zij wel/of niet willen.

Sterke punten
Ondanks de vele werkzaamheden en taken blijven deze personen rustig. Zij kunnen goed relativeren en hun energie goed verdelen over de verschillende werkzaamheden. Deze personen handelen vaak zakelijk en kalm en op deze manier weten zij ook het overzicht te bewaren. Ook structureel werken valt binnen deze competentie. Op die manier kunnen zij veel werkzaamheden naast elkaar uitvoeren. In zware tijden laten deze stressbestendige personen doorzettingsvermogen zien, ze willen graag de verschillende doelen behalen. Het resultaat staat bij deze personen dan ook centraal.

Zwakke punten
Er bestaat een gevaar dat deze mensen stress niet onderkennen. Hierdoor kan het gebeuren dat zij zichzelf voorbij lopen en lopen zij een verhoogd risico op gezondheidsklachten. De eigenschappen ‘zakelijk’ en ‘kalm’ kunnen ook een zwak punt zijn, deze personen kunnen afstandelijk overkomen naar hun omgeving.

Vaardigheden Brandweerman

 • Analytisch vermogen
 • Positiviteit
 • Initiatief ontplooien
 • Inzicht in omgeving
 • Bereid om risico's te nemen
 • Besluitvaardigheid
 • Vitaliteit
 • Levenslust
 • Inlevingsvermogen
 • Logisch redeneren
 • Beslissingen nemen
 • Afwegen
 • Prioriteiten stellen
 • Motivatie
 • Tegenslagen verwerken
 • Stressbestendig
 • Doorzettingsvermogen
 • Incasseringsvermogen
 • Rust bewaren
Bekijk meer Bekijk minder

Wat voor persoonlijkheid heeft een Brandweerman nodig? 

Een Brandweerman is idealiter een type Gever en/of Succesvolle werker. De gever is immers hulpverlenend ingesteld en dat is precies wat je als Brandweerman nodig hebt. Daarnaast moet hij een succesvolle werker zijn: iemand die kan anticiperen, situaties in kan schatten en gericht actie kan ondernemen.


Eigenschappen Brandweerman

 • Empathie
 • Behulpzaamheid
 • Vriendelijkheid
 • Enthousiasme
 • Zelfverzekerdheid
 • OndernemendheidWat zijn de baankansen voor een Brandweerman?

Hoewel brandgevaar afneemt (als gevolg van minder houtgebruik in gebouwen, door preventie enz.) zijn Brandweermannen altijd nodig. Omdat het een gevaarlijk beroep is trekt het aan een klein aantal specifieke mensen. Als dit vak je ligt kun je zeker aan werk komen.

Doorgroeimogelijkheden zijn er voldoende. Carrièremogelijkheden binnen de brandwacht zijn hierarchisch opgebouwd: een Brandwacht (Brandweerman) kan naar onderbrandmeester, brandmeester, adjunct-brandmeester, hoofdbrandmeester en zelfs commandeur doorgroeien. Je zult dan wel in het bezit moeten zijn van een Havo of VWO opleiding. Verder dien je een flink aantal vervolgopleidingen af te ronden.


Doorgroei mogelijkheden Brandweerman

Het beroep Brandweerman is onderdeel van de beroepsfamilie Brandweerlieden.


Waar werkt een Brandweerman?

De brandwacht is een organisatie die in elke regio/stad voorkomt en behoort tot de gemeentelijke dienst welke altijd non-profit is.


Met wie werkt een Brandweerman samen? 

Een Brandwacht komt in aanraking met onderbrandmeesters en brandmeesters die hem of haar sturen in het werk. Bij de brandplaats komt men in contact met omstanders, gedupeerden en mensen in nood. Zo zul je dan ook een ambulancemedewerker en wellicht verpleger die mee is gereisd in de ziekenwagen treffen en daarmee moeten communiceren.


 • Brandmeester
 • Onderbrandmeester
 • Verpleegkundige
 • Ambulancemedewerker
Brandweerman

Verwante beroepen Brandweerman:

Verpleegkundige
Salaris: €2422 tot €4391
Opleiding: MBO HBO
Baankans: Zeer goed

Baankans

Dus je wilt misschien wel werken als %1$s? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je %1$s wilt worden. Informatie over omscholing, wat je gaat doen als %1$s, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het beroep Brandweerman in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Brandmeester
 • Onderbrandmeester
 • Verpleegkundige
 • Ambulancemedewerker

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1429 tot €2538

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0Zoek een ander beroep

Bekijk ook

Ga direct naar