Chocolatier Worden Opleiding, Baankans, Omscholen en Training

Chocolatier worden: Opleidingen tot Chocolatier

Wil je Chocolatier worden? Op deze pagina vind je het ontwikkelingspad, de opleidingen Chocolatier, de omschool informatie, het online aanbod en ook de competentie trainingen en cursussen voor een Chocolatier.

Hoe word je een Chocolatier? 

Voor het beroep Chocolatier bestaat in Nederland geen specifieke opleiding. De meest voor de hand liggende opleiding voor dit beroep is een MBO opleiding als Allround Banketbakker (niveau 3) of Specialist Banketbakker (niveau 4). Deze opleidingen richten zich vooral op het werk in een ambachtelijke banketbakkerij. De opleiding Specialist Banketbakker is voor een groot deel gericht op het ontwerpen van nieuwe producten en decoraties. Door werkervaring op te doen en eventueel in de leer te gaan bij een Chocolatier kan men zich uiteindelijk specialiseren in chocola en een echte Chocolatier te worden.

De 2 best beoordeelde opleidingen Chocolatier

bijgewerkt op 02-12-2021

Bijzonder Koken Thuisstudie
Culinair feestje in de keuken met de cursus Bijzonder KokenLijkt het je heerlijk om zo nu en dan een bijzonder gerecht op tafel te zetten? Maaltijden maken die de exotische …
Bijzonder Koken Thuisstudie
Bijzonder Koken E-Learning
Culinair feestje in de keuken met de cursus Bijzonder KokenLijkt het je heerlijk om zo nu en dan een bijzonder gerecht op tafel te zetten? Maaltijden maken die de exotische …
Bijzonder Koken E-Learning

Is het verstandig om Chocolatier te worden?

Voordat je aan een opleiding Chocolatier begint is het een goed idee om eerst te bepalen of er goede baankansen zijn voor nu en in de toekomst. Je wilt namelijk misschien geen Chocolatier worden als de baankansen matig of slecht zijn.

Wat is de toekomst van Chocolatier?

Als Chocolatier heb je niet veel doorgroeimogelijkheden. Wel is het altijd mogelijk om een eigen chocolaterie te beginnen en dus ondernemer te worden. De arbeidsmarkt voor (banket)bakkers is relatief goed. Bij grotere banketbakkerijen zijn vaak ook Chocolatiers in dienst.

De actuele kans op werk voor een Chocolatier

Het beroep Chocolatier is onderdeel van de beroepsfamilie Brood- en banketbakkers. De kans op werk voor de beroepsfamilie Brood- en banketbakkers is in de huidige periode gemiddeld

Huidige aantal vacatures

77

Baankans Chocolatier

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Omscholen tot Chocolatier

Als je je wilt omscholen tot Chocolatier is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt jouw opleiding Chocolatier door de werkgever georganiseerd. Wanneer er omschoolvacatures Chocolatier zijn vind je die hier direct onder.

Vacatures met (Om)scholing tot Chocolatier

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, BBL (Beroepsbegeleidende Leerweg) opleidingsvacatures, Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Chocolatier dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Leerling vacatures

Vacature Leerling Brood- of Banketbakker
Bakkerij Soeteman
Wij zijn op zoek naar een Leerling brood- of banketbakker Wil jij door ons begeleid worden om brood- en/of banket bakker te worden? Bakkerij Soeteman heeft diverse mogelijkheden in assortiment …
Vacature Leerling Brood- of Banketbakker
Bakkerij Soeteman
Wij zijn op zoek naar een .... Leerling brood- of banketbakkerWil jij door ons begeleid worden om brood- en/of banket bakker te worden?Bakkerij Soeteman heeft diverse mogelijkheden in assortiment om …

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Chocolatier

Als je Chocolatier wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Chocolatier zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Chocolatier

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Chocolatier?

Competenties en Vaardigheden Chocolatier

Naast de interesse en motivatie is het belangrijk dat je over de competenties beschikt die een Chocolatier nodig heeft om succesvol te werken. Sommige van deze competenties zal je van nature hebben, maar de meeste kan je gewoon aanleren. Hieronder vind je de opleidingen, cursussen en trainingen voor de competenties die een Chocolatier nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Chocolatier

Trainingen & cursussen Accuratesse
Accuratesse
Trainingen & cursussen Creativiteit
Creativiteit
Trainingen & cursussen Discipline
Discipline
Trainingen & cursussen Innovatief
Innovatief
Trainingen & cursussen Omgaan met details
Omgaan met details

Persoonlijkheid van een Chocolatier

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Chocolatier. Als Chocolatier wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Chocolatier:


zie volledige beschrijving persoonstype Chocolatier

Vakkennis voor een Chocolatier

Het is voor een Chocolatier ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen Chocolatier zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Training & Opleidingen Chocolatier

Bijzonder Koken E-Learning
Culinair feestje in de keuken met de cursus Bijzonder KokenLijkt het je heerlijk om zo nu en dan een bijzonder gerecht op tafel te zetten? Maaltijden maken die de exotische …
Bijzonder Koken E-Learning

Werkervaring Chocolatier

Het is voor een startend Chocolatier die net de opleiding heeft afgerond minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Chocolatier is het een pluspunt wanneer er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoalsGeen opleiding Chocolatier, maar iets anders?

Is een opleiding Chocolatier het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.


Weten hoe het is om als Chocolatier te werken? Lees het interview

Wanneer je overweegt om een Chocolatier te worden is het een goed idee om te lezen hoe het is om als Chocolatier te werken. Bekijk hier het interview.
Er is helaas nog geen interview geplaatst. Wil je worden geïnterviewd of ken je iemand waarvan je het interview zou willen lezen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Ben jij geschikt om Chocolatier te worden?

Zou je graag Chocolatier willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, ga dan naar onze Baansuggestie tool en vind kansrijke vacatures die bij jouw baanprofiel passen. Zo kom je erachter of een opleiding Chocolatier voor jou een goede keuze is. Misschien zijn er zelfs omschoolvacatures... bekijk het nu!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties!

Ga direct naar