Chocolatier: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Chocolatier: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Dus je wilt misschien wel werken als Chocolatier? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Chocolatier wilt worden.
Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Chocolatier, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Alles over het werken als Chocolatier
Vacatures Chocolatier
Vacatures laden...
Wat is een Chocolatier?
Een Chocolatier is een chocolade-expert en houdt zich bezig met het verwerken van chocola tot verschillende producten bedoeld voor consumptie. Zo maakt een Chocolatier bijvoorbeeld bonbons, chocoladeletters en truffels. Een Chocolatier is veelal werkzaam bij een grote banketbakkerij of fabriek, maar kan ook werken bij een chocolaterie. Vaak bewerkt een Chocolatier reeds bestaande producten door deze te vervormen of decoreren, maar het komt ook voor dat de Chocolatier bij de basis begint en zelf met behulp van grondstoffen zoals cacaoboter en suiker chocolade(producten) maakt. Zo bereidt een Chocolatier bijvoorbeeld crèmesoorten en amandelwerk.
Voor de bereiding van de chocoladeproducten is een grote hoeveelheid kennis nodig. Zo moet een Chocolatier weten welke ingrediënten er nodig zijn en welke technieken toegepast moeten worden om producten op ambachtelijke wijze te bereiden of om gedetailleerde decoraties te maken. Bij zijn werkzaamheden maakt de Chocolatier gebruik van speciale machines en gereedschappen, zoals een glaceermachine of spuitzak. Ook bepaalt hij, vaak samen met een leidinggevende, voor welke producten een markt is en welke in het assortiment worden opgenomen. Rond de feestdagen kunnen dit speciale producten zijn, zoals paaseitjes of chocoladeletters.
Het bedenken en vervaardigen van nieuwe chocoladebewerkingen kan ook tot het takenpakket van de Chocolatier horen. Sommige Chocolatiers hebben hun beroep tot een kunst verheven en creëeren hele (miniatuur) gebouwen, kleding of 80-meter lange bonbons. Wanneer de Chocolatier een eigen chocolaterie bezit houdt hij zich ook bezig met administratie, marketing en personeelsbeleid.
Past het beroep Chocolatier bij jou?
Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.
Bekijk jouw baansuggestiesHeb je wel eens gedacht aan?
Omscholen naar een beroep met baankansen?Vacatures laden...
Vacatures Chocolatier per niveau
Vacatures Chocolatier per stad
Vacatures Chocolatier Alphen aan den Rijn
Vacatures Chocolatier Amersfoort
Vacatures Chocolatier Amstelveen
Vacatures Chocolatier Amsterdam
Vacatures Chocolatier Apeldoorn
Vacatures Chocolatier Bergen op Zoom
Vacatures Chocolatier Capelle aan den IJssel
Vacatures Chocolatier Den Bosch
Vacatures Chocolatier Den Haag
Vacatures Chocolatier Den Helder
Vacatures Chocolatier Deventer
Vacatures Chocolatier Doetinchem
Vacatures Chocolatier Dordrecht
Vacatures Chocolatier Eindhoven
Vacatures Chocolatier Enschede
Vacatures Chocolatier Groningen
Vacatures Chocolatier Haarlemmermeer
Vacatures Chocolatier Hilversum
Vacatures Chocolatier Hoogeveen
Vacatures Chocolatier Leeuwarden
Vacatures Chocolatier Lelystad
Vacatures Chocolatier Maastricht
Vacatures Chocolatier Middelburg
Vacatures Chocolatier Nieuwegein
Vacatures Chocolatier Nijmegen
Vacatures Chocolatier Purmerend
Vacatures Chocolatier Roermond
Vacatures Chocolatier Roosendaal
Vacatures Chocolatier Rotterdam
Vacatures Chocolatier Schiedam
Vacatures Chocolatier Spijkenisse
Vacatures Chocolatier Terneuzen
Vacatures Chocolatier Veenendaal
Vacatures Chocolatier Vlaardingen
Vacatures Chocolatier Westland
Vacatures Chocolatier Zaanstad
Salarisschaal Chocolatier
Wat verdient een Chocolatier?
Wanneer een Chocolatier in dienst is bij een banketbakkersbedrijf gelden hiervoor dezelfde arbeidsvoorwaarden als voor een (banket)bakker. Dit salaris, van €1550 tot €1700, is vaak afhankelijk van het aantal functiejaren. Hoe langer iemand werkzaam is, hoe hoger het salaris zal zijn. Daarnaast bestaan er verschillende toeslagen, zoals bedrijfskledingtoeslag of toeslag voor het werken op bepaalde uren.
Meer weten over het salaris Chocolatier
Hoe word je een Chocolatier?
Voor het beroep Chocolatier bestaat in Nederland geen specifieke opleiding. De meest voor de hand liggende opleiding voor dit beroep is een MBO opleiding als Allround Banketbakker (niveau 3) of Specialist Banketbakker (niveau 4). Deze opleidingen richten zich vooral op het werk in een ambachtelijke banketbakkerij. De opleiding Specialist Banketbakker is voor een groot deel gericht op het ontwerpen van nieuwe producten en decoraties. Door werkervaring op te doen en eventueel in de leer te gaan bij een Chocolatier kan men zich uiteindelijk specialiseren in chocola en een echte Chocolatier te worden.
Opleidingen, cursussen en trainingen tot Chocolatier
Er zijn geen opleidingen Chocolatier aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Chocolatier in werkt
Bekijk alle opleidingen HorecaOmscholen tot Chocolatier
Je kan op verschillende manieren omscholen tot Chocolatier. Zelfstandig of georganiseerd.
Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Chocolatier
Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Chocolatier
Als je Chocolatier wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Chocolatier zijn de volgende zaken belangrijk:
Interesse en Motivatie Chocolatier
Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.
Competenties Chocolatier
Een Chocolatier heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.Steekwoorden Competentie Accuratesse:
precies, netjes, oog voor detail, kritisch, perfectionisme
Omschrijving
Deze mensen leveren werk waarin geen fouten naar voren komen. Deze mensen werken gestructureerd en corrigeren meerdere malen het werk. In het werk van anderen, zien deze personen ook vaak de fouten. Deze personen hebben vaak oog voor detail en zien snel verbanden tussen zaken. Ook onder werkdruk blijven deze mensen accuraat werken.
Sterke punten
Hun oog voor detail zorgt voor foutloze documenten en goed voorbereide taken en gebeurtenissen.
Zwakke punten
Accuraat werken zorgt voor foutloos werk, maar kan ook veel tijd kosten. Dit kan voor de omgeving frustrerend zijn. Daarnaast wordt deze competentie weleens gekoppeld aan de term ‘muggenziften’.
Steekwoorden: durf, lateraal denken, initiatief, verfrissend
Omschrijving
Bij een project of opdracht is het handig om er een creatieveling bij te hebben. Deze mensen komen vaak met verfrissende ideeën input. Wanneer werkzaamheden vastlopen, kan deze creatieveling met goede oplossingen komen. Creatievelingen kunnen omspringen met veranderende omstandigheden op de werkvloer.
Sterke punten
Deze mensen zijn goed in out-of-the-box denken, zij kunnen vaste patronen of ideeën loslaten en komen met een compleet nieuw perspectief. Deze mensen hebben vaak lef en zijn initiatiefrijk. Zij komen vaak zelf met andere oplossingen.
Zwakke punten
Creatieve mensen hebben vaak veel verschillende ideeën, maar dit kunnen er ook teveel zijn. Deze mensen kunnen dan ook vaker nogal chaotisch overkomen. Hun ideeën bestaan voor het overgrote deel uit losse flodders en duidelijkheid ontbreekt dan. Deze mensen hebben vaak wel een goede sfeer of inspiratie nodig. Ontbreekt het hieraan, dan kan de creatieveling nog weleens vastlopen. Bepaalde creatievelingen kunnen erg eigenwijs zijn, zij hebben dan het idee dat hun plan het beste is.
Steekwoorden: aanpassingsvermogen, flexibiliteit, overtuigen, luisteren
Omschrijving
De regels en procedures die gelden bij een bedrijf volgen deze mensen zonder moeite. Gedisciplineerde mensen houden zich aan de regels die er gelden, deze regels kunnen ze zelf opgesteld hebben of ze kunnen opgelegd zijn door anderen. Bij veranderingen volgen deze mensen ze over het algemeen op, maar deze mensen kunnen ook ontevredenheden aankaarten.
Sterke punten
De regels volgen, vergt wat flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Meestal zijn gedisciplineerde mensen structureel, ze weten de regels en procedures en kunnen hierdoor dan ook goed gestructureerd werken. Mensen met een ijzersterke discipline zijn meestal goede overtuigers, als zij het ergens niet mee eens zijn, kunnen ze dit op een goede overtuigende manier duidelijk maken. Maar daarnaast zijn deze mensen vaak ook goede luisteraars, zij luisteren naar de regels en passen zich hierop aan.
Zwakke punten
Mensen die overgediscplineerd zijn kunnen soms stug zijn, ze zijn de flexibiliteit kwijt en houden zich vast aan de regels. Mensen die hard meewerken aan de procedures binnen een bedrijf, kunnen daarin ook doorslaan. Te veel discipline en perfectionisme kan vermoeiend zijn en leiden tot een burn-out.
Steekwoorden: ideeën, creatief, conceptueel denken
Omschrijving
Deze mensen zijn in staat om patronen en randvoorwaarden los te laten en oplossingen of nieuwe manier van denken te ontwikkelen. Zij kijken eerst naar het resultaat, bedenken vervolgens oplossingen en betrekken vervolgens pas de randvoorwaarden en regels. Tijdens brainstormsessies komen deze mensen vaak met heel veel ideeën.
Sterke punten
De competentie ‘innovatief’ heeft veel overeenkomsten met de competentie ‘creativiteit’. Deze mensen hebben vaak veel verschillende creatieve ideeën. Daarbij houden ze het resultaat wel voor ogen. Verder kunnen deze innovators vaak goed conceptueel denken, zij zien oplossingen voor problemen en kijken hierbij niet direct naar de regels en randvoorwaarden.
Zwakke punten
Hierbij geldt dat creativiteit een valkuil kan zijn, veel verschillende ideeën kunnen zorgen voor chaos. Deze mensen hebben zoveel verschillende ideeën en soms bestaan deze enkel uit losse flodders. Daarbij kunnen de ideeën onrealistisch zijn, omdat ze geen rekening houden met regels en randvoorwaarden.
Steekwoorden: structureel, plannen en organiseren, resultaat, perfectionistisch
Omschrijving
Deze mensen hebben details en procedures goed in hun hoofd zitten. Deze personen letten bij opdrachten op de details, zij controleren bijvoorbeeld de spelling en houden zich bezig met de vormgeving. Daarnaast houden deze mensen zich vaak bezig met de planning en organisatie van werkzaamheden.
Sterke punten
Deze mensen zijn precies en werken structureel. Zij kijken met een kritisch oog naar opdrachten. Daarnaast beschikken deze mensen ook vaak over de competentie ‘plannen en organiseren’. Zij hebben een goed beeld in het hoofd van het resultaat en de taken die uitgevoerd moeten worden.
Zwakke punten
De kritische houding kan ervoor zorgen dat de omgeving hen ziet als ‘pietluttig’. Verder kan het zijn dat ze zo opgaan in details dat de creativiteit van deze mensen eronder lijdt. Ook kunnen ze doorslaan en hoofdzaken uit het oog verliezen.
Vaardigheden Chocolatier
- Zorgvuldigheid
- Oog voor detail
- Nauwkeurigheid
- Gestructureerd werken
- Accuratesse
- Nieuwe oplossingen bedenken
- Buiten kaders denken
- Durf
- Doorzettingsvermogen
- Consequent handelen
- Ambitie
- Vernieuwend zijn
- Verbeeldingskracht
- Creatief denken
Wat voor persoonlijkheid heeft een Chocolatier nodig?
Precisie en nauwkeurigheid zijn belangrijke eingenschappen voor een Chocolatier. De perfectionist is erg kritisch en wil zijn werk zo goed mogelijk uitvoeren. Voor een Chocolatier is dit belangrijk omdat het werk vraagt om een grote mate van vakmanschap en in veel gevallen grote hoeveelheden identieke producten moeten worden afgeleverd (Perfectionist).
Verder is het voor een Chocolatier belangrijk om een breed en gevarieerd assortiment te hebben. Vernieuwing en visie is hierbij belangrijk. De Chocolatier is creatief en kijkt verder dan de gebaande paden (Romanticus).
Wat voor persoonlijkheidstype is de perfectionist? Voor de perfectionist is het niet gauw goed. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De perfectionist is integer, idealistisch en gedisciplineerd. Hij is een streber. De hoge eisen die een perfectionist zichzelf stelt vertalen zich naar sterke, rechtvaardige keuzes en nauwkeurig beredeneerde eindresultaten. Als de perfectionist zich ergens voor inzet, dan is dat ook volledig.
Zwakke eigenschappen
De perfectionist kan dwangmatig werken en snel gefrustreerd raken als iets tegenzit.
Verder is de perfectionist erg gespannen en kan zo in de eigen denkbeelden vast komen te zitten.
Omgang
In de samenwerking met anderen is de perfectionist vaak inflexibel en veeleisend. De sociale omgang verloopt dus stroef.
Wat voor persoonlijkheidstype is de romanticus? De romanticus is een bijzonder mens. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De romanticus is erg origineel en creatief, waardoor deze innovatieve oplossingen weet te vinden. Hij kan zich ook goed inleven in anderen.
Zwakke eigenschappen
De romanticus is nooit tevreden en streeft altijd naar het onbereikbare. Hij komt vaak met innovatieve oplossingen die niet altijd praktisch zijn. Daarnaast is de romanticus door diens gedachtenproces ook vaak bezig met pijnlijke gevoelens en depressie, waardoor de romanticus zichzelf vaak in de weg zit. Hij voelt zich vaak onbegrepen. Hij is moeilijk te doorgronden en dat kan lastig zijn op de werkvloer.
Omgang
De romanticus heeft niet veel contact met anderen. Denkprocessen zijn voor de romanticus moeilijk te vertalen naar gesprekken. Hij is graag op zichzelf, maar áls hij contact heeft met anderen, gaat dit vaak heel diep.
Eigenschappen Chocolatier
- Idealistisch
- Gedisciplineerdheid
- Punctueel
- Originaliteit
- Creativiteit
- Passie
Wat zijn de baankansen voor een Chocolatier?
Als Chocolatier heb je niet veel doorgroeimogelijkheden. Wel is het altijd mogelijk om een eigen chocolaterie te beginnen en dus ondernemer te worden. De arbeidsmarkt voor (banket)bakkers is relatief goed. Bij grotere banketbakkerijen zijn vaak ook Chocolatiers in dienst.
De actuele kans op werk voor een Chocolatier
Het beroep Chocolatier is onderdeel van de beroepsfamilie Brood- en banketbakkers. De kans op werk voor de beroepsfamilie Brood- en banketbakkers is in de huidige periode zeer goed
Huidige aantal vacatures
1
Baankans Chocolatier
Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen
Doorgroei mogelijkheden Chocolatier
Het beroep Chocolatier is onderdeel van de beroepsfamilie Brood- en banketbakkers.
Mogelijke specialisaties voor een Chocolatier
Doorgroei beroepen voor een Chocolatier
Waar werkt een Chocolatier?
De Chocolatier is werkzaam in een chocoladeatelier van een fabriek of banketbakkerij. Ook is het mogelijk dat een Chocolatier zelfstandig werkt in bijvoorbeeld een chocolaterie. De organisatie waarvoor hij werkt loopt dus uiteen en kan een klein bedrijf zijn of een grote productiehal.
Met wie werkt een Chocolatier samen?
Een Chocolatier werkt vaak zelfstandig. Wanneer hij werkzaam is in een banketbakkerij werkt hij samen met de banketbakker. Samen stellen zij, vaak ook nog in overleg met een leidinggevende of eigenaar, het assortiment van de winkel samen. Wanneer een Chocolatier een eigen chocolaterie bezit doet hij dit alleen.
Alles over het beroep Chocolatier in één oogopslag
Sector:
Beroepsgroep:
Competenties:
Persoonstype:
Netwerk:
Opleidingsniveau:
Salarisindicatie:
- Van €1550 tot €1700