Chocolatier Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Chocolatier? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep chocolatier. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je chocolatier wordt.

 

Wat is een Chocolatier?

Een Chocolatier is een chocolade-expert en houdt zich bezig met het verwerken van chocola tot verschillende producten bedoeld voor consumptie. Zo maakt een Chocolatier bijvoorbeeld bonbons, chocoladeletters en truffels. Een Chocolatier is veelal werkzaam bij een grote banketbakkerij of fabriek, maar kan ook werken bij een chocolaterie. Vaak bewerkt een Chocolatier reeds bestaande producten door deze te vervormen of decoreren, maar het komt ook voor dat de Chocolatier bij de basis begint en zelf met behulp van grondstoffen zoals cacaoboter en suiker chocolade(producten) maakt. Zo bereidt een Chocolatier bijvoorbeeld crèmesoorten en amandelwerk.

Voor de bereiding van de chocoladeproducten is een grote hoeveelheid kennis nodig. Zo moet een Chocolatier weten welke ingrediënten er nodig zijn en welke technieken toegepast moeten worden om producten op ambachtelijke wijze te bereiden of om gedetailleerde decoraties te maken. Bij zijn werkzaamheden maakt de Chocolatier gebruik van speciale machines en gereedschappen, zoals een glaceermachine of  spuitzak. Ook bepaalt hij, vaak samen met een leidinggevende, voor welke producten een markt is en welke in het assortiment worden opgenomen. Rond de feestdagen kunnen dit speciale producten zijn, zoals paaseitjes of chocoladeletters.

Het bedenken en vervaardigen van nieuwe chocoladebewerkingen kan ook tot het takenpakket van de Chocolatier horen. Sommige Chocolatiers hebben hun beroep tot een kunst verheven en creëeren hele (miniatuur) gebouwen, kleding of 80-meter lange bonbons. Wanneer de Chocolatier een eigen chocolaterie bezit houdt hij zich ook bezig met administratie, marketing en personeelsbeleid.Wil je werken als Chocolatier?

Werk je al als Chocolatier en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Chocolatier worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Chocolatier, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Chocolatier in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €1550 tot €1700

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

9


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Chocolatier

Wat verdient een Chocolatier?

Wanneer een Chocolatier in dienst is bij een banketbakkersbedrijf gelden hiervoor dezelfde arbeidsvoorwaarden als voor een (banket)bakker. Dit salaris, van €1550 tot €1700, is vaak afhankelijk van het aantal functiejaren. Hoe langer iemand werkzaam is, hoe hoger het salaris zal zijn. Daarnaast bestaan er verschillende toeslagen, zoals bedrijfskledingtoeslag of toeslag voor het werken op bepaalde uren.

Salarisschaal Chocolatier

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Chocolatier

Op zoek naar een nieuwe baan als Chocolatier? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Chocolatier. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Chocolatier vacatures

Vacature Banketbakker
PDZ Uitzendbureau
Wil jij elke ochtend starten met een heerlijke banket geur en heb jij ervaring als bakker? Solliciteer direct en wie weet sta jij binnenkort overheerlijke cakes te bakken!Als Banket bakker …
Vacature Brood / Banketbakker
Bakkerij Jonker
Bakkerij Jonker zoekt een Brood / Banketbakker te MBO geplaatst op 24-07-2020 Brood- of Banketbakker (m/v) 32 – 38 uur per week (4-daagse werkweek) Wat zoeken wij? De Bakkerij Jonker-groep, …
Vacature Allround Banketbakker
Ad Spapens Brood en Banket
Wie zijn wij? Bakkerij Spapens is opgericht in 1928. De bakkerij met winkel is gevestigd in Gilze, aan de Raadhuisstraat 30. Het filiaal in Goirle aan de Tilburgseweg 78 is …
Vacature Allround Banketbakker
Ad Spapens Brood en Banket
Wie zijn wij?Bakkerij Spapens is opgericht in . De bakkerij met winkel is gevestigd in Gilze, aan de Raadhuisstraat . Het filiaal in Goirle aan de Tilburgseweg is in …
Vacature Allround Banketbakker
Ad Spapens Brood en Banket
Wie zijn wij? Bakkerij Spapens is opgericht in 1928. De bakkerij met winkel is gevestigd in Gilze, aan de Raadhuisstraat 30. Het filiaal in Goirle aan de Tilburgseweg 78 is …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Chocolatier

Wat is de toekomst van Chocolatier?

Als Chocolatier heb je niet veel doorgroeimogelijkheden. Wel is het altijd mogelijk om een eigen chocolaterie te beginnen en dus ondernemer te worden. De arbeidsmarkt voor (banket)bakkers is relatief goed. Bij grotere banketbakkerijen zijn vaak ook Chocolatiers in dienst.

Baankans Chocolatier

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

9


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Chocolatier worden: Opleidingen tot Chocolatier

Wil je Chocolatier worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Chocolatier.

Hoe word je een Chocolatier? 

Voor het beroep Chocolatier bestaat in Nederland geen specifieke opleiding. De meest voor de hand liggende opleiding voor dit beroep is een MBO opleiding als Allround Banketbakker (niveau 3) of Specialist Banketbakker (niveau 4). Deze opleidingen richten zich vooral op het werk in een ambachtelijke banketbakkerij. De opleiding Specialist Banketbakker is voor een groot deel gericht op het ontwerpen van nieuwe producten en decoraties. Door werkervaring op te doen en eventueel in de leer te gaan bij een Chocolatier kan men zich uiteindelijk specialiseren in chocola en een echte Chocolatier te worden.

De 2 best beoordeelde opleidingen tot Chocolatier

Bijzonder Koken E-Learning
Culinair feestje in de keuken met de cursus Bijzonder KokenLijkt het je heerlijk om zo nu en dan een bijzonder gerecht op tafel te zetten? Maaltijden maken die de exotische …
Bijzonder Koken E-Learning
Bijzonder Koken Thuisstudie
Culinair feestje in de keuken met de cursus Bijzonder KokenLijkt het je heerlijk om zo nu en dan een bijzonder gerecht op tafel te zetten? Maaltijden maken die de exotische …
Bijzonder Koken Thuisstudie

Omscholen of doorgroeien tot Chocolatier

Als je Chocolatier wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Chocolatier zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Chocolatier

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Chocolatier?

Competenties en Vaardigheden Chocolatier

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Chocolatier nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Chocolatier nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Chocolatier

Trainingen & cursussen Accuratesse
Accuratesse
Trainingen & cursussen Creativiteit
Creativiteit
Trainingen & cursussen Discipline
Discipline
Trainingen & cursussen Innovatief
Innovatief
Trainingen & cursussen Omgaan met details
Omgaan met details

Persoonlijkheid van een Chocolatier

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Chocolatier. Als Chocolatier wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Chocolatier:


zie volledige beschrijving persoonstype Chocolatier

Vakkennis voor een Chocolatier

Het is voor een Chocolatier ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Chocolatier zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Chocolatier

Bijzonder Koken E-Learning
Culinair feestje in de keuken met de cursus Bijzonder KokenLijkt het je heerlijk om zo nu en dan een bijzonder gerecht op tafel te zetten? Maaltijden maken die de exotische …
Bijzonder Koken E-Learning

Werkervaring Chocolatier

Het is voor een startend Chocolatier die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Chocolatier is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals .

Iets anders leren?

Is Chocolatier het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Chocolatier

Met wie werkt een Chocolatier samen? 

Een Chocolatier werkt vaak zelfstandig. Wanneer hij werkzaam is in een banketbakkerij werkt hij samen met de banketbakker. Samen stellen zij, vaak ook nog in overleg met een leidinggevende of eigenaar, het assortiment van de winkel samen. Wanneer een Chocolatier een eigen chocolaterie bezit doet hij dit alleen.


Chocolatier


Organisaties waar een Chocolatier werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Chocolatier meestal werkt.

Waar werkt een Chocolatier?

De Chocolatier is werkzaam in een chocoladeatelier van een fabriek of banketbakkerij. Ook is het mogelijk dat een Chocolatier zelfstandig werkt in bijvoorbeeld een chocolaterie. De organisatie waarvoor hij werkt loopt dus uiteen en kan een klein bedrijf zijn of een grote productiehal.

Meer weten over werken in de Productie?

Bekijk werken in Productie

Best beoordeelde werkgevers Chocolatier

Waar kun je het beste werken als Chocolatier? Hieronder vind je de best door de Chocolatier beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Chocolatier.

Competenties, Skills en Vaardigheden Chocolatier:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Chocolatier.

Welke competenties heeft een Chocolatier nodig?

Een Chocolatier heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Chocolatier

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Chocolatier passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Chocolatier nodig? 

Precisie en nauwkeurigheid zijn belangrijke eingenschappen voor een Chocolatier. De perfectionist is erg kritisch en wil zijn werk zo goed mogelijk uitvoeren. Voor een Chocolatier is dit belangrijk omdat het werk vraagt om een grote mate van vakmanschap en in veel gevallen grote hoeveelheden identieke producten moeten worden afgeleverd (Perfectionist).

Verder is het voor een Chocolatier belangrijk om een breed en gevarieerd assortiment te hebben. Vernieuwing en visie is hierbij belangrijk. De Chocolatier is creatief en kijkt verder dan de gebaande paden (Romanticus).

Bekijk de persoonstypen voor Chocolatier


Perfectionist


Lees meer

Romanticus


Lees meer

Interview met een Chocolatier

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Chocolatier

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Chocolatier

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Chocolatier

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Chocolatier dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Chocolatier belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Chocolatier. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Chocolatier iets voor je?

Zou je graag Chocolatier willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Chocolatier bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Niet actief op zoek naar een nieuwe baan als Chocolatier?

Zou je best een andere baan willen maar ben je niet actief op zoek? Ongeveer 70 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zou een andere baan aannemen indien ze een goed aanbod krijgen. Jij ook? Plaats dan je CV bij onze vacaturepartners en misschien word je wel benaderd voor een nieuwe job!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Meest recente vacatures Chocolatier

Vacature Brood en/ of Banketbakker
Bakkerij Vaags
We zijn met spoed op zoek naar een: Brood en/of banketbakker m/v voor 32-38 uur per week Wat wij bieden: - Werkdagen zijn van dinsdag t/m zaterdag. - Je komt …
Vacature Brood en/ of Banketbakker
Bakkerij Vaags
We zijn met spoed op zoek naar een: Brood en/of banketbakker m/v voor 32-38 uur per week Wat wij bieden: - Werkdagen zijn van dinsdag t/m zaterdag. - Je komt …
Vacature Banketbakker
Bakkerij Manintveld B.V.
Voor /- 36 uur per week. Ervaring is een pré. Interesse? Bel of mail naar Bakkerij Manintveld Molendijk 1 3235 XE Rockanje Tel. 0181-401319 Email: [infobakkerijmanintveld.nl](mailto:infobakkerijmanintveld.nl?subjectSollicitatie%20voor%20Banketbakker%20via%20Jobsonline.nl)
Vacature Banketbakker
Bakkerij Manintveld B.V.
Voor /- 36 uur per week. Ervaring is een pré. Interesse? Bel of mail naar Bakkerij Manintveld Molendijk 1 3235 XE Rockanje Tel. 0181-401319 Email: [infobakkerijmanintveld.nl](mailto:infobakkerijmanintveld.nl?subjectSollicitatie%20voor%20Banketbakker%20via%20Jobsonline.nl)

Actuele blogposts


reacties op Chocolatier

DE CHOCOLADEBOL

Deze werk is een aanrader stel je voor je bent 24 jaar en je werkt in een chocoladefabriek, en je krijgt 1.790 euro netto en je denkt vast dat is weinig maar als je goed werkt zegt de baas mischien wel jij krijgt 300 euro loonsverhoging hvl heb je dan 2000 loon in de pocket dus deze werk echt goeie shit en trouwens goeie website Groetjes De CHOCOLADEBOL Uit De Fabriek Mars De Beste

robert

Ik wil U aanraden eens om de site www.chocolate-academy.com te bezoeken.Veel sucses

Mw. Lazar

Waar wordt een chocolatier opleiding gevolgd? En hoe lang duurt het deze opleiding? En hoeveel kost deze opleiding? Aan het eind van de opleiding, krijg  ik een diploma (een erkende diploma, geschikt ook voor in het buitenland een eigen zaak te beginnen?) met vriendelijke groet,   

Christiaen Alonzo De Marechal

Als ik zo eens zie wat het te verwachten loon gaat worden zal ik mijn zoon maar aanraden goed zijn best te doen op school. Wat kun je nu toch aanvangen met 1.500€ bruto zeg????! En dan nog eerst jaren je best doen want anders wordt het helemaal niks. pfffff...voor jonge mensen is het om alle moed te verliezen.......  

Christiaen Alonzo De Marechal

Als ik zo eens zie wat het te verwachten loon gaat worden zal ik mijn zoon maar aanraden goed zijn best te doen op school. Wat kun je nu toch aanvangen met 1.500€ bruto zeg????! En dan nog eerst jaren je best doen want anders wordt het helemaal niks. pfffff...voor jonge mensen is het om alle moed te verliezen.......  

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar