Data Scientist worden: Opleiding, Omscholen en Vaardigheden

Data Scientist worden: Opleiding, Omscholen en Vaardigheden

Hoe kan je Data Scientist worden? Er zijn over het algemeen een aantal verschillende manieren om een beroep te leren. Je kunt de inhoud van een beroep leren via het regulier beroepsonderwijs, maar ook via gerichte cursussen en trainingen. Je kunt een nieuw beroep vaak ook deels on-the-job, oftewel in de praktijk leren. Je kunt vaak ook via zelfstudie, of via speciale omscholing jouw nieuwe beroep leren.

De eerste stap is om je in het beroep te verdiepen. Wat ga je doen als Data Scientist? Welke vaardigheden en eigenschappen heb je nodig om je werk als Data Scientist goed te kunnen uitvoeren? Hoe ziet je werkdag eruit? Wat ga je verdienen als Data Scientist?

Al deze informatie bieden wij jou hier, zodat jij kunt bepalen of je inderdaad Data Scientist wilt worden. Zo ja, dan vind je hier de opleidingen en omscholingen tot Data Scientist.

Alles over hoe je Data Scientist kunt worden


Omscholen met baangarantie en salaris

Voor beroepen met goede baankansen
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...

Hoe word je Data Scientist?

Een Data Scientist heeft minimaal WO denk/werk niveau nodig. De Data Scientist dient statistisch en analytisch onderlegd te zijn kan het beste een wiskundige opleidingsachtergrond hebben. Een Data Scientist dient naast de analytische skills ook te kunnen programmeren en algoritmes te schrijven. Er bestaat sinds kort een WO Bachelor programma Data Science, de vakken die daarin aan bod komen zijn:  Data Statistics, Programming, Data Mining, Data Science Ethics, Human Technology Interaction en Law and Data Science.

Welke vaardigheden heb je nodig om Data Scientist te worden?

Om Data Scientist te kunnen worden heb een aantal verschillende vaardigheden nodig. Een aantal persoonlijke vaardigheden en een aantal praktische of technische vaardigheden.

De vrijwel noodzakelijke vaardigheden voor een Data Scientist zijn Zorgvuldigheid, Creatief denken en Gestructureerd werken. Ook zijn Oog voor detail, Nauwkeurigheid en Verbanden leggen belangrijke vaardigheden als je Data Scientist wilt worden. Verder zijn Nieuwe oplossingen bedenken, Vernieuwend zijn en Verbeeldingskracht ook erg gewenste vaardigheden.

Welke competenties heb je nodig om Data Scientist te worden?

Als je Data Scientist wilt worden zal je ook een aantal competenties nodig hebben. Een competentie is een combinatie van kennis, vaardigheden, eigenschappen en ervaring.

Gewenste competenties Data Scientist

 • Accuratesse
 • Analytisch
 • Conceptueel denken
 • Doorzettingsvermogen
 • Innovatief
 • Leervermogen
 • Omgaan met details
 • Plannen en organiseren
 • Resultaatgerichtheid

Welke eigenschappen heb je nodig om Data Scientist te worden?

De eigenschappen die je nodig hebt om Data Scientist te worden zijn Idealistisch, Gedisciplineerdheid en Punctueel. Andere belangrijke eigenschappen zijn Waarnemendheid, Gedetailleerdheid en Leergierigheid.


Met welke persoonstypen kun je Data Scientist worden?

Er zijn een aantal persoonstypen die passen bij het beroep Data Scientist. Dit zijn geen zwart/wit vereisten, maar vaak is het wel zo dat een bepaald persoonstype van nature een bepaald beroep beter uitoefent dan iemand met een ander persoonstype.

De persoonstypen die het meest passen bij het beroep Data Scientist zijn de Perfectionist en de Waarnemer.

Een Data Scientist is allereerst een waarnemer, analytisch er sterk en in staat om verbanden de herkennen binnen een ongestructureerd geheel. Daarnaast is de Data Scientist een Perfectionist, hij werkt nauwkeurig en zeer gedisciplineerd. Afhankelijk van het type Data Scientist is hij of een meer introvert type analyticus of meer een sturend consultant (baas)

Opleiding Data Scientist

Er zijn een aantal verschillende opleidingsvormen waarmee je Data Scientist kunt worden. Er zijn opleidingen die je vanaf het begin opleiden tot Data Scientist. Je vindt opleidingen met baangarantie, of andere manieren voor omscholing tot Data Scientist. Maar ook cursussen en trainingen voor de Data Scientist.

Top 5 opleidingen Data Scientist

Big Data Professional
Big Data Professional: de opleiding tot data professional De mogelijkheden om data te verwerken en te analyseren neemt exponentieel toe. Dat brengt voor organisaties veel uitdagingen, maar ook grote kansen …
Big Data Professional
Masterclass Big Data
De Creating Insights Masterclass over Big Data is ontwikkeld om je te leren wat Big Data inhoudt en wat de mogelijkheden zijn van Big Data binnen organisaties. Big Data is …
Masterclass Big Data
Big Data Engineer – Master's Program – Een uniek leer- en certificeringstraject!
Big Data Engineer – Master's Programma Een uniek leer- en certificeringstraject! Dit Big Data Engineer Master's Program, ontwikkeld in samenwerking met IBM, biedt training in de competitieve vaardigheden die …
Big Data Engineer – Master's Program – Een uniek leer- en certificeringstraject!
Big Data
De hoeveelheid data neemt steeds meer toe in zowel gestructureerde als ongestructureerde vorm. Voor organisaties is het nu de uitdaging om deze gegevens te analyseren en vervolgens tactisch in te …
Big Data
Introductie Big Data
Korte beschrijving Volume, Velocity, Variety, Veracity. Ook wel bekend als de 4 V's als het gaat om Big Data. Maar wat zorgt er dan voor dat dit Big Data is? …
Introductie Big Data

Omscholen tot Data Scientist

Hoe kan je omscholen tot Data Scientist? Waar moet je aan denken? Welke vormen van omscholing tot Data Scientist zijn er? Alles wat je wilt weten vind je hier:

Traineeship vacatures

Vacature Data Science traineeship
Working talent
Op zoek naar een uitdagend Data Science traineeship? Bij Working Talent krijg je de mogelijkheid om jezelf met ons traineeship te ontwikkelen als Data Analist, Data Engineer om uiteindelijk door …

Welke basisvaardigheden heb je nodig voor omscholing tot Data Scientist?

Je hoeft natuurlijk nog niet alle beroepsspecifieke skills te hebben voordat je begint met jouw omscholing tot Data Scientist. Er zijn wel een aantal basisvaardigheden die je nodig hebt, zoals meestal Nederlandse taalkennis, of rekenvaardigheid.

Er zijn vaak ook branche overdraagbare vaardigheden die jouw kans op omscholing verhogen. Denk hierbij over het algemeen aan computer vaardigheden, of communicatie vaardigheden.

Welke motivatie heb je nodig voor omscholing tot Data Scientist?

Als je wilt omscholen tot Data Scientist is jouw motivatie een van de belangrijkste selectiecriteria van zowel de opleider als jouw mogelijke nieuwe werkgever. Je hebt namelijk nog geen werkervaring dus jouw werkgever zal wel goed overtuigd moeten zijn voordat hij/zij in jouw omscholing investeert.

Wanneer jouw motivatie erg hoog is, is de kans dat je het vak snel leert en jouw werk goed uitvoert erg groot. Daarom is motivatie überhaupt een groot selectiecriterium voor alle werkgevers.

Salaris Data Scientist

Wat verdient een Data Scientist? Het salaris van een Data Scientist begint bij €2800,- bruto per maand. Een ervaren Data Scientist verdient tot maximaal €4500,- bruto per maand. Het salaris is afhankelijk van opleiding, ervaring en inzet.

Alle opleidingen Data Scientist

Introduction Big Data

Introduction Big Data

Korte beschrijving Volume, Velocity, Variety, Veracity. Also known as the 4 V's when it comes to Big Data. But what makes this Big Data? And what can you do with this? Doelgroep The Introduction Big Data training is suitable for: …

 • Onderwerp opleiding Data Scientist
 • Lesmethode Klassikaal
 • Prijs € 800,00
 • Duur 1 dag
Big Data Essentials

Big Data Essentials

Big Data Essentials: de basiskennis over data Het analyseren van data wordt steeds belangrijker. Data biedt de kans om inzicht te krijgen in de markten waarin jij actief bent, de klanten die je bedient en de nieuwe kansen voor jouw …

 • Onderwerp opleiding Data Scientist
 • Lesmethode Klassikaal
 • Prijs € 1.195,00
 • Duur 2 dagen
Big Data Scientist

Big Data Scientist

Het tijdperk van big data is aangebroken. De wereldwijde hoeveelheid data groeit exponentieel. Big data is dan ook een bijzonder baanzeker vakgebied, de vraag naar specialisten blijft toenemen. Maak impact als advanced data expert Het tijdperk van big data is …

 • Onderwerp opleiding Data Scientist
 • Lesmethode Klassikaal
 • Prijs € 7.395,00
 • Duur 320 uren
Big Data Scientist

Big Data Scientist

Dit is een vervolg op de Big Data Fundamentals (BDF) training en bestaat uit 4 modules. Na elke module kan men het bijgehorende examen doen. Indien alle examens positief worden afgesloten is de deelnemers Certified Big Data Scientist. Deze training …

 • Onderwerp opleiding Data Scientist
 • Lesmethode Klassikaal
 • Prijs € 2.345,00
 • Duur 4 dagen
Big Data Fundamentals

Big Data Fundamentals

Men spreekt van Big Data wanneer men werkt met één of meer datasets die te groot zijn om met reguliere databasemanagementsystemen onderhouden te worden. Big Data spelen een steeds grotere rol. De hoeveelheid data die opgeslagen wordt, groeit exponentieel. Dit …

 • Onderwerp opleiding Data Scientist
 • Lesmethode In-company / Maatwerk
 • Prijs € 795,00
 • Duur 1 dag