Docent bouwkunde Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Docent bouwkunde? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep docent bouwkunde. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je docent bouwkunde wordt.

 

Wat is een Docent bouwkunde?

De docent bouwkunde geeft les in het vak bouwkunde.

De docent bouwkunde geeft les op een MBO of HBO opleiding in de richting bouwkunde of een andere soortgelijke technische opleiding. De docent bouwkunde geeft zowel theorie als praktijkles in alle facetten van het vak bouwkunde. Zo leert hij zijn leerlingen/studenten bijvoorbeeld hoe ze bouwkundige problemen op kunnen lossen, leert hij ze alles over de verschillende materialen, opdrachten en gereedschappen, leert ze alles over funderingen, muren, vloeren en daken, over staalconstructies en woningbouw. Kortom; de docent bouwkunde leert zijn leerlingen/studenten alles over het vak bouwkunde (van het maken en analyseren van een bouwtekening tot de daadwerkelijke bouw) om ze zo op te leiden en te laten ontwikkelen binnen het vak bouwkunde.

De docent bouwkunde ontwikkelt over het algemeen zijn eigen lesmateriaal. Hij geeft zijn leerlingen/studenten opdrachten, projecten, toetsen, huiswerk en tentamens die hij vervolgens zelf nakijkt, bespreekt en eventueel becijfert. Naar aanleiding van al het werk dat hij de leerlingen/studenten geeft en wat zij weer inleveren kan hij kijken naar de studievoortgang en de ontwikkeling van zijn leerlingen/studenten en ze eventueel extra individuele begeleiding bieden.

De docent bouwkunde heeft verstand van het vak bouwkunde en weet zijn kennis op een interessante, educatieve en begrijpelijke manier op zijn leerlingen/studenten over te brengen. Daarnaast let hij op de veiligheid van zijn leerlingen/studenten wanneer ze werken met gevaarlijke materialen of gereedschappen. Ook durft hij streng op te treden wanneer een leerling/student zich niet goed gedraagt om de orde in de klas te bewaren.

Naast zijn werkzaamheden in de klas is de docent bouwkunde ook aanwezig bij vergaderingen met collega's om de opleiding en de leerlingen/studenten te bespreken en te kijken naar eventuele verbeterpunten voor de opleiding en gaat hij op stagebezoek om te kijken of het goed gaat met zijn leerlingen/studenten binnen het stagebedrijf.Wil je werken als Docent bouwkunde?

Werk je al als Docent bouwkunde en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Docent bouwkunde worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Docent bouwkunde, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Docent bouwkunde in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

 • Leerlingen/studenten
 • Collega's
 • Directeur van de school
 • Mensen van het stagebedrijf
 • Ouders van leerlingen/studenten

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1500 tot €2100

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

4


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Docent bouwkunde

Wat verdient een Docent bouwkunde?

De docent bouwkunde verdient tussen de €1500,- en €2100,- bruto per maand, afhankelijk van het aantal jaren werkervaring en de school waar hij werkzaam is.

Salarisschaal Docent bouwkunde

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Docent bouwkunde

Op zoek naar een nieuwe baan als Docent bouwkunde? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Docent bouwkunde. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Docent bouwkunde vacatures

Vacature Docent bouwkunde mbo
Daan vestiging Groningen
Afhankelijk van jouw ervaring in de bouw en in het onderwijs, ga je aan de slag als docent bouwkunde in het mbo. Naast jouw theoretische en praktische ervaring is het …
Vacature Docent Bouwkunde
Maandag
Jij als docent Bouwkunde weet de studenten de fijne kneepjes van het vak te leren. Jij leert ze de juiste kennis over materialen, wat de verschillende soorten materialen zijn en …
Vacature Docent Bouwkunde
Daan Vestiging Den Bosch
Als docent Bouwkunde weet jij als geen ander dat het niet alleen gaat over het overbrengen van je vak. Jij: • leert je studenten ook trots te zijn op zichzelf …
Vacature Docent Bouwkunde
ROC A12
ROC A12 zoekt een Docent Bouwkunde te Ede HBO geplaatst op 10-07-2020 ROC A12/Technova College is voor de afdeling Bouwkunde op zoek naar een Docent Bouwkunde 0,6 tot 0,8 FTE …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Docent bouwkunde

Wat is de toekomst van Docent bouwkunde?

Het arbeidsmarktperspectief voor de docent bouwkunde is gemiddeld. Er is relatief veel werkgelegenheid voor de docent bouwkunde. Mocht hij in een periode toch niet aan de slag kunnen als docent kan hij altijd gaan werken in de sector bouwkunde. Ook kan hij nog een tweejarige opleiding volgen en dan les gaan geven in het vak bouwtechniek.

Naast zijn werk als docent bouwkunde kan de docent bouwkunde ook een andere rol binnen het onderwijs op zich nemen. Zo kan hij ook een mentorrol op zich nemen.

Baankans Docent bouwkunde

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

4


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Docent bouwkunde worden: Opleidingen tot Docent bouwkunde

Wil je Docent bouwkunde worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Docent bouwkunde.

Hoe word je een Docent bouwkunde? 

De docent bouwkunde heeft een opleiding ''Leraar Bouwkunde I en II vo tweedegraads'' gevolgd. Deze is HBO en twee of vierjarig.

De 1 best beoordeelde opleidingen tot Docent bouwkunde

Basiscursus Bouwkunde
Praat je dagelijks met klanten, collega’s of bouwbedrijven over bouwkundige zaken en wil je een goede gesprekspartner zijn zonder zelf een bouwkundige te zijn? Dan is deze korte kennismakingscursus iets …
Basiscursus Bouwkunde

Omscholen of doorgroeien tot Docent bouwkunde

Als je Docent bouwkunde wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Docent bouwkunde zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Docent bouwkunde

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Docent bouwkunde?

Competenties en Vaardigheden Docent bouwkunde

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Docent bouwkunde nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Docent bouwkunde nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Docent bouwkunde

Trainingen & cursussen Accuratesse
Accuratesse
Trainingen & cursussen Innovatief
Innovatief
Trainingen & cursussen Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving
Trainingen & cursussen Kritisch
Kritisch
Trainingen & cursussen Leervermogen
Leervermogen
Trainingen & cursussen Luisteren
Luisteren
Trainingen & cursussen Motiveren
Motiveren
Trainingen & cursussen Omgaan met details
Omgaan met details
Trainingen & cursussen Plannen en organiseren
Plannen en organiseren
Trainingen & cursussen Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid
Trainingen & cursussen Sensitiviteit
Sensitiviteit
Trainingen & cursussen Uitdrukkingsvaardigheid
Uitdrukkingsvaardigheid

Persoonlijkheid van een Docent bouwkunde

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Docent bouwkunde. Als Docent bouwkunde wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Docent bouwkunde:


zie volledige beschrijving persoonstype Docent bouwkunde

Vakkennis voor een Docent bouwkunde

Het is voor een Docent bouwkunde ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Docent bouwkunde zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Docent bouwkunde


Werkervaring Docent bouwkunde

Het is voor een startend Docent bouwkunde die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Docent bouwkunde is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Docent werktuigbouwkunde, Docent bouwtechniek .

Iets anders leren?

Is Docent bouwkunde het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Docent bouwkunde

Met wie werkt een Docent bouwkunde samen? 

Het netwerk van de docent bouwkunde bestaat uit zijn leerlingen/studenten, zijn collega's, de directeur van de school, de mensen van het stagebedrijf en de ouders van leerlingen/studenten tijdens ouderavonden.


 • Leerlingen/studenten
 • Collega's
 • Directeur van de school
 • Mensen van het stagebedrijf
 • Ouders van leerlingen/studenten
Docent bouwkunde


Organisaties waar een Docent bouwkunde werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Docent bouwkunde meestal werkt.

Waar werkt een Docent bouwkunde?

De docent bouwkunde werkt op een MBO of HBO opleiding op een school.

Meer weten over werken in de Onderwijs & Training?

Bekijk werken in Onderwijs & Training

Best beoordeelde werkgevers Docent bouwkunde

Waar kun je het beste werken als Docent bouwkunde? Hieronder vind je de best door de Docent bouwkunde beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Docent bouwkunde.

Competenties, Skills en Vaardigheden Docent bouwkunde:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Docent bouwkunde.

Welke competenties heeft een Docent bouwkunde nodig?

Een Docent bouwkunde heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Docent bouwkunde

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Docent bouwkunde passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Docent bouwkunde nodig? 

De docent bouwkunde is een waarnemer. Hij let goed op zijn studenten/leerlingen, let op hun studievoortgang en ontwikkeling en let op hun veiligheid wanneer zij werken met gevaarlijke materialen/gereedschappen. Daarnaast is de docent bouwkunde ook een gever. Hij geeft zijn kennis en visie op het gebied van het vak bouwkunde over aan zijn leerlingen/studenten en geeft ze waar nodig individuele begeleiding.

Bekijk de persoonstypen voor Docent bouwkunde


Gever


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Docent bouwkunde

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Docent bouwkunde

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Docent bouwkunde

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Docent bouwkunde

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Docent bouwkunde dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Docent bouwkunde belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Docent bouwkunde. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Docent bouwkunde iets voor je?

Zou je graag Docent bouwkunde willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Docent bouwkunde bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Docent bouwkunde

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar