Docent jeugdliteratuur Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Docent jeugdliteratuur? Lees de functieomschrijving.

De docent jeugdliteratuur geeft les in het vak jeugdliteratuur.

De docent jeugdliteratuur geeft les op MBO of HBO opleidingen in de richting creative writing, schrijven, de opleiding op de schrijversvakschool of een andere soortgelijke (schrijf)opleiding. Ook kan de docent jeugdliteratuur cursussen/workshops/lessen jeugdliteratuur geven. De docent jeugdliteratuur geeft les in alle facetten van het vak jeugdliteratuur. Zijn voornaamste taak is zijn kennis en visie op het vak jeugdliteratuur overbrengen op zijn leerlingen/studenten zodat zij deze kennis mee kunnen nemen binnen hun toekomstige beroep. De docent jeugdliteratuur geeft onder andere les over de met jeugdliteratuur verbonden technieken (waaronder kinderblik, vertelperspectief, personages, karaktertekening en dialoog). Ook leert de docent jeugdliteratuur zijn leerlingen/studenten alles over de verschillende opvattingen met betrekking tot kinder- en jeugdboeken.

De docent jeugdliteratuur ontwikkelt zijn eigen lesmateriaal of maakt gebruik van bestaand lesmateriaal. Hij geeft zijn leerlingen/studenten opdrachten, toetsen, tentamens en huiswerk dat hij vervolgens nakijkt, met de leerlingen/studenten bespreekt en waar nodig becijfert. Naar aanleiding van al het ingeleverde werk en de inzet tijdens de lessen kan de docent jeugdliteratuur de studievoortgang en studieontwikkeling van zijn leerlingen/studenten nauwgezet bijhouden en waar nodig met ze om de tafel gaan om hun voortgang te bespreken en te kijken waar hij bij kan helpen om het te verbeteren.

De docent jeugdliteratuur heeft verstand van en passie voor jeugdliteratuur en weet zijn kennis en visie op een interessante, leuke en educatieve manier op zijn leerlingen/studenten over te brengen. Daarnaast durft hij ook streng op te treden wanneer iemand in de klas zich vervelend gedraagt om ten alle tijde de orde in de klas te bewaren en/of herstellen.

Naast zijn werkzaamheden in de klas is de docent jeugdliteratuur ook aanwezig tijdens vergaderingen met collega's om de opleidingen en school te bespreken en te kijken naar eventuele verbeterpunten.

Wil je werken als Docent jeugdliteratuur?

Werk je al als Docent jeugdliteratuur en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Docent jeugdliteratuur worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Docent jeugdliteratuur, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!

Bekijk de vacatures Bekijk de opleidingen Bekijk salarisinfo Vind de beste werkgevers

Alles over het beroep Docent jeugdliteratuur in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Netwerk:

 • Leerlingen/studenten
 • Collega's
 • Kinderboekenschrijvers
 • Directeur van de school

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1300 tot €2100

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Docent jeugdliteratuur

Wat verdient een Docent jeugdliteratuur?

De docent jeugdliteratuur die werkzaam is op een school verdient tussen de €1300,- en €2100,- bruto per maand, afhankelijk van het aantal jaren werkervaring en de school waar hij werkzaam is. De docent jeugdliteratuur die alleen cursussen/lessen/workshops geeft mag zijn eigen tarief bepalen; hiervoor valt dus geen specifieke salarisindicatie te geven.

Salarisschaal Docent jeugdliteratuur

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Docent jeugdliteratuur

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Docent jeugdliteratuur

Hoe goed is de toekomst voor de Docent jeugdliteratuur? 

Het arbeidsmarktperspectief voor de docent jeugdliteratuur is gemiddeld. Er is voldoende werkgelegenheid op verschillende scholen en opleidingen. Daarnaast kan de docent jeugdliteratuur ook freelance cursussen/workshops/lessen jeugdliteratuur geven of kan hij zich ook specialiseren in andere schrijversvakken om hier ook les in te gaan geven.

Baankans Docent jeugdliteratuur

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Docent jeugdliteratuur worden: Opleidingen tot Docent jeugdliteratuur

Hoe word je een Docent jeugdliteratuur? 

De docent jeugdliteratuur heeft zelf een opleiding aan de schrijversvakschool gevolgd (of een andere soortgelijke schrijfopleiding) en is (na het behalen van een onderwijsbevoegdheid of relevante werkervaring als jeugdboekenauteur) als docent jeugdliteratuur gaan werken.

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Docent jeugdliteratuur

Meer opleidingen Docent jeugdliteratuur

Weet je nog niet of je Docent jeugdliteratuur wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Docent jeugdliteratuur of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Docent jeugdliteratuur

Met wie werkt een Docent jeugdliteratuur samen? 

Het netwerk van de docent jeugdliteratuur bestaat uit zijn leerlingen/studenten, zijn collega's, kinderboekenschrijvers die op school komen spreken en de directeur van de school.


 • Leerlingen/studenten
 • Collega's
 • Kinderboekenschrijvers
 • Directeur van de school
Docent jeugdliteratuur


Organisaties waar een Docent jeugdliteratuur werkzaam is

Waar werkt een Docent jeugdliteratuur meestal? 

De docent jeugdliteratuur werkt op een MBO of HBO opleiding op een school of geeft freelance cursussen/lessen/workshops.

Meer weten over werken in de Onderwijs & Training?

Bekijk werken in Onderwijs & Training

Best beoordeelde werkgevers Docent jeugdliteratuur

Waar kun je het beste werken als Docent jeugdliteratuur? Hieronder vindt je de best door de Docent jeugdliteratuur beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Docent jeugdliteratuur.

Competenties, Skills en Vaardigheden Docent jeugdliteratuur:

Welke competenties heeft een een Docent jeugdliteratuur nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Docent jeugdliteratuur

Wat voor persoonlijkheid heb je als Docent jeugdliteratuur nodig? 

De docent jeugdliteratuur is een gever. Hij geeft zijn kennis en visie op het gebied van het vak jeugdliteratuur over op zijn leerlingen/studenten. Ook biedt hij ze waar nodig extra tips, adviezen of individuele begeleiding. Daarnaast is de docent jeugdliteratuur een waarnemer. Hij let actuele ontwikkelingen binnen de jeugdliteratuur en neemt deze mee in zijn lesmateriaal. Ook is de docent jeugdliteratuur een levensgenieter. Hij heeft passie voor jeugdboeken en houdt ervan om les te geven in het vak jeugdliteratuur.

Bekijk de persoonstypen voor Docent jeugdliteratuur


Gever


Lees meer

Levensgenieter


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Docent jeugdliteratuur

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Docent jeugdliteratuur

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Docent jeugdliteratuur

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Docent jeugdliteratuur

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Docent jeugdliteratuur dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Docent jeugdliteratuur belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Docent jeugdliteratuur. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Docent jeugdliteratuur iets voor je?

Zou je graag Docent jeugdliteratuur willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Docent jeugdliteratuur bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Docent jeugdliteratuur

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar