Docent literaire vorming Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Docent literaire vorming? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep docent literaire vorming. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je docent literaire vorming wordt.

Wat is een Docent literaire vorming?

De docent literaire vorming geeft les in het vak literaire vorming.

De docent literaire vorming geeft les op een HBO opleiding in de richting writing for performance, Nederlands, drama schrijven of een andere soortgelijke opleiding. De voornaamste taak van de docent literaire vorming is zijn kennis en visie op het gebied van het vak literaire vorming overbrengen op zijn studenten zodat zij deze kennis mee kunnen nemen binnen hun toekomstige beroep. De docent literaire vorming geeft les in de verschillende facetten van het vak literaire vorming en leert zijn studenten onder andere literatuur analyseren, kijken naar de functie en overdracht van verhalen, de betekenis van verhalen, hoe mensen lezers worden, hoe het literaire bedrijf functioneert en hoe onderwijs en bibliotheken inwerken op de literaire ontwikkeling van lezers.

De docent literaire vorming ontwikkelt zijn eigen lesmateriaal of maakt gebruik van bestaand lesmateriaal en geeft zijn studenten opdrachten, huiswerk, toetsen en tentamens die hij vervolgens nakijkt, met de studenten bespreekt en waar nodig becijfert. Naar aanleiding van al deze studieresultaten en de studieontwikkeling kan de docent literaire vorming de studievoortgang van zijn studenten nauwgezet bijhouden en waar nodig met ze om de tafel gaan om te kijken wat er beter kan en hoe hij daarbij kan helpen.

De docent literaire vorming heeft verstand van het vak literaire vorming en weet zijn kennis en visie op een interessante, educatieve en leuke manier op zijn studenten over te brengen. Daarnaast durft de docent literaire vorming ook streng op te treden wanneer een student zich vervelend gedraagt of geen inzet toont in de lessen.

Naast zijn werkzaamheden in de klas zal de docent literaire vorming ook aanwezig zijn bij vergaderingen met collega's om de opleiding en school te bespreken en te kijken naar verbeterpunten binnen de opleiding en de school.

Wil je werken als Docent literaire vorming?

Werk je al als Docent literaire vorming en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Docent literaire vorming worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Docent literaire vorming, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Docent literaire vorming in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Studenten
 • Collega's
 • Directeur van de school
 • Mensen uit het vak

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1500 tot €2100

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Docent literaire vorming

Wat verdient een Docent literaire vorming?

De docent literaire vorming verdient tussen de €1500,- en €2100,- bruto per maand, afhankelijk van de school waar hij werkzaam is en het aantal jaren werkervaring.

Salarisschaal Docent literaire vorming

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Docent literaire vorming

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Docent literaire vorming

Wat is de toekomst van Docent literaire vorming?

Het arbeidsmarktperspectief voor de docent literaire vorming is laag. Er is alleen werkgelegenheid op verschillende exacte opleidingen. Wel kan de docent literaire vorming de werkgelegenheid voor zichzelf vergroten door ook in andere (schrijf of literaire) vakken les te gaan geven.

Baankans Docent literaire vorming

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Docent literaire vorming worden: Opleidingen tot Docent literaire vorming

Wil je docent literaire vorming worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een Docent literaire vorming? 

De docent literaire vorming heeft één van de docentopleidingen met betrekking tot kunstvakken gevolgd, een opleiding Writing For Performance of soortgelijke opleiding gevolgd en heeft daarna de Master of Education in Arts gevolgd op de HKU in Utrecht (HBO, master) en daar zijn diploma behaald.

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Docent literaire vorming

Meer opleidingen Docent literaire vorming

Weet je nog niet of je Docent literaire vorming wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Docent literaire vorming of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Docent literaire vorming

Met wie werkt een Docent literaire vorming samen? 

Het netwerk van de docent literaire vorming bestaat uit zijn studenten, zijn collega's, de directeur van de school en mensen uit de literaire wereld die op school komen spreken.


 • Studenten
 • Collega's
 • Directeur van de school
 • Mensen uit het vak
Docent literaire vorming


Organisaties waar een Docent literaire vorming werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Docent literaire vorming meestal werkt.

Waar werkt een Docent literaire vorming?

De docent literaire vorming geeft les op een HBO opleiding op een school.

Meer weten over werken in de Onderwijs & Training?

Bekijk werken in Onderwijs & Training

Best beoordeelde werkgevers Docent literaire vorming

Waar kun je het beste werken als Docent literaire vorming? Hieronder vind je de best door de Docent literaire vorming beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Docent literaire vorming.

Competenties, Skills en Vaardigheden Docent literaire vorming:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Docent literaire vorming.

Welke competenties heeft een Docent literaire vorming nodig?

Een Docent literaire vorming heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Docent literaire vorming

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Docent literaire vorming passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Docent literaire vorming nodig? 

De docent literaire vorming is gever. Hij geeft zijn kennis en visie op het gebied van het vak literaire vorming over op zijn studenten en geeft waar nodig individuele begeleiding of extra tips en adviezen. Daarnaast is de docent literaire vorming een waarnemer. Hij let goed op zijn studenten tijdens de lessen om goed naar hun inzet te kijken en let goed op het ingeleverde werk om hun studieontwikkeling en studievoortgang nauwgezet bij te houden en waar nodig met ze om de tafel te gaan om te kijken naar verbeterpunten en hoe hij daarbij kan helpen.

Bekijk de persoonstypen voor Docent literaire vorming


Gever


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Docent literaire vorming

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Docent literaire vorming

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Docent literaire vorming

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Docent literaire vorming

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Docent literaire vorming dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Docent literaire vorming belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Docent literaire vorming. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Docent literaire vorming iets voor je?

Zou je graag Docent literaire vorming willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Docent literaire vorming bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Docent literaire vorming

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar