Educatief Medewerker worden: Opleiding, Omscholen en Vaardigheden

Educatief Medewerker worden: Opleiding, Omscholen en Vaardigheden

Hoe kan je Educatief Medewerker worden? Er zijn over het algemeen een aantal verschillende manieren om een beroep te leren. Je kunt de inhoud van een beroep leren via het regulier beroepsonderwijs, maar ook via gerichte cursussen en trainingen. Je kunt een nieuw beroep vaak ook deels on-the-job, oftewel in de praktijk leren. Je kunt vaak ook via zelfstudie, of via speciale omscholing jouw nieuwe beroep leren.

De eerste stap is om je in het beroep te verdiepen. Wat ga je doen als Educatief Medewerker? Welke vaardigheden en eigenschappen heb je nodig om je werk als Educatief Medewerker goed te kunnen uitvoeren? Hoe ziet je werkdag eruit? Wat ga je verdienen als Educatief Medewerker?

Al deze informatie bieden wij jou hier, zodat jij kunt bepalen of je inderdaad Educatief Medewerker wilt worden. Zo ja, dan vind je hier de opleidingen en omscholingen tot Educatief Medewerker.

Alles over hoe je Educatief Medewerker kunt worden


Omscholen met baangarantie en salaris

Voor beroepen met goede baankansen
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...

Hoe word je Educatief Medewerker?

Het beroep Educatief Werker kan uitgevoerd worden na een van de volgende opleidingen:

Sociaal Pedagogisch Werker (niveau 4, MBO)

Sociaal Maatschappelijk Dienstverlener (MBO)

Sociaal- Cultureel Werker (MBO)

Culturele en Maatschappelijke Vorming (HBO)

Sociaal Pedagogische Hulpverlening (HBO)

Welke vaardigheden heb je nodig om Educatief Medewerker te worden?

Om Educatief Medewerker te kunnen worden heb een aantal verschillende vaardigheden nodig. Een aantal persoonlijke vaardigheden en een aantal praktische of technische vaardigheden.

De vrijwel noodzakelijke vaardigheden voor een Educatief Medewerker zijn Inlevingsvermogen, Respectvol en Gevoeligheid. Ook zijn Helder communiceren, Taalkennis en Stimuleren belangrijke vaardigheden als je Educatief Medewerker wilt worden. Verder zijn Overtuigingskracht, Positiviteit en Uitdrukkingsvaardigheid ook erg gewenste vaardigheden.

Welke competenties heb je nodig om Educatief Medewerker te worden?

Als je Educatief Medewerker wilt worden zal je ook een aantal competenties nodig hebben. Een competentie is een combinatie van kennis, vaardigheden, eigenschappen en ervaring.

Gewenste competenties Educatief Medewerker

  • Motiveren
  • Presenteren
  • Sensitiviteit
  • Sociabiliteit
  • Uitdrukkingsvaardigheid

Welke eigenschappen heb je nodig om Educatief Medewerker te worden?

De eigenschappen die je nodig hebt om Educatief Medewerker te worden zijn Enthousiasme, Zelfverzekerdheid en Ondernemendheid. Andere belangrijke eigenschappen zijn Waarnemendheid, Gedetailleerdheid en Leergierigheid.


Met welke persoonstypen kun je Educatief Medewerker worden?

Er zijn een aantal persoonstypen die passen bij het beroep Educatief Medewerker. Dit zijn geen zwart/wit vereisten, maar vaak is het wel zo dat een bepaald persoonstype van nature een bepaald beroep beter uitoefent dan iemand met een ander persoonstype.

De persoonstypen die het meest passen bij het beroep Educatief Medewerker zijn de Succesvolle werker en de Waarnemer.

Een Educatief Medewerker moet veel kennis hebben om de deelenemers te kunnen helpen met een cursus of opleiding. Hij vertrouwt op eigen bronnen en zoekt veiligheid in kennis. Ook is hij vriendelijk, opmerkzaam en betrouwbaar, wat belangrijk is om educatieve programma's over te brengen op deelnemers (Waarnemer).

Verder is een Educatief Medewerker energiek, optimistische en werkt hij doelgericht. Hij is bij de uitvoering van het beroep optimistisch over de kansen die deelnemers hebben in het volgen van regulier onderwijs of het vinden van een baan. Hij is praktisch en doelgericht, omdat met de deelnemer leerdoelen zijn opgesteld (Succesvolle werker). 

Opleiding Educatief Medewerker

Er zijn een aantal verschillende opleidingsvormen waarmee je Educatief Medewerker kunt worden. Er zijn opleidingen die je vanaf het begin opleiden tot Educatief Medewerker. Je vindt opleidingen met baangarantie, of andere manieren voor omscholing tot Educatief Medewerker. Maar ook cursussen en trainingen voor de Educatief Medewerker.

Top 5 opleidingen Educatief Medewerker

Basisopleiding Bos- en Natuurbeheer
Wat voor landschappen zijn er zoal in Nederland? Hoe zijn deze landschappen ontstaan? Waarom komt bepaalde flora en fauna in het een gebied wel voor en in het andere niet? …
Basisopleiding Bos- en Natuurbeheer

Omscholen tot Educatief Medewerker

Hoe kan je omscholen tot Educatief Medewerker? Waar moet je aan denken? Welke vormen van omscholing tot Educatief Medewerker zijn er? Alles wat je wilt weten vind je hier:

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Educatief Medewerker

Welke basisvaardigheden heb je nodig voor omscholing tot Educatief Medewerker?

Je hoeft natuurlijk nog niet alle beroepsspecifieke skills te hebben voordat je begint met jouw omscholing tot Educatief Medewerker. Er zijn wel een aantal basisvaardigheden die je nodig hebt, zoals meestal Nederlandse taalkennis, of rekenvaardigheid.

Er zijn vaak ook branche overdraagbare vaardigheden die jouw kans op omscholing verhogen. Denk hierbij over het algemeen aan computer vaardigheden, of communicatie vaardigheden.

Welke motivatie heb je nodig voor omscholing tot Educatief Medewerker?

Als je wilt omscholen tot Educatief Medewerker is jouw motivatie een van de belangrijkste selectiecriteria van zowel de opleider als jouw mogelijke nieuwe werkgever. Je hebt namelijk nog geen werkervaring dus jouw werkgever zal wel goed overtuigd moeten zijn voordat hij/zij in jouw omscholing investeert.

Wanneer jouw motivatie erg hoog is, is de kans dat je het vak snel leert en jouw werk goed uitvoert erg groot. Daarom is motivatie überhaupt een groot selectiecriterium voor alle werkgevers.

Salaris Educatief Medewerker

Wat verdient een Educatief Medewerker? Het salaris van een Educatief Medewerker begint bij €2100,- bruto per maand. Een ervaren Educatief Medewerker verdient tot maximaal €3150,- bruto per maand. Het salaris is afhankelijk van opleiding, ervaring en inzet.