Een nadere kennismaking met Werkgelukdeskundige Veronique Kilian

Voor werkgeluk is een breed perspectief nodig is. Positief zijn is niet genoeg. Er is ervaring en kennis nodig over hoe lichaam en geest werkt, hoe je werkgeluk kan implementeren in een organisatie op een manier die gedragen wordt. Als je weet hoe je geluk kan trainen voor jezelf, je team en in een organisatie kom je veel verder.

De ervaring leert

Veronique Kilian schreef drie boeken waarin ze haar ervaring en kennis deelt als organisatie-adviseur, HR business partner, trainer, teamcoach en persoonlijke coach. Een boek over teamcoaching, een boek over werkgeluk en een boek over leiderschap. Ze zocht een manier om alle kennis en ervaring vanuit de organisatie-advies, (team)coaching en HR-vakkennis onder te brengen. Volgens haar heb je alles nodig om werkgeluk uit te rollen in de dynamiek die je tegen komt in organisaties, teams en natuurlijk bij jezelf.

Ze ontdekte best practices bij organisaties, die uiteindelijk ook haar klanten zijn geworden. Klanten in uiteenlopende branches, zoals Hutten (exclusieve catering), Kabisa (IT) en Riksja Travel (toerisme) Hun verhalen staan als cases beschreven in haar boeken en op de sites trainjegelukscompetenties.nl en veroniquekilian.nl.

De opleiding tot Werkgelukdeskundige

De opleiding tot werkgelukdeskundige (CHO) en teamflow coach heeft ze zelf ontwikkeld op basis van best practices in organisaties, wetenschappelijke literatuur en de drie boeken die ze geschreven heeft over werkgeluk, teamcoachingen leiderschap. Je leert no-nonsens werkgeluk. Hiermee haal je werkgeluk uit de mythe van zweverige vooroordelen. Werkgeluk resulteert erin bevlogen aan de slag zijn.

Wat leer je?

Wat je leert in deze opleiding is wetenschappelijk onderbouwd en praktisch. Je leert met de happiness toolbox concrete handvatten om werkgeluk vorm te geven. Bovendien leer je van best practices uit organisaties waar ze mee gewerkt heeft. Zo ben je getuige hoe werkgeluk zich echt ontwikkelt.
Werkgeluk is iets dat groter wordt als je het ‘samen’ kan doen. Maar hoe vind je die aansluiting? Je leert niet alleen hoe je werkgeluk vergroot voor jezelf, je team en de organisatie – maar je leert ook hoe je valkuilen kan vermijden. Leer hoe teams zich ontwikkelen naar teamflow en welke interventies hierbij helpen.
Het goede nieuws is dat geluk te trainen is. Het begint bij jou. Bovenop de basis van drie thema dagen (jezelf het team en de organisatie) is de opleiding tot werkgelukdeskundige (CHO) teamflow coach zoveel mogelijk op maat gesneden voor jou. De opleidingsdagen zijn gespreid over drie maanden, zodat je tussendoor kan ‘oefenen ’met werkgeluk en aan de slag gaat in je eigen werkomgeving. En je krijgt tijdens de opleiding ook een persoonlijk coachingsgesprek en diverse testen. Testen die je in je eigen praktijk ook kan inzetten.

Werkgeluk in goede én uitdagende tijden

Werkgeluk is leuk als het goed gaat, maar waar het om gaat is dat je leert om het vast te houden in uitdagende tijden. Geluk trainen helpt je om te (blijven) floreren. Inspirerende oefeningen en fun-werkvormen zorgen ervoor dat je jouw breinpower blijft benutten. Gelukscompetenties geven een taal om werkgeluk te bespreken en te ervaren.
Het is belangrijk dat je zelf regelmatig geluk traint zodat je ook bij tegenslagen in een geluksstemming kan houden en energie overhoudt. In haar boek heeft Veronique 25 gelukscompetenties beschreven waar je dat mee kan bereiken.
Enkele voorbeelden van gelukscompetenties zijn Excelleren met gemak, Herstellingsvermogen en Betekenisgeving. Je kunt anders omgaan met moeheid door te leren hoe je zelf kan opladen. Doorbreek isolatie en eenzaamheid door betekenisgeving. Leer bewust geluksmomenten te ontwerpen. Als je in een organisatie werkt, is het fijn als de omgeving elkaars geluk ondersteunt. Maar het is soms ook had bikkelen. Dan is het goed als je weet hoe je jouw eigen geluk kan trainen. Je vindt hiervan getuigenissen in De Chief Happiness Officer Podcast en op het YouTube kanaal van de Chief Happiness Officer teams.

Vergroot je werkgeluk

Hoe mooi is het om te leren hoe je werkgeluk kan vergroten op je werk: in je team en in je organisatie? Hoe creëer je draagvlak? Hoe ga je om met weerstanden? Wat werkt wel en wat moet je juist niet doen?
Werkgeluk vergroten gaat vaak in fases. Daarom staat er ook in haar boek een implementatieplan als houvast. En hoe initieer je zelforganiserend werkgeluk? De worstelingen, kansen en handvatten hiervoor vind je inLeidinggeven aan zelforganisatie. Een paradox? Ook leer je praktijkvoorbeelden, tools en tips voor zelfsturing en zelforganisatie. Indien nodig met Scrum en Agile werken.

Maak werkgeluk zichtbaar!

Het is van belang dat je werkgeluk kan integreren in de gesprekken die je voert. Maar dat blijkt nog niet zo vanzelfsprekend. Hoe voer je een geluksgesprek dat energie oplevert? Wat zijn concrete handvatten die je kan toepassen in je gesprekken? Hoe doe je dat als manager? Of vanuit je rol als Chief Happiness Officer? En hoe ga je om met weerstand? Maak werkgeluk zichtbaar. Anders blijft het window dressing en krijg je inflatie van het begrip Werkgeluk. Zo heeft bijvoorbeeld Insign.IT geluksvragen opgenomen in de gesprekken met medewerkers. Luister hier naar het verhaal van techneuten doorbraken maken met werkgeluk. 

Het succes van het boek en de Werkgelukdeskundige opleiding

Veronique mag met trots zeggen dat haar boek Geluk op het werk? Train je gelukscompetenties! de top 3 van de top 100 bestsellerlijst gehaald heeft in de categorie managementboek! Grotere organisaties hebben het boek omarmd en het aan hun medewerkers cadeau gegeven. Het is genoemd in landelijke media als Management Team, Intermediair en Algemeen Dagblad. Daardoor krijgt steeds meer erkenning. Er zijn zelfs HR afdelingen die een selectie gemaakt hebben uit de gelukscompetenties en deze in hun beleid hebben opgenomen. Iedere medewerker kreeg het boek bij zijn onboarding in het welkomstpakket!

Haar boek over leidinggeven aan gelukkig werkende teams behaalde de top 10 van de top 100 managementboeken.
Waar het om gaat is natuurlijk degenen die de opleiding hebben gedaan te zien floreren. Van directeuren tot management assistenten, van teamleiders tot zelfstandig ondernemers. En in de Chief Happiness Officer Podcast interviewt ze een aantal van hen. Zo krijg je inzicht in authentiek werkgeluk, wat je kan bereiken met vallen en opstaan. Luister bijvoorbeeld naar het verhaal van Chief Happiness Officer Rianne Hoekman.

Kansen voor werkgelukdeskundigen in de toekomst

Veel mensen zijn geïnspireerd door werkgeluk omdat het verbonden is met inspiratie, een goede sfeer, ontspannen werken met focus en resultaat. Je wilt toch floreren als mens en persoonlijk groeien, ook in uitdagende tijden. Neem bijvoorbeeld Hutten: ondanks de corona crisis is er meer saamhorigheid. Dat is mede een resultante van het werkgeluk.
Werkgeluk wordt vaak geassocieerd met dat het ‘altijd goed gaat’. En er zijn inderdaad diverse voorbeelden van bedrijven die floreren door werkgeluk. Maar juist als het tegenzit is het belangrijk dat je jouw eigen kennis en ervaring als werkgeluk expert kan inzetten om beter om te gaan met tegenslagen en je creativiteit te behouden.

Expertise en ervaring

Als werkgelukdeskundige of Chief Happiness Officer heb je te maken met vooroordelen, die deels voortkomen uit onwetendheid. Als je niet weet hoe je werkgeluk kan manifesteren, dan blijft het een loos begrip. Als je niet weet hoe je met negatieve emoties kan omgaan, dan ontstaat er nepsfeer waarin je authenticiteit verliest. Als je werk alleen ziet om geld te verdienen, dan is er weinig ruimte voor echt geluk.
De bedreiging zit hem in het uitkomen van de vooroordelen over werkgeluk, als je werkgeluk gebruikt als leeg begrip en als manipulatie. Om dit soort teleurstellingen voorkomen, heb je expertise en ervaring nodig.

Ben jij er klaar voor?

Het is belangrijk om bij jezelf na te gaan of je bereid bent tijd te investeren om regelmatig geluk te trainen bij jezelf. Wil je daadwerkelijk geluk zichtbaar maken en ben je oprecht op zoek naar hoe je dat doet? Wil je verschil maken in de organisatie waar je werkt? En ben je bereid om met weerstand om te gaan?
 
Werkgeluk is tegenwoordig vaak deel van een functie. Bijvoorbeeld leiders die sturen op geluk. Of HR managers die werkgeluk in het beleid hebben opgenomen. Management assistentes die in hun organisatie een beweging in gang zetten, doordat zij de moed hebben om acties te ontwerpen en uit te voeren.
 
 
Begin met het lezen van het boek Geluk op het werk? Train je gelukscompetenties! Ook ben je van harte welkom voor een persoonlijk gesprek met vragen die je zelf hebt om je te ontwikkelen in werkgeluk. Boek een gesprek via www.Trainjegelukscompetenties.nl of www.Veroniquekilian.nl.

 

 


Terug naar het overzicht