Elektronisch Voorbereider Worden Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Wat doet een Elektronisch Voorbereider? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep Elektronisch Voorbereider, zoals: "Wat doet een Elektronisch Voorbereider?", of "Wat verdient een Elektronisch Voorbereider? of "Hoe word je een Elektronisch Voorbereider?".

Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een Elektronisch Voorbereider nodig heeft.Wat is een Elektronisch Voorbereider?

Als Elektronisch Voorbereider houd je je bezig met het opmaken van drukwerk dat wordt aangeleverd door een opdrachtgever. Hett kan bijvoorbeeld zijn een advertentie, maar net zo goed een etiket of (tijdschrift)pagina. Hierbij werk je veel samen met collega's om ideeën uit te wisselen en je legt verantwoording af aan je chef. Je werkt echter wel voor een groot deel zelfstandig.

Gevoel voor stijl (kleur en vorm) is belangrijk en je werk moet origineel zijn, maar ook precies aan de eisen van de opdrachtgever voldoen.

Als Elektronisch Voorbereider start je met het inventariseren van de geleverde afbeeldingen en teksten. Met behulp van bepaalde software zorgt de Elektronisch Voorbereider dat dit materiaal op een goede plek krijgt in de uiteindelijke pagina-opmaak en dat alle onderdelen een geheel gaan vormen. Je hebt geleerd te letten op onder andere positie, stijl, lettertype en lettergrootte om de boodschap van de opdrachtgever zo goed mogelijk over te brengen. Als het geheel wordt goedgekeurd door baas en opdrachtgever gaat het door naar de drukker.

Sommige Elektronisch Voorbereiders zijn in dienst bij drukkers en maken de pagina's niet alleen op, maar ook direct klaar voor het drukken, door een drukvorm te leveren.

Past het beroep Elektronisch Voorbereider bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Andere namen het beroep Elektronisch Voorbereider

Andere namen die voor dit beroep gebruikt worden zijn: Grafisch Voorbereider, Elektronisch voorbereider (grafisch)


Vacatures Elektronisch Voorbereider

Op zoek naar een nieuwe baan als Elektronisch Voorbereider? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Elektronisch Voorbereider. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Elektronisch Voorbereider vacatures

Vacature Elektronisch voorbereider (grafisch)
Unique Breda
Als Medewerker DTP houd je je bezig met de opmaak van technische en commerciële documentatie die door onze vertalers vertaald zijn. Denk hierbij aan handleidingen, werkplaatshandboeken, trainingen, presentaties, persberichten, elektrische …

Salaris en Arbeidsvoorwaarden Elektronisch Voorbereider

Wat verdient een Elektronisch Voorbereider?

Het salaris van een Elektronisch Voorbereider ligt, afhankelijk van niveau en ervaring, tussen ongeveer €1400 en €2600. Daarbij worden de reiskosten wel vaak vergoed, maar dat is weer afhankelijk van het bedrijf en de sector.

Een auto van de zaak is niet gebruikelijk evenals een 13de maand.

Salarisschaal Elektronisch Voorbereider

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Meer weten over het salaris Elektronisch Voorbereider

Bekijk dan de verdere salaris informatie zoals gemiddeld jaarsalaris en uurloon Elektronisch Voorbereider


Elektronisch Voorbereider worden: Opleidingen tot Elektronisch Voorbereider

Wil je Elektronisch Voorbereider worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Elektronisch Voorbereider.

Hoe word je een Elektronisch Voorbereider? 

Binnen de opleiding tot Elektronisch Voorbereider wordt aandacht besteed aan het voorbereiden van diverse media. Dit kan zijn op gebied van gedrukte media maar ook online media.

Elektronisch Voorbereider is een opleiding op MBO niveau en wordt door meerdere grafische scholen aangeboden.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Elektronisch Voorbereider

Er zijn geen opleidingen Elektronisch Voorbereider aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Elektronisch Voorbereider in werkt

Bekijk alle opleidingen Architectuur & Design


Elektronisch Voorbereider worden: Omscholen tot Elektronisch Voorbereider

Als je je wilt omscholen tot Elektronisch Voorbereider is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Elektronisch Voorbereider zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Elektronisch Voorbereider dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Elektronisch Voorbereider

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Elektronisch Voorbereider

Als je Elektronisch Voorbereider wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Elektronisch Voorbereider zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Elektronisch Voorbereider

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Elektronisch Voorbereider?


Competenties en Vaardigheden Elektronisch Voorbereider:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Elektronisch Voorbereider.

Welke competenties heeft een Elektronisch Voorbereider nodig?

Een Elektronisch Voorbereider heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Accuratesse
Accuratesse

Steekwoorden Competentie Accuratesse:

precies, netjes, oog voor detail, kritisch, perfectionisme

Omschrijving

Deze mensen leveren werk waarin geen fouten naar voren komen. Deze mensen werken gestructureerd en corrigeren meerdere malen het werk. In het werk van anderen, zien deze personen ook vaak de fouten. Deze personen hebben vaak oog voor detail en zien snel verbanden tussen zaken. Ook onder werkdruk blijven deze mensen accuraat werken.

Sterke punten
Hun oog voor detail zorgt voor foutloze documenten en goed voorbereide taken en gebeurtenissen.

Zwakke punten
Accuraat werken zorgt voor foutloos werk, maar kan ook veel tijd kosten. Dit kan voor de omgeving frustrerend zijn. Daarnaast wordt deze competentie weleens gekoppeld aan de term ‘muggenziften’.

 

Creativiteit
Creativiteit

Steekwoorden: durf, lateraal denken, initiatief, verfrissend

Omschrijving

Bij een project of opdracht is het handig om er een creatieveling bij te hebben. Deze mensen komen vaak met verfrissende ideeën input. Wanneer werkzaamheden vastlopen, kan deze creatieveling met goede oplossingen komen. Creatievelingen kunnen omspringen met veranderende omstandigheden op de werkvloer.

Sterke punten
Deze mensen zijn goed in out-of-the-box denken, zij kunnen vaste patronen of ideeën loslaten en komen met een compleet nieuw perspectief. Deze mensen hebben vaak lef en zijn initiatiefrijk. Zij komen vaak zelf met andere oplossingen.

Zwakke punten
Creatieve mensen hebben vaak veel verschillende ideeën, maar dit kunnen er ook teveel zijn. Deze mensen kunnen dan ook vaker nogal chaotisch overkomen. Hun ideeën bestaan voor het overgrote deel uit losse flodders en duidelijkheid ontbreekt dan. Deze mensen hebben vaak wel een goede sfeer of inspiratie nodig. Ontbreekt het hieraan, dan kan de creatieveling nog weleens vastlopen. Bepaalde creatievelingen kunnen erg eigenwijs zijn, zij hebben dan het idee dat hun plan het beste is.

Initiatief ontplooien
Initiatief ontplooien

Steekwoorden: proactief, ondernemend, toekomst, ambitieus

Omschrijving

Deze personen komen zelf met oplossingen of nieuwe ideeën. Ze zien bepaalde kansen en proberen hierop in te spelen. Met het oplossen van problemen of het maken van taken reageren deze personen proactief. Ze staan vooraan om iets te ondernemen.

Sterke punten
Proactiviteit is een eigenschap die direct wordt gekoppeld aan initiatiefnemende personen. Ze zijn ook ambitieus. Ze willen dingen verbeteren, problemen oplossen, doelen stellen en die ook bereiken. Daarnaast komen ze vaak met creatieve ideeën en kijken daarbij optimistisch naar de toekomst.

Zwakke punten
Deze personen kunnen overijverig overkomen. Ze hebben altijd ideeën en oplossingen. Deze competentie wordt dan ook weleens gekoppeld aan de term bemoeial. Een idee opperen wanneer dit niet gewenst is, kan voor veel mensen frustrerend zijn. Daarnaast kunnen iniatiefnemers betweterig overkomen, omdat zij altijd vooraan staan. Anderen krijgen dan minder kans hun ideeën op tafel te leggen.

 

Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid

Steekwoorden: doorzetters, zorgvuldig, eigenwijs, ambitieus

Omschrijving

Bij deze mensen staat het resultaat centraal. Zij spannen zich in om dit resultaat te behalen. Zij laten zich niet van de wijs brengen door extra werk, tegenvallers of tijdsdruk. Onderweg weten ze problemen op te lossen en daarbij het resultaat voor ogen te houden.

Sterke punten
Deze mensen gaan net zo lang door totdat ze hun doel behaald hebben. Ze werken accuraat en zorgvuldig. Deze mensen hebben vaak ook veel discipline en doorzettingsvermogen, ze voelen zich goed wanneer het beoogde doel behaald is. Deze personen hebben een bepaalde mate van prestatiedrang, hierdoor kunnen ze zowel zichzelf als anderen goed motiveren.

Zwakke punten
De manier waarop deze mensen tot het resultaat komen is niet zo belangrijk. Hierdoor kunnen er wel fouten gemaakt worden. Andere mensen kunnen door deze persoon ook benadeeld worden. Deze resultaatgerichte mensen zijn teveel met het resultaat bezig, zodat ze hun omgeving vergeten. Maar ook bij henzelf kan de prestatiedrang leiden tot problemen. Zij willen zo graag presteren dat ze een verhoogd risico lopen op bijvoorbeeld een burn-out. 

Vaardigheden Elektronisch Voorbereider

 • Aandacht voor details
 • Methodisch werken
 • Punctueel
 • Nieuwe oplossingen bedenken
 • Out of the box denken
 • Durf
 • Proactief
 • Ondernemend
 • Oplossingsgericht
 • Doelgericht
 • Vasthoudendheid
 • Ambitie

Persoonlijkheid en Eigenschappen Elektronisch Voorbereider

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Elektronisch Voorbereider passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Elektronisch Voorbereider nodig? 

Om als Elektronisch Voorbereider binnen een reclamebureau, redactie, drukkerij of uitgeverij te kunnen werken moet je goede, verzorgde producten afleveren. Zowel je baas als de klant moet tevreden zijn en het eindproduct moet de bedoelde uitwerking hebben (Succesvolle werker). Daarnaast zijn een goede uitwerking en mooie afwerking van het eindproduct belangrijk; de Elektronisch Voorbereider moet de wensen en eisen van de opdrachtgever hierin nauwkeurig verwerken (Perfectionist).

Bekijk de persoonstypen voor Elektronisch Voorbereider


Eigenschappen Elektronisch Voorbereider

 • Idealistisch
 • Gedisciplineerd
 • Punctueel
 • Enthousiast
 • Zelfverzekerd
 • OndernemendArbeidsmarktperspectief Elektronisch Voorbereider

Wat zijn de baankansen voor een Elektronisch Voorbereider?

De grafische tak maakt al enige tijd een kleine groei door. Dat wil zeggen dat er nog altijd wel banen bijkomen. Echter je moet als Elektronisch Voorbereider je wel kunnen onderscheiden van andere elektronisch voorbereiders om op te vallen. Uiteindelijk gaat het om originaliteit en kunnen.

Als Elektronisch Voorbereider heb je meestal een leidinggevende boven je. Dat betekent dat je met voldoende tijd en ervaring ook door kunt groeien naar een dergelijke functie. Een andere groeimogelijkheid is overstappen naar een groter bedrijf.

De actuele kans op werk voor een Elektronisch Voorbereider

Het beroep Elektronisch Voorbereider is onderdeel van de beroepsfamilie Drukwerkvoorbereiders. De kans op werk voor de beroepsfamilie Drukwerkvoorbereiders is in de huidige periode gemiddeld

Huidige aantal vacatures

1

Baankans Elektronisch Voorbereider

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Doorgroei mogelijkheden Elektronisch Voorbereider

Je kunt als Elektronisch Voorbereider een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep Elektronisch Voorbereider is onderdeel van de beroepsfamilie Drukwerkvoorbereiders. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een Elektronisch Voorbereider

Mogelijke specialisaties voor een Elektronisch Voorbereider

kleurlithograaf steentekenaar lithografisch tekenaar chromolithograaf formulezetter zetter regelzetmachine braillezetter fotozetter (grafisch) zetter fotografisch staromat-, koppen- of headlinezetter
Bekijk meer beroepen Bekijk minder beroepen

Organisaties waar een Elektronisch Voorbereider werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Elektronisch Voorbereider meestal werkt.

Waar werkt een Elektronisch Voorbereider?

Elektronisch Voorbereiders zijn bij heel veel gedrukte en online media betrokken. Het gevolg is dat er vrijwel geen bedrijf of organisatie van enige omvang is die eraan ontkomt om op een gegeven moment een bedrijf in te schakelen voor reclamemateriaal.

Meestal zullen bedrijven die een Elektronisch Voorbereider inschakelen uit de profit sector komen omdat zij meer budget hebben hiervoor. Toch zullen ook non-profit organisaties soms derden inschakelen.

Meer weten over werken in de Creatief & Design?

Bekijk werken in Creatief & Design

Netwerk Elektronisch Voorbereider

Met wie werkt een Elektronisch Voorbereider samen? 

De Elektronisch Voorbereider werkt veel voor externe opdrachtgevers waar je dan ook verantwoording aan af moet leggen. En meestal zul je daarnaast ook een leidinggevende hebben binnen het bedrijf waarvoor je werkt. Je werkt in de regel verder geheel zelfstandig aan de opdrachten die je binnen krijgt.


 • Opdrachtgever
 • Leidinggevende
Elektronisch Voorbereider

Interview met een Elektronisch Voorbereider

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Verwante beroepen Elektronisch Voorbereider:

Er zijn best wel wat beroepen die op elkaar lijken of tot dezelfde "beroepsfamilie" of beroepsgroep horen. Bekijk hieronder aam wat voor beroepen een Elektronisch Voorbereider verwant is.

Wat zijn soortgelijke beroepen als Elektronisch Voorbereider?

De beroepen die verwant zijn aan Elektronisch Voorbereider zijn:
DTP'er
Salaris: €1800 tot €2650
Opleiding: MBO HBO
Baankans: Gemiddeld

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep %1$s, zoals: "Wat doet een %1$s?", of "Wat verdient een %1$s? of "Hoe word je een %1$s?". Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een %1$s nodig heeft.

Alles over het beroep Elektronisch Voorbereider in één oogopslag

Beroepsgroep:

Netwerk:

 • Opdrachtgever
 • Leidinggevende

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1400 tot €2600

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

1Ga direct naar