Fondsenwerver: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Fondsenwerver: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Dus je wilt misschien wel werken als Fondsenwerver? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Fondsenwerver wilt worden.

Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Fondsenwerver, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het werken als Fondsenwerver


Vacatures Fondsenwerver

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...


Wat is een Fondsenwerver?

Het is de verantwoordelijkheid van de fondsenwerver om zoveel mogelijk sponsoren en donateurs te vinden voor diens (non-profit) organisatie. Een fondsenwerver kan op allerlei niveaus en voor verscheidene organisaties te werk gaan. Vaak gaat het hierbij om een goed doel, maar men kan bijvoorbeeld ook door een politieke partij of financiele instelling ingehuurd worden.

Hoewel een fondsenwerver door een organisatie aangesteld wordt, is men zelf verantwoordelijk voor het binnenhalen van beloftes en donaties. Als fondsenwerver brengt men dan ook het meerendeel van diens tijd door met de zoektocht naar de beste plekken om mensen voor diens organisatie te strikken, en het overtuigen van potentiele donoren.

Om diens werk succesvol te kunnen doen, zal een fondsenwerver moeten geloven in het werk wat die doet, en deze boodschap sterk overdragen in alles wat die doet. Een fondsenwerver is zelfstandig, inspirerend en uitermate doelgericht. Dit geldt voor een corporate fondsenwerver, maar ook voor mensen die van deur naar deur gaan om fondsen te werven.


Past het beroep Fondsenwerver bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.

Bekijk jouw baansuggesties

Heb je wel eens gedacht aan?

Omscholen naar een beroep met baankansen?
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...Vacatures Fondsenwerver per stad

Vacatures Fondsenwerver Alkmaar

Vacatures Fondsenwerver Almelo

Vacatures Fondsenwerver Almere

Vacatures Fondsenwerver Alphen aan den Rijn

Vacatures Fondsenwerver Amersfoort

Vacatures Fondsenwerver Amstelveen

Vacatures Fondsenwerver Amsterdam

Vacatures Fondsenwerver Apeldoorn

Vacatures Fondsenwerver Arnhem

Vacatures Fondsenwerver Assen

Vacatures Fondsenwerver Bergen op Zoom

Vacatures Fondsenwerver Breda

Vacatures Fondsenwerver Capelle aan den IJssel

Vacatures Fondsenwerver Delft

Vacatures Fondsenwerver Den Bosch

Vacatures Fondsenwerver Den Haag

Vacatures Fondsenwerver Den Helder

Vacatures Fondsenwerver Deventer

Vacatures Fondsenwerver Doetinchem

Vacatures Fondsenwerver Dordrecht

Vacatures Fondsenwerver Ede

Vacatures Fondsenwerver Eindhoven

Vacatures Fondsenwerver Emmen

Vacatures Fondsenwerver Enschede

Vacatures Fondsenwerver Gouda

Vacatures Fondsenwerver Groningen

Vacatures Fondsenwerver Haarlem

Vacatures Fondsenwerver Haarlemmermeer

Vacatures Fondsenwerver Heerlen

Vacatures Fondsenwerver Helmond

Vacatures Fondsenwerver Hengelo

Vacatures Fondsenwerver Hilversum

Vacatures Fondsenwerver Hoogeveen

Vacatures Fondsenwerver Hoorn

Vacatures Fondsenwerver Katwijk

Vacatures Fondsenwerver Leeuwarden

Vacatures Fondsenwerver Leiden

Vacatures Fondsenwerver Lelystad

Vacatures Fondsenwerver Maastricht

Vacatures Fondsenwerver Middelburg

Vacatures Fondsenwerver Nieuwegein

Vacatures Fondsenwerver Nijmegen

Vacatures Fondsenwerver Oss

Vacatures Fondsenwerver Purmerend

Vacatures Fondsenwerver Roermond

Vacatures Fondsenwerver Roosendaal

Vacatures Fondsenwerver Rotterdam

Vacatures Fondsenwerver Schiedam

Vacatures Fondsenwerver Spijkenisse

Vacatures Fondsenwerver Terneuzen

Vacatures Fondsenwerver Tilburg

Vacatures Fondsenwerver Utrecht

Vacatures Fondsenwerver Veenendaal

Vacatures Fondsenwerver Venlo

Vacatures Fondsenwerver Vlaardingen

Vacatures Fondsenwerver Westland

Vacatures Fondsenwerver Zaanstad

Vacatures Fondsenwerver Zeist

Vacatures Fondsenwerver Zoetermeer

Vacatures Fondsenwerver Zwolle

Meer steden Minder steden

Salarisschaal Fondsenwerver

Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wat verdient een Fondsenwerver?

Een fondsenwerver kan voor een liefdadigheidsorganisatie als vrijwilliger werken, en daarbij dus zelf niet betaald worden.

Als men een vaste functie als fondsenwerver heeft begitn het salaris bij ongeveer 1800 euro en men kan wel 3800 euro bruto per maand gaan ontvangen. Ook kan men een bonus krijgen als men een grote investering of sponsor voor het bedrijf binnen heeft gehaald. Verder kan men gecompenseerd worden voor reiskosten en andere uitgaven die nodig zijn om een succesvolle fondsenwerver te kunnen zijn.


Meer weten over het salaris Fondsenwerver

Salaris aankomend Fondsenwerver Salaris junior Fondsenwerver Wat is het salaris van een medior Fondsenwerver? Welk salaris krijgt een senior Fondsenwerver?


Hoe word je een Fondsenwerver? 

Men kan op elk niveau aan fondswerven doen. De meeste opleidingen of cursussen in fondsenwerving staan dan ook open voor ieder die deze functie wil (bij)leren. Voor sommige opleidingen geldt dat men eerst een HBO-opleiding in de richting van Economie, Marketing o.d. gedaan dient te hebben.

Om op het hoogste niveau als fondsenwerver aan de slag te kunnen heeft men daarbij meestal een MBA nodig; een cursus alleen is niet genoeg om bij een groot en/of internationaal bedrijf aangenomen te kunnen worden.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Fondsenwerver

Er zijn geen opleidingen Fondsenwerver aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Fondsenwerver in werkt

Bekijk alle opleidingen Algemeen


Omscholen tot Fondsenwerver

Je kan op verschillende manieren omscholen tot Fondsenwerver. Zelfstandig of georganiseerd.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Fondsenwerver

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Fondsenwerver

Als je Fondsenwerver wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Fondsenwerver zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Fondsenwerver

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.

Wat doet een Fondsenwerver?

Ga naar de omschoolwijzer


Competenties Fondsenwerver

Een Fondsenwerver heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Doorzettingsvermogen
Doorzettingsvermogen

Steekwoorden: durf, motiveren, stressbestendig, resultaatgericht, optimistisch

Omschrijving

In moeilijke tijden weten deze mensen de moed vast te houden en ondanks de omstandigheden toch door te gaan. Deze doorzetters houden vast aan hun ideeën en laten zich niet van de wijs brengen door tegenslagen. Zij houden het resultaat voor ogen en proberen daar op een zo efficiënt mogelijke manier naar toe te werken.

Sterke punten
Deze mensen zetten door en motiveren daarbij zichzelf en anderen. Op die manier proberen deze mensen zowel hun persoonlijke als het gezamenlijke doel te behalen. Om het doel te behalen is behoorlijk wat energie nodig. Daarnaast zijn zij vaak stressbestendig en optimistisch. Ze laten zich niet uit het veld slaan.

Zwakke punten
Deze mensen willen zo graag de eindstreep behalen, dat de omgeving er soms niet meer toe doet. Ook worden deze doorzetters weleens bestempeld als koppig en eigenwijs. Dit heeft als reden dat zij vasthouden aan ideeën en niet willen afwijken van de bedachte paden.

Motiveren
Motiveren

Steekwoorden: optimistisch, ambitieus, luisteren, overtuigen

Omschrijving

Deze mensen kunnen anderen aanzetten tot actie. Dit kan gebeuren op verschillende manieren, bijvoorbeeld door macht of verbondenheid met een team. Ze willen het werkplezier van anderen vergroten. Ze stellen vaak een gezamenlijk doel centraal en de motivator probeert met het hele team dit doel te behalen.

Sterke punten
In zware tijden blijven deze mensen optimistisch en kijken met een positieve blik naar de toekomst. Ze kunnen zichzelf goed motiveren, maar ook anderen nieuwe zin geven. De meeste motivators zijn goede luisteraars en hebben een goed inlevingsvermogen. Daarnaast past de competentie overtuigen ook goed bij deze competentie. Om mensen te motiveren is overtuiging op bepaalde momenten hard nodig. 

Zwakke punten
Een motivator kan doorslaan. Hij kan zo optimistisch zijn, dat hij de realiteit verliest. Dit kan samenhangen met de competentie ambitie, motivators stellen bepaalde doelen en willen deze behalen en ook bij tegenslagen doorgaan. De geloofwaardigheid van de motivator wordt dan aangetast.

Netwerken
Netwerken

Steekwoorden: spontaan, relaties, nieuwe contacten, sociabiliteit

Omschrijving

Deze mensen bouwen relaties en netwerken op met verschillende mensen. En deze netwerken en relaties gebruiken ze om in de toekomst zaken voor elkaar te krijgen. Deze netwerkers zijn vaak in het gezelschap van anderen en leggen vaak gemakkelijk contact met mensen. Ook vinden deze mensen het leuk om nieuwe dingen uit te proberen om op die manier nieuwe contacten te leggen. Ze brengen mensen binnen in hun netwerk met elkaar in contact zodat zij hier hun voordeel mee kunnen doen.

Sterke punten
Deze mensen nemen vaak initiatief op verschillende gebieden. Op een proactieve manier proberen ze nieuwe relaties te leggen. Deze mensen kunnen vaak goed luisteren en zich inleven in andere personen. Deze netwerkers zijn hulpvaardig, spontaan en erg sociaal.

Zwakke punten
Mensen die te graag willen netwerken kunnen ‘gemaakt’ overkomen en opdringerig overkomen. Het lijkt ze niet meer te gaan om de persoon maar puur om hun netwerk uit te breiden. Daarnaast kunnen ze zich ook teveel inleven in anderen. Het lijkt dan of ze zich overal mee willen bemoeien.

Organiseren
Organiseren

Steekwoorden: netwerken, communicatief vaardig, plannen, informatie beheren, gestructureerd 

Omschrijving

Mensen die goed kunnen organiseren, bereiden een evenement, presentatie, personeelsuitje of een andere gebeurtenis nauwkeurig voor. Zo regelen zij de dag en tijd, maar ook de spullen die nodig zijn, de mensen die nodig zijn enzovoort.

Goede punten
Personen die goed kunnen organiseren, kunnen goed plannen en efficiënt en gestructureerd werken. Ook stellen ze prioriteiten en weten ze via welke kanalen ze wat kunnen regelen. Ze zijn vaak ook goed in communiceren en netwerken.

Zwakke punten
Mensen die dingen regelen, kunnen soms niet goed samenwerken. Zij hebben al precies in hun hoofd wat er moet gebeuren en vinden dan soms vervelend als een ander zich ermee komt bemoeien. Ook vergt het organiseren van dingen vaak veel energie en dit kan uiteindelijk leiden tot een burn-out.

Zelfsturing
Zelfsturing

Steekwoorden: processen, ontwikkeling, ambitieus, flexibel

Wat is Zelfsturing?

Deze mensen willen graag op de hoogte blijven van voor hen relevante ontwikkelingen. Zij zoeken proactief naar nieuwe informatie. Zij voelen zichzelf verantwoordelijk voor hun ontwikkeling of een bepaald proces. Deze mensen kijken hierbij naar het resultaat dat ze willen behalen.

Sterke punten
Deze mensen zijn vaak ambitieus en resultaatgericht. Ze stellen voor zichzelf doelen op en proberen deze doelen te behalen. Daarbij zijn deze mensen vaak flexibel, ze zijn verantwoordelijk voor zichzelf en kunnen zich aanpassen aan de situatie en de omgeving. Hierbij houden ze hun doelstellingen voor ogen. Daarbij hebben deze mensen vaak een goede zelfkennis. Ze weten hun zwakke en sterke kanten te benoemen en houden nemen deze dan ook mee in het maken van beslissingen of het stellen van doelen.

Zwakke punten              
Mensen die zichzelf teveel proberen te sturen, worden soms bestempeld als star. Zij wijken niet af van hun ideeën en hierdoor wordt de spontaniteit aangetast. Zij hebben precies uitgestippeld waar ze naar toe willen en spontane (creatieve) uitspattingen worden ontweken.

Vaardigheden Fondsenwerver

 • Motivatie
 • Tegenslagen verwerken
 • Stressbestendig
 • Stimuleren
 • Overtuigingskracht
 • Positiviteit
 • Luistervaardigheid
 • Kansen zien
 • Contacten leggen
 • Plannen
 • Gestructureerd werken
 • Prioriteiten stellen
 • Proactiviteit
 • Doelgericht werken
 • Wendbaarheid
Bekijk meer Bekijk minder

Wat voor persoonlijkheid heeft een Fondsenwerver nodig? 

Om mensen te kunnen overtuigen van de waarde van diens bedrijf, en de wijsheid om daarin te investeren, zal een fondsenwerver goed moeten kunnen communiceren. Men zal zich op allerlei verschillende evenementen vertonen en daar goed voor de dag dienen te komen. Het is hierbij cruciaal dat de fondsenwerver anderen inspireert en motiveert om zo donaties of investeringen binnen te krijgen (Levensgenieter). Dit principe geldt ook voor een fondsenwerver die als vrijwilliger bij mensen langs de deur gaat.

Naast het overhalen van mensen, zal een fondsenwerver ook snel te werk dienen te gaan. Het gaat er niet alleen om dat mensen investeren in diens bedrijf, maar ook dat er veel geinvesteerd wordt (Succesvolle werker). Een fondsenwerver zal hierom veel op de been zijn, en altijd een praatje paraat hebben dat niet alleen overtuigend is maar ook efficient.


Eigenschappen Fondsenwerver

 • Optimisme
 • Energiek
 • Vindingrijkheid
 • Enthousiasme
 • Zelfverzekerdheid
 • OndernemendheidWat zijn de baankansen voor een Fondsenwerver?

Een fondsenwerver creeert diens eigen kansen, waardoor het moeilijk is om in te schatten wat diens perspectieven zijn. Afhankelijk van diens connecties en overredingskracht kan een fondsenwerver zich voor elke (non-profit) organisatie inzetten. Vooral in tijden waarbij het slecht gaat met de economie kan een fondsenwerver goud waard zijn voor een bedrijf. Daarentegen heeft niet elk bedrijf behoefte aan een fondsenwerver, waardoor er wel degelijk een limiet zit aan de mogelijkheden die een fondsenwerver heeft.

De actuele kans op werk voor een Fondsenwerver

Het beroep Fondsenwerver is onderdeel van de beroepsfamilie Acquisiteurs zakelijke diensten. De kans op werk voor de beroepsfamilie Acquisiteurs zakelijke diensten is in de huidige periode zeer goed

Huidige aantal vacatures

1

Baankans Fondsenwerver

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Doorgroei mogelijkheden Fondsenwerver

Het beroep Fondsenwerver is onderdeel van de beroepsfamilie Acquisiteurs zakelijke diensten.


Waar werkt een Fondsenwerver?

Een fondsenwerver zal vooral bij non-profits terechtkomen, omdat deze soort bedrijven het meeste baat hebben bij de functie die de fondsenwerver vervult. Er zijn echter ook commerciele organisaties die een fondsenwerver in dienst hebben.

Waar men ook terechtkomt, een fondsenwerver zal altijd buiten het bedrijf aan het werk zijn, op congressen en andere evenementen, of gewoon op straat, om zo de donaties van buiten naar binnen te kunnen doorspelen.


Met wie werkt een Fondsenwerver samen? 

Een fondsenwerver bevindt zich in de hogere kringen, bij de mensen die beslissingen over investeringen kunnen maken, zoals directeurs, de financieel directeur of mogelijk de accountmanagers van investeringsbureaus. Kortom, mensen die geld hebben en dat uit kunnen geven, voor zichzelf of voor hun bedrijf.


 • Directeur
 • Financieel directeur
 • Fondsenwerver
 • Accountmanager
 • Mensen met geld
Fondsenwerver

Alles over het beroep Fondsenwerver in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Netwerk:

 • Directeur
 • Financieel directeur
 • Fondsenwerver
 • Accountmanager
 • Mensen met geld

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1800 tot €3800

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

1Zoek een ander beroep

Bekijk ook

Ga direct naar