Garnalenpeller Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Garnalenpeller? Lees de functieomschrijving.

Een Garnalenpeller is iemand die garnalen pelt. Van oudsher is dit een beroep wat het gezin van garnalenvissers thuis beoefent. De garnalen werden gevangen, aan boord van het schip gekookt waarna de huisvrouw en de kinderen als Garnalenpellers de garnalen met de hand pelde. Echter, in de jaren 80 van de 20e eeuw werd het thuispellen van garnalen bij wet verboden. Dit werd gedaan omdat doordat het pellen bij mensen thuis gedaan werd, er geen toezicht op de kwaliteit en de hygiëne mogelijk was. Garnalen mochten vanaf toen alleen in bedrijfsruimtes gepeld worden. Dit werd echter door veel visserijbedrijven te duur gevonden, waardoor er massaal garnalen naar lagelonenlanden verscheept werden om daar door Garnalenpellers gepeld te worden. In de jaren na de komst van het garnalenbesluit stopte veel mensen in Nederland met het werk als Garnalenpeller, tot het punt dat er helemaal niet meer bedrijfsmatig garnalen werden gepeld in Nederland.

In sommige Europese landen worden garnalen in enkele gevallen wel nog zelf gepeld, zoals in België. Echter, dit wordt dan gedaan door de garnalen door een machine te halen, waarna ze er gepeld uitkomen. Het beroep van Garnalenpeller, waarbij bedrijfsmatig met de hand garnalen gepeld worden, komt in de rijkere Europese landen niet meer voor.

Nederlandse visserijbedrijven verschepen hun garnalen vooral naar Marokko, omdat daar op een gegeven moment de mogelijkheid was om grotere bedrijven te exploiteren dan in Polen of Oekraïne mogelijk was, en de lage arbeidskosten daar hetzelfde waren. Garnalen die bijvoorbeeld in de Noordzee gevangen zijn, worden in een dag naar Marokko gestuurd, waarna de garnalen dezelfde dag nog door Garnalenpellers ter plaatste gepeld worden. De gepelde garnalen worden verpakt en terug naar Nederland verstuurd, waarna ze hier verwerkt worden totdat ze verkocht kunnen worden.

Wil je werken als Garnalenpeller?

Werk je al als Garnalenpeller en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Garnalenpeller worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Garnalenpeller, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!

Bekijk de vacatures Bekijk de opleidingen Bekijk salarisinfo Vind de beste werkgevers

Alles over het beroep Garnalenpeller in één oogopslag

Beroepsgroep:

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van onbekend

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Garnalenpeller

Wat verdient een Garnalenpeller?

Garnalenpeller is een beroep dat niet meer in Nederland voor komt. In de landen waar het werk wel nog verricht wordt, landen zoals Polen en Marokko, ligt het uurloon vaak minstens tien keer lager dan in Nederland het geval is. Van secundaire arbeidsvoorwaarden is daar vaak geen sprake.

Salarisschaal Garnalenpeller

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Garnalenpeller

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Garnalenpeller

Hoe goed is de toekomst voor de Garnalenpeller? 

Werkzaamheden worden in deze tijd veel meer machinaal gedaan dan vroeger. Dat de mogelijkheid van het pellen van garnalen door machines nog niet benut is, heeft te maken met het nog niet bestaan van een goed functionerende machine hiervoor. Er zijn wel pelmachines, maar tot op heden functioneren deze machines nog niet zo dusdanig goed dat het voor bedrijven rendabel is om over te gaan op het machinaal pellen van garnalen ten koste van het handpellen van garnalen. Het is echter nog maar een kwestie van tijd eer er een machine ontwikkeld is die wel rendabel genoeg is. De verwachting is dan ook dat de functie van Garnalenpeller zal op ten duur geheel zal dan verdwijnen.

Doorgroeimogelijkheden heeft een Garnalenpeller weinig. Een promotie tot leidinggevende over Garnalenpellers zou tot de mogelijkheden behoren, maar de werkzaamheden van een leidinggevende verschillen veel van de (feitelijke) werkzaamheden van een Garnalenpeller. Daarnaast zijn er veel Garnalenpellers, mede omdat het ongeschoold werk is, en zijn er hierdoor relatief weinig banen van leidinggevenden.
 

Baankans Garnalenpeller

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Garnalenpeller worden: Opleidingen tot Garnalenpeller

Hoe word je een Garnalenpeller? 

Garnalenpeller is een beroep waar geen opleiding voor vereist is. Dit was vroeger niet zo, waardoor huisvrouwen dit gemakkelijk naast hun dagelijkse werkzaamheden konden doen, en is nu nog steeds niet zo, waardoor het gemakkelijk aan Marokkaanse werknemers uitbesteed kan worden.

Dat er voor het beroep van Garnalenpeller geen opleiding vereist is, houdt niet in dat het werk is dat iedereen kan doen. Het vereist namelijk veel discipline en handvaardigheid, vooral op bedrijfsmatige basis zoals de Garnalenpellers in Marokko dat moeten doen.
 

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Garnalenpeller

Meer opleidingen Garnalenpeller

Weet je nog niet of je Garnalenpeller wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Garnalenpeller of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Garnalenpeller

Met wie werkt een Garnalenpeller samen? 

Een Garnalenpeller werkzaam bij een pel bedrijf staat vooral in nauw contact met andere Garnalenpellers. De werkzaamheden worden vaak louter aan lopende banden verricht, waardoor er ook simpelweg geen mogelijkheid is om in contact te staan met anderen dan mede Garnalenpellers


Garnalenpeller


Organisaties waar een Garnalenpeller werkzaam is

Waar werkt een Garnalenpeller meestal? 

Garnalenpellers in landen als Polen, Marokko en Oekraïne zijn werkzaam in een zogeheten pelfabriek. Deze fabrieken zijn vaak in handen van lokale ondernemers die een contract met Nederlandse visserijbedrijven gesloten hebben. Deze bedrijven maken deel uit van de profit-sector. 

Meer weten over werken in de Productie?

Bekijk werken in Productie

Best beoordeelde werkgevers Garnalenpeller

Waar kun je het beste werken als Garnalenpeller? Hieronder vindt je de best door de Garnalenpeller beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Garnalenpeller.

Competenties, Skills en Vaardigheden Garnalenpeller:

Welke competenties heeft een een Garnalenpeller nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Garnalenpeller

Wat voor persoonlijkheid heb je als Garnalenpeller nodig? 

De werkzaamheden van een Garnalenpeller zijn zeer eentonig, waardoor een Garnalenpeller de persoonlijkheid van een succesvolle werker moet hebben om het werk naar verwachting te verrichten. De succesvolle werker is doelgericht en energiek, eigenschappen die noodzakelijk zijn om het eentonige werk, dag in, dag uit te kunnen uitvoeren.

Naast een succesvolle werker is een Garnalenpeller een loyalist. Zowel de opdrachtgever als de leidinggevende moet op hem kunnen vertrouwen en hij voelt zich verantwoordelijk voor het af te leveren werk. Per dag moeten er vaak duizenden garnalen gepeld worden, iets wat organisatorisch lastig is. Het proces kan alleen succesvol verricht worden als iedere schakel betrouwbaar is en zich verantwoordelijk opstelt, ook de Garnalenpeller dus.

Bekijk de persoonstypen voor Garnalenpeller


Loyalist


Lees meer

Succesvolle werker


Lees meer

Interview met een Garnalenpeller

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Garnalenpeller

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Garnalenpeller

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Garnalenpeller

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Garnalenpeller dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Garnalenpeller belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Garnalenpeller. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Garnalenpeller iets voor je?

Zou je graag Garnalenpeller willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Garnalenpeller bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Garnalenpeller

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar