Geestelijk Verzorger Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Geestelijk Verzorger? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep geestelijk verzorger. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je geestelijk verzorger wordt.

 

Wat is een Geestelijk Verzorger?

De Geestelijk Verzorger werkt meestal in zorginstellingen, waar hij (tijdelijke) bewoners begeleiding en ondersteuning biedt bij vragen rond levensbeschouwing en zingeving. Vroeger werd deze functie vervuld door mensen met een kerkelijke achtergrond en bijbehorende levensbeschouwelijke visie, die aansloot bij die van de cliënt. Heden ten dage is de samenleving meer geseculariseerd en is er ook vraag naar geestelijke verzorging zonder een specifieke religieuze of levensbeschouwelijke achtergrond (r.k., protestants, humanistisch etc.). Er zijn ook vrijgevestigde Geestelijk Verzorgers actief.

Een Geestelijk Verzorger voert met de patiënt of cliënt en mensen uit hun omgeving gesprekken over het leven en de invulling daarvan. De religie of andere levensovertuiging van de cliënt wordt hierbij als leidraad gebruikt. In zorginstellingen worden mensen meer dan in het gewone leven direct geconfronteerd met existentiële kwesties. Geestelijk Verzorgers bespreken onder andere zaken als ziekte en gezondheid en vragen over het leven en de dood. Hij kan mensen zo helpen bij het geven van zin aan en het accepteren van het leven zoals het is, ook in een instelling.

Eventueel verzorgt de Geestelijk Verzorger kerkdiensten in de zorginstelling of lessen en cursussen. Niet alleen vinden er individuele gesprekken plaats, maar kan de Geestelijk Verzorger ook groepsgesprekken of meditaties organiseren. De Geestelijk Verzorger staat nauw in contact met andere medewerkers van de instelling.

Geestelijk Verzorgers werken ook voor Defensie en in gevangenissen.Wil je werken als Geestelijk Verzorger?

Werk je al als Geestelijk Verzorger en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Geestelijk Verzorger worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Geestelijk Verzorger, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Geestelijk Verzorger in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2350 tot €4700

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Geestelijk Verzorger

Wat verdient een Geestelijk Verzorger?

De Geestelijk Verzorger start met een basissalaris van ongeveer €2350, wat kan oplopen tot ongeveer €4700 bruto per maand. Dit is exclusief 8% vakantietoeslag. Deze saliëring is conform CAO.

Eventuele andere secundaire arbeidsvoorwaarden verschillen per werkgever, en zijn bijvoorbeeld een reiskostenvergoeding, kopen en verkopen van vakantiedagen, vergoeding dienstreizen.

Salarisschaal Geestelijk Verzorger

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Geestelijk Verzorger

Er zijn geen vacatures Geestelijk Verzorger aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Geestelijk Verzorger in werkt.

Meer weten over de sector waar een Geestelijk Verzorger in werkt

Bekijk werken in Gezondheidszorg & Farmacie

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Geestelijk Verzorger

Wat zijn de baankansen voor een Geestelijk Verzorger?

Door de vergrijzing en ondanks secularisering is er een constante vraag naar Geestelijk Verzorgers in zorginstellingen. Deze zullen meer en meer te maken krijgen met mensen die geen 'doorsnee' levensbeschouwelijke overtuiging hebben.

Doorgroeimogelijkheden zijn er niet, de functie van Geestelijk Verzorger is enig in zijn soort.

De actuele kans op werk voor een Geestelijk Verzorger

Het beroep Geestelijk Verzorger is onderdeel van de beroepsfamilie Theologen. De kans op werk voor de beroepsfamilie Theologen is in de huidige periode matig

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Geestelijk Verzorger

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Geestelijk Verzorger worden: Opleidingen tot Geestelijk Verzorger

Wil je Geestelijk Verzorger worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Geestelijk Verzorger.

Hoe word je een Geestelijk Verzorger? 

De Geestelijk Verzorger kan meerdere driejarige Bachelors (WO)volgen; Godsdienstwetenschappen, Theologie of Godgeleerdheid, Humanistiek, Islamologie/Islamkunde. Er kan ook gekozen worden voor de HBO opleiding Godsdienst- Pastoraal werk, welke vier jaar duurt. Een Master Geestelijke Verzorging (WO) leidt uiteindelijk op tot Geestelijk Verzorger. Een rabbinale opleiding maakt het mogelijk om Joods Geestelijk Verzorger te worden. 

De 1 best beoordeelde opleidingen tot Geestelijk Verzorger

Opleiding tot Conflictbevrijder (transformatieve conflictcoaching)
Wil jij de verdiepingsslag maken van conflictbegeleider naar conflictbevrijder? Werk jij in een begeleidende functie, bv als (loopbaan)coach, verzuimbegeleider, geestelijk verzorger, bmw-er, vertrouwenspersoon, of mediator en wil je graag:  ♥ …
Opleiding tot Conflictbevrijder (transformatieve conflictcoaching)

Omscholen of doorgroeien tot Geestelijk Verzorger

Als je Geestelijk Verzorger wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Geestelijk Verzorger zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Geestelijk Verzorger

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Geestelijk Verzorger?

Competenties en Vaardigheden Geestelijk Verzorger

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Geestelijk Verzorger nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Geestelijk Verzorger nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Geestelijk Verzorger

Trainingen & cursussen Coachen
Coachen
Trainingen & cursussen Integriteit
Integriteit
Trainingen & cursussen Luisteren
Luisteren
Trainingen & cursussen Stressbestendigheid
Stressbestendigheid
Trainingen & cursussen Uitdrukkingsvaardigheid
Uitdrukkingsvaardigheid

Persoonlijkheid van een Geestelijk Verzorger

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Geestelijk Verzorger. Als Geestelijk Verzorger wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Geestelijk Verzorger:


zie volledige beschrijving persoonstype Geestelijk Verzorger

Vakkennis voor een Geestelijk Verzorger

Het is voor een Geestelijk Verzorger ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Geestelijk Verzorger zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Geestelijk Verzorger


Werkervaring Geestelijk Verzorger

Het is voor een startend Geestelijk Verzorger die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Geestelijk Verzorger is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals .

Iets anders leren?

Is Geestelijk Verzorger het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Geestelijk Verzorger

Met wie werkt een Geestelijk Verzorger samen? 

De Geestelijk Verzorger heeft voornamelijk contact met de cliënt, patiënt of bewoner van de zorginstelling en de verzorgers/familie daarvan. Het individuele zorgplan richt zich op deze personen. Naast het contact met de cliënt en zijn of haar verzorgers heeft de geestelijk verzorger ook veel contact met andere zorgmedewerkers. 


Geestelijk Verzorger


Organisaties waar een Geestelijk Verzorger werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Geestelijk Verzorger meestal werkt.

Waar werkt een Geestelijk Verzorger?

 • Zorginstelling
 • GZ/GGZ
 • Ziekenhuis
 • Verzorgingshuis
 • Bejaardenhuis
 • Gevangenis
 • Defensie

Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Best beoordeelde werkgevers Geestelijk Verzorger

Waar kun je het beste werken als Geestelijk Verzorger? Hieronder vind je de best door de Geestelijk Verzorger beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Geestelijk Verzorger.

Competenties, Skills en Vaardigheden Geestelijk Verzorger:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Geestelijk Verzorger.

Welke competenties heeft een Geestelijk Verzorger nodig?

Een Geestelijk Verzorger heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Geestelijk Verzorger

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Geestelijk Verzorger passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Geestelijk Verzorger nodig? 

De Geestelijk Verzorger moet zonder oordeel zijn. Er is geen fout of goed, alleen datgene wat de cliënt, patiënt of bewoner je toevertrouwt. Ook moet de geestelijk verzorger een open houding hebben jegens andere geloofsovertuigingen en zal deze moeten accepteren dat er meer is dan alleen zijn of haar visie (Bemiddelaar).

De Geestelijk Verzorger is verder ontvankelijk en ondersteunend. Hij moet warm overkomen en betrokken zijn bij zijn cliënten om zo het vertrouwen te winnen en een wederzijdse respectvolle relatie op te bouwen (Gever).

Bekijk de persoonstypen voor Geestelijk Verzorger


Bemiddelaar


Lees meer

Gever


Lees meer

Interview met een Geestelijk Verzorger

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Geestelijk Verzorger

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Geestelijk Verzorger

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Geestelijk Verzorger

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Geestelijk Verzorger dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Geestelijk Verzorger belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Geestelijk Verzorger. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Geestelijk Verzorger iets voor je?

Zou je graag Geestelijk Verzorger willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Geestelijk Verzorger bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Geestelijk Verzorger

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar