Geestelijk Verzorger Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Geestelijk Verzorger? Lees de functieomschrijving.

De Geestelijk Verzorger werkt meestal in zorginstellingen, waar hij (tijdelijke) bewoners begeleiding en ondersteuning biedt bij vragen rond levensbeschouwing en zingeving. Vroeger werd deze functie vervuld door mensen met een kerkelijke achtergrond en bijbehorende levensbeschouwelijke visie, die aansloot bij die van de cliënt. Heden ten dage is de samenleving meer geseculariseerd en is er ook vraag naar geestelijke verzorging zonder een specifieke religieuze of levensbeschouwelijke achtergrond (r.k., protestants, humanistisch etc.). Er zijn ook vrijgevestigde Geestelijk Verzorgers actief.

Een Geestelijk Verzorger voert met de patiënt of cliënt en mensen uit hun omgeving gesprekken over het leven en de invulling daarvan. De religie of andere levensovertuiging van de cliënt wordt hierbij als leidraad gebruikt. In zorginstellingen worden mensen meer dan in het gewone leven direct geconfronteerd met existentiële kwesties. Geestelijk Verzorgers bespreken onder andere zaken als ziekte en gezondheid en vragen over het leven en de dood. Hij kan mensen zo helpen bij het geven van zin aan en het accepteren van het leven zoals het is, ook in een instelling.

Eventueel verzorgt de Geestelijk Verzorger kerkdiensten in de zorginstelling of lessen en cursussen. Niet alleen vinden er individuele gesprekken plaats, maar kan de Geestelijk Verzorger ook groepsgesprekken of meditaties organiseren. De Geestelijk Verzorger staat nauw in contact met andere medewerkers van de instelling.

Geestelijk Verzorgers werken ook voor Defensie en in gevangenissen.

Wil je werken als Geestelijk Verzorger?

Werk je al als Geestelijk Verzorger en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Geestelijk Verzorger worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Geestelijk Verzorger, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!

Bekijk de vacatures Bekijk de opleidingen Bekijk salarisinfo Vind de beste werkgevers

Alles over het beroep Geestelijk Verzorger in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2350 tot €4700

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Geestelijk Verzorger

Wat verdient een Geestelijk Verzorger?

De Geestelijk Verzorger start met een basissalaris van ongeveer €2350, wat kan oplopen tot ongeveer €4700 bruto per maand. Dit is exclusief 8% vakantietoeslag. Deze saliëring is conform CAO.

Eventuele andere secundaire arbeidsvoorwaarden verschillen per werkgever, en zijn bijvoorbeeld een reiskostenvergoeding, kopen en verkopen van vakantiedagen, vergoeding dienstreizen.

Salarisschaal Geestelijk Verzorger

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Geestelijk Verzorger

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Geestelijk Verzorger

Hoe goed is de toekomst voor de Geestelijk Verzorger? 

Door de vergrijzing en ondanks secularisering is er een constante vraag naar Geestelijk Verzorgers in zorginstellingen. Deze zullen meer en meer te maken krijgen met mensen die geen 'doorsnee' levensbeschouwelijke overtuiging hebben.

Doorgroeimogelijkheden zijn er niet, de functie van Geestelijk Verzorger is enig in zijn soort.

Baankans Geestelijk Verzorger

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Geestelijk Verzorger worden: Opleidingen tot Geestelijk Verzorger

Hoe word je een Geestelijk Verzorger? 

De Geestelijk Verzorger kan meerdere driejarige Bachelors (WO)volgen; Godsdienstwetenschappen, Theologie of Godgeleerdheid, Humanistiek, Islamologie/Islamkunde. Er kan ook gekozen worden voor de HBO opleiding Godsdienst- Pastoraal werk, welke vier jaar duurt. Een Master Geestelijke Verzorging (WO) leidt uiteindelijk op tot Geestelijk Verzorger. Een rabbinale opleiding maakt het mogelijk om Joods Geestelijk Verzorger te worden. 

De 1 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Geestelijk Verzorger

Moreel Beraad
Uitgebreid Doel In deze cursus maak je kennis met het denkgereedschap van de normatieve professional om moreel relevantie situatie/dilemma te herkennen, in kaart te brengen en te wegen in een …
Meer opleidingen Geestelijk Verzorger

Weet je nog niet of je Geestelijk Verzorger wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Geestelijk Verzorger of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Geestelijk Verzorger

Met wie werkt een Geestelijk Verzorger samen? 

De Geestelijk Verzorger heeft voornamelijk contact met de cliënt, patiënt of bewoner van de zorginstelling en de verzorgers/familie daarvan. Het individuele zorgplan richt zich op deze personen. Naast het contact met de cliënt en zijn of haar verzorgers heeft de geestelijk verzorger ook veel contact met andere zorgmedewerkers. 


Geestelijk Verzorger


Organisaties waar een Geestelijk Verzorger werkzaam is

Waar werkt een Geestelijk Verzorger meestal? 
 • Zorginstelling
 • GZ/GGZ
 • Ziekenhuis
 • Verzorgingshuis
 • Bejaardenhuis
 • Gevangenis
 • Defensie

Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Best beoordeelde werkgevers Geestelijk Verzorger

Waar kun je het beste werken als Geestelijk Verzorger? Hieronder vindt je de best door de Geestelijk Verzorger beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Geestelijk Verzorger.

Competenties, Skills en Vaardigheden Geestelijk Verzorger:

Welke competenties heeft een een Geestelijk Verzorger nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Geestelijk Verzorger

Wat voor persoonlijkheid heb je als Geestelijk Verzorger nodig? 

De Geestelijk Verzorger moet zonder oordeel zijn. Er is geen fout of goed, alleen datgene wat de cliënt, patiënt of bewoner je toevertrouwt. Ook moet de geestelijk verzorger een open houding hebben jegens andere geloofsovertuigingen en zal deze moeten accepteren dat er meer is dan alleen zijn of haar visie (Bemiddelaar).

De Geestelijk Verzorger is verder ontvankelijk en ondersteunend. Hij moet warm overkomen en betrokken zijn bij zijn cliënten om zo het vertrouwen te winnen en een wederzijdse respectvolle relatie op te bouwen (Gever).

Bekijk de persoonstypen voor Geestelijk Verzorger


Bemiddelaar


Lees meer

Gever


Lees meer

Interview met een Geestelijk Verzorger

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Geestelijk Verzorger

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Geestelijk Verzorger

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Geestelijk Verzorger

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Geestelijk Verzorger dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Geestelijk Verzorger belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Geestelijk Verzorger. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Geestelijk Verzorger iets voor je?

Zou je graag Geestelijk Verzorger willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Geestelijk Verzorger bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Geestelijk Verzorger

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar