Groom worden: Opleiding, Omscholen en Vaardigheden

Groom worden: Opleiding, Omscholen en Vaardigheden

Hoe kan je Groom worden? Er zijn over het algemeen een aantal verschillende manieren om een beroep te leren. Je kunt de inhoud van een beroep leren via het regulier beroepsonderwijs, maar ook via gerichte cursussen en trainingen. Je kunt een nieuw beroep vaak ook deels on-the-job, oftewel in de praktijk leren. Je kunt vaak ook via zelfstudie, of via speciale omscholing jouw nieuwe beroep leren.

De eerste stap is om je in het beroep te verdiepen. Wat ga je doen als Groom? Welke vaardigheden en eigenschappen heb je nodig om je werk als Groom goed te kunnen uitvoeren? Hoe ziet je werkdag eruit? Wat ga je verdienen als Groom?

Al deze informatie bieden wij jou hier, zodat jij kunt bepalen of je inderdaad Groom wilt worden. Zo ja, dan vind je hier de opleidingen en omscholingen tot Groom.

Alles over hoe je Groom kunt worden


Omscholen met baangarantie en salaris

Voor beroepen met goede baankansen
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...

Hoe word je Groom?

Er zijn verschillende MBO opleidingen om Groom te worden zoals medewerker paardenverzorging (tweejarige opleiding) en allround paardenverzorger (driejarige opleiding). Bij deze opleidingen komt de theorie over paarden aan bod, maar naast deze theoretisch kennis is het voor de Groom ook belangrijk om veel praktijkervaring te hebben. Deze wordt vaak opgedaan door diverse stages en eventueel werk. Veel Grooms zullen in hun vrije tijd ook bezig zijn met paarden en daardoor beschikken over jarenlange kennis en ervaring.

Welke vaardigheden heb je nodig om Groom te worden?

Om Groom te kunnen worden heb een aantal verschillende vaardigheden nodig. Een aantal persoonlijke vaardigheden en een aantal praktische of technische vaardigheden.

De vrijwel noodzakelijke vaardigheden voor een Groom zijn Doorzettingsvermogen, Consequent handelen en Ambitie. Ook zijn Motivatie, Tegenslagen verwerken en Stressbestendig belangrijke vaardigheden als je Groom wilt worden. Verder zijn Inlevingsvermogen, Aanpassingsvermogen en Lichtvoetigheid ook erg gewenste vaardigheden.

Welke competenties heb je nodig om Groom te worden?

Als je Groom wilt worden zal je ook een aantal competenties nodig hebben. Een competentie is een combinatie van kennis, vaardigheden, eigenschappen en ervaring.

Gewenste competenties Groom

  • Discipline
  • Doorzettingsvermogen
  • Flexibiliteit
  • Inzicht in omgeving

Welke eigenschappen heb je nodig om Groom te worden?


Met welke persoonstypen kun je Groom worden?

Er zijn een aantal persoonstypen die passen bij het beroep Groom. Dit zijn geen zwart/wit vereisten, maar vaak is het wel zo dat een bepaald persoonstype van nature een bepaald beroep beter uitoefent dan iemand met een ander persoonstype.

De persoonstypen die het meest passen bij het beroep Groom zijn de en de .

Een Groom is gek op paarden en leert de paarden goed kennen. Hierdoor merkt de Groom de kleinste veranderingen op en reageert hier direct op. Veranderingen kunnen namelijk betekenen dat er iets aan de hand is en dat er actie moet worden ondernomen.

Ook heeft de Groom veel verantwoordelijkheid voor de verzorging van de paarden en de spullen. De Groom werkt zorgvuldig en zorgt dat alles netjes en op orde blijft.

Opleiding Groom

Er zijn een aantal verschillende opleidingsvormen waarmee je Groom kunt worden. Er zijn opleidingen die je vanaf het begin opleiden tot Groom. Je vindt opleidingen met baangarantie, of andere manieren voor omscholing tot Groom. Maar ook cursussen en trainingen voor de Groom.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Groom

Er zijn geen opleidingen Groom aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Groom in werkt

Bekijk meer opleidingen Dieren & Verzorging

Omscholen tot Groom

Hoe kan je omscholen tot Groom? Waar moet je aan denken? Welke vormen van omscholing tot Groom zijn er? Alles wat je wilt weten vind je hier:

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Groom

Welke basisvaardigheden heb je nodig voor omscholing tot Groom?

Je hoeft natuurlijk nog niet alle beroepsspecifieke skills te hebben voordat je begint met jouw omscholing tot Groom. Er zijn wel een aantal basisvaardigheden die je nodig hebt, zoals meestal Nederlandse taalkennis, of rekenvaardigheid.

Er zijn vaak ook branche overdraagbare vaardigheden die jouw kans op omscholing verhogen. Denk hierbij over het algemeen aan computer vaardigheden, of communicatie vaardigheden.

Welke motivatie heb je nodig voor omscholing tot Groom?

Als je wilt omscholen tot Groom is jouw motivatie een van de belangrijkste selectiecriteria van zowel de opleider als jouw mogelijke nieuwe werkgever. Je hebt namelijk nog geen werkervaring dus jouw werkgever zal wel goed overtuigd moeten zijn voordat hij/zij in jouw omscholing investeert.

Wanneer jouw motivatie erg hoog is, is de kans dat je het vak snel leert en jouw werk goed uitvoert erg groot. Daarom is motivatie überhaupt een groot selectiecriterium voor alle werkgevers.

Salaris Groom

Wat verdient een Groom? Het salaris van een Groom begint bij €850,- bruto per maand. Een ervaren Groom verdient tot maximaal €1600,- bruto per maand. Het salaris is afhankelijk van opleiding, ervaring en inzet.