Havenmeester Worden Opleiding, Baankans, Omscholen en Training

Havenmeester worden: Opleidingen tot Havenmeester

Wil je Havenmeester worden? Op deze pagina vind je het ontwikkelingspad, de opleidingen Havenmeester, de omschool informatie, het online aanbod en ook de competentie trainingen en cursussen voor een Havenmeester.

Hoe word je een Havenmeester? 

De Havenmeester heeft verschillende 'niveau's' om binnen te treden in de wereld van de Havenmeester. Afhankelijk van het niveau, zullen de exacte werkzaamheden worden vastgesteld. Zo zullen de MBO'ers zich bezig houden met minder vitale taken dan de HBO'ers en zo zullen de WO'ers de meeste verantwoordelijkheden dragen.

De verschillende niveau's behoeven ook verschillende instroomeisen. Zo dient men respectievelijk een VMBO-, HAVO- en VWO-diploma te hebben om toegelaten te worden tot de opleidingen in de transport/ toezichthoudende sector. Daar waar de MBO-ers veelal een vaktechnische opleiding moeten volgen in de 'Havenrichting', zullen de HBO'ers een maritieme of technische opleiding moeten volgen en zullen de WO'ers een technische of bedrijfskundige opleiding moeten volgen.

Afhankelijk van het niveau zal de opleidingsduur variëren van 3 tot 5 jaar. De opleidingen worden in zowel vol- als deeltijd gegeven. De MBO'ers zullen werk en theorie afwisselen, de HBO'ers doen dit in mindere mate, maar zijn nog wel erg praktijkgericht en de WO'ers zijn vooral met theorie bezig.
 

De 5 best beoordeelde opleidingen Havenmeester

bijgewerkt op 30-11-2021

Elektrisch schakelen - Maritiem (Dag)
De cursus Elektrisch schakelen - Maritiem is voor niet-elektrotechnici in de scheepvaart en offshore die te maken hebben met elektrotechniek. Schrijf je vandaag nog in! Werk jij in de scheepvaart …
Elektrisch schakelen - Maritiem (Dag)
Hydrauliek - Maritiem (Dag)
Dé cursus voor technici die werken met hydrauliek in de scheepvaart of offshore. Schrijf je vandaag nog in bij ROVC! Werk jij binnen de scheepvaart & offshore industrie en kom …
Hydrauliek - Maritiem (Dag)
Storingstechnicus elektro - Maritiem (Dag)
Wil je storingen in elektrotechnische installaties adequaat kunnen oplossen en je op deze manier te ontwikkelen in de Elektrotechniek? Schrijf je in voor de cursus Storingstechnicus elektro - Maritiem! Werk …
Storingstechnicus elektro - Maritiem (Dag)
Hydraulische systeemtechniek - Maritiem (Dag)
Hydraulische systemen met pompregelingen leren begrijpen en complexe schema's lezen en begrijpen? Volg de cursus Hydraulische systeemtechniek! Werk jij in de scheepvaart & offshore industrie en beschik je over een …
Hydraulische systeemtechniek - Maritiem (Dag)
Actualiteitencollege Waterstoftankstations
Wilt u bijgepraat worden over wat er speelt op het gebied van de duurzame energiedrager waterstof en waterstoftankstations? Schrijf u dan in voor dit actualiteitencollege! In slechts één uur bent …
Actualiteitencollege Waterstoftankstations

Is het verstandig om Havenmeester te worden?

Voordat je aan een opleiding Havenmeester begint is het een goed idee om eerst te bepalen of er goede baankansen zijn voor nu en in de toekomst. Je wilt namelijk misschien geen Havenmeester worden als de baankansen matig of slecht zijn.

Wat is de toekomst van Havenmeester?

De Havenmeester kan na afloop van zijn/haar dienstverband een verlengd contract verkrijgen bij zijn/haar huidige werkgever, indien er wordt voldaan aan de gestelde eisen. Tevens is het mogelijk om voor een zelfde soort werkgever, of zelfs voor dezelfde werkgever, in een andere regio/haven de bekende taken uit te gaan voeren.

Wanneer men niet langer als Havenmeester werkzaam wil blijven, maar wanneer men toch niet de sector wil verlaten, zou men kunnen overwegen om bij te leren, zodat men bijvoorbeeld bij Rijkswaterstaat of een Havenbedrijf een hogere leidinggevende functie zou kunnen gaan bekleden, indien hiervoor de juiste vacatures beschikbaar zijn.

Als men de sector vaarwel wil zeggen, bestaat er de mogelijkheid om bij de Overheid of binnen het Bedrijfsleven een baan te krijgen in het leidinggevende middenkader. Ook zou men met enige omscholing werkzaam kunnen worden als opzichter of aansturende medewerker.
 

De actuele kans op werk voor een Havenmeester

Het beroep Havenmeester is onderdeel van de beroepsfamilie Verkeersleiders. De kans op werk voor de beroepsfamilie Verkeersleiders is in de huidige periode zeer goed

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Havenmeester

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Omscholen tot Havenmeester

Als je je wilt omscholen tot Havenmeester is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt jouw opleiding Havenmeester door de werkgever georganiseerd. Wanneer er omschoolvacatures Havenmeester zijn vind je die hier direct onder.

Vacatures met (Om)scholing tot Havenmeester

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, BBL (Beroepsbegeleidende Leerweg) opleidingsvacatures, Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Havenmeester dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Havenmeester

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Havenmeester

Als je Havenmeester wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Havenmeester zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Havenmeester

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Havenmeester?

Competenties en Vaardigheden Havenmeester

Naast de interesse en motivatie is het belangrijk dat je over de competenties beschikt die een Havenmeester nodig heeft om succesvol te werken. Sommige van deze competenties zal je van nature hebben, maar de meeste kan je gewoon aanleren. Hieronder vind je de opleidingen, cursussen en trainingen voor de competenties die een Havenmeester nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Havenmeester

Trainingen & cursussen Besluitvaardigheid
Besluitvaardigheid
Trainingen & cursussen Discipline
Discipline
Trainingen & cursussen Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving
Trainingen & cursussen Plannen en organiseren
Plannen en organiseren
Trainingen & cursussen Samenwerken
Samenwerken

Persoonlijkheid van een Havenmeester

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Havenmeester. Als Havenmeester wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Havenmeester:


zie volledige beschrijving persoonstype Havenmeester

Vakkennis voor een Havenmeester

Het is voor een Havenmeester ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen Havenmeester zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Training & Opleidingen Havenmeester

Cursus – Werken met de IMDG Code voor professionals (In Company)
Cursus – Werken met de IMDG Code voor professionals (In Company) Met deze In Company Cursus Werken met de IMDG Code voor professionals wordt kennis opgedaan op het niveau van …
Cursus – Werken met de IMDG Code voor professionals (In Company)

Werkervaring Havenmeester

Het is voor een startend Havenmeester die net de opleiding heeft afgerond minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Havenmeester is het een pluspunt wanneer er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoalsGeen opleiding Havenmeester, maar iets anders?

Is een opleiding Havenmeester het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.


Weten hoe het is om als Havenmeester te werken? Lees het interview

Wanneer je overweegt om een Havenmeester te worden is het een goed idee om te lezen hoe het is om als Havenmeester te werken. Bekijk hier het interview.
Er is helaas nog geen interview geplaatst. Wil je worden geïnterviewd of ken je iemand waarvan je het interview zou willen lezen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Ben jij geschikt om Havenmeester te worden?

Zou je graag Havenmeester willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, ga dan naar onze Baansuggestie tool en vind kansrijke vacatures die bij jouw baanprofiel passen. Zo kom je erachter of een opleiding Havenmeester voor jou een goede keuze is. Misschien zijn er zelfs omschoolvacatures... bekijk het nu!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties!

Alle opleidingen Havenmeester

Cursus – Werken met de IMDG Code voor professionals (In Company)

Cursus – Werken met de IMDG Code voor professionals (In Company)

Cursus – Werken met de IMDG Code voor professionals (In Company) Met deze In Company Cursus Werken met de IMDG Code voor professionals wordt kennis opgedaan op het niveau van deskundige van – en specialist in de IMDG. De cursus …

  • Onderwerp opleiding Havenmeester
  • Lesmethode E-Learning
  • Prijs € 725,00

Ga direct naar