HBO docent literatuurwetenschap Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een HBO docent literatuurwetenschap? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep hbo docent literatuurwetenschap. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je hbo docent literatuurwetenschap wordt.

Wat is een HBO docent literatuurwetenschap?

De docent literatuurwetenschap geeft les in het vak literatuurwetenschap.

De docent literatuurwetenschap geeft les op een HBO opleiding in de richting Nederlands, literatuurwetenschap, creative writing of een andere soortgelijke opleiding. De docent literatuurwetenschap geeft les in alle facetten van het vak literatuurwetenschap. Zo geeft hij zijn studenten onder andere les over literaire teksten en hoe deze passen binnen de ideeën en opvattingen over literatuur, het omschrijven van definities, benaderingen in de literatuurwetenschap vanaf de 18de eeuw, literariteit, literatuurtheorie en de literaire canon. De voornaamste taak van de docent literatuurwetenschap is zijn kennis en visie op het gebied van het vak literatuurwetenschap overbrengen op zijn studenten en ze daarbij voorbereiden op hun toekomstige beroep.

De docent literatuurwetenschap ontwikkelt zijn eigen lesmateriaal of maakt gebruik van bestaand lesmateriaal en geeft zijn studenten toetsen, tentamens, opdrachten en huiswerk dat hij vervolgens nakijkt, met de studenten bespreekt en waar nodig becijfert. Na aanleiding van de resultaten van deze opdrachten en de inzet van de studenten in de les kan de docent literatuurwetenschap de studieontwikkeling en studievoortgang van zijn studenten nauwgezet bijhouden en waar nodig individuele begeleiding of extra tips en adviezen bieden.

De docent literatuurwetenschap heeft verstand van het vak literatuurwetenschap en weet zijn kennis en visie op een leuke, interessante en educatieve manier op zijn studenten over te brengen. Ook durft hij streng op te treden wanneer een student zich vervelend gedraagt of zijn werk niet goed doet.

Naast zijn werkzaamheden als docent zal de docent literatuurwetenschap ook aanwezig zijn bij eventuele ouderavonden (om met de ouders van studenten de studieontwikkeling en studievoortgang van hun kind te bespreken) en bij vergaderingen met collega's (om de opleidingen, de school en de studenten te bespreken en te kijken naar verbeterpunten binnen de opleiding en school).

Wil je werken als HBO docent literatuurwetenschap?

Werk je al als HBO docent literatuurwetenschap en zoek je een nieuwe baan? Of wil je HBO docent literatuurwetenschap worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor HBO docent literatuurwetenschap, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep HBO docent literatuurwetenschap in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Studenten
 • Collega's
 • Ouders van studenten
 • Directeur van de school

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1600 tot €2200

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden HBO docent literatuurwetenschap

Wat verdient een HBO docent literatuurwetenschap?

De docent literatuurwetenschap verdient tussen de €1600,- en €2200,- bruto per maand, afhankelijk van de school waar hij werkzaam is en het aantal jaren werkervaring.

Salarisschaal HBO docent literatuurwetenschap

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures HBO docent literatuurwetenschap

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden HBO docent literatuurwetenschap

Wat is de toekomst van HBO docent literatuurwetenschap?

Het arbeidsmarktperspectief voor de docent literatuurwetenschap is gemiddeld. Er is relatief veel werkgelegenheid. Daarnaast kan de docent literatuurwetenschap ook les in het vak literatuurgeschiedenis gaan geven.

Naast zijn werkzaamheden als docent kan de docent literatuurwetenschap ook een andere rol binnen het onderwijs op zich nemen (waaronder bijvoorbeeld een mentorrol).

Baankans HBO docent literatuurwetenschap

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

HBO docent literatuurwetenschap worden: Opleidingen tot HBO docent literatuurwetenschap

Wil je hbo docent literatuurwetenschap worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een HBO docent literatuurwetenschap? 

De docent literatuurwetenschap heeft een opleiding ''Literatuurwetenschap'' gevolgd (HBO of WO, vierjarig) en is (eventueel na jaren praktijkervaring) les gaan geven als docent.

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot HBO docent literatuurwetenschap

Meer opleidingen HBO docent literatuurwetenschap

Weet je nog niet of je HBO docent literatuurwetenschap wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding HBO docent literatuurwetenschap of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk HBO docent literatuurwetenschap

Met wie werkt een HBO docent literatuurwetenschap samen? 

Het netwerk van de docent literatuurwetenschap bestaat uit zijn studenten, zijn collega's, de ouders van studenten en de directeur van de school.


 • Studenten
 • Collega's
 • Ouders van studenten
 • Directeur van de school
HBO docent literatuurwetenschap


Organisaties waar een HBO docent literatuurwetenschap werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een HBO docent literatuurwetenschap meestal werkt.

Waar werkt een HBO docent literatuurwetenschap?

De docent literatuurwetenschap werkt op een HBO opleiding op een school.

Meer weten over werken in de Onderwijs & Training?

Bekijk werken in Onderwijs & Training

Best beoordeelde werkgevers HBO docent literatuurwetenschap

Waar kun je het beste werken als HBO docent literatuurwetenschap? Hieronder vind je de best door de HBO docent literatuurwetenschap beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep HBO docent literatuurwetenschap.

Competenties, Skills en Vaardigheden HBO docent literatuurwetenschap:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een HBO docent literatuurwetenschap.

Welke competenties heeft een HBO docent literatuurwetenschap nodig?

Een HBO docent literatuurwetenschap heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen HBO docent literatuurwetenschap

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij HBO docent literatuurwetenschap passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een HBO docent literatuurwetenschap nodig? 

De docent literatuurwetenschap is een waarnemer. Hij let goed op de studieontwikkeling en studievoortgang van zijn studenten zodat hij ze waar nodig individuele begeleiding of extra tips en advies kan bieden. Dit maakt de docent literatuurwetenschap ook een gever. Hij geeft waar nodig individuele begeleiding of extra tips en/of adviezen en brengt zijn kennis en visie op het vak literatuurwetenschap over op zijn studenten.

Bekijk de persoonstypen voor HBO docent literatuurwetenschap


Gever


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een HBO docent literatuurwetenschap

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep HBO docent literatuurwetenschap

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep HBO docent literatuurwetenschap

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie HBO docent literatuurwetenschap

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als HBO docent literatuurwetenschap dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor HBO docent literatuurwetenschap belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als HBO docent literatuurwetenschap. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep HBO docent literatuurwetenschap iets voor je?

Zou je graag HBO docent literatuurwetenschap willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als HBO docent literatuurwetenschap bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op HBO docent literatuurwetenschap

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar